IT News – komentované novinky a aktuality Tisk E-mail
Napsal Tomáš "Holoway" Hort   
Pondělí, 10 listopad 2008
Přejít na obsah
IT News – komentované novinky a aktuality
další novinky
alt

 

  • IT News - komentované novinky a aktuality

     Se začátkem týdne Vám přinášíme aktuality a novinky minulého sedmidenního cyklu, které se do žádné z mnoha novinek minulého týdne nevešly. Dnes se budeme věnovat především hardwaru, kterému jsme se v posledních dnech vlivem spíše „duchovních" a nemateriálních článků moc nevěnovali.

    Doba před Vánoci je každým rokem dobrou příležitostí pro výrobce, aby v posledním kvartálu vydali své novinky na poli IT hardwaru. Mít něco jako jeden z prvních je stále pro mnoho zákazníků hodně lákavé a s možností většího utrácení ke konci roku se necháváme zlákat častěji než obvykle. Jakpak taky ne. Celý rok jsme pracovali, někdy i dřeli, a proto je prosinec tím nejlepším měsícem si něco pro svou maličkost koupit, něčím si udělat radost...tedy mimo svezení záchrankou na Silvestra J. Jaké novinky si budeme moci pořídit?

 

  • Grafické karty - nové modely na obzoru

   Hned několik novinek si pro nás výrobci připravili v oblasti grafických karet. Asi nejzajímavější je nový model ATI Radeon HD4850 od PowerColor. Mimo výkonného nereferenčního chladiče mu výrobce pořídil i rychlejší paměti typu GDDR4. Základní specifikace u nového modelu zůstává stejná. Čip má frekvenci 625MHz, šířka sběrnice je 256bit a velikost pamětí 512MB. Jen oproti běžným GDDR3 na 1986MHz jsou osazeny GDDR4 na 2200MHz. 214MHz pro paměti navíc, bude to mít nějaký užitek? Samozřejmě že ne. V tomto případě se zřejmě jedná pouze o potřebu využití zbytkových GDDR4 pamětí z končících grafik Radeon HD3870. Proč nechat ležet moduly na skladě, když je můžeme osadit do nové série. I vzhledem k tomu, že marketingově zní lépe GDDR4 než starší GDDR3, je tento krok více než logický.

powercolor_hd4850_gddr4

Nadstandardní chlazení vypadá také dobře, dle specifikace má snížit teploty o 10°C. Škoda jen referenčního taktu jádra, s lepším chladičem by se slušelo alespoň pár desítek megahertz z výroby navíc. Cenu zatím neznáme, ale doufáme, že výrobce nebude brát ohled na to, že GDDR4 paměti jsou výrobně dražší, ale spíš zlevní, vzhledem k očividnému výprodeji GDDR4 ze svých skladů. Společnost PowerColor se vůbec v poslední době hodně činí a mimo HD4850 s GDDR4 si pro nás připravila také Radeon HD4870 s chladičem připraveným pro připojení vodního okruhu.

powercolor_hd4870_waterblock

Na rozdíl o nové HD4850 je karta z výroby přetaktovaná na 800MHz u jádra a 950MHz (3800MHz) u GDDR5 pamětí. Karta je ze série označené jako „LCS - Liquid Cooling Solution". Karta je ale předem přímo stvořena pro maximální přetaktování i nad 900MHz na jádře, kdy voda dokáže odvádět teplo mnohem rychleji než běžné vzduchové chladiče.

 

Se dvěma víceméně očekávanými novinkami přišla i společnosti Asus. Ta v minulém týdnu představila své dva nereferenční chladiče pro grafické karty ATI Radeon HD4870X2 a HD4830. V prvním případě se jedná o očekávaného nástupce nereferenčního chladiče z Asus HD3870X2. Ten si bohužel vysloužil přezdívku „Turbo" díky dvěma hlučnějším ventilátorům.

asus_4870x2

Jak vidíme, opět se máme na co těšit. Nový chladič na HD4870X2 vypadá ještě více ďábelsky než jeho starší kolega. Tři aktivní ventilátory značí jediné - bojíme se hluku letiště. Zda je strach opodstatněný se dozvíme časem, až dorazí karta také do redakce. Výrobce však zaručuje tichost 29dB, tak jsou pro porovnání tiché nejnovější pevné disky. Hlavní je ale snížení teploty, které má být až 24°C a to už je pořádná porce dolů.

asus_4830

    Druhým novinkovým modelem je vylepšené chlazení pro nový ATI Radeon HD4830. U této karty, stejně jako u HD4670 či HD4650, se nedočkáme referenčního chlazení, neb vlastně žádné ani neexistuje. Výrobci si tyto karty musí osadit svými chladiči. I s tímto provedením se zřejmě střetneme později při testování v redakci, avšak už teď ze zdroje výrobce víme, že použité mosfety sníží teploty o 10-15°C oproti tradičním verzím. Co je tradiční verze či běžná verze v tomto případě nevíme a tak si musíme počkat právě na testy.

    Poslední zajímavostí ze světa grafických karet je pak dnešní zpráva ze serveru Vr-zone, který obdržel pro testování Palit Radeon HD4870X2. Novinku o této kartě napsal „DD" již v úterý, avšak teď je k dispozici mnohem více fotek, které jsou velmi zajímavé. Ač se koupě tohoto řešení nebude týkat ani procenta z nás všech, za bližší pohled tento technický megakousek určitě stojí.

palit_4870x2_cely

  Tříslotové chlazení je opravdu masivní, použity jsou dva ventilátory. Očekávané porovnání se nabízí právě s novým chlazením HD4870X2 od společnosti Asus.

palit_4870x2_chladic

Uvnitř vidíme dva samostatné bloky (na každém čipu) žebrování s dvěma heatpipe trubicemi podpořené vespod a vzadu černými nízkoprofilovými kovovými chladiči. Samotné chlazení bez ventilátorů zabírá sloty dva, s ventilátory už pak tři.

     Dále bychom pak mohli uvést i nové řešení chlazení pro HD4870X2 od společnosti Gainward, které je však opět podobné oběma zmiňovaným, tentokrát se dvěma ventilátory. To také není nic divného, protože Palit a Gainward jsou vlastně jedna společnost.  Divíte se, proč jsem neuvedl také nějakou novinku karty nVidia? Nu, je to jednoduché - žádná není. Alespoň jsem tedy na žádnou nenarazil. Nvidia i výrobci se aktuálně spíše zabývají hodně propíranou otázkou žaloby od společnosti Rambus a tak na novinky zřejmě není čas. Musíme si také uvědomit, že u Nvidia není moc kde novinky brát. Referenční chladiče pro nejvýkonnější grafické karty v portfoliu jsou levné a dobré. Není proč měnit. Spokojit se tak dnes musíme jen s novými modely karet ATI. Nicméně nezoufejte, NVIDIA už nějaký ten pátek vyhrožuje 55nm výrobou svých GTX karet, což nedávno opět oficiálně potvrdila, ale dostupnost karet je otázka. Přikláníme se spíše k tomu, že když, tak v solidní dostupnosti až začátkem příštího roku. Podívejme se tedy na jiné věci ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 331x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1473x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1189x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1881x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1136x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3