USA do toho pořádně šláply – investují 280 miliard dolarů na podporu vývoje a výroby čipů! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 09 srpen 2022
altPolitici v USA jednají rychleji, než ti v Evropě a dělají strategický krok.

 

 

 

 

Vývoj a výroba čipů jsou dnes naprosto klíčová věc. Speciálně když 90% světové výroby nejpokročilejších čipů probíhá na svobodném demokratickém Taiwanu, který se komunistická Čína chystá napadnout a dobít. Útok na Taiwan by měl přitom katastrofální důsledky pro celý svět, protože na Taiwanských technologií stojí celý IT průmysl. A protože na IT stojí náš současné svět a naše bytí, umíte si asi představit, co to znamená. Zejména s ohledem na propojenost celého řetězce, by útok čínských komunistů na svobodný demokratický Taiwan, znamenal tak obrovské celosvětové problémy, proti kterým jsou současné trable naprosté nic a za problémy se nedají ani označit.

K tomu útoku však téměř jistě dojde. A svět se mu bude muset postavit, protože kdyby byl úspěšný, určitě by se opakoval i jinde a dál a ve větším měřítku. Ne hned, protože Čína není připravená, ale nejspíše v dalších letech už bude. I jí totiž dochází čas, protože v celé oblasti dochází trpělivost s roztahovačnou agresivní Čínou mnoha okolním zemím, protože Čína se snaží rozšířit svůj prostor obsazováním malých ostrůvků. Pacifistické Japonsko začíná otevřeně zbrojit, Jižní Korea masivně zbrojí také, a obří Indie Čínu bytostně nenávidí a také zbrojí. A dokonce přebírá značnou část firem, které naopak stále agresivnější Čínu opouštějí. Taiwan se bude ještě mohutněji opevňovat. Případ Russké agrese na Ukrajině bohužel jasně ukázal, že nic už není nemožné a nepředstavitelné. A že když Čína Rusko slibují že nezaútočí a údajně jen cvičí, že na nás ve skutečnosti chystají útok a vedou proti nám válku. Svoboda a demokracie totiž jsou v jejich očí slabé a nepřátelské, a chtějí je zničit. A nebojí se chrastit a vyhrožovat jadernými zbraněmi.

Každopádně od února 2022 žijeme ve zcela nové realitě, že válka podobné té 2svv není jen vyloučená, naopak je velmi velmi reálná. A musíme být připraveni se bránit (což nejsme). Zranitelnost Západu a všech svobodných zemí je dnes neuvěřitelná, protože na míru agrese států jako jsou Russko a Čína nejsme připraveni ani ji nedokážeme pochopit. Velká část lidí na Západě odmítá prostě připustit, že by je chtě někdo zabít a zabíjet miliony lidí a likvidovat celá města jen aby všechny mohl ovládat a zotročit. Západ + spojenci po světě bohužel jednají velmi pomalu, neumí se zločincům z Russka a Číny rozhodně postavit a zvěrstvům zabránit. A na to naši otrokáři a nepřátelé spoléhají. Navíc chtějí využít naší největší slabiny současnosti, kdy jsme dobrovolně, protože to pro nás bylo finančně výhodné, přesunuli v minulých 20-30ti letech výrobu a těžbu do Číny a okolí, a stali jsme se průmyslově zcela závislými na Číně.

  • USA i Evropa musí jednat – USA už to dělají a ve velkém

Takže jsme si vybudovali nepřítele, který nikdy náš přítel ani partner nebyl, a vždy měl s námi své nekalé plány a úmysly. Co teď s tím, když velká část produkce materiálů, surovin a výroby probíhá ve státech, které se netají touhou nás zničit a ovládnout? Evropa jako vždy zaspala, náš průmysl je v dezolátním stavu. Evropa sice podporuje obnovitelné zdroje, ale většina nutných surovin a produktů pro ně je z Číny, takže dotacemi podporuje nám nepřátelský režim a jeho ekonomiku. Evropa není samostatná ani ve výrobě tak strategických produktů, jakou jsou čipy a počítače, které používáme.

USA jsou na tom o něco lépe. Výrobu na svém území mají, stejně tak většina hlavních tvůrců čipů dnes, jako jsou AMD, Intel, NVIDIA, Apple a řada dalších, jsou stále americké firmy. Nicméně TOP technologie a drtivá většina vlastní výroby probíhá mimo USA, které by tak v žádném případě nedokázaly nahradit výpadek způsobený Čínskou agresivitou. Co s tím? Vybudovat všechno znovu! A to od těžby a zpracování potřebných materiálů, přes špičkový vývoj, a hlavně výrobu všeho.

Vláda prezidenta Bidena tak předložila návrh zákona, který ve vzácné spolupráci rychle schválili velkou většinou senát i sněmovna (demokraté i republikáni). A v těchto dnech jej Biden podepsal a začne se realizovat. A jde o opravdu velkou věc. „Zákon o čipech a vědě“ počítá s okamžitou podporou ve výši 52 miliard dolarů (bezmála roční rozpočet ČR) pro polovodičový průmysl a dalších 200 miliard dolarů investic a podpory v horizontu dalších deseti let. To znamená, že mnoho IT firem teď své obří investice přesměruje do USA ve snaze využít těch pobídek. Takže k těmi 250 miliardám od vlády musíme připočítat stovky a stovky dalších miliardy, které přinesou investice samotných výrobců. To už je částka, se kterou lze uskutečnit ještě nedávno neuskutečnitelné = přesunout velkou část hlavní IT produkce z Číny do USA.

Samozřejmě tato podpora má řadu odpůrců, a to i mezi těmi, kteří ji schválili. Podpora pro nadnárodní korporace a vysoce ziskové firmy ze státních peněz se mnoha lidem příčí, jenže bohužel totéž dělá Čína dlouhodobě a nejen ona. A právě tahle jednostranná podpora výrazně přispěla k oslabení samostatnosti a technologické převahy západu, který se na Číně a Taiwanu stal závislý, což je prostě problém. Jak Biden v proslovu při podpisu zákona správně připomněl, před 30ti lety se v USA vyrábělo 40% světové produkce čipů, dnes je to méně jak 10%! Což není katastrofa jen z hlediska pracovního trhu a domácího průmyslu, ale evidentní strategický existenční hazard. Biden tedy tváří v tvář této realitě dokázal zdánlivě nemožné a našel podporu mezi demokraty a republikány kteří jinak podobnou „státní“ podporu odmítali.

Z podpory by navíc neměli těžit jen ti, kteří fyzicky postaví a provozují továrny na výrobu čipů v USA, ale i ti, kteří čipy navrhují. Tedy výrobci bez vlastních kapacit. To byl jeden z problémů, kdy mnozí poukazovali na fakt, že třeba Intel by tak vyfasoval až desítky miliardy dolarů podpory „za nic“, zatímco AMD a NVIDIA by nedostali žádnou podporu, což by jistě konkurenčnímu prostředí neprospělo.

  • USA se probudili pět minut po dvanácté, Evropa stále spí?

Aktuálně by v zákoně a plánu USA měla být podpora různá pro všechny aspekty kolem vývoje i produkce čipů. Samozřejmě realizace velkolepých plánů a výstavba nových kapacit a všeho kolem, je záležitost na celé roky. Ale je v zájmu všech to uspíšit, protože Čína prostě dělá problémy a dělat je bude. Chce svobodný demokratický Taiwan, který představuje skutečnou pravou původní Čínu. Ten se ale nikdy své svobody a demokracie bez boje nevzdá. Útok však nevyhnutelně zlikviduje tamní průmysl a tím poškodí celosvětové hospodářství takovým způsobem, že si to ani neumíme dnes představit.

I Taiwanské firmy si tuhle realitu uvědomují a aktuálně podnikají kroky k tomu, aby měly mimo Taiwan a dosah Číny vybudované dostatečné kapacity a zázemí k případnému nouzovému přesunu svého podnikání a lidí z Taiwanu, který by v nouzi prostě museli opustit. Nejen USA jim v tom pomáhá. Co dělá Evropa? Skoro nic. Velká část Evropanů tváří, že se nás vlastně nic z toho netýká.

Nevím, jak moc pozitivní je fakt, že v současnosti nemá Čína se svým útokem objektivně šanci na úspěch. Čína se však bude masivně připravovat na invazi několik následujících let. Podle prognóz zahájí čínští komunisté novu válku v Pacifiku nejdříve v roce 2024 nejpozději pak v roce 2026. Všechny simulace totiž ukazují, že Čína aktuálně nemá sílu a schopnosti Taiwan skutečně dobít. Současně USA a spojenci přijdou na pomoc. Za současného stavu věcí prostě musí, protože dobytí Taiwanu a posílení rudé Číny by ohrozilo všechny svobodné demokratické státy v široké oblasti. Podle aktuálních válečných simulací by spojenci s hlavní silou USA přišli v aktuálním střetu o polovinu své nasazené flotily a letectva, ale Čínské vojenské síly by byly kompletně zničeny nejen na moři, ale i na pevnině. A to simulace berou v úvahu „nejhorší scénář“, tedy že všechno, co Čína má a tvrdí že dokáže, skutečně dobře funguje (tedy nebude se opakovat Russké scénář na Ukrajině, kdy reálná síla a schopnosti Russké armády byly značně zveličovány). USA a spojenci tak podle všech modelů mají všechny předpoklady vyhrát a drtivě porazit Čínu, ale za cenu značných ztrát. Z velké části způsobených tím, že nejsou připravenu, nemají zásadní velkou přítomnost v oblasti už nyní a dorazily by až se zpožděním, zatímco Čína by měla čas zaujmout výhodné pozice.

V dalších letech se tak USA, Japonsko, Jižní Korea, Indie a Austrálie + NATO musí snažit své vojenské síly v oblasti značně navýšit a modernizovat, aby v téměř jistém a nevyhnutelném konfliktu způsobené čínskou komunistickou agresí, byli schopny ztráty snížit. A to jak vojenské, tak samozřejmě hospodářské. Masivní podpora přesunu pro výrobu čipů a všeho kolem IT zpět v USA je zásadní krok, který by Evropa měla následovat. A nejlépe už včera a nejen ten. Každopádně pokud máte pocit, že se svět mění, tak to není jen pocit. Následující dekáda bude rozhodně „zajímavá“ a musíme být připraveni na vše, což zdaleka nejsme. V USA to zdá se už pochopili (pozdě, ale přece), v Evropě bohužel vůbec a stále se objevuje dost lidí, kteří tvrdí, že se nás válka na Ukrajině netýká a Čínská agrese na druhé straně světa už vůbec ne. Bohužel realita je, že obě události nás ovlivňují více, než kdyby třeba zítra shořela celá Praha. Každopádně v následujících letech téměř jistě uvidíme stále více PC a IT produktů made in USA, a je na Evropě, zda se k tomu přidá. Současná situace je krize, ale také obrovská příležitost a každý den který ztrácíme nejednotností a otálením nás může stát hodně …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hm. 2022-08-10 14:48:33

Je evidentní, že Rusko a Čína má v Evropě mnohem větší ekonomický a politický vliv. A jejich snaha je logická, tedy z jejich úhlu pohledu.
Ruský plyn a green deal. Zavírání jaderných elektráren. Elektromobilita jako snaha odsoudit Evropu do závislosti na Číně.
Nesleduji moc mimozemšťany v parlamentu v Bruselu a ani v jiných zemích, ale jen v ČR je těch zaplacených sráčů dost.
A o Německu, kde to po spojení obou států bude prolezlé tisíci takovými lidmi, se ani nemusíme bavit.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 18:06:24
avatar
Celý svobodný svět čelí obrovskému útoku antidemokratických a fašistických sil, a to jak zvnějšku, tak bohužel ve velké míře i zevnitř.
Totalitní a mafiánské diktatury, postupně likvidují poslední svobodné ostrůvky uvnitř sebe a proti nám útočí dezinformacemi a podporou našich vlastních antidemokratických sil, jak moc se jim to daří vidí každý, kdo není úplně slepý.
V USA probíhá boj o svobodu mezi kultem (mají boha Trumpa) a ostatními a stále není úplně jisté, že svoboda zvítězí, kult má podporu více jak 30 % občanů USA, kteří už nemají vlastní myšlení a jen opakují mantry vůdce.
V Evropě to se svobodou také není jisté, Maďarsko má našlápnuto k totalitní diktatuře, Polsko zase má své Kristo fašisty, Srbsko je ve skutečnosti už satelit Ruska a velmi těžké budou volby v Itálii a mnoha dalších zemích.
Populisté všech zemí, podporování diktaturami neúnavně útočí na nejnižší lidské pudy a nejhorší lidské vlastnosti a daří se jim získávat podporu.
Život společnosti, aby fungovala zdravě, musí být svobodný a to absolutně, jinak nemáme šanci...
A když převáží diktatury? ty se nakonec sami mezi sebou vybijí a zničí, protože jejich program je strach a nenávist!

Tedy, nejen IT průmysl, ale vůbec veškerý a všechny inovace se rozvíjí pouze ve svobodné společnosti, v dikatuře vždy nastává úpadek...
vandaL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 18:42:43

Ty to vidíš celé tak trochu jednostranně, co?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 18:51:06
avatar
Ano, vidím to z pohledu svobody a demokracie, samozřejmě z pohledu samotných diktátorů, jejich podporovatelů a příznivců to vypadá jinak.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 21:05:54

Naprostý souhlas, zvlášť poslední věta je 100% pravdivá. Jsem si říkal, ty budeš mít palců a ono to prostě není automatický u většiny. NJN je to těžké v dnešní společnosti.
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 23:20:05
avatar
Na 100%.. rozhodně. Třeba takový Řím za diktátora Julia Cesara.. vyložený úpadek civilizace. A co takové nacistické Německo? doslova nulový technologický pokrok a inovace.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 23:50:57

Myslim, že za dob Říma nebyla svoboda, technologie jako máme dnes. Byl to úplně jiný život, nesrovnatelný s dneškem. Ohledně Německa. Všimni si, že němci jsou velmi úspěšní i v dobách demokracie. To je o schopném národu, ne o režimu. Taky kam se dostali díky nacismu a trvalo to pár let. Že by paralela s komunismem? No a na závěr mrkni na sovětský svaz jak byl úspěšný.
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 01:00:10
avatar
Němci jsou úspěšní v demokratické společnosti, byli úspěšní i v dobách nacizmu. „inovace se rozvíjí pouze ve svobodné společnosti“ bych tedy nenazval faktickým tvrzením. Historie ani současnost to nepotvrzují.
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 07:56:08

Veľká časť technologického pokroku 3. Ríše bola zaplatená z nalúpeného majetku, stavby vznikali použitím pracovnej sily otrokov z lágrov a totalne nasadených, ktorí pracovali bez nároku na mzdu, len za právo na prežitie.
Ťažko môžme toto porovnávať s normálnym režimom a pokladať za dôkaz ekonomického rozmachu počas 3.ríše, ktorá ako vieme nakoniec krachla aj ekonomicky.
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 21:37:24
avatar
A která kdy exitující říše, stát nepadnul? vždy, každý. Nehledě na to, na jakých základech byl vystaven. To je asi ta jediná jistota, které lze z historie vypozorovat- ono obměna režimu, řádu. Nikdy to ještě nebylo jinak. I ty tisícileté to nakonec čekalo. S těmi současnými to bude jiné? pochybuji. I režimy, co přijdou v budoucnu, a ještě nemají ani svůj název potká takřka nevyhnutelně stejný osud. Demokracie, diktatury a vše mezi tím, vše skončilo stejně. Úpadek není exkluzivitou diktatur.

A nerozporuji způsoby, nástroje jaké nedemokratické režimy získávají své technologie/inovace, jen ono tvrzení jako prostou lichou osobní domněnku, ne ověřitelný fakt.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 01:15:20
avatar
S tou inovaci bych si tedy vubec nebyl tak jisty...staci se podivat, jak se v poslednich dvaceti letech vyznamne zmenil pocet prihlasenych novych patentu - pomer se doslova obratil ve prospech Chiny...prijde mi az desive, jak tam maji naslapnuto. Ale neni to jen o tom jak oni makaji, ale taky hodne o tom, jak se tzv zapadni zeme zacaly flakat a lenivet. Mozna, ze se obcas jeste drzi nektera silnejsi odvetvi, ale absolutni cisla mluvi bohuzel dost jasne
Dreip [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 19:53:46

Skvělý článek který bez servítek popsal aktuální a zřejmě i budoucí velmi krizovou situaci..
Jinak osobně bych si začínal dělat starosti i okolo Turecka, poslední dobou to spíše vypadá že jejich směřování je více nakloněno k "východu než západu" a vzhledem k tomu že mají jednu z nejpočetnějších armád na světě jsou podle mého poměrně vysokým rizikem, minimálně pro Evropu.
Avšak není to zatím akutní jako bitva o Taiwan, která by měla opravdu nedozírné následky pro celý svět.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 08:22:52
avatar
Turecko je Turecko, hraje na obě strany a chce být důležité ... nicméně pokud by přišlo na věc, je rádo že je součástí NATO. Navíc současný prezident, který dělá řadu kiksů tam nemusí být navždy, brzy jsou volby, které v Turecku jsou ještě svodobné a demokratické, tak uvidíme ...
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-10 21:22:43

Komunistický Číňan potřebuje, aby Taiwan vyráběl plynule dál, jinak je taky v ř*ti. A Taiwanci továrny raději zničí, než aby je předali komárům.

Navíc jak je západ závislý na Číně, tak jsou i oni závislí na nás. A s těmi vnitřními problémy, co tam teď mají, pochybuju, že by si v několika další letech dovolili něco víc než jen čeřit vodu.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 06:56:39

V Činsko Taiwanskom konflikte su karty rozdane Čina jasne povedala za akych podmienok zautoči na Taiwan. Je to len na Taiwane či prekroči červenu čiaru a rozputa vojnu, alebo nie.
Čina jasne povedala ak Taiwan vyhlasi nezavisloť tak Čina tomu zabrani.
Pred 8 rokmi vyhlasil nezavislosť Krym myslim že Taiwan môže velmi dobre vidieť čo sa bude diať
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 07:25:21

Čína útokem přijde o západní trhy i technologie. Možná se jim nakonec podaří zajmout za cenu obrovských ztrát ostrov, ale byl by to jejich konec. Taiwan navíc žádnou nezávislost vyhlašovat nechce. Taiwanci se sami cítí jako Číňani, nicméně ti praví, nerudí.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 07:49:00

Dufajme že to ostane po starom, že Taiwan patri Čine len na papiery, ale prakticky si robi čo chce a je nezavisly.
Ak Taiwan vyhlasi nezavislosť = vojna s Činou, až potom to bude v prdeli. Taiwan vyraba čipy, ale lepia sa v Čine, 4/5 tovaru je s Činy, garantom dolara je Čina. To by bol taky reset ekonomiky s ktoreho by sme sa za 20 rokov nespamatali.
Ja len dufam že Taiwan ma dosť rozumu a nebude sa chcieť oddeliť od Činy
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 09:19:54

Garantem dolaru není Čína, to nevím, kde jste vzal. 4/5 výrobků taky z Číny nepochází a bude to stále méně.

Mnoho společností z Číny naopak odchází hlavně kvůli Covidu a problémům z toho plynoucích. Navíc v současné situaci se všechno urychlí, bo nestabilita.

A Taiwanci jsou Číňani. Chlubí se tím, proč by měli vyhlašovat nezávislost? Oni jen berou nynější pevninskou Čínu jako vzbouřeneckou oblast.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - evr 2022-08-11 06:57:50
avatar
evropa to neresi, protoze proste nakoupi od USA a je to. to je solidne "hnusna" zavislost. Otazkou je jaka zeme by to mela resit... Evropa neni zeme, evropska unie taky ne. A spravne by za tu linost treba nemela mit evropa pristup k tomu co si rekne v poctu pripadnych cipu takovych ci makovych od kohokoliv. Zaspals, tak smula. USA investuji 280 milrd ? EU by mela minimalne 2x tolik. To se nemuze nevyplatit prece. Jenze tady jsou jine starosti, grýn dýl apod., ted nam zatapi ten vyhulenec puntin, no ona se ta evropa jeste bude divit.
Misko82 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 18:39:49

Mna hlavne zaujima odkial zoberu tych 250mld. Zeby si pozicali od cinanov?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-08-11 19:30:05
avatar
Současně Biden prosadil a zavedl revoluční minimální 15% daň pro americké firmy ;) takže neboj, oni to zapaltí, navíc když přesunou výrobu zpět do USA = více práce v USA = lepší práacovní pozice = větší platy = větší daňové příjmy ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 660x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 722x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1326x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1108x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1756x
Komentářů: 6