Prodeje PC a komponent zažily pořádný sešup – trh spadl v průměru téměř o třetinu! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 11 duben 2023
altOčekávání se naplnila. Propad táhl zejména Apple, jehož drahá zařízení příliš netáhnout.

 

 

 

Je nutné říci, že rok 2021 byl extrémně výjimečný, i když spousta bláznů v businessu si myslela, že jde o nějaký nový normál. Ještě velmi dobrý byl tak i začátek roku 2022, pak nám do toho ale jeden blázen hodil granát (doslova) + navíc postcovidová realita, zjištění že dluhy se musí platit a peníze se nedají tisknout donekonečna, znamenalo tvrdý náraz a návrat do reality.

A ta se naplno projevuje teď, kdy se prostě prodeje a zájem o PC a komponenty vrátil takříkajíc k normálu. Tedy mnohem níže, než si někteří zvykli během rekordních let 2021/2022. A nový normál prezentovaný nekonečným růstem, se zjevně nekoná. Zejména OEM výrobci PC a dalších zařízení tak smutně koukají na čísla, kdy se celý jejich svět a trh propadl celkově o 29% během Q1 2023 ve srovnání s velmi dobrým Q1 2022.

Nejlépe se nyní dařilo americkému HP, které opětovně útočí z druhého místa na první pozici, kterou jen těsně uhájilo čínské LENOVO. Ale vyrovnaly se nám podíly na 21,1 vs 22,4%. HP tedy dokázalo posílit. Byť obě firmy hlásí o několik milionů méně prodaných PC a dalších zařízení. Třetí místo drží tradičně americký DELL, který víceméně stagnuje podílově a také hlásí pár milionový kusový propad.

Rekordmanem je pak Apple, což se ale dalo čekat. Ekonomicky složitější doba mu nesvědčí, speciálně když mezi jeho hlavní zákazníky patří mladé společnosti, startupy a mladí technologičtí zaměstnanci, kteří si myslí, že předražený Apple je cool a tak ho nakupují, a zadlužují se kvůli tomu. Jenže vlna propouštění a šetření zasáhla právě tyhle hlavní zákazníky Applu ze všech nejvíce během Q1. A tak firma ohlásila ohromný propad prodejů svých počítačových řešení. A to 40,5%! Konkrétně ze 6,9 na 4,1 milionu zařízení, což znamená podíl na trhu jen 7,2% na čtvrtém místě a tak se mu dokonce značně přiblížil pátý ASUS. Ten ohlásil „jen“ 30% kvartální meziroční propad a drží tedy basu se zbytkem konkurentů. Podílově si polepšila kategorie „ostatní“, která tvoří nyní 25,9% trhu mimo velkou pětku. Ta spadla v dodávkách „jen“ o 26%.

Celkově prodeje OEM PC a dalších zařízení jsou o 29% níže, z 80,2 milionů na 56,9 milionů kusů, což je opravdu citelný propad. Ten samozřejmě dopadá značně i na producenty jednotlivých částí a komponent, kdy zejména OEM segment zažil masakr. Retail a herní trh je ale překvapivě silný a zdaleka se tolik nepropadl (tedy mimo segment grafických karet). Retail a domácí stavěná PC jsou však velmi malá část trhu, takže potíže na mobilním a obecně OEM trhu jsou zásadní.

Dobrou zprávou pro nás zákazníky (špatnou pro všechny ostatní) je, že se očekává přebytek procesorů, pamětí všeho druhu, disků, desek a dalších komponent všeho druhu nejméně další dva kvartály. Produkce pro současná zařízení byla plánovaná v době, kdy prodeje zařízení byly vysoko a vedení firem mělo hlavu v oblacích. Objednávky produkce podle toho vypadaly. A snížit produkci nebylo dlouho možné, takže se hodně nadělalo na sklad. Můžeme tak čekat cenově zajímavé akce, bohužel ale také možné odklady některých nových produktů a generací. Celkově však v ČR jsou aktuálně jedny z nejlepších podmínek pro nákupy PC v historii, kdy silná koruna zlevnila nákupy a dovoz a současně jsou plné sklady mnoha věcí a poptávka je nižší než nabídka, což znamená další tlak na slevy. Pravda, po některém zboží je stále obří poptávka, hlavně AMD si může mnou ruce, kdy po jeho nových RYZEN 7000X3D modelech, některých AM5 deskách a RX 70900 grafikách se jen zaprášilo a je těžké je na rozdíl od konkurenčních produktů udržet dostupné ve skladech. Tady se zjevně na sklad nevyrábí. Což se ale o drtivé většině všeho ostatního v těchto oblastech říci nedá a dostupnost většiny věcí je tak nyní ten nejmenší problém. S láskou tedy výrobci, a hlavně prodejci, vzpomínají na 2020/2021, kdy si mnozí vychytralí mastili kapsy se 100% maržemi i více a přispěli také svým dílem k rekordní inflaci. Snad se tyhle časy už nevrátí, 10% deflace pár kvartálů by nám teď rozhodně nevadila (ale pochybuji) ;).

Jinak někteří výrobci omezují a přerušují výrobu, a pro některé firmy je to dokonce vítaná příležitost přesunout se v co možná největším měřítku z Číny. Ta přestala být výhodná a zajímavá (práce je tam už drahá), politicky je také stále více nepřátelská, takže se spousta věcí začíná vyrábět v okolních státech. Současně se část produkce pomalu vrací do USA i Evropy, kdy investice do nových závodů jsou znát. Ale rozhodně nejde o většinu ani co by to být mělo ke skutečné samostatnosti a udržitelnosti. Problém jsou pak nadále suroviny, kdy v případě mnoha klíčových potřebných materiálů je svět nadále až z 90% závislý na Číně. A to prostě proto, že těžit a zpracovávat to jinde, nebylo dosud výhodné. A vybudovat tohle jinde, speciálně v USA nebo Evropě, je běh na delší trať. Každopádně logicky zejména Taiwanské firmy se snaží ve velkém přesunout výrobu z Číny na Taiwan (což má i zásadní politický efekt ve formě případné ochoty světa bránit Taiwan a tím pádem i své zájmy v případě napadení) a také do okolních spřátelených zemí a diverzifikovat svou výrobu. Velmi investují také USA, Jižní Korea, Japonsko a Evropa, která ale za všemi jako vždy zaostává. Ovšem také zde se už pár věcí dalo do pohybu.

Během aktuálního poklesu a tlumení výroby zejména v továrnách v Číně, tak dochází k nevídaným přesunům strategické produkce a výrobních kapacit, což jsme naposledy viděli, když se výroba stěhovala do Číny před těmi 20-30 lety. Zkrátka bude to zajímavé, současné poměrně nízké ceny si ale určitě užijte, protože podle mého názoru nejsou dlouhodobě udržitelné s ohledem na značnou náročnost a cenu přesunů, i následné zvýšené náklady, speciálně pokud se má výroba vrátit z větší části i do USA a Evropy.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 22:11:22

u apple o nejakej propad kvuli krizi moc nejde. mel velkej narust prodeju z duvodu prechodu na arm z intelu, ale aktualne se jedna spis o navrat k normalnim prodejum. kvuli m2 se temer nikdo rok staryho macu s m1 zbavovat nebude...ale jo zdejsi vysvetleni je urcite vic cool
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 15:39:31
avatar
Vzhledem k nekompatibilitě SoC Apple Mx spousta lidí zůstává i ještě u x až xx let starého Intelu.

Problém je že bez ohledu na operační systém lidem mnohdy stačí na SOHO poslední Core2Duo ,nebo První modely i5 či AMD FX .
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 06:31:15

Pozeral som po notebookoch a je to bieda, na celej Alze čo ponukaju cez 2000 notebookov, som našiel len tri notebooky čo maju CPU 7840 alebo 7845 ceny 1500-1600-1700€
Ludia by možno aj kupovali keby niečo bolo v ponuke za rozumnu cenu...
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 15:27:54

Neprodává se nic ani na bazaru, trh je zkrátka přesycen.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 01:54:35

Škoda, že to neví u NVIDIE. Kdyby ty 4080/4090 zlevnili o 500$ ...
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ceny 2023-04-13 14:22:17
avatar
Nejen že není to co by člověk chtěl, ale i to co je má cenu která je úplně mimo. Bráchův synek chtěl komp na hry a sám si ho i našel. Ptal se jestli je to dobrý stroj. Odkaz
No udělal jsem průzkum trhu a několikrát to i sám seskládal a ořezal jsem co šlo, ale nic lepšího za tu cenu jsem nenašel. Jediné co se tomu přiblížilo byl Pavilon na Gigacomputeru ale tam nebylo úplně jasné jaký hardware v té sestavě je. Takže jsem mu řekl že za tu cenu je to to nejlepší co tady může teď sehnat. Je to ale bída když člověk hledá komp za slušnou cenu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 629x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1552x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1238x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1917x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1915x
Komentářů: 3