Koronavirový stav trvá a trvat bude. Co dělat na a kolem PC místo zbytečného courání venku? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 09 duben 2020
altOmezený pohyb, karantény aneb objevování ztraceného času. Naštěstí máme PC a nelze se nudit.

 

 

 

Přiznám se, že současný stav věcí a omezení osobně zatím tolik nevnímám, neboť můj denní režim se vlastně nijak nezměnil. Tzv. „home office“ máme jako redakce s kolegy od založení našeho magazínu, který vždy byl online a nikdy jsme nepociťovali nutnost se shromažďovat v kancelářích a hrát si na firmu :). Jedinou změnou je tak úplný odstup od kolegů z redakce, vyhlásil jsem přísný režim „žádná setkávání“, což platí i pro schůzky s firmami apod. Poslední, co potřebujeme, je nějaká nemoc v redakci a zpoždění prací na testování té obrovské hromady produktů, co tu máme. Zatím se opatření vyplácí, všichni jsou u nás 100% a žádné problémy. Snad jen za chvíli si budeme muset pořídit všichni poprvé v životě gumičky do vlasů :).

Takže nyní už úplně všechno řešíme bezpečně přes poštu a přepravní služby a internet. Ostatně mnozí lidé, a hlavně mnoho firem, teď zjišťuje, kolik práce a věcí se dá udělat z domova a vzdáleně, a že vlastně vůbec nepotřebujete shromažďovat lidi v drahých kancelářích a kolik zbytečného času a peněz stály ty zbytečné výjezdy, lety a pracovní cesty, což vše je nyní zastaveno. V 90% případů se ukazuje, že to cestování bylo úplně zbytečné. Vztahy a obchody stále fungují (když se chce, tak vše jde). Jinými slovy, všichni jsou najednou překvapeni z toho, co vše se dá zvládnout online (skoro vše) bez zbytečného, škodlivého a drahého shromažďování a přesouvání kvanta lidí každý den z práce do práce. Najednou tak jdou věci, o kterých se dříve říkalo, že určitě nejdou. Je mě samozřejmě líto těch profesí, které vzdáleně dělat zatím nejde, tedy řemeslníci apod. To je problém, ale i tady by se teď dali vymýšlet stroje a přístroje, které by tento problém do budoucna řešily. Současně jsou zde také obory, které nyní vlastně zanikly, jako třeba podnikání v cestovním ruchu, což se mě také trochu dotýká z obou stran, takže bohužel také nejsem zcela bez dopadů současné situace. Tady nezbývá než trpět a přemýšlet co a jak dál. V časech krizí totiž vznikají ty nejlepší nápady. Jasně, chodit na týdenní nákupy s respirátorem je trochu divný, ale i na to se dá zvyknout a už jsem si zvykl:

Současný stav kolem koronavirové nákazy, omezení pohybu a karantén ještě nějakou dobu potrvá, v ČR nejméně do konce dubna, já osobně si myslím, že ještě velkou část května a ani pak nebude ještě dlouho „normální stav“. Což je naprosto v pořádku. Osobně říkám, že čím déle budou opatření trvat, tím lépe (opatření, nikoliv nemoc). Hrajeme všichni o čas. Cílem karantén a omezení pohybu není zastavit virus, to úplně nejde, ten takhle nezastavíme (teoreticky ano, ale v praxi se vždycky pár přenašečů najde), ale jde o to získat čas. Ten je teď to nejcennější. Čas potřebujeme na nalezení účinného, a hlavně otestovaného léku, či rovnou účinné vakcíny. Obojí ale prostě trvá, obojí sice nepochybně mít budeme, ale odhad je dalšího 1 až 1,5 roku. Potřebujeme také maximálně zpomalit nárůst nemocných, zahlcení zdravotního systému, a hlavně zjistit o celé nemoci více, protože stále hodně věcí nevíme, včetně toho, zda vyléčený člověk je imunní (vše nasvědčuje tomu, že není) a zda tahle prodělaná nemoc nezanechává trvalé následky nejen na plicích, ale i dalších orgánech (zatím to vypadá, že zanechává). V současnosti je tedy rozumné se nakažení a šíření nemoci maximálně bránit.

Rozhodně by nebylo dobré pustit opatření a nechat virus se dál šířit, protože bychom mu dovolili třeba zmutovat a mohl by se stát ještě nebezpečnější. Současně pro mnoho lidí i zdravých a mladších, nemusí být jen chřipečkou, ale vážným život ohrožujícím onemocněním. A i když se z něho většina vyléčí, mnozí mají prokazatelné doživotní následky, poškozené plíce a o to náchylnější k budoucím podobným chorobám. Takže celý svět teď hraje o čas, každý den se počítá a je to ku prospěchu nemocných a hlavně zatím zdravých.

Samozřejmě pokud nejste vědec, doktor atd. a nemůžete přímo i nepřímo kladně přispět, můžete přispívat i jinak. Speciálně tím, že nebudete překážet a komplikovat práci, těm, co něco dělají. Ostatně tohle je první krize, kterou můžete výrazně pomoci vyřešit tím, že budete dělat nic. A tím myslím, že budete sedět doma na zadku a čekat. Nebudete tedy komplikovat život zdravotníkům a zbytečně se necourat a nesrocovat venku apod. A není to ztracený čas, právě naopak. Najednou zjišťujete, kolik času jste zbytečně proflákali v práci, na cestách, s lidmi, co ani nemáte rádi a prostě zbytečným vycházením ven. Máte spoustu času přemýšlet ale také udělat věci, na které jste se dlouho vymlouvali, že čas nemáte :).

  • Co dělat kolem a s PC?

A je toho hromada, co se dá dělat. Speciálně kolem našich oblíbených počítačů. Třeba si můžete doma udělat pořádek ve své technice, kdy určitě najdete věci, které jste dlouho hledali, nebo věci, které už nepotřebujete atd. Co bych ale určitě doporučil, je:

  • Úklid PC!

Mnozí budou překvapeni, když sejmou bočnici, že budou muset doslova vymetat pavučiny ze svého počítače. O prachu nemluvě. Zde je samozřejmě na místě opatrnost, určitě by to neměl dělat nikdo, kdo tomu alespoň trochu nerozumí. Řeč je speciálně třeba o rozebrání a důkladném očištění komponent, nanesení nových past na CPU/GPU pod chladiče (pokud jde o starší stroje) apod. Pozor na statickou elektřinu a na elektřinu obecně.

Ale uklidit PC je čas také v systému samotném. Můžete projít své disky, vyhrabat z nich věci, které si chcete nechat a ty hromady starých a nepotřebných dokumentů, emailů atd., které vážně nepotřebujete, konečně smazat. Udělat správně zálohy a setřídit si všechno. Takže ještě se někdo nudí? :)

  • Postavit si PC aneb notebooky jsou najednou k ničemu!

Notebooky jsou fajn, když je opravdu potřebujete na práci na cestách. Ale jsou úplně zbytečné, když nikam necestujete a sedíte doma. Notebook je totiž proti desktopovému PC prostě mnohem horší řešení. Za podobné peníze je mnohem slabší, je také mnohem méně spolehlivý, protože komponenty jsou nahuštěné na sobě, vysoké teploty při provozu jim nesvědčí, chlazení je omezené a z toho jsou problémy. Velká část notebooků spolehlivě do 3-5 let prostě selže. Desktop je ale mnohem spolehlivější a odolnější.

Hlavně má výhodu, že pomaleji výkonově zastarává a když už zastará, můžete u něj snadno vyměnit prakticky vše, což u NB prostě nemůžete. Notebook je tak pro většinu uživatelů velmi špatným a neefektivním zařízením, prakticky na jedno použití a pak se vyhazuje. Nikdo by neměl kupovat mobilní PC, pokud jej skutečně nikam nebude nosit ven a do práce apod. Notebooky jsou pro většinu lidí jen plýtváním penězi a materiálem. Výhodou desktopového PC je také někdy ten fakt, že není mobilní. Takže zbytečně do něj nečučíte shrbení na gauči nebo v posteli apod. Samozřejmě můžete, pokud chcete, periferie na to existují, ale je lepší mít kvalitní sezení nebo stání. Také vám desktopový PC obvykle nepadá na zem, nebo vám ho někdo jen tak neshodí apod. A teď mají mnozí spousta času, se s PC blíže seznámit. A třeba si i nějaký pořádný postavit.

Máte mizerný notebook, máte starý PC? Je dobrý čas si postavit nový, nebo upgradovat ten starý. Samozřejmě pro vás tu máme naše přehledy sestav a pravidelné testy a recenze HW. A pokud už máte postaveno, co teď?

  • Naučte se něco nového :).

Co takhle oprášit nebo získat nějaké znalosti a dovednosti? A nemusí to být jen z oblasti PC a IT. Nejednou už nemůžete používat výmluvu, že nemám čas. Takže třeba jednoduché programování, abyste věděli, jak věci fungují. Nebo se můžete naučit dělat webové stránky a udělat si nějakou, protože to vypadá, že být online bude ještě důležitější, než kdy dříve. Anebo se můžete naučit cizí jazyk apod. Na Youtube je mnoho zajímavých kurzů a samozřejmě nejen tam. Já jsem si například našel pár pěkných návodů a když už je hezky a auto stejně nikam nejedí, čas se o něho postarat:

  • Co tahle si něco zahrát?

No a když tu máme ty karantény a několik dalších týdnů možná měsíců volného času před námi, co takhle si zahrát nějakou hru. A nemusíte hned utrácet tisíce korun za novinky. Naopak, teď je nejlepší doba na to, zahrát si starší tituly, na které jste třeba neměli čas. Ty jsou dnes navíc často k dispozici doslova za pár korun. Doporučit tak mohu třeba Witcher 3, Fallout 4, SKYRIM, XCOM 2, Black Mesa, BorderLands 2 a 3 a mnoho dalších, které vás na dobře zabaví a konečně zjistíte, o čem to všichni ty roky mluvili :). A jsou tu samozřejmě i F2P hry, pokud nechcete platit vůbec, ale nenechte se chytit do pastí mikrotransakcí, protože nejdražšími hrami jsou dnes speciálně ty, co jsou „zadarmo“.

Zkrátka je spousta věcí, co se dá doma kolem PC a na PC dělat a trochu závidím těm, kteří ten čas mají, protože já ho nemám :(. Jsem doslova zavalený krabicemi s produkty a novinkami na testování. Mnozí výrobci nám posílají věci, aniž by se ptali, protože už nějakou dobu odmítáme nové partnery a věci na testování, protože není v našich silách to všechno zvládnout. A dělat recenze „podle krabice“ nebo influencera co vyfotí produkt „hastag nejlepšíproduktnasvětěkupujdezde“, skutečně nehodlám. Všechno, o čem píšeme a co recenzujeme, skutečně testujeme a hlavně používáme. A to proto, že chceme vyzkoušet, jaká daná věc je. A to chce čas. Omlouvám se tedy všem, kteří nám píší a třeba ani všem neodpovídáme, protože prostě nestíháme. Mohl bych vydávat 2 recenze denně a stejně by to nestačilo. Mám tu aktuálně frontu 20 rozpracovaných testů a recenzí různých produktů a neustále přibývají další. Takže vy, kteří máte ten čas, užívejte si ho. Ale všimli jsme si, že jej trávíte i na stránkách DDWorld.cz, což oceňujeme a budeme se snažit o další a další zajímavé testy a články. Nás zatím koronavirus zatím určitě nezastaví.

A ještě jedna věc na závěr, když už máte postavený a uklizený ten svůj PC, je možnost přispět jeho výkonem ke všeobecnému snažení skrze projekt Folding@Home, tedy celosvětovou síť běžných PC, jejichž výkon je využíván k velkým vědeckým projektům. Aktuálně k analýzám kolem Koronaviru, ale i dalších onemocnění. V současnosti má tahle síť více než 10x větší výkon, než nejvýkonnější superpočítač světa. Přidat se můžete i vy. Nutno říci, že ten obrovský nárůst kapacity zaskočil vědce, takže je teď spíše nedostatek dat a úloh ke zpracování, než nutně výkonu, ale to se srovná. Teď jen doufejme, že naše počítače takhle kolektivně nepřijdou na to, co je skutečnou příčinou většiny problémů na světě a nerozhodnou se eliminovat ten problém ;). Takže zůstaňte zdraví, pokud možno doma a hlavně v klidu ... :)

Tak co, už máte v PC uklizeno, nebo stavíte nový apod.? :)

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 13:20:54

Tak desktopove PC je rozhodne lepsia volba, sa az cudujem ze kolko ludi siaha radsej po ntb-koch ale na druhu stranu su ludia pohodlny, nie kazdy sa hra hry a na lezanie a pozeranie FB, filmov atd. im to staci, tiez netreba tolko miesta vyhradit.
Pre nas narocnejsich je desktop lepsia volba, a kedze nemas spominanu hru Ori 2, tak ju spomeniem ja. Hra pre xbox ale vdaka politike MS ide na PC, da sa super odreagovat, naozaj kvalitna hra a cena je tiez prijatelna na novinku. Odporucam aj ked asi citatelia ddworld ju uz poznaju.
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 15:16:04

Na pozeranie filmov mám televizi. Buď YouTube, nebo HDMI kabel z desktopu.
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 04:52:05

Tj jasne že telka je ideál ale keď je obsadená, na druhej playko alebo niečo iné, tak ntb v posteli je zrazu dobrá náhrada, sú naozaj rodiny kde to tak funguje a kde nieje veľa miesta na desktop.

To ani radšej nerozprávam že väčšina je neinformovana ako my a desktop im niekto skladá za peniaze, nejaké prepojenie na telku môžeš zabudnúť, tj už vysoká škola pre nich. Iba nechápavo otvárajú očká.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:08:10

Ori 2 mě stál neskutečně nervů, tedy 100% průchod na hard
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 01:48:05

Blahoželám, ja 100 percent ale iba normal no ale ešte skúsim hard, len ten blbý červ my správy polku vlasov sedivych no ale easy a normal sa dá pekne zahrať a odreagovať v týchto blbych časoch.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 13:51:12

paradoxne sem za tu dobu co plati omezeni pohybu nezapnul ani jednu hru..home office na papire zni sice fajn, ale v realu u me dost neefektivni. zena na osetrovnym starani o obe decka sama uplne nezvlada, klid na praci mam tedy jen vecer, kdyz vsichni ostatni uz spi, a sem fakt rad ze nekdy aspon dva dny v tydnu do kanclu zajedu. kdyz ve firme misto nekolika desitek lidi potkam jen max 5, tak je to najednou uplne o necem jinym pro singles introvertni ajtaky mozna fajn situace, pro lidi s rodinou dost peklo a hodne znamych to ma podobne jak ja.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 15:09:42
avatar
To mi připomíná šéfovou. Po prac.dnech na "domácím kanclu" a už zdrhala do práce si oddechnout a mít klid na práci, protože doma s dvěma dětmi (10 a 7) to tak nějak moc nejde
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 17:36:12

ne nejde to vubec..hlavne pruser s ukolama ze skoly, ty ucitele sou uplne mimo, mam 12 a 8 let, kazdej ma jiny ucivo a tech 4-5 hodin jim denne musis oboum proste venovat. jako mam zenu i deti strasne rad, ale celej mesic nikoho jinyho nevidet tak me asi jebne aspon dnes sem sel do prace a s dvouma kolegama sme objednaly zeleny pivo, takze tu jeste minimalne dve hodiny vydrzime a az se otevrou skoly tak beru tyden dovolenou a dozenu herni resty
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 17:52:23
avatar
Jo se školou je to problém. Slyším jak od šéfové tak od bráchy. Každodenní boj je něco naučit a přitom je nezaškrtit

No, my bez potomků se můžeme smát (nic ve zlém)

Chlastáte v práci? Tak nevím jestli závidět nebo ne
Yamaha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 14:12:21

Jedu Wolcen..dnes jsem nainstaloval Diablo 3(smazal všechny postavy)...ještě mám v záloze DLC(2)k Metro Exodus...tam uz mi bohužel zbejvá už jen několik hodin na kompletni dohrání.No a začala Moto Sezóna...tak přijdou nějaká ta videa k Editaci
mXMach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 14:12:29
avatar
No něco už jsem zmáknul PC komplet rozebrany nově naohýbané akrylovové trubky vodního chlazení, vyměnen procesor 9900k za ryzen 3900x - úspěšné OC CCD1 : 4,55 CCD2 4,35Ghz.. pořídil jsem 3D tiskárnu.. prostě dělam vše co jsem chtěl ale nebyl na to čas.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 15:54:27
avatar
Taky jsem oprášil, jen jsem se vrátil zpátky na vzduchový chlazení už se mi nechce kupovat monobloky na grafiky a procesor v pohodě dává noctua nh-d15, jen jsem včera ještě vyměnil a doplnil větrání skříně.
mXMach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 17:41:18
avatar
Je to tezky a hlavne jsem trochu uchylnej na skříně a měnim to kazdyho pul roku. Tak už mam i zasobu kompatibilnich radiatoru atd.. ale člověk to musí mít jako zábavu
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:10:07

Trochu?
mXMach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:34:34
avatar
No kazdej ma neco ted mam lian li 011 dynamic razer na kterou jsem presel z fractalu a chtel bych prejit na rog helios, udelat si custom predni sklo s jinou graviraci ale uvidim zatim jen planuji
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 20:52:57
avatar
no ja to asi poslu na aukro, uz se k vode vracet nechci pokud stale montujes, ok, ale ja uz s upgradem prestal, mozna max grafiku na 5nm ... takze to uz chci "bezudrzbovy" a do nove skrine uz bych ani radiator nedal, 6cm siroka mrcha 360x120
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 14:31:24

S tím desktopem místo notebooku 101% souhlas. V životě jsem si koupil jen jeden notebook a kromě toho, že byl výkonově na nic, permanentně stál na jednom místě a 2x za rok jsem ho ssebou vzal někam na dovolenou mi po čase od tepla akorát zkřehli plasty a plně se rozpadl. Po čase (tak rok před rozpadem) jsem taky měnil klávesnici, což mě vyšlo na 1200. Mrtvou klávesnici k desktopu vyměním za zlomek této částky a to nebudu porovnávat ergonomii těch 2 klávesnic. Notebook mám jen pracovní a když jsem se díval do ceníku HP, tak se prodával před 2 lety za 70 000 Kč. Na to že pořád firma někde šetří by bylo efektivnější mi k zákazníkovi na prezentace koupit nějaký tablet a za zbytek peněz mi dát do kanclu nějaké 32 jádro. Ale holt korporát to má nastavené tak, že určitá pozice = určitý řada počítače a nenadělá s tím nic nikdo ani z nejvyššího CZ vedení. Doma mi šlapou za tuhle cenu 3 desktopy, do kterých jsem nakoupil grafiky po těžbě a zahraji si ve 4K hry, které se rozdávají zdarma na Epicu nebo Steamu, jen nemají rok výroby 2019 nebo 2020. Minulý týden jsme s 5 letou dcerou protočili LEGO Piráty z Karibiku, teď jsem objevil Tomb RAidera, kterého dávali zadaru na Steamu minulý týden. Na Epicu mám založené 3 účty, takže občas jedem kooperativní World War Z, které rozdávali na Epicu 2 týdny zpátky. A to mi připomíná, že je dnes čtvrtek - další důležitý den pro odpolední návštěvu Epic Games Storu
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 15:13:37
avatar
PC bylo vyčištěné v listopadu. Soubory jsou urovnané dávno (řeším permanentně), bordel je jen ve složkách pro bordel určených. Mám rozjetého Halfa a modeluji si svou AR-15

Jinak tedy do práce chodím. Dělat je co a vzhledem k tomu, že jsem spíše na samotce jen s jedním kolegou a za den potkám tak 4-5 lidi, tak pohoda jazz.
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 15:21:19

No mě si počítač sám řekl, při náhodné kontrole mi Crystal Disk Info nahlásil špatné sektory na HD, tak jsem si radši hned dojel pro novej a kopíroval.
A včera v noci mě probudili divně kvílející reproduktory, mám je u PC pořád zapnutý, takže jsem je vypnul. No ráno nejdřív ani hlásku, ale zkoušel jsem na nivh měnit hlasitost a najednou to při nějaké začalo hrát, nejdřív dost zkresleně, ale teď to vypadá v pořádku.
Takže zábavy dost :-)
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:03:29
avatar
Včera mi samovolně prasknula expanzka na vodním chlazení a celých 330ml se krásně rozlilo po okolí Něchápu jak k tomu došlo, ale jednoduše praknul ten akrylátový tubus, výrobce je Aquacool. No takže jsem to musle nějak zrovna zbastlit, protože je potřeba dodělat rozdělaný projekty
Vtipný bylo, že jsem měl použitou kapalinu s označením barvy pure blood, takže to u mě vypadalo jako v Dexterově vraždírně Trochu lituju, že jsem si to nevyfotil.

Jinak renderuju a renderjuju a když si potřebuju odpočinout tak jdu kopat základy pro schodiště na barák . Ale osobně preferuju pracovní nasazení než home office. člověk se více soustředí na práci.

Tahle doba mě osobně nijak neomezuje. Jen tedy sportovně to mě trochu sere a hospodu už bych taky dal.

Jinak s manželkou po večerech místo návštěv paříme na telce na splitscreenu různý hry (Serious sam, Mortal kombat X, Overcooked)
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 18:59:40
avatar
Jak dlouho jste ho mel, to chlazeni?
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:06:51
avatar
Tu expanzku mám asi rok a půl možná 2 +-

Tahle: Obrázek
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:48:53
avatar
Njn, to se ti se vzduchem nestane
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 20:02:02
avatar
njn alespon nějaký vzrůšo

Obrázek
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 15:02:21
avatar
Koukám správně, že máš jednu grafiku chlazenou vodou a druhou vzduchem?

Taky zrovna přemýšlím, že bych postavil vodníka a víc než EK mě láká Aquacool, tak jsi mě maličko vyděsil tou prasklou expanzkou
Podělil by ses o detaily toho okruhu a co bys po zkušenostech doporučil a čemu se naopak vyhnul?

Chci chladit Ryzen (výhledově nějaké Zen3 8-12 jádro) + RX5700 XT a přemýšlím hlavně jakou pumpu na 2x240mm radiátor.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 19:37:01
avatar
Ahoj je to taková skládačka toho co bylo po ruce a nebo zbylo. Takže fitingy jsou EK a uhlové otočně Aquacool. Pumpa radiátory jsou syscooling (china) Ale běhá to už fakt roky a vše ok. expanzka aquacool, ale bohužel po 2 letech tahle závada, takže jsem ten tubus otočil tak že prasklina je nahoře a nedávám jej plný ) Hadice jsou také EK.

A ano jedna karta je vzduch,protože v době kdy jsem chtěl koupit ten stejný blok se už nedělal a ostatní nejsou kompatibilní s tím mým. Takže jsem to tam plácnul takto, stejně jede ta druhá jen při renderu a nebo na PhysX, takže vlastně při běžnámpouřití hluk nedělá a při renderování u toho stejně nesedím. Jen při tvorbě a to není až taková hrůza.

No a na co si dát pozor, určitě nekvalitní hadice, řekne se hadice jak hadice, ale některý tvrdnou provozem a to je potom průser.

Udělat si vypouštěcí odbočku.
Neřečit nějaký pičoviny, jakože zda první do karty a nebo d CPU a zda přes jeden radiátor cpu potom druhej radiator potom GPU, blbost prostě zapojit nejjednodužší cestou efekt je naprosto stejný.

Dál kvalitní voda, taková ti klidně pochčije celej MB a nic se v 90% případů nestane.

No a v poslední řadě asi kvalitní CPU blok, já mám na ryzen 2700x EK EVO a nevím no nejak s tím spokojen 100% nejsem CPU má pořád peak skoky kdy z 75 skočí na 85 na pár sekund atd. Nevím čím to je přesně je, ale předešlá i7 7700K tohle nedělala. Při dalším čištění z něj vyndám ten restriktor (břit) pasta je mx4 a dělalo to i s tou EK pastou, GPU blok je naprosto stabilní.

No a potom už jen dobrý ventálátory a bednu do který se to vše vejde já mám 2x360 radiatory a do define 6 to bylo tak tak a pár věcí je tam docela k nasrání, třeba filling port.

No a na záběr pokud si chceš postavit opravdu levně vodníka, tak tohle mohu doporučit.
přikoupíš jen ventilátory, a bloky a máš hotovo.
Odkaz

Je to ten stejný model pumpy a radiátoru co mám já, já těchto setů měl asi 10 na minerech tak když jsme to potom rozprodával tak jsem 2 užil. (inzerát není můj)

Pumpa hadice i radiátor jsou dostatečné kvality. A pumpa je překvapivě dost tichá.

Jo a tady jedna inspirace jak to určitě nedělat: Odkaz
Borec je vtipálek )
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 19:53:26
avatar
No, ja radšej ostanem pri notebooku. Hry sa nehrám, nerenderujem a na programovanie mi stačí notas. Samozrejme mám k nemu aj externý monitor, klávesnicu a mys. Nemám milión káblov a som mobilný, trocha výkonu a EUR za to pohodlie rad obetujem ale pochopím ak niekomu viac vyhovuje PC, nevidím v tom nič zle.
Enduras [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 20:59:10

Tak ja jsem si udelal nakonec trochu radost k narozeninam (6.4, kdyby to nekoho zajimalo) no a koupil si 3D tiskarnu a sestavil PC za 85k (
AMD ryzen 9 3950x,
Corsair 64GB KIT DDR4 3200MHz CL16,
SAPPHIRE Radeon NITRO+ RX 5700 XT 8G OC,
ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO,
skrin: Cougar Panzer MAX)

Na to moje hrani Solitare to bude asi stačit
(modeluju v autocadu). Pak si nakoupene hry muzete posilat na svuj ucet, kde jiz mate hry, jako darek - beze me.

Oprasil jsem clenstvi na Steam a uzivam si hry s poradnymi detaily

mimochodem, pokud nekdo chcete vytvorit ucet na STEAM z USA, abyste nakupovali hry z $ a ne za €, tak dejte vedet. Muzu ten ucet vytvorit a pak ten ucet prepisu na tebe.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-09 21:17:08
avatar
Vsetko najlepsie! Ja som si spravil tiez radost a zaobstaral novy monitor DELL U2720Q 27" 4K
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pěkné... 2020-04-10 09:10:25

Já prvě stavím něco poněkud slabšího, už mám:
AMD RYZEN 9 3900X
MOBO ASUS TUF X570-PLUS GAMING-WIF
SSD SSD SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB NVMe
G.SKILL TRIDENT Z NEO 32GB 3600 CL16
MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS 6G OC
P/S Thermaltake Toughpower GX1 600W Gold
Skříň mám starší ZALMAN, líbí se mi takže jí použiju

Pokud mi někdo můžete poradit - zbývá mi řešit chlazení.
Čtu tady jak Dexterovi1 vytekla voda - to je mi líto a nechtěl bych to zažít!
Nehodlám se snažit z toho procesoru dostat víc, než na kolik je dělaný a jde mi i o hlučnost. Jaké byste doporučovali kavaltní a spolehlivé vodní chalzení? A nebo mám raději koupit NOCTUA či Deepcool Assassin III?
Dík.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 16:41:50
avatar
Noctua_NH_D15_SE_AM4 ja mám toto na r3800x a naprostá spokoknosť...do vody som nešiel kôli riziku a v podstate neadekvátnej potrebe voči tomuto diablovi
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 06:25:44

Děkuji za radu, moc pěkné, ale s udávanými 165 mmm se naneštěstí nevejde na výšku. Mám k dispozici max 135mm.
Nevešla by se ani řada NH-U12, jedině NH-U9...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 18:27:22
avatar
Já bych šel do tohoto krasavce akorát se ti musí vlézt do skříně. Odkaz
nebo levnější varianta ale pořád dobrá volba.
Odkaz
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 06:25:15

Děkuji za radu, moc pěkné, ale s udávanými 165 mmm se naneštěstí nevejde na výšku. Mám k dispozici max 135mm.
Nevešla by se ani řada NH-U12, jedině NH-U9...
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OMG 2020-04-10 00:14:32

"... bez zbytecneho courani venku"??? Jak tohle muzes rict? Žádný pobyt venku neni zbytečný.
"Drahe kanceláře"? Mozna, ale tak vylez z ulity mezi normální lidi a pojd delat jejich praci. Možná pak zmenis nazor...
"Stroje a pristroje misto remeslniku? No doufam, ze takovou kravinu nikdo nikdy nevymysli, nebo se toho aspon ja nedoziju...

To jsou zase kecy tady...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 17:02:49
avatar
Nač se rozčilovat
Pro lidi co dělají "kancelářskou práci", je ten článek velmi pravdivý. Když si vezmu, že každý den zabiju cca 2h cestováním do/z práce a v 90% případů mi to nic nepřináší, tak by opravdu bylo efektivnější pracovat minimálně 3-4 dny v týdnu z domova.
Bohužel tenhle přístup "podle sebe soudím tebe", ala vymýšlení, že řemesla by se také měla předělat, aby se dala dělat vzdáleně z domova, to bych se skoro nebál nazvat infantilní. Chtělo by to jak říkáš, vystrčit hlavu z ulity a podívat se, jak svět vypadá očima, ne jen přes internet
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 01:56:40
avatar
a přitom stačilo jen posílit výkon krematorií, hlavně to v PELHŘIMOVĚ
Patejl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-10 16:55:32
avatar
Jelikož jsem shodou okolností skončil v karanténě chtěl jsem si to alespoň užít a postavit zcela novej komp. Krátce předtím mi v 7 let starý sestavě umřela moje stará, dobrá (a hlučná) Radeonka HD7970.

Nicméně když jsem si zjistil jaký jsou aktuální ceny, a že za nějakých 42 tisíc bych získal jen trojnásobnej výkon než jsem donedávna měl tak jsem si řekl nakašlat na to a koupil radši za čtyřku RX 580 8BG. Při tý příležitosti jsem se i vypořádal s hromadou prachu v kastli, mazec, i když na ten obrázek tady to fakt nemělo.

Za tu cenu luxusní upgrade, nižší spotřeba, mnohem víc paměti, je tišší a má cirka o třetinu větší výkon k tomu. Na 1920x1200 hraní to ještě nějakej čas postačí tak co víc řešit.

Novou sestavu holt budu řešit tak za dva roky, až se trochu pohnou ceny i výkon.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 08:11:58
avatar
Kdyz je ten omezeny pohyb, ddworld by konecne mohl prejit na tu slibovanou modernejsi verzi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-11 09:57:54
avatar
na to si ještě počkáme navíc zrovna oblast vytváření webů v krizi rozhodně není, naopak, takže máme zatím smůlu ...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-13 17:41:32
avatar
A já si myslel, že web je primárně dělanej na počítači. Proto bych viděl tuhle dobu jako ideální.

Docela často se mi stává, že tahle stránka se hlásí jako nedostupná, takže aby se nevypnula úplně, když tak dlouho přesluhuje. :/
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-13 18:35:47
avatar
to sice ano, ale všichni teď mají hodně práce

web jede v pohodě
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Počítám 2020-04-15 17:30:46
avatar
No tak jsem tedy poskytl trochu toho mého výpočetního výkonu. Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 418x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1431x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1669x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1517x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1956x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 1