KORONAVIRUS je na vzestupu a nezmizí – stálé komplikace nejen v počítačích a dodávkách HW Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 14 červenec 2020
altJaká je situace kolem Koronaviru a co to aktuálně znamená pro dodávky hardware a PC?

 

 

 

 

Už delší dobu jsme vám neřekli, jaká je aktuální situace a jak se projevuje na PC trhu. Na rozdíl, od jiných médií nechceme dělat kontinuální zpravodajství o koronavirové situaci, které bohužel některé lidi vede k domněnce, že jde jen o strašení atd. Hlavně ale mnoho lidí je už přejedeno zprávami o COVID, a tak se začínají tvářit, že neexistuje a vše je tím vyřešeno. Bohužel, situace je mnohem horší, než byla před několika týdny. Nákaza se celosvětově šíří stále rychleji a více. Vir navíc mutuje a v současnosti je více nakažlivý, než byla jeho původní verze. Stále přitom neexistuje protilátka, očkování ani skutečně účinná léčba. Nové případy tedy přetěžují nemocnice a ohrožují tak lidi s jinými nemocemi, které nemohou být léčeny tak, jako normálně. Tvářit se, že, když se v některých státech (včetně našeho), podařilo rychlost šíření viru za poměrně drastických omezení zpomalit, že virus už neexistuje je extrémně hloupé. V tuto chvíli už je to jen o chování lidí, kdy bohužel se ukazuje, že někteří si prostě nedokáží odpustit věci, bez kterých by se obešli a přispívají tak minimálně k protahování situace. Kdyby celý rok všichni, co mohou, seděli doma na zadku, tak máme možná vyřešeno. Současné chování části společnosti je tak jedním z důvodů, proč se virus stále nepodařilo zastavit a v mnoha částech světa se šíří dál.

V tuto chvíli také už víme o COVID 19 více. A nejsou to žádné pozitivní zprávy. Zjevně se snadno přenáší vzduchem. Roušky přitom mají velký význam, ale samozřejmě nejsou zdaleka jistotou ochranou. Snižují ale prokazatelně šanci na šíření o desítky %, čehož praktickým důkazem jsou státy, kde je povinné nošení roušek (hlavně Asie) proti situaci ve státech, kde jsou roušky politickým problémem (například USA). Většina nakažených nemusí mít příznaky žádné, a v době kdy je začnou mít už jsou tak nakažliví, že už virus vesele roznesli po okolí. Bohužel to tedy není jako chřipka, kdy jste nakažliví, až když máte příznaky. Současně už víme, že imunita je omezená. Stejně jako chřipku můžete dostat opakovaně, můžete se nakazit i COVID 19 opakovaně. Protilátky si tělo udrží jen několik týdnů až málo měsíců. Koronavirus je mnohem smrtelnější než obyčejná chřipka a bohužel ani ti, kteří se z něho vyléčí nemají vyhráno. Vir v těle vyvolává chronická omezení, významně poškozuje plíce, cévy i mozek. Vir se bohužel také chová jako chřipka a v tuto chvíli se nezdá, že bychom se jej v dohledné době dokázali zbavit. Bude se šířit dál.

Což je problém, protože chování některých lidí v některých částech světa prostě jeho šíření přímo nahrává. Zatímco v přelidněné Asii mají virus zjevně pod kontrolou a nemají dnes už téměř žádné nakažené nebo mrtvé (Taiwan například), na Západě virus jede na plný plyn. A je to jen o chování lidí, kdy z nošení roušek se dělá politický problém (ačkoliv je zdravotním problémem) atd. Bohužel individuální přístup nefunguje. A když budete mít 10 lidí, kde 7 bude dodržovat pravidla a třeba i nosit roušky/respirátory a další 3 ne, tak se virus prostě bude šířit vesele dál. Je zde riziko nebezpečné mutace a z toho, že si vytvoříme prostě ještě větší problém. COVID 19 je problém, který se musí řešit společně, nedá se řešit individuálně.

Je také důležité opakovat, že Koronavirus nemusí být nebezpečný pro vás osobně (třeba já se ho nebojím kvůli sobě), kdy většina zdravých mladších lidí jej nemusí ani zaznamenat v nějakých příznacích, ale stále mohou být výkonnými přenašeči a můžete ho tak nechtěně přenést na vaše blízké, známé a další lidi, kteří už jej přežít nemusejí a také nepřežívají. To není strašení, to jsou prostá fakta. Prevence a osobních ochrana je tak současným jediným nástrojem proti Koronaviru a v mnoha částech světa s tím prohrávají. Koronavirus je navíc „skvělý test“ celého světa a naší společnosti. Je to stále „jen“ poněkud vážnější chřipka. V současném stavu tedy ne zásadní ohrožení pro celou populaci. Ovšem není otázkou zda, ale kdy, se začne podobným způsobem šířit něco mnohem vážnějšího. A když se dívám, jak „dobře“ zvládáme boj, opatření a osobní přístup vůči relativně ještě neškodnému Koronaviru, tak se opravdu děsím toho, co se stane, až se objeví mnohem závažnější nemoc.

  • IT a koronavirus

Koronavirová nákaza stále ovlivňuje i výrobu, dopravu a prodej mnoha věcí, včetně PC, hardware, ale i IT a třeba SW včetně vývoje her. Speciálně v USA, kde je koronavirus na vzestupu díky nezodpovědnému přístupu politiků ale i značné části obyvatel, tak trvají a dokonce se vrací omezení. Bohužel v USA sídlí a působí mnoho hlavních technologických společností, herních vývojářů atd. Ti tak stále pracují ve značně ztížených podmínkách, kdy se jednotlivé státy znovu uzavírají. Odkládání vydání produktů, her atd. je tak jen jedním z příznaků.

Druhým je fakt, že část populace skutečně naštěstí dodržuje pravidla a sociální distanc, tedy pracuje z domova. Nicméně jak mnozí zjistili, nemají na to vybavení. Tablety se ukazují jako krajně nevhodné pro vážnou práci, takže se lidé houfně vrací pro PC, klasické periferie a HW všeho druhu. Už druhý kvartál je tak poptávka po počítačích a věcech kolem nich netypicky vysoká. Což se zdá jako skvělá zpráva do té doby, než si uvědomíte, že továrny v Číně několik týdnů stály, a výroba i tak byla naplánována na nižší, tedy obvyklou sezónní poptávku, že při zvýšení poptávce prostě mnoho produktů není a nebude dostupné. A ty, co jsou, tak zdražují.

A bohužel musím vás informovat, že problémy s výrobou stále nejsou zažehnány. A do toho je velkým problémem doprava. Ta také z velké části stála, komplikují ji opatření proti šíření nemoci, současně je ale také problém s přetíženým personálem, který nemá kdo vystřídat. A tak doprava dnes zdražuje, jsou fronty, a kdo dříve přijde, ten dříve mele. Potíž jsou pak těžší a objemné komponenty, jako zdroje a skříně, jejichž doprava je nyní tak drahá, že se prakticky nevyplatí. A tak zpoždění dodávek narůstají. V některých částech světa jsou tak nedostupné nové modely skříní, ale také prakticky všechny zdroje a ty co jsou, tak mírně zdražují. I na českém trhu můžete tuhle situaci vidět, některé modely zdrojů prostě nejsou, jiné mírně zdražily. Některé z nedávno uvedených produktů na český trh stále nedorazily (skříně, chladiče apod.). Vyšší ceny jsou také u dalšího HW, základní desky, SSD, některé procesory. No a problémy jsou i u některých druhů periferií, například webové kamery jsou stále většina modelů nedostupných.

V tuto chvíli tedy zvýšená poptávka v kombinaci s komplikacemi s dopravou a stále i výrobou, tlačí na zvyšování cen. V ČR na tom ještě tak špatně nejsme, postavit se slušné PC dá, ale některé populární modely komponent jsou hůře dostupné. Jsou ale části světa, kde nejsou dostupné vůbec, takže ještě můžeme být rádi. Výhled navíc není pozitivní. Koronavirus se nezastaví, s návratem klasické chřipkové sezóny budou problémy spíše narůstat. V Asii možná dostanou situaci pod kontrolu, ale současně výrobci utíkají z Číny, kde víme, že tamní vláda neříká pravdu o Koronaviru (hlásí minimální počty nakažených, přičemž ale hermeticky uzavírá velké oblasti) a současně náklady na výrobu jsou tak vysoké, že už se Čína nevyplatí. Očekává se setrvávající vyšší poptávka kvůli práci z domova, ale také tradičním novinkám a generačním obměnám. AMD s NVIDIA plánují uvedení nové generace grafik stůj co stůj, AMD k tomu přidá i novou generaci procesorů. Nová generace konzolí je také ve výrobě a nemyslím si, že vzhledem k vysoké poptávce budou mít výrobci starost o prodeje, takže očekávám vyšší ceny všeho a možná i omezenou dostupnost. Do toho ale samozřejmě ekonomické komplikace v různých částech světa, mohou snížit poptávku v dalších měsících a letech, takže situace je dost nevyzpytatelná a nejspíše se na tom v dohledné době nic nezmění.

Na druhou stranu, ještě že ty PC a IT máme, protože bez toho by situace se šířením nemocí byla mnohonásobně horší. Právě vývoji technologií tak situace vlastně nahrává, urychluje konečně digitalizaci, kdy COVID naplno ukázal šílené nedostatky ve státní správě a během tohoto roku se najednou rozjely věci, které prý dříve nešly. Samozřejmě komplikace jsou a budou, ale zatím z toho IT vychází relativně slušně. A pokud sedíte doma na zadku u PC, tak alespoň nemáte příležitost roznášet nebo chytat koronaviry. A na viry, co chytne váš PC stačí antivirus apod. ;). A to bylo řečí, jak sezením doma u PC nemůžete zachraňovat svět ;). Přiznám se ale, že mě zatím videokonference moc nejdou. S kolegy i zástupci firem jsme se byli zvyklí vídat hodně a často, a teď všechno řešíme jen přes telefon, mail a maximálně skype, takže je to takové méně zábavné. Téměř s nikým jsme se vlastně neviděli osobně už od začátku roku. Ale musím říci, že i když většina z nás není riziková skupina, všichni chápou situaci a prostě se přizpůsobujeme a děláme co můžeme abychom situaci alespoň neúmyslně nekomplikovali pro ostatní. Takže všem kolegům, našim spolupracovníkům a partnerům děkuji za tu extra trpělivost a snahu v těchto neobvyklých časech. Když se chce, všechno jde.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 14:55:58

S clankom sa neda nic len suhlasit. Male pozitivujem na celej COVID19 situacii je ze konecne aj dalsie spolocnosti uznali ze homeoffice nieje sproste slovo.
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - HOMEOFFICE na VIRTUAL OFFICE 2020-07-15 08:03:17
avatar
Ahojte,

Kedze Meetingy-vyjednavanie ma zivi vidim jasne obmedzenia Homeoffice aj ked mate 4K kameru a 65inch monitor, a 100MB internet.

Spolupraca a komunikacia ludi na realnom stretnuti nie je o fyzickej pritomnosti ale o objeme dat a latencii.

Zorny uhol nie 70stupnov ako na telke ale cca 170 alebo dynamicky , obraz je na rozliseni nasho OKA a s HDR. Latencie 0ms.

Preto moj sen je Virtual office kde 65inch monitor bude minimum spec. ked otocim hlavu uvidim nieco ine inych kolegov nielen svoju otocenu hlavu...
Na nic sa nechcem pripajat, ale chcem virtualne navstivit virtualneho avatara fyzickej adresy ktory existuje stale..tak ako existuje stale fyzicky budova v ktorej sedi stale existuje jej virtualny avatar....

Mozem tam sediet, chodit, meetingovat,

Prva lastovicka tohoto smeru uz je v Minecrafte vzdelavaci Minecraft. a Vlastne aj GTA je taky virtual office kde sa 30 hracov moze stretnut len tam nie je podpora pre prezentacie a excel...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 08:36:05

uhm to mate daky zvlast narocny druh biznisu ked na vyjednavanie obchodnych podmienok potrebujete az taku vysoku "fotoralisticku" kvalitu virtualneho stretnutia :O. Ale uznavam ze neverbalna komunikacia ma tiez svoju dolezitost. Na postrehnutie jemnych odchylok v spravani ucastnikov stretnutia treba okrem kvalitneho prenostu obrazu a zvuku aj vyvinuty pozorovaci zmysel..
Lukash [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 14:58:11
avatar
Dnes už je jasné, že koronavirus len tak sám od seba nezmizne. Ludia, ktorý ho už prekonali sa môžu nakaziť znovu takže sa nedá spolihať na nejakú skupinovú imunitu. Taktiež pochybujem, že príde nejaká zázračná vakcína pretože vírus mutuje a vakcína nemusí platiť na všetky jej mutácie.

Jediné, čo môže naozaj vírus poraziť sú prísne opatrenia a disciplína ako sa už ukázalo vo viacerých krajinách.
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vojna svetov 2020-07-15 11:47:57
avatar
Virus netreba porazat je to sucast prirody, naucime sa s nim zit v rovnovahe, vdaka vlastnej imunite.
Je to len tukova gulicka s RNA.

Aktualna koncentracia ludi v mestach je vyssia ako prasiat vo svinciku, takze karantena a social distancing je len skarede slovo namiesto pravdy ze koncentracia obyvatelov na 1km2 ma byt nizsia ako je dnes. V MHD, nakupnych centrach, officoch

aj nadchu mame 3x rocne...

Zime lepe, zelene, vytvorme si priestor na dychanie.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 13:00:31
avatar
Dobra imunita vas ochranit nejspis nemusi, protoze nejvyssi komplikace plynou z prehnane imunitni reakce organismu. Jako treba fibroza plic. Podobne jako u spanelske chripky to odnaseji nejsilnejsi jedinci. Ze se lidi vylecili, je sice pekne, ale nikdo nevi, jake skody v organismu ten virus zanechal, pripadne jaka vratka pro dalsi nemoci otevrel. Nevime jak clovek dopadne po dvou trech prodelanych infekcich.
sevos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 15:22:52

jop, jak psali přede mnou. Naprosto s článkem souhlasím a můžu potvrdit, že je to pravda, pač má drahá polovička má doktorát z mikrobiologie.
Czudik26 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 18:09:35

lidi blbnou... nemám doktorát ale čísla mluví jasně.. fyzicky normální člověk prodělá něco jako chřipku. zaznamenané umrtí nebylo nikdy co se primárně týče... vždy bylo sekundární.... mnohem více lidí umírá na rakoviny atd atd.... Za mě je to nemilá obtížnější chřipka... bez zlehčování řečeno..

Chřipka je tu s námi pořád a roušky jsme nenosili.... lidstvo bud hloupne, nebo prozřelo. názor si udělá každý jistě sám
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 18:50:03
avatar
tak to se pleteš v asii je naprosto běžné roušky nosit nejen v chřipkové sezóně ... to není o názoru, to je o obyčejné inteligenci a slušnosti ... někdo ten rozum má, někdo ne.

kromě toho ten virus je lepší nechytit než chytit, je mnohem horší než chřipka a předem nevíš jestli tě nezabije ... a když ne tebe, tak vysvětluj svým nebo známým třeba prarodičům, až ti budou zbytečně umírat na sekundární COVID nákazu, kterou si je nakazil, že je to jen chřipka, že je to jen sekundární, a že si je nechtěl nakazit, ale že si tu roušku a sociální distanc prostě dělat nechtěl, tak ať to laskavě pochopí ... a nezapomeň jim při tom vypnout ten ventilátor ať zbytečně dlouho nezabírají místo v nemocnici, protože ho budeš potřebovat na nějakou banální operaci apod ... někteří lidi prostě nechápou, že na té planetě nejsou sami a někteří další by tu také chtěli žít.

Navíc lze se toho viru evidetně zbavit, nástroje na to máme, nemusí se šířit jak se šíří u nás i v jiných státech, za to si můžou lidi sami ... takže názory že je to chřipka a že to proto máme nechat šířit to nejsou názory ale nebezpečné kraviny ... kdyby ten virus napadal jen lidi s takovým názorem, budiž, méně blbců by planetě prospělo, jenže jak na potvoru, ne všichni co si to zaslouží a tak o to usilují, ten koronavir dostanou a bohužel na něj neumřou ... on si nevybírá napadá i ostatní, co ten virus nechtějí ... takže to není o názoru ani o osobní svobodě ...

čísla mluví jasně, nákazu COVID 19 lze eliminovat na naprosté minimum a to klidně až na 0 případů jde to! ... když to dokáže Taiwan, Thajsko apod. určitě bychom to dokázali také ... proč u nich to jde a v USA nebo u nás ne? Nesouvisí to s tím, že ty roušky nosí běžně dávno před koronavirem atd.?

Prostě ten virus se dá zastavit, je chytré ho nešířit a tak je zcela na místě dělat všechno proto, aby se nešířil. Chřipku také úmyslně nešíříš, takže mávat rukou nad COVID 19 je pěkná kravina protože se krásně může stát, že dostaneš chřipku a Covid najednou a i když samostatně jedna nebo druhá nemoc tobě osobně možná nic neudělá, obě současně už by mohly .... navíc nenakazit se znamená nejen virus nešířit, ale také pomáhat tomu, aby dále nemutoval a nestal se ještě nebezpečnější.

takže názory, že je to jen těžší chřipka a proto to nebudeme řešit, protože se někomu nechce nosit rouška, šátek nebo respirátor, nebo že chce jet do zahraničí na dovolenou a tak podobně ... jo tohle je přesně ten důvod, proč COVID a další problémy na téhle planetě jsou ... takže souhlasím, lidi blbnou, neberou ten COVID 19 dostatečně vážně, ani jako varování, protože dříve nebo později přijde něco horšího. Teď máme šanci to zastavit a udělat opatření ... jenže nedělá se ani jedno, protože podle někoho je to jen horší chřipka ....
Bjorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 19:02:41

Thajsko už bohužel ne. A zase je to chybou jednoho člověka, co nerespektoval nařízení a šel si nakoupit.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 08:39:13
avatar
No a kolik lidí srazí ročně vlak? Moc jich asi nebude. Je proto bezpečné chodit po kolejích?
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 19:10:05

Sorry jako, ale já fakt nechci uzavírat globální ekonomiku jen proto, že starý člověk může umřít. O tom ale je život, i o smrti. Se s tím smiřte. Důchodci mají prostě výhodu v tom, že se můžou schovat doma. Prachy jim přistanou na kontě. Ale lidi co kvůli tomu přijdou o práci, a že jich bude, tak těm nikdo nepomůže. Budou moci jít žebrat na ulici a třeba jim tam nějaký dědek s bábou dá almužničku. Jó důchodci, úředníčci, státní zaměstnanci, nemakačenka ty se mají. Těm nic nehrozí. Pracujíci to za ně zatáhnou, a pokud nebude tak je zadlužíme na generace dopředu. Plán zní jasně, zachraňte dědka s bábou, naše voliče, i kdybychom měli poslat ekonomiku do kopru.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 19:57:20
avatar
Taiwan to dokázal vyřešit, aniž by tu ekonomiku musel zavírat ... pokud už musíš zavírat ekonomiku, znamená to že si selhal ...
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 20:39:02
avatar
Přesně, kdyby nosili "hadry přes čumák"
tak by byl určitě menší problém. Ano umřít musí každý a ani nevíme kdy. Ale napomáhat tomu no nevím.
A pokud se chce o tom někdo dohadovat tak doporučuji nějaké konspirační teorie....
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2020-07-15 08:34:35
avatar
No tebe bych chtěl mít za syna. Já bych byl docela rád, kdyby moji rodiče na Covid neumřeli. Ale chápu, každý to má jinak. A vážně dáváš třeba složky záchranného systému na úroveň nemakačenek, za které něco pracující zatahují?
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 12:09:51

Samozřejmě že je Taiwan v pořádku, ostrov se zavře snadno.
Jinak já bych zase nechtěl mít za fotra flákače parazita a socku na dávkách. Doplněno klasickým komentem " a co chudáčci záchranáři?". Já myslím hlavně pány úředníky, náměstky a další parazity. Mimochodem i učitelé měli covid prázniny a teď mají další, to vše za svých 40 000 Kč hrubýho. To je pohodička. Sebral bych jim 40 % a dal je naopak těm zdravotníkům. Ale to ne, jsou to voliči Babiše.
Demokracie je jen populistická žumpa, kde si nejhlasitější skupina kňouračů vybrečí prachy těch ostatních. Však ono vás to vytrestá, až budete přicházet o práci.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 13:20:23
avatar
To uzavreni ekonomiky bylo krajni reseni, protoze jak se uzalo - a ukazuje dnes a denne - ziji mezi nami jedinci, kteri z nejakeho duvodu (hrdinstvi, rebelie, nebo proste jen lidska blbost) nerespektuji pravidla a narizeni, ktera by problem mohla zmirnit nebo vyresit sama o sobe.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:29:08

Přestaňte neustále opakovat, že je to rizikové pro staré lidi.

Covid-19 je vysoce rizikový pro všechny chronicky nemocné a obézní lidi bez ohledu na věk. Senioři do toho spadají pouze proto, že vzhledem k věku mají většinou minimálně jednu chronickou nemoc.

Ale jinak je to rizikové pro všechny s kardio problém, vysokým tlakem, nemocemi dýchacích cest, cukrovkáře, onkologické pacienty, lidi s autoimunitním onemocněním, morbidně obézní ... divil byste se ... ale těch ohrožených mimo skupinu seniorů je u nás více jak milion.

Takže to uzavírání globální ekonomiky, protože starý člověk může umřít. Z pohledu ekonomiky není úmrtí starého člověka ztráta. Ten člověk v podstatě již jen stojí stát peníze. Ale opravdová ztráta je, pokud onemocní mladý, ekonomicky aktivní člověk. Protože Covid po sobě zanechává v těle následky, je to systémové onemocnění a zatím nikdo neví, zda ty následky budou trvalé. A pokud z ekonomicky aktivní osoby udělá invalidního důchodce, tak to je pro ekonomiku skutečný problém. Protože z člověka, který měl ještě desetiletí státu vydělávat, najednou udělá neaktivního člověka čerpajícího od státu.

Takže z ekonomického pohledu je rozhodně lepší jednorázově vše zastavit a omezit veškeré aktivity a mít jeden špatný rok, než to nechat projít a pak pociťovat následky i po několik desetiletí.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:50:52

v zasade mas pravdu...jen je teda hodne naivni si myslet ze z toho bude "jeden spatny rok" z tohodle jeste bude hodne velky pruser. zatimco stat podporuje prakticky jen podnikatele (tedy ty co ve velke casti stat ojebavaji jak nejvic to jde) a to jeste hlavne sve kamarady, tak obycejny lidi nechal doma na 60-80% a jediny co jim umoznil byl odklad hypotek/najmu, ktery ale budou muset brzo zaplatit i s dalsimi uroky. to vzhledem k tomu, ze spousta techto lidi ma praci uz jen fiktivne a jejich pracovni misto je temito podpurnymi programy jen umele prodluzovano a brzo zanikne uplne, je fakt tezky pruser, z kteryho v zadnym pripade nebude "jen" jeden spatny rok...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:30:18

Aha ... duplicita ... jako vážně by to chtělo s tím webem už něco udělat.
Czudik26 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 19:23:03

já bydlím v karvinsku. roušky povinné a v obchodech, dopravě atd. tak bud sakra celorepublikově nebo nic ne? jo a já ji poctivě nosím a ne že si odkrývám třeba nos. . jen jsem dal text na zamyšlení nahoře
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 20:42:50
avatar
Jj taky jsem odtud...
Vtip je v tom, že v Ostravě rouzky být nemusí a kolik lidí cestuje za práci do Ostravy a tam si chodí veselé mezi lidi bez rouzky a nevíme kdo to má. Taky zvláštní nařízení.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 07:10:48

Jako promiň, ale já bych plošně nic nenařizoval, když to není nezbytné. To že jste si tam nezodpovědností zadělali na problémy (nemluvím přímo o vás dvou) je váš problém. Izoloval bych vaše kraje a nikdo by prostě necestoval tam a zpátky, dokud se situace nevyřeší. Je to možná hnusné odemě, ale já už mám těch omezení a náhubků plné zuby. V našem kraji jsme s covidem neměli v podstatě žádný problém, za celou dobu krize 12 případů, z toho 8 vylečených a 4 v karanténě. Všichni jsme se chovali zodpovědně a teď bych měl zas kvůli jednomu nebo dvěma krajům sedět doma sám na prdeli a čumět do stropu? Už toho mám fakt dost.

Souhlasím s tím, že dovolenkáři a pendleři nám zadělají ještě na slušnej problém. Ty cesty do zahraničí na dovolenou atd neměli dovolovat...
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-14 19:23:34
avatar
No virus se dá zastavit, ale ne v podmínkách EU. Brutálně jsme si zruinovali ekonomiku, skoro se toho zbavili a už to sem zase tahají pendleři a další. Napřed nejsme schopni zastavit v březnu turisty, co to sem vozí i Číny a Itálie, když to konečně s křížkem po funuse uděláme tak Brusel akorát řve. Vláda není schopna za 4 měsíce co to v Číně začalo nakoupit roušky, ale lidem je ze dne na den nakáže nosit. I venku, kde to nemá a nikdy nemělo smysl. Trapné je, že přes tu spoustu chyb co nasekali to zvládli asi nejlíp z celé EU, tedy co se týče počtu mrtvých v přepočtu na milion obyvatel. Já to vyřešil přesunem na chatu a jednou týdně do práce a nakoupit, jinak home office. Bohužel za dva měsíce to zrušili a už zase jezdím denně.
Což tak nějak koresponduje s chováním v celém tomhle státě. Napřed jdeme do extrému jako by tu řádila Ebola nebo Marburg, a pak se se vše zruší, i když nebezpečí trvá. A zase se vesele cestuje. A nad pohybem přes hranice máme nulovou kontrolu.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:19:07

On bohužel obyčejný človíček u nás není schopen sám zhodnotit, kde to má smysl a kde ne. Navíc je u nás obecný zvyk záměrně jakékoli zákazy porušovat a ještě se tím chlubit. Prostě na truc, protože "já mám svá práva". Plus samozřejmě za situace, kdy se stav mění ze dne na den, tak prostě není čas na vymýšlení pravidel, která řeší každý malý detail.
Proto pokud musíte vydat opatření a připravit jej v řádu hodin, tak jej musíte vydat v obecné a plošné podobě, kdy hlavní je, aby postihlo všechny oblasti, kde je to třeba a smířit se s tím, že tam bude značný přesah i do oblastí a detailů, kde to třeba není. Ty detaily je pak možné řešit až postupně, jak začnou chodit námitky a připomínky.
Někomu to možná přijde jako chaos, ale ono za situace, kdy opravdu máte velmi málo času neuděláte opatření, které se jindy piluje týdny až měsíce ... takový časový luxus prostě nemáte. A tato situace byla opravdu dost unikátní.
A samozřejmě pokud jsme vázání mezinárodními smlouvami a dohodami ve smyslu volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, tak se jimi prostě musíme řídit. Ono v dnešní době dosáhnout uzavření hranic je opravdu dost obtížná věc z pohledu práva a v podstatě nikomu v EU se do toho moc nechtělo. Samozřejmě zavřít hranice bylo správné rozhodnutí.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:32:47

no polovina lidi je snad v cesku relativne rozumnych...bohuzel je tu ta druha polovina, z nichz vetsi cast chodi k volbam, voli naprosto nekompetentni idioty, komouse a zlodeje, a tu diktaturu proste potrebuje a fandi ji. a pak to tu mame jak to tu mame...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 08:47:00

karantena = zatvaranie hranic na urovni statu alebo konkretnych oblasti ma zmysel hlavne este pred importovanim nakazy do oblasti. Ked uz je to rozsirene vsade tak zavretie hranic uz nema taky vyrazny ucinok. Vtedy zavretie hranic pomoze iba obmedzit import dalsich nakazenych ale neriesi nakazu vnutri oblasti. Vnutri nakazenej oblasti pomaha iba karateny a social distancing na urovni jednotlivcov, ruska, respiratory ,zatvaranie podnikov atd ...
Nielen Slovensko je prikladom ked uvolnenie opatreni umoznilo zvysene tempo rozsirovania nakazy.
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 07:06:56

Za mimoriadne veľký problém ešte považujem to, že tzv. "cestovný semafor" sa neriadi epidemiologickými kritériami, ale je v tom politika a lobing. Viď medializovaný prípad Slovinsko vs. Chorvatsko/Česko, prípadne teraz na Slovensku rezonuje, že nás V. Británia nechala na zozname nebezpečných krajín.

Zarábame si na problém, lebo takéto určovanie bezpečných krajín je rovnako absurdné, akoby sme mali teplomer, ktorý nám ukazuje takú teplotu, akú práve potrebujeme. Viete si niekto predstaviť, že si nastavíte čidlo teploty CPU na 70°C a budete sa tváriť, aké máte pri OC skvelé teploty? Akurát v istom bode dôjde ku vynútenej korekcii po zrážke s realitou a tá korekcia bude veľmi krutá. Vírusu je totiž politika úplne šumák.

PS: Keď už porovnávame, tak z hľadiska biologického má ku koronavírusu oveľa bližšie vírus nádchy (rýmy), takže si môžete urobiť skvelú predstavu, kde asi skončia všetky snahy o vakcináciu či budovanie kolektívnej imunity...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 14:08:39

Nejhorší je, že Asie hlásí novou vlnu ... ono USA nebo Brazílie a spol na jihu pro nás nejsou tak podstatné ... ale v Asii se vyrábí prakticky vše snad kromě jídla, které jíme. Takže pokud se to tam zase rozjede, tak to bude špatný konec roku. A bohužel tamní obyvatelé dělají vše pro to, aby ta nákaza jen tak nezmizela.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 397x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 978x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 830x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 948x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1710x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1768x
Komentářů: 1