Wolframové žárovky skončily po více než 130ti letech. A je to dobře. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 03 září 2012
altÚspěšnost každé technologie a produktu prověří čas. Z toho pohledu je klasická žárovka megaúspěch.

 

 

 

V roce 1879 se rozsvítila první žárovka a v roce 1881 se na trhu objevily první kusy v prodeji a již tehdy se závitem E27, který vydržel dodnes. Původně se v žárovkách používalo uhlíkové vlákno (zuhelnatělý bambus), později bylo používáno wolframového vlákna, které vydrželo do dnešních dní. V některých zemích a nově také v EU však po více než 130 ti letech klasická žárovka definitivně končí. A je to dobře ...

Žárovka je velmi příznačný název, protože se jedná o jedno z nejméně účinných zařízení, které známe. Ačkoliv je používáme hlavně na svícení, hlavním produktem žárovky je vlastně žár (teplo). Za to platíme vysokou spotřebou a nízkou výdrží. Jen 5-8% energie, kterou dodáme žárovce, se přemění na to naše světlo, zbytek je teplo. Z rozhodnutí EU končí v Evropě všechny druhy těchto klasických žárovek a přitom neexistuje jediný argument, který by používání tohoto neefektivního zdroje světla omluvil. Zvlášť proto, že už dávno máme na výběr celou řadu jiných technologií, které svítí stejně dobře, ale s podstatně nižší spotřebou a vyšší životností.

Za nějakou dobu skončí i Halogenové zářivky, které jsou sice účinnější než klasické žárovky, ale obsahují některé jedovaté látky. Budoucností jsou LED světla, které se dnes už běžně prodávají v mnoha podobách. Neobsahují jedovaté látky (rtuť), jejich životnost je mnohonásobně delší (až 50 tisíc hodin) a spotřeba mnohonásobně nižší.  Většinu jejich nevýhod jako pomalejší náběh a škodlivost střídavého rozsvěcování a zhasínání se již podařilo vyřešit. Zůstává drobná nevýhoda v podobě barvy světla a omezený rozptyl světla.

Hlavním argumentem kritiků rušení žárovek je hlavně vyšší cena úsporných LED žárovek proti klasickým, což samozřejmě na řadu lidí zabírá. Ty vidí v obchodech dvě žárovky, jednu za 25 korun a druhou za 125 korun a je samozřejmě zle. Jenže už nevidí, že v průběhu třeba 5 let vymění klasickou žárovku třeba právě 5x, zatímco ta LED žárovka vydrží celou dobu - klasický případ toho, že levná věc na pořízení nemusí být ve výsledku vůbec levná a výhodná. Takže na pořizovacích nákladech to nakonec vyjde stejně. Hlavní věcí je ale spotřeba. Svícení tou klasickou žárovou je zhruba 5-6x dražší než tou LED, takže během 5 let nejen že nakonec zaplatíte za pořízení stejně, ale ty klasické žárovky vás na provozu vyjdou o několik tisíc korun dráž. Jinými slovy pokud bychom uvažovali čistě ekonomicky, je to první důvod, proč klasické žárovky měly skončit už dávno. Jak ekonomicky nesmyslně jednají ti, kteří si nakupují žárovky čistě pro svícení do zásoby aby nemuseli kupovat "drahé" LED, je z výše uvedeného jasně patrné.     

Od klasických žárovek se začíná ustupovat po celém světě. Nejen v EU, ale i v Rusku, Kanadě, USA, či jižní Americe, všude již vstoupily, nebo vstupují stejná nařízení o zákazu prodeje neefektivních světelných zdrojů typu žárovek. Z pohledu technologického nadšence je opravdu k nevíře, že něco tak důležitého vydrželo v podstatě nezměněné podobě celých 130 let, i když už delší čas existují, mnohem efektivnější produkty. Přesto se sluší před panem Edisonem a jeho žárovkou smeknout, i když jsem toho názoru, že pokud by žil dnes, byl by první kdo by se za zákaz žárovek postavil a určitě by měl pro nás mnohem lepší a efektivnější produkt jako náhradu :).  

PS: Berte prosím článek jako příspěvek do diskuse a že je vlastním, ale fakty podloženým, názorem redaktora. Samozřejmě to že nesouhlasíte, ještě nedělá ze zákazu žárovek hloupost. Ano určitě se jako vždy najdou tací, kteří budou tvrdit, že běžnou žárovku nejde nahradit, ale v dřívějších dobách také mnozí tvrdili, že Země neobíhá kolem Slunce. Byli i tací, kteří tvrdili, že koně nic nenahradí, natož vlak nebo auto a tak dále.

Jak je také řečeno, není to zdaleka jen EU, kde klasické žárovky končí a ony by nekončily, pokud by na trhu neexistovala jiná lepší náhrada a ta existuje už řadu let. Jen z nedůvěry, z neznalosti, či prostě jen ze zvyku, stále většina lidí nedá na žárovku dopustit, i když drtivá většina lidí by nákupem LED uspořila. Snížení spotřeby jako ekologistický argument je u mě sice také klad LED technologie, ale zdaleka ne zásadní abych si tu žárovku kupoval, pokud by klasická žárovka za tu vyšší spotřebu nabízela více. Například mám počítač, co žere jako celek 500W, ale to proto, že toho výkonu za to využiji není čím to nahradit. Pokud bych mohl mít stejný výkon a vlastnosti s nižší spotřebou, šel bych do toho hned. To je ale důvod, proč používám LED žárovky místo klasických. Svítí stejně, vydrží víc a rozdíl na spotřebě je opravdu velký - třeba na 10 žárovkách se za pár let provozu bavíme i o desítkách tisíc, a i kdyby jedna LED stála 500,- pořád se to několikanásobně vyplatí ;). A není to zdaleka jen můj poznatek. Samozřejmě diskuse je vítána, ale vycházejte prosím z prokazatelného faktu, že kladné vlastnosti i výdrž LED žárovek jsou ověřeny a dokázány, takže se nesnažte popřít a vyvrátit tento fakt dokázaný mnoha lety praxe i test, jen tím, že vám to údajně nevydrželo ani týden. Vzhledem k milionům a milionům lidí, kterým to drží už řadu let, bude problém nejspíše u vás ne u LED žárovek. Článek je hlavně o připomenutí, že jsou mezi námi technologie, které jsou dávno překonány, přesto setrvačnost a zvyky omezují nástup novinek a další vývoj.

 

 

 




Je špatné že klasické žárovky končí?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Anonymní  2012-09-03 15:32:51

asi som "tmava" výnimka ale životnosť nových úsporných žiaroviek až prekračujú ISO zámer odchádzajú ešte skorej ako skonči záruka .Mňa ta cena 3,5eura nevadí ale že odíde po roku už áno
Maros [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:51:11

presne tak...clanok je velmi optimisticky napisany, len zial, skutocnost je uplne ina. to, ze mi znackova ziarivka vydrzala rovnako dlho ako ziarovka je podvod na zakaznikovi. druha ziarivka (phil...) po roku a pol prevadzky zacala rozsvecovat na plnu intenzitu asi 40 sekund je tiez "pekny" odrb. a ak by som k tomu priratal nakladnost vyroby, spracovania nefunkcnych ziariviek, prip. ich recyklacie, bojim sa porovnania ekononomickosti prevadzky
s0me0ne [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:59:37
avatar
zaujímava debata ale tiez sa priklonim k klasickej ziarovke ale tentokrat to nie je pre to ze stoji menej alebo na nej usetrim (dobre viem ze nie) ale svetlo ktore vytvara klasicka ziarovka je prirodzene, prijemnejsie a myslim ze my da vela ludi za pravdu ak poviem ze pri takom svetle sa aj dd cita lepsie
s0me0ne [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:04:02
avatar
zjednodusene povedane : clovek sa radsej pozera do horiaceho ohna ako do diodi ktoru ma v mysi
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:11:17
avatar
to by mi taky vadilo, naštěstí mé LED drží dobře už přes rok a žádný problém s nimi není ....
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:31:44

Podle mě ty žárovky zas tak špatný nejsou. Neříkám, že jsou ve všech ohledech dobré, ale zákazníci ( my ) by měli mít na výběr. A když se žárovky tak dobře prodávali, nebyl důvod je rušit
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:38:26
avatar
dovolím si to shrnout:

- zářivky: obsahují rtuť, mají složitou konstrukci náchylnou poruchám, nehodí se na krátké blikání (sklep, koupelna, spíž apod.), jejich spektrum není rovnoměrné, velmi problematická "dim" funkce a nevhodný tvar, spotřeba není moc daleko od halogenek.

- LED svítidla: otřesné spektrum, složitá konstrukce, problematické šíření světla (jedná se o směrový zdroj světla), stále ve vývoji (co rok se zdvojnásobí svítivost), vysoká cena, prakticky nemožnost plynulého stmívání (buď zhasínání jednotlivých diod nebo pulzní řízení - to první je nespojité, to druhé taky a ještě to hnusně bliká)

- žárovky: nechutně levné a jednoduché, nechutně spolehlivé, nechutně neefektivní, zato s reálným a příjemným spektrem. Netrpí na "blikání", vydrží hodně, možnost stmívání stmívačem za pár korun. Nebýt dotací a zákazů z EU, tak jsou tu dodnes.

P.S.: první "úsporku" jsem koupil někdy v roce 1996, takže bych si dovolil sám se označit za "green-friendly." Ale nucené vnucování "nových technologií" mi přijde jako špatné. Do komory nebo na chodbu nikdy úsporku nebo dokonce LED světlo nedám, protože v prvním případě hrozí jejich brzká smrt (a eko-dopady z uvolněné rtuti - nevěřím, že všechny úsporky jsou správně a ekologicky zlikvidovány), ve druhém zase brzká krádež (kvalitní a drahá) nebo zlomenina (pád na schodech v důsledku nekvalitního a slabého osvětlení).
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:35:09

Pravdu máš
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:43:30
avatar
no nelze souhlasit v posledním bodě .... že žárovky vydrží hodně. Faktem totiž je a to jasně prokazatelným, že ze všech "žárovek" vydrží zdaleka nejméně .... jak při klasické výdrži v běžném provozu, tak při extrémních podmínek přepětí atd. Jejich jedinou výhodou je skutečně jen ta cena, ale cena LED technologie klesá nesutále, vývoj jde přitom rychle kupředu a troufám si říci, že ukončení klasických žárovek a plošný nástup LED tuto technologi dále zlevní a posune, takže za 2-3 rokky klidně bude i LED žárovka za 20 korun ... víš, že rozhoduje i množství ve výrobě, pokud jde o možnosti tvorby ceny ;)
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:21:50
avatar
Řeknu to takto: máme doma žárovky, které za můj život nikdy nikdo neměnil. :-)

Ano, teoretická životnost wolframové žárovky je cca 500-1500 hodin, v závislosti na kvalitě výroby. zářivka by měla vydržet cca 10 tisíc hodin, což většina ale nevydrží, protože jim odejde elektronický předřadník.

Co se LED technologie týká: ano, i já v ní vidím budoucnost, ale myslím, že nemá smysl každý rok kupovat novou evoluci těchto svítidel. Navíc stále ještě má tak trochu dětské nemoci - a bohužel, výrobci lobbují a nechávají si svůj vývoj platit dotacemi EU. (opět - jsem spíše příznivec EU a integrace, ale takové aktivity unii spíše škodí, IMHO)
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 10:56:58
avatar
Krásna diskuze,ale až všichni nuceně přejdem na ty nové technologie a budem USPORNĚ svítit, skuste donutit energeticke společnosti ať svítime stále usporně i když jim snižíme odběr, proto mi nejak unika kdeže to pak vlastně ušetřim
TomKocuR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 14:39:50

Súhlasím so všetkým, až na to, že LED nie je smerový zdroj svetla, smerovosť je určená tvarom puzdra, bez puzdra má LED vyžarovací uhol 180°.
Inak ale aj u nás doma sa ukázalo, že žiarovky sú aj napriek všetkým tým rečiam najblbuvzdornejšie, rozhodne nesúhlasím že s prepätím sa vyrovnávajú horšie ako LED či žiarivky, skôr by som povedal že vďaka ich jednoduchosti sa s ním vyrovnajú lepšie.
S LED žiarovkami veľa skúseností nemám, ale od ľudí čo ich používajú mám že na pocit svietia ďaleko slabšie ako žiarovky, ktoré by im mali byť ekvivalentné
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:44:51
avatar
130let zarovky vydrzeli-protoze sviti HNED(sporici zarovky vecinou ne)a cena je mnohem mensi aaa jsou nekde lepsi nez cokoliv jineho a rikat ze zarovky skoncili je docela SILA,protoze i kdyz to EU(ci stat)zakaze prodavat jako "vec na sviceni"tak se zarovka stejne bude prodavat,protoze uz nejaky "kuman"prisel nato ze se to bude prodavat pod "lehkymi topnymi telesy"(protoze lihne se bez toho vpodstate neobejdou,museli by investovat 100tisice do specialnich lihni a ty se vyplati jen pro masivni produkci)atd.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:48:12

Bohužel v EU už policie buzeruje prodejce "tepelných koulí".
Anonymní  2012-09-03 21:02:08

ako svetelný zdroj ma žiarovka veľmi slabú účinnosť ale naopak ako vyhrievacie teleso veľmi slušnú . Takže zakázať to aj keby súdne budu mat dosť ťažké ono pre liahne to ani nieje podvod oni to naozaj využívajú ako veľmi lacné vykurovacie teleso
hary97 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:46:53

Tak ja edisona zrovna moc v lasce nemam
Jako jo byl to borec pro to co vymyslel
Ale to jak se zachoval k teslove navrhu stridaveho proudu ve me vyvolava vuci nemu znacny odpor
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tesla 2012-09-03 15:52:39
avatar
Asi tak. K Teslovi se moc dobře nechoval a navíc mu ukradl několik nápadů.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:53:34
avatar
Obávam se, že Edison v životě sám nic nevymyslel. Akorát uměl zaměstnat lidi, kteří dělali myšlení za něj. Byl to dobrý obchodník své doby podobně jako S. Jobs. A podobně jako on to byl otřesný člověk.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 13:13:14
avatar
ty si bola jeho sucasnikom ked to vies tak presne?
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD se už fakt zbláznil 2012-09-03 15:47:06

Takže zakážeme zdroj světla, který je v určitých profesích nenahraditelný (soustruhy), který nenechává nebezpečný odpad, který je výrobně jednoduchý, který v pasivních domech se vyplatí, a místo toho prosazujeme složité zařízení s jedovatými plyny a těžkými látkami, které nesvítí tak dobře.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:12:58
avatar
slovo nejde mnozí používají až příliš často ... všechno kde, když se chce ... ale ona není ta snaha ani chuť to je to co nejde u nahrazování žárovek ;) technicky je nahradit není dávno žádný problém.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:41:05
avatar
dej funkční důvod a půjde to samo. Já úsporku nasadím tam kde má smysl, ale ne plošně.
bananomet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:09:07

Mám v ložnici 3 bodovky, v každý cca. 10 LED diod a svítí mi už dobrých 8 let pořád stejně skvěle, rozpryl světla a i barva je skvělá ale na klasickou žárovku nedám dopustit, v kuchyni je zářivka a ta barva světla je tak ostrá a hnusná, že musim vždycky přimhouřit oka, protože to opravdu někdy až bolí, či-li LEDky ano, zářivky ani náhodou.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:23:04
avatar
jenže bodovky nejsou běžný druh světla, hodí se jen někam. Zkus např. bodovkou svítit ve sklepě.. uvidíš kulové s přehazovačkou. :-)
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - LEDky 2012-09-04 11:42:11
avatar
Chlapci jen neumíte vybírat ty správné LEDky se správnou teplotou barvy tj. do 3000K. Doma s nimi svítím všude a světe div se, nejen v bodovkách, ale i v kuchyňském lustru nebo na chodbě v takových těch koulích. Prostě i všesměrové existují.
A co se cen týče, tak lepší je stále pátrat na e-bay, než u nás, kde je to samé dvakrát tak drahé.

Výbojkové úsporky byl jen dočasný mezistupeň, kterého jsem se rychle zbavil a nahradil právě LED.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 20:31:37
avatar
Problém je v tom, že určitá teplota barvy neříká nic o spektru, ale o tom, jaká frekvenční složka ve světle převažuje. To je jeden problém. A ten druhý je, že při stávajících cenách za kilowatthodinu energie se kvalitní LEDky za dnešní ceny při běžném svícení prostě nezaplatí.
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 09:45:37
avatar
Navic pokud clovek elektrikou topi, tak neusetri skoro nic, ze se sviti spis v zime a tak za teplo vyzarene zarovkami se topi o to min topidlem.
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - LED 2012-09-03 15:48:25
avatar
Budoucnost je určitě v LEDkách, ale je třeba na tom zapracovat (jako právě ten rozptyl světla a barva). Nevím jak je to teda dnes, ale asi před rokem jsme domu koupili led žárovky v akci jedna za 250Kč a řeknu Vám, větší shit jsem neviděl. Světla málo a ještě k tomu odporný, do očí bijící. Tak jsme je natočili do schodištových světel a aspoň tam se nějak využijou.

Nevím nevím, ale pořád si myslím že lepší volba je klasiká úsporná žárovka. Aspoň tedy do doby něž se vylepší ta LED technologie.
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 11:46:28
avatar
Ber jen LEDky s účiností 80lm/W a výše. Svítivost klasické žárovky je cca 10lm/W, takže když nahrazuješ 60W žárovku, potřebuješ při jmenované účinosti LEDku s 8W spotřebou. Ale najdou se i lepší!

Chce to jen nevyhazovat prachy za všechno co má LED, ale také koukat na konkrétní parametry...
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 15:38:05
avatar
Ok, příště se víc informuju
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:49:46
avatar
Marí sa mi, že pán profesor ekonómie Václav Klaus nezdieľa podobné nadšenie...
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:50:19

tak uz len zohnat kvalitne LED pre GU10..
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nesmysl 2012-09-03 15:52:24
avatar
Největším problémem je životnost. Jde o to, že jsou citlivé na nestabilní napětí v síti a díky tomu odcházejí řádově dříve, než je garantováno. Mě jako zákazníkovi je to fuk, protože je vyreklamuji, ale naše silová síť v ČR je prostě málo stabilní na tyto produkty. Ekologie jde do řiti (a to nemluvím o nereciklovatelnosti).
Rocman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 15:56:28
avatar
Edison ale není vynálezcem žárovky. Jeho předchůdcem byl Heinrich Göbel. První pokusy se žárovkou (principiálně vznik světla žhavením materiálů průchodem elektrického proudu) lze datovat k roku 1805 (Humphry Davy). Jako datum jejího vynalezení je často uváděn rok 1854 a jméno Göbel (Goebel), ale výrobou žárovky v soudní síni Edison dokázal, že prvenství ve využití patří jemu.
Citováno z Wikipedie
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:22:11
avatar
A také zabil slona.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 17:36:57
avatar
Ale s pomocí Teslova vynálezu, střídavým proudem, což byla sprostá krádež a zneužití duševního vlastnictví
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:03:41

Treba to vidiet zo vsetkych stran... Vyrobcovia ziaroviek v EU uz niesu schopni dosahovat zisky na klasickych ziarovkach lebo je tam mizerna marza. Tak zacali tlacit zakaznikom drahe usporne ziarivky,LED a pod.Z ekologickeho hladiska sice zeru menej elektriny ale pri vyrobe sa spotrebovava podstatne viac zdrojov ako pri klasickych ziarovkach... Tazba a spracovanie drahych surovin vs relativne lacnejsie sklo +wolfram+plech.
Mrs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:08:04

Som zvedavy aku ziarovku si das ku sustruhu ked ta obycajna tak srasne sux. Potom povec kolko prstov ti zostalo.
Caderom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nesouhlasím 2012-09-03 16:46:38

"Hlavním argumentem kritiků rušení žárovek je hlavně vyšší cena úsporných LED žárovek proti klasickým, což samozřejmě na řadu lidí zabírá. Ty vidí v obchodech dvě žárovky, jednu za 25 korun a druhou za 125 korun a je samozřejmě zle. Jenže už nevidí, že v průběhu třeba 5 let vymění klasickou žárovku třeba právě 5x, zatímco ta LED žárovka vydrží celou dobu ..."
- 75W žárovka stojí teď ~12 Kč (před zákazem byla ještě levnější). Ekvivalentní LED stojí ~350 Kč a více. Tedy 30x více. Oni např. důchodci už dnes nemají pomalu co do huby a mají si do sklepa kupovat LED za 350 Kč? V létě se moc nesvítí (dlouhý den), v zimě zas přitápí, takže 5% účinnost je v reálu naprostý nesmysl. To by pak teda měli zakázat i elektrický kamna.

A konečně "Zůstává drobná nevýhoda v podobě barvy světla a omezený rozptyl světla."
- je tu nevýhoda? Je. Dokud nebude opravdu plnohodnotná a cenově přijatelná náhrada, tak by se nic zakazovat nemělo.

Názor typu pokrok pro pokrok se mi vůbec nelíbí - tamto je staré, takže je to fuj, tohle je nové, takže automaticky revoluční a super.

Stejně tak šílený eco-hype. U eco-praček už to došlo tak daleko, že nemálo rodin s novou pračkou už dnes spouští prací cyklus 2x, protože ty super pračky, co si neberou žádnou vodu, nic nevyperou. Hnus :-/
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:24:08
avatar
Ještě ani jednou mi LEDka nevydržela déle jak rok. U někoho asi může, ale musí mít stabilní napětí v síti. Já ho nemám a nechci, aby mi stát diktoval, co si mám a co nemám kupovat. Svobodný trh by měl rozhodovat.
Anonymní  2012-09-04 11:47:32

1 ledky aj keď vzniklý stali majland a potom sa to zlepšilo aj zo životnosťou .Je jasne ze dan z pridanej hodnoty je na 3eurach viac ako na 20centoch takže zámer je jasný .Keby aspoň vydržali ako staré komunistické trubice od Tesly tak by žiadne nariadenia a zákazy predaja nepotrebovali ani pri cene 5 euro za kus. 20W trubice Tesly fungujú aj po 30rokoch co je aj proti zákonom fyziky
Stillson [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:21:35
avatar
Takže budou úspornější žárovky co budou žrát míň energie. A na úkor toho se zvýší cena elektřiny. Takže je to prašť jako uhoď podle mě.
Caderom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:48:35

Proč to vzniklo je jasné. Na klasických žárovkách se toho (relativně) moc nevydělalo. Z úsporek maj výrobci vejvar mnohem větší. Takže se "trochu" zalobovalo na správných místech.

Je tu ale ještě další aspekt. Energie je prozatím dostatek, ale s tím, jak se začínají podporovat hybridní auta jí může být brzy velký nedostatek. To je problém hlavně mnoha západních zemí, kde ustoupili od jádra. Proto jsou to právě Němci, kteří tlačí Ecodesign directive, jak je celá energetická koncepce/regule EU o úsporných spotřebičích nazvána.

Cena energie půjde stále nahoru, ale nikoli protože bude spotřeba klesat, ale naopak právě díky automobilům vzrůstat.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:25:57

Zarivky maj podle me 3 hlavni problemy:
1)Startuji pomalu - koupelna, zachod, schodiste se nestacej rozsvitit
2)Ty co startuji rychle prevazne zabiji zapinani a vypinani
3)Trocha prepeti v siti zracuje zivotnost daleko masivnejc nez u zarovek.

Nemluve o tom, ze dopad na ekologii je nulovej. Svetla zerou sotva 1% celkove spotreby elektriny. Vetsina toho jsou osvetleni ve firmach uz dlouhy roky delany trubicema. Takze dopad zakazani zarovek je prakticky nemeritelnej. A kdyz si clovek veme kolik vzacnej kovu se na zarivky vytezi v cine africe a tak jsou ekologicka katastrofa..


Vsechny mista v baraku kde se dlouhodobe sviti mame osazeny usporkama uz roky, jako asi kazdej rozumnej clovek.
Tohle je akorat zase rozhodnuti stylu "jsme vlada, vime co je nejlepsi pro obcany...".
Zarovky podle me meli umrit prirozene jako zastarala technologie na nezajem uzivatelu a ne narizenim EU. Fakt by me zajimalo proc bych do sklepa, kde menime zarovku za 5Kc jednou za 10 let mel davat usporku za kilo. Nebo mista kde se rozsviti na 30s a pak zhasne, usporky tam jsou peklo a Ledky drahy a porad jeste nedotazeny.
Kyel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nesúhlasím 2012-09-03 16:28:28

Nesúhlasím so spôsobom zrušenia žiaroviek. Ak by bol ozajstný dôvod, aby sme ich nepoužívali, tak by ich ľudia prestali používať sami od seba a výrobcovia by ich prestali vyrábať.

Nechcem aby mi úradníci predpísali, že mám používať žiarivku, ktorá má neprirodzené svetlo, obsahuje ortuť a iné kovy a po jej rozbití je veľký problém tieto kovy dostať z bytu. U LED žiaroviek sa pravdepodobne tieto problémy dajú vyriešiť, takže by som ich aj kúpil keby sa na trhu presadili aj cenou.
dr_who [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 16:38:34
avatar
Taky pridam jeden postreh co zde jeste nepadl. Zkuste pouzit zarivku nebo usporku jako venkovni osvetleni napr.pri -10° C.
Vetsinou nechce ani nastartovat. Nevim jestli se to tyka i Led ale usporky jsou velmi spatna volba.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ted trochu z technickeho soudk 2012-09-03 16:46:40
avatar
Takze opravime nekolik chyb v clanku:

1) ucinost klasickych zarovek neni 5-8%, ale jen 2-3%
2) Jsou halogenove zarovky a ne zarivky (prave halogenova zarovka dosahuje cca 5% ucinosti)
3) Usporky, zarivky a LED osvetleni nema kvalitni svetlo. Tyto zarice produkuji monochromaticky svetlo a navic nekontinuelni. Jsou nevhodny pro foceni, nataceni, potravinovy prumysl (napr zkresluji barvu masa) a nemocenske objekty. Dále jsou nevhodné pro epileptiky (hlavne prvni serie a LED)

PS: Aby se mohlo pouzit tyto nove usporne zarice, tak je vhodne doplnit je alespon slabou a klidne i halogenovou zarovkou se stalym sirokospektralnim svetlem. Tim predejdete unave a bolestem hlavy a oci.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 16:03:28
avatar
Kecy, dej relevantní odkaz/y na podporu tvého tvrzení o účinnosti.

Edit: omluva a upřesnění níže
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:11:08
avatar
1) http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy
2) http://www.srovnanicen.cz/q/Halogenova%20zarovka%20230V%2050W%20GU10/
3) Ucebnice elektro, Fyzika, Spektralni definice zaricu.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 16:02:04
avatar
OK, omlouvám se a beru zpět, už jsem na to dneska narazil dřív, na jiných odkazech, pokud jde o účinnost přeměny příkonu na výkon vyzářený ve spektru viditelného světlo, je to tak, jak píšeš.

Kdybys tohle dal do placu dřív, nemusel bych teď být za blba

Stydím se a děkuji za poučení.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:13:51
avatar
tohle je typické napadání a trolování, hlavně příklad, jak se nemá vést slušná diskuse a s takovými lidmi se tu máme bavit?
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 16:21:28
avatar
Napadání a trolování? Ale di ty

Unáhlené to bylo, ano, bylo mi to divný, proskákal jsem pár stránek, nenalezl nic, co by podpořilo tvrzení "1) ucinost klasickych zarovek neni 5-8%, ale jen 2-3%" a tak jsem nesouhlas s tvrzením vyjádřil a požádal o podporu důkazem. Důkaz jsem našel, uznal, omluvil se a poděkoval za poučení.
Dokonce jsem si dovolil tvrzení zpřesnit, protože tak, jak je uvedeno, není pravdivé bez výhrad a vedlo mne k nesouhlasné reakci.

Autor to bral tak, jak to má být.
Napadl jsem jeho tvrzení, on si jej bez mrknutí oka dokázal obhájit. Obhájil ho dodáním důkazu, nikoli opakováním téhož tvrzení.
Naše interakce vedla k mému obohacení, a věřím, že nejen mému.
Respekt.
braqela [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nic nebude 2012-09-03 16:55:18

Nehodlám si ničit oči čtením při nějakém pochybném zdroji osvětlení. Na čtení a práci jedině klasická žárovka. Tu ničím nenahradíš.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:01:58
avatar
Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:08:27
avatar
otázka kdo platí ty dva ekonomy ;) výrobci žárovek?
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:17:42

Měl si ještě před zákazem vyrazit do OBI. Možná by sis stihnul všimnout, že výrobci žárovek dělali zároveň LEDky, zářivky a vlastně vše, čim se dá svítit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:24:20
avatar
ne všichni ;)
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:41:04
avatar
Ono to ale není jen o žárovkách...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:54:17
avatar
jako souhlasím s tím, že v mnoha oblastech je regulace příliš a jsou bohužel oblasti, kde regulace udělá přesně opak toho, co regulátoři čekají, místo toho aby zákazník měl z regulací výhody, má jen nevýhody ...

Zrovna u žárovek to ale problém prostě není, protože zde existuje celkově výhodnější náhrada ...
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 18:14:55
avatar
Ne všude existuje náhrada, a jestli to samé, co se předtím prodávalo jako žárovka za šest korun v každým krámu, bude potom prodávat jako speciální světelně/topné těleso za několikanásobek ceny a jen ve schválených obchodech, tak s tim ať de EU do brusele.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 18:07:42
avatar
Pochybuju, že by byli zaplacení, ale o tom, že zaplacený a prolobovaný je naopak nařízení EU, nepochybuju ani minutu.
Jokon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:04:55

DD kde se dá koupit ta LED žárovka co vydrží 5 let? To myslíš možná nějakou 1Wattovou ne? V zápalu nadšení pro technický pokrok jsem (navzdory mnoha varováním) před časem pořídil 4 5W LED žárovky. Jejich průměrná životnost se ukázala být cca 200hodin, první odešla už po týdnu. Je to tedy asi tak ekologický vynález jako kompaktní úsporky s rtutí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:07:53
avatar
zajímavé, mám ty samé už přes rok jedou pořád a žádný problém
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:37:18

Nechápu co s nimi děláte. Mám v bytě 12 LED žárovek, z toho 4 přes 3 roky staré, jsou to největší šmejdy (=nejlevnější), co se při dané svítivosti daly pořídit v DealExtreme (Hong Kong) a ani jedna mi neodešla.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:51:01
avatar
má špatné rozvody maximálně
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:57:16

Jasne, takze se ma prestehovat?

Ted mu zakazali zarovky, ktery na jeho siti meli zivotnost minimalne stejnou jako LED, zarivkam s elektronickym starterem to taky neprospiva a masivne snizuje zivotnost. Pri osazeni klasickych zarivek s tlumivkou zase o neco stoupne spotreba, a je potreba vymenit cela svitidla.

Je dnes v takovemhle pripade ekonomicka investice na vymenu svitidel, ktera se vrati treba za 10let. Kdyz za 3 roky tu muzou byt pouzitelny a vyladeny ledky?

Zarovky meli umrit prirozenym vyberem. Kdyz by se prestali kupovat proste by je nikdo nevyrabel. Dokud to lidi kupujou tak asi existuje duvod proc.

Nemluve o pripadech, kde se zarovky pouzivaj na pritapeni, treba zviratum. Pripadne kdyz mas doma primotop, je ti celkem jedno jestli to teplo narves do bytu zarovkou nebo prez radiatory a LED nebo zarivky pak jsou vicemene zbytecnej luxus.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:02:45
avatar
ne ale nemusí vykřikovat, že je LED k ničemu, když to není púravda a je mnohonásobně lepší ... problém je na jeho sraně ne u LED technologie ...

teplo se dá získat i podstatně účionějším zařízením než žárovka ... to chovatelé určitě také vědí a potřebná zařázení dávno existují a platí u nich to samé - jsou draží na pořízení, ale mají násobně větší životnost a mnohem vyší efektivitu, takže ve finále stojí míň ;).
jugularis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:24:37

Problém není na jeho straně. Já kupříkladu mám nové rozvody, všechny spotřebiče fungují a přesto mi ledky poměrně odchází. LED by měla připravena na výkyvy sítě. Pokud ostatní fungují dobře, je chyba technologie. Mohl bys mě poučit, jaké zařízení s lepší efektivitou bys mi jako chovateli doporučil? Pro mé potřeby i potřeby mého zvířete neznám nic lepšího než žárovku.
Jano952 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:34:03

energia ako energia, ked potrebujem vykurit neaku miestnost je absolutne jedno ci tam dodam energiu cez ziarovku, el. radiator alebo akykolvek spotrebic, aj tak budem potrebovat urcity poce Joulov aby sa ta miestnost ohriala ...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:39:36

To ze nebydlis v idealni vzdalenosti od transformatoru, pripadne na siti kde jsou rozvody nepravidelne namahany je tvoje chyba? Kdyz pridas to, ze minula technologie bez problemu funguje, koupis novinku a shori ti je porad tvoje chyba?

Nejsem chovatel, ale nahradit takrka idealni (97%+ ucinnost) zdroj tepla s rekneme odpadnim osvetlenim v jedny jednoduchy objimce, kde vyuzivam 100% spotrebovany elektricky energie na to co potrebuju tezko necim efektivnejsim (pochybuju, ze teraristicky zarizeni vydaji energie vic nez spotrebujou, jinak z nich stavim elektrarnu) v podobe dvou zarizeni s 10 a vice nasobnou cenou a stejnou (100%) ucinnosti. Nemluve o indikaci poruchy tim, ze to nesviti a nahradnim dilum v kazdym elektru.
Jokon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:02:21

Tak nadhoďte nějaké odkazy nebo značky těch kvalitních žárovek, nebo by mohl DD nějaké zrecenzovat. Kurvítkem (velmi špatně načasovaným) těch žárovek je údajně elektronika měniče, který je v patici žárovky a časem se zničí teplem. Také žlutý luminofor nad čipem LEDky (ten co má na svědomí že světlo z LEDky je bílé) teplotou a časem degraduje a mění se barevná teplota světla. Prostě to má svoje mouchy jako všechno. Ještě doplním že moje autodestrukční žárovky byly od fi Panlux.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:50:36

V elektronickejch starterech vetsinou odchazi kondenzator (jako vlastne ve veskery elektronice, kondenzatory krasne degradujou teplem a casem), jenze kdyz uz mas i zasedle konce trubice tak i opravena zarivka nema parametry co mela na zacatku.

U bilejch ledek je problem v luminoforu protoze se "vysviti". Princip vytvareni svetla je stejnej jako u zarivek. Vyrobi se UV zareni o velice uzkem frekvencnim rozptylu, to se pohlti luminoforem, kterej pak vydava sirokej rozptyl viditelnejch frekvenci. Problem je s plochou, zarivka ma luminofor po celem povrchu, u LED to musis vmestnat na mensi prostor, takze se ti rychleji projevi degradace luminoforu vlivem teplot (ledky jsou daleko zhavejsi nez zarivky) a UV zareni.
fangcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2012-09-03 17:26:29

U ledek mi nejvíc asi vadí jejich úzké vyzařovací pásmo které mě přijde docela nepříjemné pro oči. Další věcí je životnost, výrobci se chvástají jak led zdroje světla vydrží desítky tisíc hodin ale v praxi bych řekl, že vydrží tak maximálně 1/10 udávané hodnoty někdy i méně. Nejvtipnější na tom je že celou úsporu ve vteřině "sežere" rozjíždějící se elektrická lokomotiva, ale to už nikdo neřeší.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 17:54:05
avatar
nesmysl, vydrží klidně těch tisíce hodin ....
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:54:06

Ono to vydrzi ale nesmelo by ti kolisat napeti v siti o 10 a vic voltu jak je u nas zvykem. Doma nemam problem namerit ze site vetsinu casu, krome spicky o vikendu skoro 240V a to to proste zabije, obcas to vylitne i trochu vejs, kdyz je mala spotreba.

Kdyz mas presne 50Hz a presne 230V tak tam ta zivotnost je.
fangcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:45:39

No dle normy ČSN EN 50160 se napětí v nn síti může pohybovat v rozmezí 230+-10% což odpovídá 207-253V. Jenže nežijeme v laborce a celkem dost pochybuji že v LED svítidlech bude stabilizátor napětí který umí regulovat napětí v rozmezí skoro 50V. Čímž se dostávám k bodu kdy je na spotřebitele ušita bouda v podobě nákupu drahých LED svítidel které v rámci normy nejsou schopny pracovat minimálně tak spolehlivě jako zářivky nebo klasické žárovky.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ekonomická výhodnost?? 2012-09-03 17:37:09

Všude se argumentuje, jak výhodně vycházejí kompaktní zářivky, přitom některé argumenty pro jejich zavádění jsou falešné (minimálně z části) a argumenty proti se zveličují.
1) spotřebovávají až 6x méně el. energie při stejné svítivosti - není pravda. Proměřoval jsem 75W klasiku a 23W kompaktní zářivku. Skutečná spotřeba byla byla 74/24W a to ta 23W kompaktka měla po půl roce nižší svítivost, než 75W klasika (viz 2)
2)údaje o skutečné svítivosti jsou nadhodnocené - po 2 měsících provozu (v zimním období) svítivost odpovídala cca 85W klasice; po půl roce to bylo lehce pod úrovní 75W klasiky. Přitom se deklaruje, že 23W odpovídá 100W.
3)životnost - hrubým měřením jsem zjistil, že v obýváku svítím cca 750 hodin/rok. Měl jsem zatím 3 kompaktní zářivky (2x Philips a 1x Osram - takže spíše to lepší a dražší 480kč-300kč-210kč) jedna přestal svítit po necelých dvou letech, další 2 odešly po dvou a půl resp. po 2 a 3/4 roce. Měly tedy skutečnou životnost cca 2000 hodin a ne 6000-10000 hodin uvedených na obalu - připomínám, že byly v obýváku, kde je stálá teplota a převážně se zapínaly na delší dobu). Žárovky měním průměrně po 21 měsících (měření za poslední 4 roky).
4)Rozdíl ve spotřebě je udáván jako čistá úspora - NENÍ pravda. V zimním období se "odpadní" tepelná energie žárovky využije a přidává se k tepelné bilanci místnosti. Cena za GJ tepla je u žárovky sice vyšší než u topení, ztráta je ale nižší, než se udává.
Podtrženo a sečteno - roční úspora je pro výše uvedenou situaci 93kč - pokud vyjdu z výše uvedených pořizovacích cen, tak ANI JEDNA ze zářivek se mi nevyplatila.
A to nemluvím o pomalém náběhu, nespojitém spektru vyzařovaného světla, rtuti, ...

M.
PS - poslední kompaktku jsem koupil před 3 roky a jsem rád, že jsem si koupil klasiky do zásoby.
Nism0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:03:38
avatar
Na ničení očí sou ledky/zářivky/úsporky jako dělaný.

z ledek, zářivek i úsporek mě bolej oči, jedině z halogenu a normální žárovky s wolframem se mi čte dobře. A cena? 125Kč stojí maximálně nějaká levná noname sračka, která vydrží tejden. Za pořádný kousky se platí 400+ Kč, takže argument s cenou taky nevyhrává (je to stejný jako s botama od číňanů za kilo, který sice fungujou, ale držej tejden a botama z nějakýho kvalitního obchodu, který sice stojej 4ku, ale vydržej konec světa) Další argument s ekologičností, kompaktní zářivky v sobě maj rtuť a luminofory, který sou dost toxický, takže když se rozbije tahle nádhera, tak by to chtělo tak na hodinku opustit místnost.
Zmiňovaný levný ledky maj zase problém s CRI, malou teplotní tolerantností a aby bylo zaručený aspoň nějaký koukatelný spektrum, je zapotřebí použít fosfor. Technologie sice pěkná, ale pořád v plenkách a vhodná tak akorát na zníčení očí. Ale co, zdravotní si sami neplatíme, tak je nám to jedno....
maws [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:07:04

tady takovy narizeni me prijde zbytecny
je to jak kdyby nekdo zakazal treba vyrobu CRT monitoru protoze vic zerou a hle nikdo nic zakazovat nemusel lidi presli na LCD sami od sebe
sam doma uz nemam klasickou zarovku ale proc bych nemel mit moznost si ju koupit kdyz budu potrebovat ?
do terarek budu muset kupovat predrazeny radoby specialni

jinak k vydrzi usporek atd samotna trubice vetsinou vydrzi ale odejde predradnik v patici pokud je osizenej uz jsem takhle par usporek opravil vymenil se kondik za 2 Kc a jelo se dal
u ledek ze zase casto osizeny chlazeni
jen holt clovek nesmi koupit ten nejlevnejsi smejd co je
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 18:50:59
avatar
Pan autor by se měl dovzdělat, protože článek je plný polopravd a v neposlední řadě i nesmyslů. Žárovky, ač přes svoji morální zastaralost, mají spoustu jedinečných vlastností. V první řadě je to spojité vyzařované spektrum, což nemá ani zářivka a ani LEDka. To je v mnoha oborech lidské činnosti zásadní. Spousta toho tady už zaznělo. Dodám takový typický příklad jako je divadlo, kde potřebujete mít zdroj se spojitým spektrem a to už jen kvůli večerním róbám dam. Barvy pod zářivkou nebudou zcela určitě věrné, což dámy asi nepotěší. Divadlo je ale jen taková špička ledovce. Žárovka nebliká, je velmi levná na výrobu s minimálním dopadem na životní prostředí. Zkuste si vyhodnotit životní cyklus žárovky a zářivky. Zářivky jsou nevhodné na krátké svícení. Než se nažhaví, jsou velmi velmi neúsporné s malým světelným tokem. Elektronika v zářivce pak rychle odchází. A tak bychom mohli pokračovat dále a dále. Jak vidno, zářivky nejsou samospásné a jak zářivky tak žárovky jsou vhodné na něco jiného. Zákazy jsou naprosto nesmyslné a to už z toho důvodu, jak je to odůvodňováno. Používání žárovek je již nepřímo regulováno jejich energetickými nároky a účinností. A žádný rozumný člověk nebude používat žárovky tam, kde se mu to nevyplatí. Cena, žárovky a zářivky neodpovídá jejich dopadům na životní prostředí a to v celém životním cyklu. Kdyby se dle životního cyklu přehodnotily ceny, možná bychom se velmi divili, co je a co není výhodné jak pro peněženku tak pro životní prostředí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:01:22
avatar
možná byste se měl dovzdělat vy, článek obsahuje jen průkazná fakta.

Navíc by si rozhodně nikdo nedovolil lhát o schopnostech LED v porovnání s klasickou žárovkou. To že pár křiklounů tvrdí něco jiného z toho pravdu nedělá. Kromě toho já neobhajuji zářivky ;).

Citace:
A žádný rozumný člověk nebude používat žárovky tam, kde se mu to nevyplatí.


Tak je vidět že nejen že nerozumíte situaci se žárovkami, ale obecně nevíte která bije ... většina populace nemá páru o tom, co je skutečně výhodnější v různých oblastech, žárovky nevyjímaje.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:30:40

Tak se to dá řešit i jinak než zákazem prodeje. Např. zvýhodněním toho rádoby efektivnějšího a ekologickýho produtu nebo uvalením vysoké spotřební daně na ten horší produkt.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:53:20
avatar
zákaz mají žářovky, tepelnou kouli si klidně koupit můžeš ;)
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 17:06:54
avatar
nemůžeš, např. v německu se na ochranu proti zločincům, kteří chtějí dopřát lidem normální teplé stálé žárovkové světlo, organizují ekologické hlídky
Odkaz
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:54:03
avatar
To, co jsem napsal pro zářivky, se z velké části shoduje s LEDkami. LEDky nemají spojité spektrum a nehodí se tak všude. Žárovka v tomto nemá zatím konkurenci. Navíc si spočítejte poměr cena/výkon (světelný) pro žárovku a LEDku stejného světelného toku a barevného podání blížícího se 100%. Taková žárovka dnes stojí 10Kč a LED počítám přes tisíc korun a to mluvíme o jednom zdroji, kterých je v domácnosti několik. Udávaná životnost nemusí být oněch deklarovaných tisíce hodin, jak už tady padlo. Poměr cena/výkon bude v případě žárovky oproti LEDce neporovnatelný. To jen tak pro doplnění mého předchozího textu. Zatím je LED prostě velmi drahý špás a čeká ji ještě pár let vývoje do masové použitelnosti. Nicméně si stojím za tím, že zakazovat něco, pro co nemáme náhradu, je šílenství. Navíc od Vás bych nečekal podporu zákazů a příkazů od nějakých byrokratů, kteří neví, co zakazují. Téma žárovek je takový typický příklad nesmyslu Bruselu.

A že většina populace nemá páru, co je výhodnější? A to je důvod k zákazu? Tak je vzdělejte a hlavně jim dejte peníze na ty super LEDky. Myslím, že je to lepší řešení, než hloupý a bezduchý zákaz. Cena by měla být nastavena tak, aby vyjadřovala celkové náklady včetně externalit z pohledu celého životního cyklu, pak si povíme. Žárovka se navíc samoreguluje cenou elektřiny, nepotřebuje zákazů. A lidi nejsou blbý. Vyberou to, co je výhodnější ;)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:04:49

Opravdu si myslis, ze vetsina populace je tak pitoma? A pokud je opravdu tak pitoma tak nejakym zazrakem nepodlehne medialni masazi o tom jak jsou usporky super a bude dal kupovat zarovky?

40 nasobna pocatecni investice (LED) mi nestoji za moznou usporu v radu korun v prubehu vic jak deseti let.

Jinak vis o tom detailu, ze white LED krome tech fakt spickovejch maj svetelnej tok/watt pod zarivkama a ty nejlepsi dnesni ho maj tak o 50% vyssi? To se maskuje tim, ze sviti ve velice malim uhlu, takze jas je vetsi? Nemluve o navrhu osvetleni mistnosti 50 kuzelama misto 1 svitidla. Problemy s ostrymi stiny, neprirozenym spektrem atd. LED bude pouzitelna az se zacnou delat ty OLED plosny svitidla co uz taky slibujou roky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:23:59
avatar
takže ty si myslíš, že většina populace je inteligentní, půjčuje si jen na důležité věci, nejedná zbrkle na základě reklamy, umí počítat že koupě levnější věci není ušetření atd?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:35:54

Ne rikam, ze pokud nakupuji impulzivne podle reklamy tak usporky maji taky.

A taky jsem presvedcenej, ze vic jak 50% populace (vetsina) zarivky pouziva z rozumnejch duvodu a umi si spocitat jestli bude schopna splacet pujcky. Takze mi nezbejva ta vetsina na ty hloupe.

A pak nechapu, ze kvuli tem hloupejm si nemuzu pouzit zarovku v situaci kdy je to pro me ekonomicky prijatelnejsi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:45:22
avatar
tak nevím jestli si naivní nebo co

používání zakázáno pokud vím není ;) to bys musel do jiných režimů ;)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:05:35

Kdyby 50% lidi melo dluhy, ktery neni schopny splacet tak uz se tu rozpadla ekonomika a pravdepodobne i statni zrozeni.

Nesplacenejch uveru bylo vloni 6.3% staci pohledat(Odkaz). To tezko naroubujes na 50% a vic obyvatel. Vetsinou kdyz nekdo neplati tak jich neplati vic.

Tezko tech 93.7% splacejicich je nahoda, ze jim zrovna dava plat.


(Nesouvisejici uvaha: kdyby bylo vic jak 50% obyvatel hloupejch, tak se ti posune ukazatel IQ jako prumerny inteligence dolu a zase bude 85% obyvatel prumernejch)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:21:30
avatar
myslíš jako v řecku a španělsku jo?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:49:45

Ten detail s vysokou nezamestnanostej, to ze si pujcujou na zakladni zivotni potreby, a to ze vubec nekdo nezamestnanejm nekdo pujci zesit nebude.

A ktomu predtim. Sice mi nikdo nezakazuje si je kupovat, ale zakazuje je vyrabet a dovazet, takze vysledek je stejnej.

Jo a pripadny odpovedi bych prosil faktickymi argumenty a odkazy. Ani v recku snad nebude vic jak 50% uveru nesplacenejch, ale hledat to fakt nebudu, to je tvoje prace kdyz to vytahujes.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:37:45
avatar
no spíše jde o to, jestli každý potřebuje nový auto za 800 tisíc, jestli potřebuje televizi zua 50 a každý rok 2x na dovolenou a na to všechno si půjčuje velká spousta lidí, i dkyž na to nemá příjmy ;) ale to už jsme jinde ...

no ale používat je prostě můžeš, výsledke je stejný, ale tvá práva nikdo neomezuje, jen omezil práva výrobců dodávat neefektivní světelný zdroj. Navíc když je tu jiná technologie, která vychází výhodněji ... ano jasně říkám super žárovka je úspěšný produkt, 130 let to dokazuje, ale je tu něco lepšího a je na čase to začít používat. Je to stejné, jako s jinými věcmi o kterých také mnozí řikali že jsou dílem ďáblovým a věci jako Evoluce, letadla, počítače nikdy nebudou fungovat
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:41:59

Citace:
na to všechno si půjčuje velká spousta lidí, i dkyž na to nemá příjmy


Ne na to si skutečně nepujčuje velká spousta lidí, protože peníze se pujčují od banky a banky si obzvlášť po nedávných událostech dávají sakra pozor jestli máš příjmy na splácení úvěrů, které si od nich chceš vzít.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:45:02
avatar
jo banky .... prosímtě byl si v posledních 10 letech venku? Víš že většinu půjček poskytuje úplně někdo jiný než banky a že většina lidí má napůjčováno právě tam?
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:49:21

Přestaň si cucat z prstu svý většiny a spousty a začni ukazovat odkazy na nějaký důvěryhodný čísla. I pitomej HomeCredit a Cetelem si tě proklepne, než ti na něco dá úvěr a u různých pochybných společností si rozhodně nepujčuje "většina".
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:50:29
avatar
přetaň si vymýšlet, že většina půjček dělají banky a nebudu tě muset opravovat ;)
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 07:23:21
avatar
Drtivou většina půjček dělají banky, protože snad jen ty mají právo vytváření peněz z luftu. Homecredit je z tohoto hlediska vrabec. Pokud jde o lidi, nejvíc půjček dělají hypotéky a ty homecredity nedělají. Jistě se shodnem, že hypotéka není žádná blbost a je to mnohdy nutnost. Tebou udávaný půjčky na dovolený budou zanedbatelné. Hodně půjček bude typu kontokorent, což taky nebude homecredit. Atd. Ono to chce taky přemejšlet a nekoukat jen na TV Nova
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:44:47
avatar
Jediniu usporku mame v bytě v kuchyni .... jinak klasika
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 19:54:08
avatar
Edison byl žabař...jediný co vymyslel je nejneefektivnější zdroj světla. Tesla ... to byl machr
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:24:02

Diskuse nad tim jak je neefektivní žárovka mě tu moc baví. Pod stolem mi brumlá počítač se 130W procesorem a 200+W grafárnou, na stole jsou k tomu dva 23" IPS panely. V zimě si v pokoji vlastně nemusim topit, když pustim na chvíli nějakou gamesu. Vysoký částky za eletriku mi rozhodně negenerují a nidky negenerovaly žárovky.

Nasadil sem doma už před lety plošně takový ty úsporný šmejdy - všechno značkový (Philips, Osram) a žádný terno to teda neni. Celkem držej, ale světlo maj fakt špatný a navíc bych řekl, že se postupem času výrazně zhoršují. Číst se při tomhle světle z normální knihy nedá. Do teď sem na čtení používal lampičku s normální žárovkou, ale vypadá to, že EU chce nechat vydělat jak výrobcům novodobých zdrojů světla tak optikům.

Co bude dál? Přijde EU s tim, že se můžu koupat jen v 5ti litrech vody?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:52:50
avatar
počítač má za účel svítit nebo počítat?

úporný šmejdy (ty klasický) máme doma přes 10 let a ještě jsme žádnou neměnili (všechno Philips) takže to tak hrozný zjevně nebude a pamatuji si ty řeči, když se úsporný žárovky objevily .... to bylo stejných keců ...

skoro se mi zdá že je to tak pokaždý když se objeví něco nového, třeba u vlaků existovali dokonce vědecké studie o škodlivosti vysoké rychlosti (přes 50km/h)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:17:24

To nekdo zakazal dostavniky kdyz zacli jezdit vlaky?

Osobne mam rad novy veci, nebrojim proti nim a verim v prirozenej vyber i v elektronice. Nesnasim kdyz me nekdo do neceho nuti a jeste k tomu jsou jeho argumenty vycucany z prstu.

Pokud mam v mistnosti 500W zdroj tepla a nemuzu se ho zbavit, tak jediny rozumny reseni je ho zahrnout do tepelny bilance a omezit jiny vytapeni, ne vic vetrat a tech 500W zahodit. V tom pripade je moje ztrata ne cena za kontinualni spotrebu 500W elektriky, ale rozdil mezi tim kolik by me to stalo vytopit treba plynem a kolik to stoji za elektriku. Zavirat pred tim oci nepomuze. (Ano v lete to zahodim, pripadne se mi zvednou naklady na klimosku, ale je to nutny brat v potaz a neignorovat to)
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:20:24

Aby počítal, ale on k tomu i topí a né zrovna málo, takže je tam taky vysoká ztrátovost. Už se těšim až si do PC budu moc koupit jen komponenty splňující A+ entergetickou normu.

Já jsem měnil akorát ty v místnostech, kde se často rozsvicí / zhasíná. Tam jde životnost dolu. V baráku na chodbě nám nově udělali světlo na pohybový čidlo s úspornýma žárovkama. Neni to ani půl roku a u nás na patře už nesvítí. Směrová LEDka je tam na prd, takže se bude za draho kupovat další úsporka, která zase za chvíli odejde.

Mimochodem do akvárka s želvama jsme dřív kupovali 100W žárovku za pár kaček právě kvůli teplu. Dnes si musíme kupovat "speciální" topící žárovku v chovatelských potřebách, která vlastně dělá to samý, má stejnou spotřebu, vydrží stejně dlouho a stojí 10x víc. Super.

Prostě je fakt, že klasická žárovka má svý výhody a stále i své uplatnění. V první řadě by volba měla být na zákazníkovi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:22:18
avatar
tak snad záleží, jaký za tu energii poskytují výpočetní výko ne???
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:29:34

Nám koncovým zákazníkům ano, ale jak vidiš na příkladu žárovek, koncový zákazník nemá rozhodující slovo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:48:42
avatar
ale má .... pokud by se LEDky nekupovali, tedy neměli vlastnosti potřebné k nahrazení žárovek už dávno, na trhu by nebyli a nahrazení žárovek by tak nebylo aktuální ...

zákazníci ale rozhodli, že LED je lepší, je budoucnost, kupují je a tak se rozhodlo, že protože mají lepší vlasnosti, přejde se na ně komplet, protože výhodami jasně předčí ty staré a samozřejmě v tom hraje i roli zelená politika. Osobně si ale nemyslím, že by zrovna zákaz prodeje klasických žárovek byl nesmylem a nedával smysl, zvlášť když prostě je tu technologie poskytující stejnou službu s lepšími vlastnostmi ... mnozí zákazníci o tom třeba nevěděli, nebo se jí báli vyzkoušet. Jsem si ale jist, že rozhodnutí nejen EU ale i velké části světa, bylo podloženo roky výzkumů atd. Není to žádné hop trop rozhodnutí ze dne na den ;)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:13:53

Neni tu technologie poskytujici stejnou sluzbu s lepsimi vlastnostmi pro 100% situaci. Kdyby byla tak tak se nemusi nic zakazovat spotreba zarovek se snizi, cena zvysi, pak se nevyplati nikomu a postupne dojde k uplnymu nahrazeni.

Kazety, CDcka, nabijeci baterie, autobaterie, monitory, filmy do fotaku, domaci spotrebice s vysokou efektivitou atd.. u vseho postupny nahrazeni lepsim konkurencnim vyrobkem funguje, proc to nejde u zarovek? Psal bych na ne klidne treba energeticka trida G, ale zakazovat to?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:15:27
avatar
je zakázán prodej, ne užívání a to je podstatný rozdíl ;)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 01:05:12

Aktualne to rozdil je, za rok ne. Nemuzes to dovazet do EU a nemuzes to tu vyrabet, ted ani prodavat. Ve chvili kdy dojdou zasoby je vysledek naprosto stejnej.
simik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 07:58:00

"...zákazníci ale rozhodli, že LED je lepší, je budoucnost, kupují je a tak se rozhodlo, že protože mají lepší vlasnosti, přejde se na ně komplet, protože výhodami jasně předčí ty staré a samozřejmě v tom hraje i roli zelená politika."

To nebyli zákazníci a přesně v tom je ten problém.
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:29:55

Malá anketka - existuje ještě někdo jako já, komu je LED osvětlení příjemnější než klasické žárovky a navíc si vybírá i studenější světlo?
Když už se tu zmiňuje to čtení, tak já při "normálním" světle mám tendenci usínat, ale při "skoro modrém" je například moje učení několikrát efektivnější .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:51:00
avatar
mě a spoustě lidem taky
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:34:25
avatar
Záleží jak vypadá místnost, jestli je všechno ze dřeva, je prostě hezčí teplý světlo. Ale společně kovem, bílou a černou barvou bílé světlo vypadá jednoduše nádherně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:49:02
avatar
nejsou i takové LED žárovky ?
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 22:11:02
avatar
Jsou.
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:06:26
avatar
Osobně tedy preferuji LEDky do 3000K, ale nedivím se. Barevná teplota 6000K odpovídá poledni za jasného dne, takže cokoli od cca 2700K (žárovka, slunce při východu/západu) do 7-8000K (zamračeno, silně zamračeno) je přirozená barva světla :-)
Ludo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:51:25
avatar
pekna blbost, az niekomu vyhovuje to strasne "prijemne" svetlo z alternativnych zdrojov tak prosim, ale mne to nici cas straveny pod umelym osvetlenim

asi si nakupim sviecky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 20:55:57
avatar
ha ha ha .... a kdyby byla první vynalazeena ta LED žárovka, taky by sis stěžoval? podle mě je to jen čistě o zvyku .... taky když jsem to před lety za ty žárovky všude vyměnil ty LED, tak to bylo divný, za týden už jsem si toho nevšímal a teď mi to přijde normální ... navíc LED se dají pořídit s různou světelnou barvou ...

tak svíčky jsou v poho, jestli ti nevadí vyšší nebezpečí požáru
Ludo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:05:35
avatar
Moj nazor zase je, ze to tak celkom o zvyku neni. Rovnako ako si niekto nemoze zvyknut na 3D tak ja mam zrejme problem so svetlom. Zrovna pod ziarivkami som posledne 2 mesiace stravil v praci dost casu.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:28:49

Jo zvyknes si na vsechno, to neznamena, ze je to dobre. Byl si nekdy v miste, kde je intenzita denniho svetla nahrazena zarivkama? Presel si tam ze slunecnyho dne, pripadne vysel ven? Co na to oci? Proc kdyz vylezes ven oslni te to?

Jak si na tom s barevnym videnim? Udajne kdyz vidis mensi skalu barev tak umeli svetlo vadi min.

Zkoukni normy pro osvetleni zjistis, ze doma pod ledkama sedis vlastne v šeru.

Co detail, ze svetlo do modra (u LED fakt casty) se zda jasnejsi (a belejsi), protoze cipky reagujici na modrou saturujou driv nez ostatni. A i prez to, ze se zda osvetleni jasnejsi tak nerozeznas takovy detaily?
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 08:14:47

V tomhle ti musím odporovat, protože jenom o zvyku to není. Zkoušel jsem použít LEDky pro čtení, psaní a rýsování. Už nikdy více! Teplota barvy je jedna věc, ale to jejich spektrum je katastrofa. Bolí z toho oči, později i hlava, člověk je daleko dřív a více unavený. Ano, souhlasím s tebou, že je to o vývoji, ale až budou mít LEDky stejné kvality jako klasické žárovky, teprve potom na ně přejdu.
bananomet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:00:34

Já ti dám Edisona ... To Teslovi by se měla skládat poklona!
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:31:17
avatar
Všichni tady čumíme hodiny a hodiny do kompu, či televize, nejlépe ve tmě, čumíme do smartfounů na miniaturní písmena, že? Proč se na to nenadává?

Mnoho z vás podle mě LEDku koupilo možná tak v Tescu, společně s kečupem, kterej stejně tak rajčata viděl možná při cestě do hypermarketu.

Což mě dostává k myšlence, že typickej čech je hroznej idiot, protože místo toho, aby si pár korun připlatil, tak je raději prochlastá v hospodě a nadává, jak mu odešla LEDka z Tesca a ještě mu to všichni sežerou.

Nám LEDky fungujou dobře, světlo je to jiný, jasnější, ale je to jen o zvyku, stejně jako všechno. Druhá věc, jestli z toho někoho bolí oči, jedna rada, čumět na LEDku jako na svatej obrázek prostě není ono.

Tudíž mě spíš komentáře připadají zatvrzelé, než objektivní. Kdo chce nostalgii ať si zapálí svíčku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:49:41
avatar
Citace:
Tudíž mě spíš komentáře připadají zatvrzelé, než objektivní.


velmi přesné hodnocení ....
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:36:45

Pěkně dlouhá diskuze se tu rozjela
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:42:51
avatar
Umelecke dila, fresky,proste vse co potrebuje osvetlit aby to dobre vypadalo a bylo prirozene, se osvetluje zarovkama, zadna zarivka usporka nikdy nebude mit takove vlastnosti se na to dalo koukat.

O setreni nemuze byt rec, vyrobci si el. ener. zdrazi tak aby jim do kapsy chodilo porad stejne
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:52:42
avatar
neosvětlují se tyhle věci halogenem? Jinak už jsem viděl i LED bodovky na to použitý a žádný problém ....
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:18:17

Jo halogenovy (nebo spis halogenidovy) zarovky, ale to jsou furt zarovky jenom vlakno jde rozpalit na vyssi teplotu, a premena na svetlo je asi az 2x efektivnejsi nez u bezny zarovky, ale porad na 1/4 zarivky.
berka496 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:43:32
avatar
Co mám čtyři LED diody (modrá, červená, žlutá a zelená) v PC jedou už 8 let a svítí cca pět hodin denně! Takže na té životnosti něco bude, kdežto klasická žárovka nebo úsporka by byla dávno kaput.
Jokon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:03:29

Ano, 50mW LED kontrolka věřím že může svítit třeba na věky, protože se prakticky nezahřívá a nemá při sobě napájecí obvod prošpikovaný kurvítky...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:24:19

Rozdil je mezi +-3V 20mA LED, ktery tam mas se spotrebou do 0.1W, emitujicim jednu barvu primo z PN prechodu. Proti tem svitidlovejm, ktery dneska zerou az 50x tolik a nestacej se tak dobre chladit (palej kdyz na to sahnes), PN prechodem emitujou ultrafialovy svetlo, ktery se jeste premenuje luminoforem na viditelny. Pak tam je ten detail s elektronikou, ktera jim reguluje napajeni.

Kdyz spojis vic tepla + jinej princip vyroby svetla (shodnej se zarivkama) + elektronika v "zarovce" + rozkolisany elektricky site (pred kterejma te chrani aktivne chlazenej pocitacovej zdroj) tak zivotnost slusne klesa
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:54:14
avatar
Dobře .... ve veřejnych sklepních prostorách máme 36 světel .... to máme všude nacpat drahý LED žárovky nebo nějaký úsporky? Ano, vydrží sice dlouho .... ale ne tam kde má každej přístup. Vždyť to každej rozkrade ty drahý svitidla. na žarovku za pár korun by nikdo nešahl!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 21:57:42
avatar
no to že se krade ale není chyba LED ne? jinak já myslím že při 36 světlech už je i ta roční úspora na nákladech tak velká, že se to klidně vyměnit vyplatí .... Navíc on někdo krade žárovky? (nevím ptám se) ..... normálně tam dej LED žárovky co vypadají jako normální žárovky a nikdo to zkoumat nebude ne?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:29:24

Nesvitej vsechny najenou. Na kradeze zarivek si ztezujou i hotely. Za jednu ukradenou LED si muzes koupit 30 zarovek.

Teda vslastne uz nemuzes, teda abych byl presnej nemas kde si je koupit, ale nikdo ti je nakupovat nezakazuje....

Jo a podle barvy svetla poznas celkem rychle cim se tam sviti.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:45:18
avatar
no já to asi nepochopim, hlavně proto, že krást žárovky by mě nikdy nenapadlo
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:30:54

Předpokládám, že krást měděný dráty pod napětim by tě taky nenapadlo a přesto jsou vykukové, kteří se do toho pustí pro pár korun.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:43:09
avatar
no to jsme slyšel ... bohužel ale to prostě nejde brát jako negativum těch technologií, to že jsou v některých zemích lidé, kteří si neváží ničeho ...
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 01:11:50

Ne jako negativum technologií, ale urcite jako negativum zakazu prodeje. Pokud ti kvuli hovadum potrebuje vymenu 10x castejc tak te mala spotreba elektriny nezachrani. A nahrada za 10Kc uz se neda poridit.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:17:36

To si mi připomněl jak nám loni s velkou slávou udělali nový výtah, který je osvětlený stropnim panelem s pěti LED bodovkama. Dva dny na to tam nebyl ani ten panel, natož LEDky.
Stana [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:02:24

Článek působí spíše jako pi ar. Všechny hlavní výhody klasické žárovky byli zmíněny. Klasické tepelné koule budou lidé stejně dál nakupovat přes internet, prostě protože je chtějí...
Rád bych jen upozornil, staří lidé rádi šetří, a kupijí si levné 15W úsporné žárovky. Nemají tušení, kolik svítí, ani co je lumen. Ani že na osvětlení místností existují normy a standarty. Oni mají doma pak blikající bludičku a jen si kazí oči. S vědomím, že za rok ušetřili 1000Kč papírově (při životnosti 10let). Aby si pak od domovního prodejce koupily kouzelný vysavač a nebo zázračné hrnce za 20 000Kč.
LED je budoucnost, ale klasickou žárovku dnes evidentně nenahradí.. Co by výrobci za 5 let vyráběli, kdyby ledka vydržela 25let :-)
Šetřit se dá jinde a líp. Když člověk zapne troubu, nebo boiler, tak se elektroměr může zbláznit, celý je to nesmysl. LED koupím až bude srovnatelná s klasikou. Svítí se v zimě, topí se v zimě, teď mi drahý wolfram jako příjemný zdroj světla vyhovuje nejvíc.
Někdo jen postavil továrnu a potřebuje prodat zboží, otom je ten zákaz prodeje.. Stejně jako až ekologové vypnou atom, tak budeme misto LED, svítit loučema :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:20:53
avatar
já si nejsem jist, ale není pravda, že si oči čtením za horšího světla nekazíš? Někde se o tom psalo ....
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:38:50

Namahou obecne se oci nekazi. Pouze se zvysuje unava, paleni oci, bolesti hlavy, zvysuje se citlivost na svetlo (oslneni venku), snizuje se shopnost ostrit, kvuli unave oka -> zkracuje se doba po kterou ses schopnej pracovat a snizuje se efektivita prace.

To ze se oci spatnym svetlem kazi se rika udajne kvuli snizeni schopnosti ostrit na dalku pri praci pri snizenym osvetleni s blizkymi predmety, to ale neni trvale a kdyz prestanes oci namahat timhle zpusobem ostreni se casem vrati.

Nekde se taky tvrdilo, ze se tim uspisi nastup snizeny schopnosti oka ostrit, ktery normalne prirozene vznika s vekem, ale absolutni velikost zhorseni se nemeni (takze nevidite uz od 50, ne o 60 jako rodice..)
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:06:52
avatar
Druhou věcí je, že se LEDky nemusej tak často měnit, což je třeba ve výškách (nemluvím jen o domácnostech), nedostupných místech nejvetší plus!
jiránek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:26:40

Tyto stránky sleduji již od jejich vzniku, pročetl jsme spousty diskusí, ale tento článek mne donutil zaregistrovat se a reagovat. Nechci článek posuzovat z hlediska techniky či ekonomiky, ale jak proboha pisatel článku může napsat, že je správné, že žárovky končí, protože je nějaký úředník zakázal. Co je na tom správného? Správné by bylo, kdyby je z trhu vytlačil zdroj světla, který by lidi víc kupovali a klasické žárovky by se nevyplatilo vyrábět. Ale nechápu, co je správného na tom dělat z lidí tupé hlupáky, kteří neví co je pro ně dobré, tak jim to prostě musíme říct a ukázat jim správný směr. Je neuvěřitelné s jakou vytrvalostí a zarputilostí se tato myšlenka posledních 95 let objevuje. Ekonomická výhodnost je v tomto případě hodně sporná a i kdyby nebyla, vůbec není podstatná. Tak snad si těch pár desítek úředníků užije své brebendy od příslušných firem ve zdraví,a snad jim bude chvilku trvat, než zase vymyslí, kde by si mohli na náš úkor přilepšit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:44:43
avatar
já jsem ale nenapsal že je dobře že je zakázal úředník, ale že je dobře že končí proto, že jsou neefektivní a jsou zde lepší technologie ... ;)
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:37:35

No trochu se bojím, že tady nejde ani tak o nějakou lobby firem, jako spíš opravdu o snahu EU udělat z lidí nemyslící stádo, které aby vědělo co má dělat, musí to dostat zákonem nařízeno.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:42:19
avatar
na to nepotřebuješ EU ;) na to ti stačí Facebook, konzole a slevy v hypermarketu atd. ;)
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:07:05

Trochu rozdíl jestli se nechám ovlivnit tlakem okolí nebo jestli mně to přikáže zákon, který musím dodržovat, ne? Jinak máš pravdu, daří se
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:34:07
avatar
to samozřejmě ano ... ale pokud je to obecně užitečné i pro ty uživatele, tak zase proč ne, není to opravdu nepromyšlené a žádné rozhodnutí ze dne na den vědělo se o něm roky ...
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:59:22

Jasný není to nějaké absurdní nařízení to máš pravdu. Ale považuju se za samostatně myslícího člověka a tak nechápu proč by měl o takových relativně nepodstatných věcech jako je koupě svítidla pomáhat zákon. Když to vezmu ad absurdum tak je to podobné jako by mi zákon ukládal utřít si po velké zadek.
simik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 08:04:53

"Tyto stránky sleduji již od jejich vzniku, pročetl jsme spousty diskusí,..."

"Ale nechápu, co je správného na tom dělat z lidí tupé hlupáky, kteří neví co je pro ně dobré, tak jim to prostě musíme říct a ukázat jim správný směr."

Tyto citáty mi nejdou moc dohromady :-D
ravennus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - skusim analogiu 2012-09-03 22:50:41

zakazu ti blogovat, pretoze podla nejakeho uradnika bude konkurencny napr pctuning ovela efektivnejsi a kvalitnejsi blog

este aj potom budes tlieskat?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:35:00
avatar
no v tom příkladě by to asi bylo spíše naopak ... ;)

nicméně já netleskám tomu úřednímu rozhodnutí navíc ti nikdo žárovky nezakazuje používat, ale tleskám tomu, že končí neefektivní technologie to je celé ;) pořád někteří nedokážete pochopit psaný text ... on je rozdíl tleskat rozhodnutí a tleskat tomu, že žárovka končí proto, že je překonaná ...
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 22:56:17

Zatial som ešte LED-ku čo vyzerá ako klasická žiarovka nevidel.(nemyslím tie mliečne žiarovky). Svetlo žiarivky a led-ky síce vyzerá jasnejšie, ale len keď sa pozrieš zblízka. Z určitej vzdialenosti keď máš niečo osvetliť tak žiarovka-klasika má lepší "dosah" a výrazne príjemnejšie svetlo. Odskúšané v praxi - výmena žiaroviek na chodbičke (vo firme -svieti sa tam celý deň) za žiarivky "svetelne" rovnakého výkonu ale nižšej watáže predpokladám priniesla úsporu energie, ale je tam menej svetla a farebne hnusné svetlo. Bodovky žiarovky nám nasvietili aj vitrínky, teraz sme tam museli dať samostatné osvetlenie.
stese [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:02:53

"žárovky končí, protože je nějaký úředník zakázal"
Ano uradnik ma na to moc.Ale urcite pocuval nazory energetikov,ekonomov,ekologov.
Ps:Kolko atomovych blokov este musime spustit aby pokryli nase nenasytne "potreby"?
Cernobyl,Fukushima,ktoraze to bude v Europe?
Rudo_r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:16:46

Navrhujem zakázať počítače, ktoré používajú zdroj silnejší ako 300W.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:33:54
avatar
nikoliv, končí proto, že je tu lepší technologie, která je úspornější a vychází celkově levněji ....
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:47:08

Kdyby nebylo rozhodnutí EU a končení by stále probíhalo byla by to pravda. Bohužel žárovky Skončili (jest dokonáno) a důvod je ten, že už si je nemůžeme koupit. V zásadě nejsem proti eutanasii, ale ptal se někdo žárovky jestli už chce umřít
Stana [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:07:19

Rád bych se zeptal na jednu věc. Nařízení bylo přijato před několika lety. Tehdy jsem v obchodech žádné LED nevídal. A ani teď není nabídka nikterak zázračná. Oni ti úředníci zřejmě měli nějaké nadčasové informace? Z mého pohledu LED určitě existovali, ale jako náhrada se začali prosazovat až později. Nebo je tomu jinak? Není spíš vývoj LED jako náhrada žárovek následek tohoto nařízení, než jeho důvod?
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:30:13

Žárovky už opravdu mají to nejlepší za sebou a je dobře, že jako zdroje světla končí. Co podle mě není dobře je to, že končí kvůli pár znuděným úředníkům. I když jde jen o pitomý žárovky, je to v podstatě omezování svobody člověka.(ne, nejsem žádnej anarchista, ale to čím si budu doma svítit by mohlo být EU celkem u kostrče)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:34:25
avatar
ale oni ti je nezakazují používat proboha
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:43:26

Ne, na to si zatím netroufli asi nemají dost úředníků na domovní kontroly Ale už si je nekoupím a to je tak moc potřebuju, abych ukázal, že mám dost peněz platit vysoký účty za elektřinu. Nevim je to jako by zakázali prodávat auta se spotřebou větší jak 10/100
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:47:49
avatar
no to s tím autem taky nezakázali, ale dali automobilkám limity splodin, které musí jako koncern dodržet, takže ty musí vymýšlet ty nový maloobjemový motory a menší auta, aby mohli prodávat i ta velká a silná ;)

na druhou stranu takový vývoj v motorech jako nyní tu dlouho nebyl Vynechám-li nesmysly start-stop apod, tak normálně se současným 2l motorem o výkonu 150-200koní jezdíš běžně za 5-6 litrů i ve velkém autě. Dříve to jezdilo za 10+. Takže všechno zlé je pro něco dobré ....
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:58:47

ANO. Já si jen myslím, že tenhle vývoj je přirozený (ceny PHM, elektřiny...) ale "uraží" mě zákony, které mi brání ve volbě. Prostě to cítím jako diktát a to se mi nelíbí. Jinak samozřejmě 100W žárovky ani 30 let starý BMW doma nemám
klusi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2012-09-03 23:37:00

Tak tenhle demagogickej slint je typicka ukazka, jak se duvera tezko buduje, ale hodne snadno ztraci, no, skoda, do ted jsem to tady mel rad
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:41:33
avatar
Tvá reakce je spíše ukázkou toho, v jak netolerantní společnosti žijeme a jak se někteří jako ty tváří, že jen jejich názor je jediný přípustný a ostatní nemají právo nic napsat, i dkyž by to byla pravda sebevětší.

Zamysli se nad sebou, článek je jasným názorek s jasnými dokázanými fakty a to že ty ho označíš za demagogický, což mimochodem není argument, z něj nedělá nic demagogického natož slint. Důveru slušných a inteligentních čtenářů žádným podobným článek ztrati nemůžeš, protože slušný a inteligentní čtenář ví že se o žádný demagogický slint nejdená a má stejnou váhu jako jakýkoliv jiný fakt ypodložený názor. Bohužel ne ten tvůrj, to co si řekl není názor, ale urážka ...
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 07:23:34
avatar
To sú iba rozprávky, právo na manifestáciu môjho názoru mi zobrali tým že zakázali predaj žiaroviek - lebo ak ja zastávam názor že tú žiarovku potrebujem, ale oni mi aj tak budú neustále tvrdiť že niečo iné je pre mňa lepšie, tak to zaváňa totalitou.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:02:15
avatar
ale on ti ji nikdo používat přeci nezakázal ....
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:23:45

KDYŽ SI JI NEMOHU KOUPIT TAK JI NEMOHU POUŽÍVAT, CO NA TOM NECHÁPEŠ TY EUNACISTO?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:26:21
avatar
používat ji klidně můžeš ;) a nejsem žádný EUnacista ... rozhodnutí EU jsem neobhajoval, navíc znovu opakuji, není to jen EU a dokonce ani není první co s podobným nařízením o prodeji přišla ...
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-03 23:50:03

BTW nikdy by mě nenapadlo, že jedna z největších diskuzí na ddworld bude pod článkem a žárovce

To jen ukazuje na její význam. Čest její památce
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:11:05
avatar
mě to napadlo, proto jsem to napsal, ostatně je to technologická záležitost a dost významná, takže to sem prostě patří. Jak je bohužel vidět, ne každý umí být tolerantní k jinému názoru a slušně se v diskusi vyjádřit s argumenty, které jsou argumenty a ne jen výkřik do tmy či rovnou urážka. Skoro mám pocit, že si někteří myslí, že jsem žárovku zakázal já, či že dokonce chválím ono úřednické rozhodnutí samotné ...
stese [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:02:33

Cest jej pamiatke.Pouzival som ju ako svietidlo,ale aj na ine ucely napr:zatazovy test UPS,predradny odpor pri hladani skratu v zdrojoch...
Kolko LED budem potrebovat nap. na 100W
Cest jej pamiatke
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:20:39
avatar
3500K LED:
Odkaz
Něco takového svítí u našich už dva roky a svítí to fest :-D

A tady o trochu účinější a menší:
Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:28:31
avatar
přesně ty 3500K LED máme doma asi v 12 kusech a taky svítí bez problémů.
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 00:38:52

Tak jsme probrali minulost i současnost křížem krážem, ale já se stejně nejvíc těším na OLED světla. Jenom doufám, že vize výrobců (OLED svítidlo místo celého stropu/stěny) zažiju ještě před důchodem .
MK2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 02:08:15

To, že s tím DD souhlasíš, z toho ještě nedělá správnou věc... Dej si pozor na takové výroky.
Jinak já s tím zákazem taky nesouhlasím. To že mají moderní svítidla spoustu kladných vlastností, mezi nimiž vyniká uspornost je beze sporu, ale to by nemělo opravňovat takový zákaz. Spíš bych raději viděl napřed důkladnou osvětu veřejnosti, následně rostoucí cenové znevýhodňování klasických žárovek, čímž by lidé postupně navykli moderním svítidlům. Posléze bych udělal z žárovek podobně drahý špás, jakou jsou dnes moderní svítidla, aby si lidé dvakrát rozmysleli, co je pro ně výhodnější a žárovky si kupovali jen tehdy, když je budou opravdu potřebovat (například právě kvůli spektru). A hlavně by tento postup dal výrobcům víc času na doladění a přechod by byl daleko bezbolestnější přirozenější. Doladění je potřeba. A není potřeba natvrdo zakázat žárovky. Když je někteří mají tak rádi, tak ať si je kupují (za drahé peníze), je to jejich volba.
A žárovky také mají svoje výhody, ktere nemůžeš popřít - levná výroba a hlavně spektrum!!! Ignoruj to jak chceš, ale oči se moderní technologii nepřízpůsobí, ani když se postavíš na hlavu a spolkneš při tom pavouka. Moderní technologie by se měla přizpůsobovat očím. Což se děje, ale ještě je potřeba další ladění.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:01:50
avatar
To samé ale platí o tom, že když s tím nesouhlasíte, ještě to z toho nedělá špatnou věc, že ;).

Ale znovu opakuji, v některých státech světa už dokonce žárovky zakázali dříve, nyní se tak děje po celém světě, není to žádné nenadálé rozhodnutí, vědělo se o tom roky, takže dost nechápu z čeho jsou mnozí překvapení. Druhá věc, LED žárovky mají světlo v pořádku na nic se přizpůsobovat nemusíš ... otázka je, kde je napsáno, že zrovna světlo žárovky je to jediné správné?
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 08:12:07
avatar
Ahoj DD, zakazovat žárovky má stejný smysl, jako zakazovat svíčky. Sám jsi přiznal, že tvůj počítač bere 500W, což je 10x 50W žárovka. Nechápu, že na jedné straně investuješ do grafických orgií tisíce a spotřeby nelituješ, za to doma ti nepřijde důležité si posvítit tak, aby jsi viděl v živých a opravdových barvách v hodně W a spotřeby 10x nižší. Ps.: co například lidé, kteří mají terária a potřebují světlo stejně jako teplo. Neměli by dostat možnost si koupit žárovku? To ti vzkazuje moje přítelkyně, která zde nemá účet.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 11:58:57
avatar
On ti ale nikdo nezakazuje žárovky kupovat a používat ... jen se nesmí prodávat!!! to je dost rozdíl ...

navíc do terárií pokud vím existují jiná zařízení s lepší účinností a vyšší výdrží, takže se i přes vyšší cenu vyplatí ...

ty nechápeš dvě věci, žárovka je překonaná, takže proč nepoužívat jinou věc s vyšší výdrží a mnohem lepší účinností, když tu je, což ale u PC nejde, protože neznám nic jiného, co by mi PC nahradilo a poskytlo stejný výkon ... takže se to jaksi nedá srovnávat.
yetty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 09:46:54
avatar
Až pane Stach zakážou stolní PC protože žerou víc jak tablety nebo netbooky, taky bude říkat alejujá?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 11:59:35
avatar
absurdní argument nemyslíš? ukaž mi plán na zákaz desktopů a pak se o tom můžeme pobavit. Takhle to není ani příklad.
mato1234567890 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Negativna skusenost s LED 2012-09-04 10:10:57

Pred vyse 2 rokmi som sa snazil optimalizovat naklady na svetlo a vymenit vsetky ziarovky za ziarivky a LED.
Investoval som do 3 ks LED vtedy 14,- Eur/ks (Odkaz) a do 1,5 roku boli nepozitelne t.j. skoro 1/3 led diod odisla alebo zacala cela LED ziarovka po case neprijemne blikat. Takze na "znackove" (a dufam lepsie) si asi este dlho pockam a tieto LED smejdy nahradili halogenky (zatial sa drzia).
andy64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 11:06:56
avatar
Citace:
Budoucností jsou LED světla, které se dnes už běžně prodávají v mnoha podobách. Neobsahují jedovaté látky (rtuť), jejich životnost je mnohonásobně delší (až 50 tisíc hodin) a spotřeba mnohonásobně nižší. Většinu jejich nevýhod jako pomalejší náběh a škodlivost střídavého rozsvěcování a zhasínání se již podařilo vyřešit.

Kde je u LED pomaly nabeh? dobra blbost....LED sa zacali pouzivat ako kontrolky a blikace na roznych zariadeniach a preto im urcite ani nevadia vyssie frek. spinania
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:08:05
avatar
Brrr, přestanu sem chodit... Častým navštěvováním webů si vytvářím jistou formu nepřímého kontaktu s autory a tento článek ukázal v plné nahotě pokřivené vidění světa autora. Obhajovat zákaz žárovek ve smyslu "lidi jsou blbí ale my víme co je pro ně dobré" v takto demagogické podobě bych tady fakt nečekal.
Vidím pokřivený a deformovaný názor v tomto, nemůžu autorovi už věřit ani v ničem jiném.
Sbohem DDWorlde - bylo to tu fajn, ale autor se zbláznilll!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:20:07
avatar
možná by si měl lépe číst, já neobhajuji úřední rozhodnutí, ale fakt, že žárovku je na čase nahradit, protože jsou tu mnohem lepší nástupci ....

byl bys tak hodný a nepodsouval mi něco, co jsem neřekl ani nenapsal?

Jinak mě udivuje ta vaše netolerance jinému názoru. To že se vám nějaká věc nelíbí z ní přece nedělá demagogii ani ppokřivený názro, nebo mi chceš tvrdit, že jen tvůj názor je jediný správný a všichni se jím máme řídit? By mě zajímalo, kde se ta vaše agresivita a netolerance bere pořád
vagi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 16:25:35
avatar
RiMr má v podstatě pravdu a to, že je článek plný nesmyslů je pravda taky.
Takový blábol jsem už dlouho nečetl.
Potom se DD nediv, že na tebe lidi jistou mírou agrese útočí a maj z tebe prdel.
Stejně jako maj lidi prdel z Bobrmaiera.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 16:38:09
avatar
promiň ale to že řekneš že je plný nesmyslů, neznamná, že plný nesmyslů je, navíc až na jediný příspevke, který poupravil některá fakta, nikdo v této diskusy nedokázal žádný nemysl najít a vyvrátit ...

Já se nedivím tomu, že má někdo jiný názor, já se divím tomu, jak ho mnozí prezentují. Mnozí se chovají tak, že bez jakýchkoliv argumentů označí celý článek za blábol a demagogii jen proto, že se jim rozhodnutí o ukončení žárovek, které jsem já mimochodem nevydal ani neobhajuji jako takové, nelíbí. Já nechápu tu netolerantost. Já jsme prezentoval jasně průkazná fakta, žádné nesmysl, takže jak to někdo může označit za nesmysl? Jen proto, že má jiný názor z toho nesmysl nedělá.

Takže nechápu proč by z toho měl mít někdo prdel. Co je na absenci tolerance, absenci slušného chování a absenci smyslu pro férovou diskusi na základě argumentu (označit něco demagogií a nesmyslm není argument), k smíchu? Pokud to někomu k smíchu je, je mě ho jen líto.

Celý článek je příspěvek do diskuse s jasně uvedenými fakty, která jsou průkazná a ověřitelná z mnoha zdrojů, není na něm nic co by bylo nesmysl nebo blábol. Není na tom nic proti nikomu, tak nechápu proč prostě nedokážete akceptovat jiný názor než ten váš bez toho označování něco blábolem????

//tohle není ale jen o žárovkách, je mi z některých příspěvků dost špatně, ne proto, že mají jiný názor, ten mi nevadí, ale že nejsou schopni ani ochotni uznat jiný názor a nezmůžou se na víc než napadání a označování nečeho blábolem a demagogií jen proto, že se jim fakta nehodí do krámu ... je vidět, že absence obyčejné slušnosti je stále zásadnější problém. Si vem, že někteří nejsou schopni slušně diskutovat s argumenty ani v diskusi na interentu, jak se potom chovají ve skutečném životě?
vagi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 20:40:23
avatar
Zkus si přečíst celou diskuzi znova, třeba ti to dojde. Prostě tebou vychvalované "úsporné" žárovky ve skutečnosti až tak úsporné nejsou. Nevadí, je to Tvá pravda a já Ti ji neberu.
Připadáš mi, jako jeden admin na fóru živě (sekce PC) protože ON má jen tu JEDINOU svoji pravdu a pokud máš jiný názor, tak se jaksi nehodíš do jejich krámu, protože předci jen TAM má pravdu ON
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 21:00:20
avatar
Zkus si přečíst tu diskusi ty, a řekni sám, zda tak jak se někteří vyjadřují patří do slušné diskuse ... zda se nedá akceptovat jiný názor a napsat svůj názor slušně bez napadání toho druhého ....

oháníš se nějakou rpavdou, ale kde je napsáno že ji máš zrovna ty? Připomínáš toho co kritizuješ ;)
vagi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 21:09:00
avatar
Já nikoho nenapadám, to si musí někdo jiný zamést před svým prahem.
Z článku mi nějak uniká smysl toho, proč je (dle tebe) dobře, že skončily klasické wolfr.žárovky? Vidím to (a nejen já) jinak a podle toho jsem se také zařídil. Nakoupil jsem klasické žárovky do zásoby (40W, 60W atd.) za 5.90Kč/ks a nějaká úsporka za 300Kč+ mi může perdel políbit.
Připadá mi ten článek, jako by ho psala nějaká chytrá hlava ze "slavné" EU.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 21:11:37
avatar
podle mě skončily proto, že jsou prostě překonané LED žárovkami, které poskytují stejnou služubu výrazně efektivnějši a vychází tak i levněji ... toť vše.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:14:36
avatar
Prekonana je jen normovana ucinost zareni. Ostatni parametry nebyly mereny. Dejte mi sirokospektralni trvaly(neblikajici) zdroj svetla a budu spokojeny.
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 12:31:15
avatar
Ber to stejně jako paralelu se světem automobilových motorů nebo ledniček. Normy Euro tlačí výrobce motorů k vývoji efektivnějších motorů. Nic horšího než Euro 5 motor dneska také nikdo neuvede na trh. A ono to funguje. Efektivita motorů za posledních 10 let je úplně někde jinde než dříve.

U ledniček je to samé, jen je potřeba na výrobce zatlačit, protože jinak ví, že konkurence mílovými kroky dopředu nepůjde, tak proč by měl on.

Souhlasím s tím, že EU to neměla koncipovat jako zákaz žárovek, ale měla prostě zakázat prodej svítidel třeba s efektivitou jen 12lm/W. A za dva roky 15lm/W atd.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 13:31:38
avatar
neskončily žárovky taky postupně? loni 60W a letos 40W žárovky?
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 19:41:56
avatar
Tohle neni názor hodný piráta (teda pokud tu vlajku používáš jako symbol pirátství).
Ta paralela s automobilovym světem bohužel jde proti tobě, jasně vyrábět a prodávat se smí jen auta s euro 5, ale ta životnost motorů a vubec celých aut je někde úplně jinde, než dejme tomu před deseti a více lety, nemáš možnost koupit si nové auto, které by nebylo prospikovane kurvitkama. Ekologická zátěž výroby imho nevyváží rádoby úspory paliva.
Ze stejného důvodu, byrokratickym prolobovanym nařízením, de facto zakázem, se povinně přidávají do paliva biosložky, jejich efektivita je nižší, výroba nákladnější, ekologické zatížení vyšší ... A benzín je pořád dražší, a nejenom benzín, ale i jídlo, protože obilí se namísto výroby potravin pálí v autě.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:53:31
avatar
aka efektivita motorov? ze vyrobcovia udavaju fiktivne cisla pri spotrebe? alebo ze tam daju fulter pevnych casti co vydrzi 120tisic km a potom si musis kupit novy za par tisic €?

alebo tie oturbene motorceky s dvoma troma turbami? skus mat take auto ake budes mat naklady na opravu
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jak lobbying využívá ekologii. 2012-09-04 12:49:09
avatar
Všichni se baví pouze o samotném odběru, spolehlivosti a kvalitě svítidla.

Jaksi se vytratila diskuze o výrobě. Kolik stojí výroba žárovky a kolik "alternativního" svítidla? Kolik je vyprodukováno škodlivin (a tím nemám na mysli jen CO2) pro životní prostředí při výrobě žárovky oproti "alternativnímu" svítidlu?
Ať mě nikdo netvrdí, že "alternativní" svítidlo mající haldu elektroniky je výrobně ekologičtější jak výroba obyčejné žárovky. Už jenom té projeté nafty na svoz součástek a to nepočítám svor materiálu na výrobu samotných součástek... Tady mě nikdo nepřesvědčí, že ekologické náklady na svícení převáží ekologii výroby.

Ještě bych rád zmínil lobbying. Proč se zakázali vyrábět žárovky? Proč na ně v zájmu "ekologie" neuvalili ekologickou daň? Protože to nebylo v zájmu firem, které se nyní pakují na předražených svítidlech už jen díky nesmyslnému argumentu je to sice dražší, ale svícení vás přijde levněji. Nepřijde. Někdo bude muset zaplatit za znečištění ať už penězi nebo zdravím...

Abych nezapomněl, i já musím zmínit tu super spolehlivost "alternativních" svítidel. Jsou nespolehlivá. Je to fakt, který je z praktického života a ne upravených a zfalšovaných laboratorních výsledků jednotlivých výrobců. Můj soused, opravář výtahů, nosí mému tátovi co den několik LED svítidel (výrobce ELIM) z výtahů. Nereklamují je, protože by je to vyšlo dráž (na agendě) jak prostá výměna (a taky to neplatí oni;-). Na vzorku několika desítek svítidel se jasně prokázalo, že samotné LED diody jsou spolehlivé. Co už spolehlivé není jsou okolní nezbytné součástky v předřadníku. Je nasnadě odvodit, že neustálé vypínání a zapínání jsou pak oním smrtícím vektorem takového svítidla, tedy pokud pominu kvalitu samotných součástek...

A zpět k ekologii a výrobcům, kteří si mnou ruce. Díky větší poruchovosti, se musí vyrábět a hlavně prodávat více svítidel a navíc za super marži. Více svítidel ovšem znamená větší ekologickou zátěž, kterou zaplatí kdo? No přece my všichni, ať už svítíme třeba svíčkou (která mimo jiné účinností nedosahuje žárovky a divím se, že jí nezakázali)...

Doufám, že popudil hodně příznivců "alternativních" svítidel. Je bych rád věděl, čím budou osvětlovat fotografové-umělci při vyvíjení fotografií. Co nahradí zdroj světla se spojitým vyzařováním, které je v některých případech nezbytné?

Závěrem bych dodal, že mě obecně "alternativní" svítidla nevadí a dokonce je i někde používám. Co mě vadí je, že mě někdo něco neustále vnucuje a myslí si, že je moudřejší či co. Někdy možná je, ale v tomto případě se moudrost vytratila, respektive byla zatlučena finančními zájmy. O ekologii zde vůbec nejde.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 13:24:19

ja som si tiez myslel, ze stare ziarovky su neekologicke, kym mi moj kolega (nezavisly ekolog) nepovedal, ze do uspornych ziaroviek tlacia najmä lobisti - vyrobcovia, ktori na nich viac zarobia, ale uz menej zverejnuju informaciu, ze vyroba uspornych ziaroviek je neekologicka (spotrebovava zdrojov viac ako vyroba klasickych ziaroviek a takisto aj viac znecistuje zivotne prostredie)

Edit: shasler ma predbehol, ale piseme o tom istom
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 13:56:03
avatar
To je podobné jako tvrdit, že nová A++ lednice je méně ekologická, než 20 let stará, protože je v ní více polystyrénu a elektroniky...

Nebo urban legend o tom, že solární panel za svou životnost nevyrobí tolik energie, kolik je potřeba na jeho výrobu. Spousta umělců s tím operuje jako s faktem, protože se jim to hodí a neověří si, že to není pravda ;-)
Odkaz
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jablka a hrušky 2012-09-04 14:55:59
avatar
Pleteš dohromady jablka a hrušky. Ledničky se příliš technologicky nezměnili. Ano, používají se modernější komponenty, ale výrobní náklady a prodejní cena jsou v řádu přibližně stejné a podobně i ekologická výrobní zátěž.

Oproti tomu prodejní cena žárovky je cca 10 Kč, takže výrobní musí být ještě menší oproti ceně "úsporného" svítidla. Materiálu na výrobu žárovky je směšně málo jak co do počtu (sklo, kovová objímka vlákno(včetně uchycení), cín a lepidlo aby se objímka přilepila k baňce žárovky. U "úsporného" svítidla je kromě oné objímky a baňky ještě mraky součástek (byť malých)... Čím víc součástek, tím větší pravděpodobnost, že nějaká selže. U žárovky selže buť vlákno nebo se odlepí objímka od baňky. To jsou jen dvě možnosti...

Co se týká solárních panelů. Je bez diskuzí, že stávající účinnosti je neuspokojivá. Není ovšem s čím srovnávat. S atomovou energií? Možná, mě atom nevadí. Zatím není nic účinějšího, ale zde nevím jak je to s celkovou ekologickou zátěží. Vodní elektrárny - jistě, ale zdroje tekoucí vody jsou omezené a je nutné myslet na přírodu, kterou změny toku ovlivní... Solární panely nejsou dobrý příklad ke srovnání žárovka, "úsporné" svítidlo. Když se vrátím k solárním panelům, tak k nim mám taky výhrady i když je uznávám. Nové solární farmy zabírají úrodnou půdu, kterou navíc zastíní tak, že tam nakonec neroste ani plevel... Solární panely ano, ale na domy či jiné zastavěné plochy. Jenže na domech přináší nebezpečí při požáru (blbě se hasí, protože pořád(přes den) vytváří napětí, a při spojení el. okruhu i proud...). Ideálně ovšem do míst jako je Afrika nebo i blíž, třeba Řecko. Já se ovšem přikláním k jinému řešení. Koncentrované světlo, které ohřívá vodu až na páru a "dále podle návodu jak zastřelit jelena"... Moc se mi líbí sluneční(solární) vařiče či trouby vit http://marek.drapal.org/solarni-varic nebo primitivnější http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=634444...
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD nesouhlasím 2012-09-04 18:57:39

Ahoj DD, myslím že článek značně ovlivnily tvoje osobní pozitivní zkušenosti s úsporným osvětlením a nadšení do nových technologií.

Nicméně je třeba říct, že na základě zkušeností jednoho člověka nelze objektivně hodnotit použitelnost technologie. To je prostě statisticky nedostatečné.

Zastávám názor, že současné alternativní světelné zdroje nedokáží plně nahradit žárovku.

Používám doma:
- Osram halogenku v těle klasické žárovky (úspora malá, asi 5x dražší, výdrž +-stejná). Použito tam kde se často rozsvěcí - záchod, koupelna atd. Nejde mi ani tak o finanční úsporu na proudu jako o snížení spotřeby jako takové. A prostě se mi ten koncept líbí

- Osram úsporná zářivka do E27 v obýváku (jedna z nejdražších daného výrobce, obstojná rychlost náběhu a barva světla). Mam 3 kusy a drží už 2,5 roku (vzhledem k ceně je cokoli pod 5 let neúspěch).

Postřeh: Životnost úsporky ovlivňuje mimo jiné také orientace závitu(zahřívání elektroniky). Teplý vzduch, jak víme, stoupá. Pokud je tedy závit nahoře, životnost se zkracuje, pokud je dole, životnost se prodlužuje.

Odkazy:
Odkaz
Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 15:01:12
avatar
tak nejen mé dobré zkušenosti LED, ale jo celá ta technologie se mi líbí, testy i zkušenosti nejen mé jsou velmi dobré a tak říkám proč ne
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 15:11:38

S úsporkami mám zásadní problém - za lži považuji tvrzení o jejich delší životnosti. Mám jich doma několik, vyzkoušel jsem řadu značek (Osram, Philips, ...) a delší životnosti než u klasických žárovek jsem se nedočkal, respektive měním je přibližně stejně často.

Ostatně sami zastánci úsporek jejich nucené zavádějí zpochybňují očividně lživými výroky - příkladem mlže být reportáž v Událostech z 31.8.2012, kde bylo řečeno že "dokonce výroba úsporných žárovek je ekologičtější, než těch klasických"

Další zcela neoddiskutovatelnou nevýhodou je celkem nepraktická velikost a tvar většiny úsporek. Čili k počáteční investici do žárovky je mnohdy třeba připočíst i cenu kompatibilního světla.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 15:29:49
avatar
úsporky a LED jsou snad něco jinýho ne ? si myslím tedy
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 15:51:44
avatar
Ano i ne. Z pohledu poruchovosti jsou na tom LED i úsporné žárovky(rozuměj malé zářivky) téměř stejně... Úsporné zářivky jsou na tom o malinko hůř, protože se vypalují kromě součástek(myslím tím předřadník) i samotné zářivkové těleso... Zde je na tom LED lépe, neboť těm odchází "jen" součástky. Taková "zničená" LED se nechá po rozebrání použít, pokud ji dám na vlastní napájecí zdroj 8-9V... U zářivky pak záleží na tom, co odešlo... Ano, i odpálená zářivka lze použít třeba jako noční osvětlení na chodbě, kdy taková zářivka funguje skoro podobně jako doutnavka (nízký odběr, ale i velmi malé světlo, co stačí na orientaci po setmělé chodbě)...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ehm.. 2012-09-04 16:34:41
avatar
Asi takhle. Klasické žárovky nejsou nějaký zázrak techniky. Je to přežitek a LED jsou lepší. Nicméně stát ani nikdo jiný by nikdy neměl hrabat do trhu a říkat lidem co si mají kupovat. Tohle je víc o svobodě výběru, než o žárovkách.

Takže ano na jednu stranu fakt není špatné přejít na LED, ale na druhou stranu je špatně, že je to nařízeno "zezhora".

Tohle by se nikdy nemělo stávat, pokud nežijeme v totalitě. Jenže, my v ní žijeme..
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Demagogie nejhrubšího zrna 2012-09-04 18:58:10
avatar
Sorry DD, ale to co tu předvádíš je trapárna a demagogie.

Je to nejhorší možný způsob obhajoby faktu, že se EU sere do běžného života, omezuje podnikání, zdražuje náklady na bydlení, zatěžuje životní prostředí, že tohle nesmyslné nařízení je v tuto chvíli prakticky neodvolatelné.

A vo tom to je, ne o tom, že tobě blikátka a ledky nevadí a máš s nimi dobré zkušenosti, ale že pár nenažranejch zmrdů jednoduše prolobovala brutální omezení občanské svobody.

Neser se do politických témat, protože tohle není otázka prosazování vhodnější technologie, ale politické zvůle a diktatury.

začíná to žárovkama, kde to skončí? 1984 nebyl návod!
Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 19:03:25
avatar
a co tu předvádíš ty není demagogie a trapárna? Nebo tvůj názor je nad tím mým??? Označil jsem tvůj výplot jako demagogii? Slušnost ti nic neříká, tolerance k jinému názoru už vůbec ne?

Já neobhajuji nařízení EU ale konec žárovky jako takový! Na politiku ti kašlu o tom můj článek vůbec není ...
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 20:55:00
avatar
Když opakovaně napíšeš, že žárovky skončily a že je to dobře a zároveň tvrdíš, že obhajuješ technologii a ne politiku, tak si buďto protiřečíš, nebo lžeš, protože
a) neskončily, byly politickým nařízením zakazany, a to není dobře
b) v diskusi zaznělo nemálo názorů na obhajobu žárovky, k níž v mnohá případech není cenově ani funkčně dostupný ekvivalent, takže minimálně i z tohoto důvodu to dobře neni, někomu prostě chybět bude

A co jiného než demagogie je tvrzení, že žárovky není zakázáno používat, ale jenom vyrábět a prodávat? Nevyplývá z toho, že používání je v důsledku zákazu de fakto znemožněno?
Jasně, možnost objednat přes eshopy z Číny nebo čert ví odkud zatím(sic!) zůstala, ale jaksi to není to samé, třeba můj otec tenhle úkon rozhodně nezvládne, a rozhodně by to vyšlo dráž a časově náročněji, než dojít do elektra přes ulici a koupit tam za pětku novou.
Takhle se bojím, že až mu zase na hajzlu prdne čtyřicítka, za desetinásobek koupí nějakou jebku, co se behem výkonu potřeby nestihne ani pořádně rozsvítit, za pár tejdnů se pro samý blikání ani nerozsviti a pak chcípne úplně. A jemu nevysvětlím, že si má místo týhle za stovku koupit nějakou jinou, za čtyři, nebo za osm set, když to je pro něj víc nez polovina volného cashflow po odečtení nákladů na živobytí, obzvlášť když ma zažito, že žárovka vždycky stála pár korun a pri jejim nakupu se řešilo jen kolikátku, jestli matnou nebo čirou a takhle nikdy neblbla.
V konečným důsledku se na něm a jemu podobným nakapsujou zmrdi, co budou prodávat několikanásobně předražený nejlevnější shity, protože “dědo, musíš kupovat ty drahý, aby aspoň trochu vydržely a svítily pořádně, ty levný nekupuj...“.
Nemluvě o tom, že v zimě dokázala žárovka hajzl temperovat na snesitelnou teplotu, když jsem se chystal na zasedání, rozsvěcel jsem pár minut předem

Mimochodem necenzurovals mi příspěvek? Nějak se ho nemohu dopátrat. A tu auru jsi mi snížil ručně? Ještě odpoledne jsem měl přes padesát
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 20:58:22
avatar
některé tvé příspěvky byly sprosté, v dalších si mě hnusně napadal.

Já nelžu, já jsem napsal, že žárovky skončily z rozhodnutí nejen EU, ale nikde jsem nenapsal, že souhlasím s tímto rozhodniutím. Já souhlaím s koncem žárovek protože jsou přežité. A to je rozdíl. Každopdáně ty mě napadáš způsobem, jako kdybych to byl já, kdo o konci žárovek rozhodl. Takže si to nech od cesty, určitě kecy o demagogii, to že máš jiný názor nedělá z toho mého automaticky demagiciou hloupost, natož lež. Varování první a poslední - chovej se slušně a toleruj jiný názor.
jiránek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 21:48:25

DD pořád nechápe o čem zde diskutující píší, viz první tři řádky jeho poslední odpovědi, nechci být osobní, ale trochu mi připomíná moji manželku když najede do modu "zaseklý gramofon"
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 22:09:13
avatar
stejně tak ale mnozí diskusutjí nechápou, že na jiném názoru není nic demagogického ani hloupého. Natož aby dokázali pochopit, že já nechválím rozhodnutí EU, ale konec žárovky chápu jinak.

Já naprosto rozumím tomu vztekání se některých, že to rozhodli nějací úředníci, na stranu druhou ale musím říci, že se o tom vědělo roky dopředu, dělalo se hafo studií a výzkumů a EU není zdaleka první ani poslední, co prodej žárovek ukončila. A to by se asi nedělo, pokud by žárovka byla tak nenahraditelná, jak se někteří dušují že je.

Z mého pohledu je nahraditelná pro drtivou většinu uživatelů. Sám už léta užívám LED žárovky k plné spokojenosti a nejsem zdaleka sám. Nikomu jeho názor neberu, neoznačuji jej za demagický blábol, jak bohužel někteří netolerantní jedinci činí a staví své názory nad názory a fakta jiných ...
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 22:38:18
avatar
Podle mne tu jde o DK efekt jak vyšitej, mentální blok znemožňující vnímání vlastních, no, obávám se použití výrazu chyb, nedostatku, neschopnosti. Každopádně tady už k tomu tématu není možná normální diskuse.
Nesouhlas s cizím názorem není demagogie, poukazování na nekonzistenci v argumentech není demagogie. Demagogie je používání logických klamů a ignorantské opakování nekonzistentních tvrzení.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 23:44:27
avatar
tak v tom případě označovat můj článek a názor demagogický nedává dle tvé definice smysl, protože můj článek a názor je argumetnačně konzistentně podpořen bez logických klamů.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 01:12:35
avatar
“podle mě skončily proto, že jsou prostě překonané LED žárovkami, které poskytují stejnou služubu výrazně efektivnějši a vychází tak i levněji ... toť vše“

V tomto tvém příspěvku je v kostce shrnutý celý tvůj článek, názor.
Opakuji, že to není pravda.
Žárovky neskončily, byly zakázány.
V mnoha případech neposkytují stejnou službu, tedy ani tvrzení o vyšší efektivitě není a nemuze být pravdivé.
Ekonomická návratnost je přinejmenším sporná.
Poukázání na vyšší ekologickou zátěž životního cyklu úsporných svítidel jednoduše ignoruješ.

Ignorování argumentů, kterých se ti v hojné míře dostává, když naoko voláš po opravdové diskusi, tomu taky nepřidá.

Volil jsem výrazivo podle mne přiměřené míře tvé ignorance. Ty sice volíš slova vesměs slušná, ale ve svých příspěvcích namísto diskuse zesměšňuješ, zastrašuješ a vyhrožuješ.

Vyvozování nesprávných závěrů je argumentační, logický klam, byť možná neúmyslný. Záměrné zavádění od tématu rovněž.

Když ti tady spousta lidi různými slovy opakuje, že jsi přestřelil, jsi mimo mísu, tvoje argumenty nepřijímají a rozporují, tak to není napadání, neupírají ti názor, a neni to ani náhoda, ani spiknutí a měl bys to přijmout a s přihlédnutím k této shodě svůj názor, resp. některá svá tvrzení přehodnotit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 01:26:23
avatar
Proč ignoruješ prostý fakt, že LED žárovky o kterých píši hlavně jako o nástupcích, jsou průkazně mnohem efektivnější, dosahují u mnoha modelů již stejných (nebo srovnatelných) světelných vlastností s podstatně nižší spotřebou s řádově vyšší výdrží, to znamená i jejich vyšší pořizovací cena se v průběhu let provozu vyplatí více, než nižší cena žárovek. To je průkazný fakt, který těžko někdo vyvrátí, existuje na to desítky studií, testů atd.

Ignorování těchto argumentů diskusi rozhodně nepřidává. Já volím slova vždy slušná a nikoho nezesměšňuji, pokud se chceš jednostranně chovat jako hulvát a kázat nám tu takovým stylem, nejsme na to zvědaví a své argumenty tím jen shodíš.

Mě hlavně udivuje, kde bereš to své přesvědčení, že tvůj názor je lepší než můj jen proto, že to říká několik dalších lidí? Odkdy má autmaticky většina (která většinou být ani nemusí) pravdu? Já tě neneapdám neříkám že tvůj názor je demagogie a lež s čímž si okamžitě začal prvním příspěvkem (jestli ti tvé chování nepřijde v nepořádku tak by ses měl nad sebou zamyslet 2x), navíc když si neuvedl žádný skutečný argument jen urážky.

Možná by si měl přihlédnout k tomu, že se nejdná o nějaké nařízení jen EU, ale o celosvětovou shodu mnoha odborníků, poředcházely tomu roky příprav, studií a tak dále, a kdyby byla pravda to, co říkáš, nikdy by se prodej žárovek nezakázal ...

Kromě toho oháníš se tu lhaním a zaváděním a sám lžeš, když říkáš, že žárovky byly zakázány ... nebyly!!!! Zákázán je jen jejich prodej, nikoliv jejich užívání ani výroba. A to je fakt, který mnozí ignorují. Žárovky skončily, protože jsou prostě překonány používat je můžeš, ale protože jsou neefektivní a jsou zde efektivnější alternativy, byl přechod uspíšen nařízením. Ale to není to, co ve svém článku nějak chválím!!! Celý článek je o tom, že žárovka je překonaná jako technologie i když všechna čest tomu, jak dlouho zde vydržela, to je celé! Nechválím EU ani nařízený zákaz prodeje to si prosím uvedom a nevkládej mi to do úst, nikdy jsem to neřekl
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:11:16
avatar
žárovky neskončily, žárovky fungují, lidi by je rádi kupovali, ale nemůžou. jejich výroba a prodej byly zakázány. zákaz výroby a distribuce žárovek je zákaz žárovek.
tvoje tvrzení že nejsou zakázány, a že žárovky je možné používat je demagogie a nejsem sám, kdo to takhle vnímá. ano, zatím není zakázáno je používat, tedy dokud nedojdou nasyslené zásoby, ale díky zákazu je nikdo nesmí vyrábět, ani dovážet, ani prodávat a tudíž si novu žárovku kvůli zákazu nekoupíš.
A to je, nejen podle mne, zákaz žárovek.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie

Takovejch studií a testů, jejichž existencí se oháníš (ale předpokládám, žes je sám nečet, třeba důvodovou zprávu na podporu zákazu), do rána naseru kýbl, je to stejnej švindl jako biopaliva a alternativní zdroje, ano, jisté opodstatnění to má, ale zdaleka, opravdu zdaleka to nemá deklarovaný dopad, na rozdíl od nedeklarovaného dopadu na bankovní konta těch šmejdů, co to násilím, zákazem, nařízením prosadili.
Odkaz

V mnoha případech úsporky, ať už LED nebo kompaktní zářivky, neposkytují stejnou službu. Není snadné se v nich vyznat, sami výrobci lidem lžou.
Pořízení žárovek do celé domácnosti vyšlo do tří stovek, za úsporky to mohou být řádově tisíce a LEDky do celého bytu bych nepořídil pod dvacet tisíc.
Píšeš "drobná nevýhoda v podobě barvy světla a omezený rozptyl světla" - tahle drobná nevýhoda u zařízení, jehož jediným účelem je poskytovat světlo, mi přijde jako docela hodně velká nevýhoda.
Pokud si ceníš věrnosti barev na monitoru, nechápu obhajobu úsporek jako ekvivalentní náhrady. Prostě svítí a osvětlují jinak a protože jejich světlo (až na čestné - vesměs drahé výjimky) neobsahuje všechny vlnové délky z rozsahu běžné žárovky, odražené světlo prostě nenese a ani nemůže nést odpovídající barevnou informaci. Nemluvě o tom, že minimálně u zářivek se kvalita produkovaného světla s časem mění, a to rozhodně ne k lepšímu, prostě slepnou.
Nedají se, zase až na výjimky, stmívat. Máme doma stojací lampu s trubkovou hlagenkou a stmívačem a máme ji moc rádi, se dvěma výměnama žárovky slouží jedenáct let a vyšla na necelé dva tisíce. To je světlo, které si rád zaplatím, a v zimě nám pěkně vyhřívá Ekvivalentní náhradu jsem nenašel.
Úsporky v mnoha případech nevydrží deklarovaný počet hodin, jsou mnohonásobně dražší na pořízení - tohle jsou další nevýhody, které tak trochu tvrzení o ekonomické výhodnosti a ekvivalenci staví do jiného světla.

To, co se tu objevuje, argumentace nákupama konkrétních parametrů na čínskejch eshopech - dovedeš si představit svoji babičku, jak kupuje náhradu za jednu žárovku, která jí právě prdla, na e-shopu?
Před zákazem - prdla žárovka, vezmu deset korun a na nákupu do košíku přihodím kousek s odpovídající watáží.
Po zákazu - prdla žárovka, projedu e-shopy, recenze a doporučení odborníků, zkušenosti ostatních uživatelů, zjistím, že by mně vyšla jako jídlo na tři dny, objednat jeden kus na čínském e-shopu vyjde i s poštovným jako kdybych to šel koupit do krámu...

Opět jsi zcela záměrně ignoroval pasáž o ekologické zátěži.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 11:32:20
avatar
já jen žasnu ... že ještě nejsi presidentem simtě ?

prosímtě vůbec tu nestrácej čas a kandiduj nejlépe do EP a prohlasuj ty žárovky zpět, neklíp rozjeď jejich výrobu ve velkém, když o tom zjevně tolik víš a věříš že jsou lepší než LED!

BTW: seznamím tě s dobrým obchodem s poštovným v podstatě 0 - Odkaz zejména 3000K modely LED žárovek stojí za pozornost ;)

A zjevně si nepochopil tu věc s tím že ta nízká cena klasické žárovky je vyvážena nízkou životností a extrémní neefektivností a nedokážeš akceptovat, že se vlastně drtivé většině lidí na svícení vůbec nevyplatí. Ne všechno, co je levné levné skutečně je ;)
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:10:49
avatar
Klamy spočívající v odvádění pozornosti
Úhybný manévr (red herring)
Odkaz

Díky za odkaz na dealextreme.
2908 Deals Total - nedá se v tom třídit, nejsou tam společná jednoznačná kriteria.

Dokážeš si představit svoje rodiče/prarodiče, jak se v té záplavě orientují? Jak vyplňují objednávku a pak týden/týdny potmě (nadsázka) čekají na doručení? Jak by to zaplatili? Dobírkou to asi nepůjde, takže kartou, převodem? A to celé že absolvují v angličtině?

A to už vůbecc nemluvím o tom, že některá ta monstra se do normálních lamp nevejdou! Mám si kvůli tomu kupovat nový lampy?
A záruka, že to skutečně bude fungovat jak má? Další prachy na vrácení zásilky do hong kongu?

Děkuji, nechci.
Tohle je řešení pro pár geeků, troufám si odhadnout, že většina lidí, včetně těch, co naprosto běžně kupují na mall.cz nebo v jiných českých e-shopech, to prostě nedá.
Ale tvrdím, že koupit žárovku na výměnu zvládne s naprosto uspokojivým a hlavně zaručeným výsledkem každý. nemluvě o tom, že to utáhne finančně.

Doba na tuhle technologii ještě zdaleka nedozrála.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:18:07
avatar
Jo, a poměrně důležitý argument ohledně barevného spektra jsi taky jen tak mimochodem ignoroval, a přitom je to reakce na tvůj příspěvek.

V patičce článku máš uvedeno
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora"
Opravdu se snažím napadat jen ty názory, které považuji za špatné (a nejsem sám).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:24:56
avatar
je vidět, že s LED žárovkami nemáš zkušenosti, to barevné spektrum u nich už také není problém ;)

To je dost že jsi si to přečetl, škoda že si tím nezačal hned když si měl napadal na začátku ;)
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:05:23
avatar
U všech? bez výjimky? Jakákoli s teplotou 3000K zaručeně poslouží? A vydrží?
Byl bys tak moc hodný a našel ekvivalent stovky s teplým bílým světlem, spojitým spektrem, normální velikosti, ideálně s vyzařovacím úhlem vyšším než 180°?

Nenapadám a nenapadal jsem tebe, ale to, cos hlásal.
"co to meleš", případně "lžeš" a "to je demagogie" není samoúčelné napadání, pokud následuje odkaz na argument a protiargument.
Ale rozsouzení se asi nedočkáme, bo jsi mi to smazal, asi abys ochránil ostatní čtenáře před mým zhoubným vlivem

Jediné, co se tě IMO mohlo dotknout, bylo, když jsem tě označil za demagoga, ale tady si fakt nejsem jistej, jestli to nebylo spíš kvůli tommu, že nemáš správnou představu o tom, co ten výraz znamená, proto jsem sem namátkou, v nejzjevnějších případech, dal i odkazy na odpovídající klamy.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:12:51
avatar
já pořád nějak nemohu pochopit to, kde bereš tu jistotu, že tvůj názor je lepší než můj a že já pláceám demagogie na rozdíl od tebe, když ti zjevně řada faktů uniká, natož že neumíš přečíst ani článek a podsouvásš mi neustále některé věci ...

v článku není že bych vychvalol rozhodnutí EU
v článku jasně řečeno že nejsou zakázány žárovky jejich používání, ale jejich prodej
v článku je jasně uvedeno že pro většinu lidí (nikoliv pro všechny což mi taky stále podsouváš že tvrdím) jou LED žárovky výhodnější a to i ekonomicky ...

takže prostě nejen že napadáš, ale vyloženě mi podstrkuješ neustále něco, co jsem nenapsal, hlavně to děláš stylem, že tvůj jediný názor je ten správný.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:51:18
avatar
OK, evidentně odmítáš ten myšlenkový veletoč, že
nedostupnost žárovek v důsledku zákazu výroby&distribuce
=>
znemožnění nabytí, tedy i následného použití
=>
faktický zákaz žárovek
přestože tě na tohle upozorňuje víc lidí, než já. S tím se asi nic dělat nedá, schopnost implikace ti asi nebyla dána v dostatečné míře.

Sám tvrdíš, a je to v nadpisu i dále ve článku zmíněno, že "to je dobře".
Zároveň sám připouštíš, že nejsou výhodnější pro všechny.
Takže to pro někoho asi dobře není!
Já dodávám, že nejen že to pro všechny není výhodnější, ale dokonce to v některých případech ani výhodnější být nemůže, protože úsporky nedokážou žárovky plnohodnotně nahradit.
Už vůbec není dobře forma, byrokratické nařízení z EU, a tady taky nejsem sám, kdo si to myslí.

Tvoje chyba, že článek je napsaný a obhajovaný tak, že se s ním (nejen já) nedokážu ztotožnit
a) kvůli vlastním špatným zkušenostem s úsporkami různých druhů, výkonů i cen
b) kvůli vyznění článku - pro většinu je to dobré, áno, spousta odborníků to říká, áno, většina lidí jsou tupé stádo, áno, a je jen v jejich zájmu zakázat možnost volby, bez ohledu na komplikace, které to někomu může způsobit

A čím tvrdošíjněji obhajuješ a opakuješ ty největší rozpory, tím víc se celá tahle konverzace zvrhává do dvou monologů, s tím rozdílem, že já mám víc palců nahoru, než ty, kromě tebe mi nikdo neoponuje, zatímco tobě ano a to mě baví a opravňuje k tomu, abych si myslel, že můj názor je správnější než tvůj
Jen si myslím, že je škoda, že hodnocení nevidí a nemají možnost ovlivnit nepřihlášení uživatelé, to by asi teprve bylo skóre.

Ten odkaz na ekvivalent stovky, viz zadání výše, by nebyl? Nebo ses ještě neprokousal na poslední, třiapadesátou stránku?
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 18:11:58
avatar
DD, měl jsi pár úletů, ale toto jsi fakt přestřelil. U článku jsem se pobavil a znechutil. Těším se až EU začne diktovat co výrobci HW smí vydat a co už moc žere a je zbytečné, třeba pak už nenapíšeš že je to v podstatě OK a že nám stačí slabší HW.

Možná by nebylo špatné si o tomto problému prostudovat něco více než jen direktivní předpis EU.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 19:04:50
avatar
možná by bylo dobré, kdybyste si to někteří přečetli pořádně ... já vůbec neobhajuji nařízení EU, já se stavím za konec žárovky jako takové, protože se vyplatí jiné technologie více ...tť vše, fakt nechápu z jaké pozice kdo tu hodnotí, čí názor je přestřelený, nebo dokonce demagogický apod ... on je tu někdo z vás čí názor je nadřazený třeba tomu mému nebo jakémukoliv jinému. Já vám právo na naázor neubírám, předložl jsem fakta ... jsou tu ale tací, kteří můj názor označili za blbost bez jakých koliv faktů, co to jako má být?

PS: ty máš nějakou náhradu za současné PC že víš že se bude zakazovat? Navíc co je na výkonných CPU/GPU neefektivního, ty znáš něco co poskytuje stejný výkon efektivněji?
yetty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 22:22:55
avatar
Nepochopil jsi mě. Tady jde o princip.EU nedává lidem na vyběr. Setkávám se denně s lidmi co pro ně koupě led žárovky nebo jiných úsporek je těžko řešitelný problém. Radči koupí dětem boty než led žárovku za stokoruny. Kde návratnost je v řádu let. A vydat 10 ,-Kč a nebo 250,-K4 je sakra rozdíl, když máš hluboko do kapsy. A k tomu zakazování PC. bylo míněno jako příklad do uvozovek.
Lafi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Svoboda volby 2012-09-04 21:25:12

Mám za to, že v článku autor míchá jablka s hruškama. Na jedné straně je tu technologický pokrok, v tomhle případě ve svícení, které jsou nepřehlédnutelné. Někde se hodí jako svítidlo to, jinde ono. Ale to co mě osobně zvedlo ze židle, je jakýsi samozřejmý souhlas se zákazem, například klasických žárovek. Ono je to v podstatě jedno, jestli jsou to žárovky, nebo cokoli jiného. Když automaticky, bez přemýšlení souhlasíme se zákazy nebo příkazy čehokoli takzvaně z vyšších míst, tak podle mého názoru degenerujeme do tupých omezenců bez vlastního názoru, kterým je potřeba říkat, co je pro ně dobré. V principu je to to samé, jako by nám říkali, "tuhle komponentu do PC nesmíš používat, protože jsme si to vymysleli". Nepřipadá vám na tom něco divného? Myslím, že se tomu říká "svoboda volby".
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 22:21:05

Proste kapitalisticti sraci potrebuji vytriskat dalsi prachy z blbcu ktery jim tu propagandu zerou.V dusledku nas tento ftip pride pekne draho.Blahoslaveni chudi duchem, Boze muj, zbav nas tuposti na tomto svete.
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 23:43:26
avatar
Hm, smutný je to, že ty prachy vytřískají i z těch blbců, co jim to nežerou, ale prostě nemají jinou volbu, a ještě smutnější je, že to třískání jim zákazem volby umožnili zkorumpovaní nevolení byrokrati.
A úplně nejsmutnější je to, že se vždycky najde pár užitečných idiotů (nečil se DD, to je terminus technikus), kteří jim podobné prasárny naivně a nezištně pomáhají obhajovat.
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-04 23:21:48
avatar
Dobře nebo špatně... rozhodně krok dopředu. Konečně se zase začne něco vyvíjet a ne profitovat na stejném výrobku dlouhá léta. Vždycky říkám, že nejdůležitějším aspektem života je pokrok.

LEDky nám taktéž fungují lépe, než normální žárovky, takže kritiku nechápu.

Mě spíš štvou euro normy v autech, globální oteplování a komunisti.
CharlieV [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Milý DD... 2012-09-05 08:27:40

...stoupni si před zrcadlo a POŘÁDNĚ SI NAFACKUJ. Ale pořádně. Ty a tobě podobný hlásiči pravdy tenhle svět rozeserete tak, že se bude muset opravit válkou. Je mi uplně u (_._) jakej zdroj světla je nejvýhodnější pro tebe, klidně si sviť loučí nebo kusem uranu, ale PROSÍMTĚ, nežvaň mi do toho, co si dám doma na strop já. Protože tohle skončí tak, že nám budou chodit policajti domů kontrolovat, jestli máme eko svítidla, eko pračku, eko toaletní papír, jestli spíme na správným boku...

Ať si každej svítí, pere, čistí zuby čím chce, je mi to jedno. To je jeho svobodná volba. A argument "žárovky jsou špatné, protože maj malou účinnost a jsou tu lepší zdroje" je naprosto lichej - kdyby byly žárovky tak špatný a jiný zdroje tak dobrý, už s nima dávno svítíme. Jenže poměr cena/výkon/životnost je pro žárovky stále tak dobrej, že na trhu vedou. A to sou i takový fíčury jako žárovky s vypařovací cyklem a další finesy, který měly klasickou žárovku nahradit. A je tu stále. Zákaz halogenů je další kapka, čím se asi tak bude svítit na stavbách? Výbojkama, který jsou velký, těžký, drahý a rozsvěcujou se tejden?

Mor na vás, pachatelé dobra!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 08:32:36
avatar
já ti někde nařizuji, čím máš svítit? To ti nenařídila ani EU mimochodem ;) ... EU jen zakázala prodej těch žárovek, ne užívání .... a já nejsem EU ....
CharlieV [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nařizování 2012-09-05 11:56:07

Začnu citací:
"...klasická žárovka definitivně končí. A je to dobře ... "

Ne, ty mi nenařizuješ, čím mám svítit, ale hlasitě tleskáš regulátorům, kteří mi to zakázali. Protože zákaz prodeje něčeho se prakticky rovná zákazu toho výrobku. My vám nezakazujeme topit uhlím, ale zakázali sme ho prodávat. To samý v bledě modrým.

Celé tohle nařízení není kvůli úspoře energie (ať už z energetických, nebo ekologických důvodů), protože to co žárovka sežere, to se u úsporek propálí při výrobě nebo recyklaci. Je to kvůli protlačení něčeho, co nikdo nechtěl a do čeho někdo investoval peníze, které se mu nevracejí (asi jako se zákazem olova v pájení).

Navíc, lidi moc dobře poznali, odkud vítr vane, a začali se zásobit - a média rozjela propagační kampaň kolik která domácnost ušetří přechodem na úsporná svítidla a jak nás mají naši moudří vůdcové rádi. Od Český televize a dalších masmédií to čekám, ty jsou hlásnou troubou režimu už od dob soudruha Goebbelse, ale na technologickým webu?!? Nediv se, že pak reaguju nabroušeně, když se ze mě dělá blbec 2x.

P.S.: Úspornej krám mi v kuchyni chcípl po třech měsících, a to tam skoro nezhasínám - svítí celej večer cca 3-4 hodiny. Úspora energie veškerá žádná (místo krátkýho svícení 40W svítím dlouho 8W) a ještě mě to stálo spoustu peněz. Jedinej důvod, proč tam ten krám je, jsou starý rozvody, u kterejch netušim, co vydržej, a nemožnost sehnat solidní osmdesátku.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-10 13:14:49
avatar
Mluvíš mi z duše soudruhu. Klasická žárovka je ekologicky naprosto nezávadná, nemusí se nákladně recyklovat a když ji doma rozbiješ neotráví tě rtu´t či podobné "ekologické" látky v ní použité.

A k té účinnosti: Když člověk svítí, je tma, pokud je tma je také chladno. Tudíž to že žárovka topí není nijak na škodu Nemluvě o tom že žárovka má spektrum světla nejpodobnější dennímu slunečnímu svitu, tudíž je logicky pro oči nejpříjemnější a nejzdravější. Zákaz prodeje klasických žárovek je jen lobby stejně jako spousta věcí v korupcí prolezlé byrokratické EU. Ačkoli nemám pana Klause moc rád, s globálním oteplováním a EU měl naprostou pravdu...
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 12:06:52
avatar
ehm.. no nic
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:58:22
avatar
to je sice pravda ale ked sa ti vypali tak si novu uz nekupis, takze defakto je to to iste ako keby ich zakazala hned
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 09:14:23
avatar
Komu nevyhovují LEDky (zářivky ani nekomentuji), má stále možnost nakupovat halogenky, třeba:
http://www.tipa.eu/cz/halogenova-zarovka-eco-classic-a60-e27-70w/d-117045/
Ceny jsou srovnatelné, životnost dvakrát taková a spotřeba přibližně 7/10 toho co si bere žárovka. Ostatní vlastnosti jsou pokud vím stejné. Tedy máte stále k dispozici to samé :-)

A protože z trhu zmizí nejprodávanější konkurent, brzy začnou zlevňovat i halogenky, LEDky a úsporné zářivky (ty budou nejspíš postupně z trhu vytlačeny, protože mají nejhorší parametry a ta rtuť nic moc, jednu se mi kdysi podařilo rozbít a ty kapičky jsem po podlaze honit opravdu musel...). Prostě proto, že se jich bude vyrábět více. U LEDek je tento trend dobře pozorovatelný už dnes. Jejich ceny klesají v řádu desítek procent za rok a přitom se zlepšují jejich parametry. Mimochodem stále na ně máte 2 roky záruku !
had_cb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 13:32:34
avatar
Ve které alternativní realitě se začne zlevňovat, protože z trhu zmizí konkurent?

Pokud se bude zlevňovat, nebude to v důsledku omezení konkurence. Naopak, mám dojem, že např. halogenky odpovídající wattáže oproti stavu před zákazem podražily.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 14:09:40
avatar
v té ve které se daný produkt začne vyrábět ve výrzaně větším množství, a zasáhne větší část trhu a větší část výrobců, což je autmaticky zlevňuje ...
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 09:37:38
avatar
Staré dobré žiarovky - nech Vám je vákuová/wolfrámová zem ľahká. Dodnes doma svietime na miestach s veľkou intenzitou zapínania a vypínania klasickými žiarovkami a nikdy nebudem ochotný to meniť. Môžem sa vyprdnúť na úspornejšie žiarovky s 2 ročnou zárukou keď v pivnici na schodoch alebo na chodbách svietime komunistickými žiarovkami z tuzexu už 15 rokov. Nikdy sme ich nemenili. Z piatich jedna odišla po asi 9 rokoch našťastie som mal v zálohe z tej istej várky. V chodbách sme vymenili lampy za modernejšie ale potrpel som si na to aby pätica ostala stará klasická, žiarovky som utrel od prachu, očistil spodnú dotykovú plochu a namontoval naspäť. Moderná doba neprináša nič tak kvalitné alebo trvácne ako boli staré klasické žiarovky Výrobcovia na to prišli preto posledné várky žiaroviek už nedisponujú takou výdržou ani kvalitou ako žiarovky z rokov napr. 78-91
LutteR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pár potřehů k článku a chatu p 2012-09-05 10:09:25

Na celé věci mi vadí:
1) spousta chytráků co lobuje za úsporky a kdo je proti je blbec
2) spousta chytráků co lobuje za klasiku a kdo je proti je blbec
- nikdo neví všechno (a kdo to tvrdí, ten je dvojnásobnej blbec)

3) Nechápu proč je potřeba něco nařizovat, zakazovat, pokud bude cena odpovídat nákladům na výrobu, životnost a likvidaci, pak to skutečně není třeba a naopak je to špatně (jakákoliv regulace je špatná)

4) ať si kdo chce kupuje co chce, já přeci neznám jeho potřeby a nároky a jeho inteligenci, jestli si ty své nároky a potřeby dobře spočítal - já mu to snad platit nebudu (samozřejmě s ekologií je to trochu složitější)

5) na současných úsporkách mi vadí asi jediná věc a to životnost. 1000 hodin, 10 000 hodin, 1 000 000 hodin - co to je??? to jako když budou zavřený ve skříni? Nebo když s nima budu svítit hodinu denně? Pokud je předpoklad že budu svítit 1 000 hodin za rok a úsporka má životnost 10 000 hodin, tak proč na ní není záruka 10 let?
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 15:07:16
avatar
mozes trikrat hadat preco nieje taka dlha zaruka
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-05 19:18:38

No nevím, asi nejsem takový komunista, abych potřeboval předpis i na to kterým směrem má viset toaletní papír.
Podle mne ... kdyby byly klasické žárovky o tolik horší jak úsporky, tak by je nikdo nekupoval a pak ani nikdo nevyráběl. Nutnost zákazu je pro mě jasným znamením, že je něco špatně.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Úsporná žárovka je jen komerčn 2012-09-06 03:39:15

Jedinou její výhodou je nízká spotřeba. Pak už tu máme jen samá negativa. Klasická žárovka nestojí 25 kč, ale někde mezi 8- 12 kč. Svítí stále stejně a její světelné spektrum je optimální pro lidské oko. Jak je na tom "úsporka" to vám poví každý, kdo si po pár hodinách v jejich světle mne oči. Výroba těchto úsporných žárovek je daleko větší ekologickou zátěží, než žárovek klasických. A pokud by vám doma úsporka praskla, správně byste měli volat firmu na ekologickou likvidaci, protože pokud jsem dobře četl, tak tyhle záležitosti jsou bohaté na karcinogenní látky a v žádném případě se nesmí uklízet vysavačem. A to nemluvím o tom, že po pár měsících nemá zdaleka takový výkon a čím dál pomaleji nabíhá. Paradoxně mi nejlíp svítí neznačkové z Tesca. Philipsky už nekupuju a vlastně už nekupuju úsporky vůbec. Narazil jsem na halogenové náhražky a můžu jen chválit. Takže když to shrnu: Koupím si jednu úsporku 11 w za 197 kč ( a jsou i dražší) a jednu 60w wolframku za 7 kč. Po roce a to ještě není jisté, umře wolframka. Ale to už i ta drahá úsporná letí z baráku, protože prostě nesvítí jak má a zkuste to vyreklamovat. U nás. Jen dvě úsporné žárovky co mám v chodbě mají ty vlastnosti o kterých se píše. Stály každá 75 kč, na obalu měly GE a naběhnou okamžitě a světe div se, svítí. Jsou to ty z Tesca. Mám je třetí rok a ty samé kupované o rok později, už takové nejsou. Čím to asi bude? Berte prosím tento článek jako příspěvek do diskuse... A tohle mně nadzvedlo. To jakože jsem demagog, protože odmítám úsporné žárovky, které úsporné nejsou? A co víc? Přirovnávat lidi s odmítavým postojem k nevzdělancům z doby temna, kteří měli do hlav natlučené od vědátorů kontrolovaných církví, že "tady žijí lvi"? Ty fakta o kterých píše autor článku jsem měl taky. V chodbě nahoře, na schodech a u počítače. Po půl roce i svíčka dala víc světla. Není to nic jiného než byznys. Někdo investoval do vývoje úsporných žárovek a dost možná na to dostal i grant a vyšel z toho neprodejný produkt, jehož výroba je drahá a likvidace ještě dražší. To všechno musí zaplatit koncový zákazník. Ovšem aby si to koupil, musíme mu zamezit koupi žárovky klasické a o to jde především. Klasická žárovka je pouze kov a sklo. Úsporka je daleko sofistikovanější. Ale to už bych se opakoval. Takže : můj názor je, že zříkat se pokroku, je ku škodě věci. Ale nedělejte z nás blbce
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-09-06 11:29:17

DD: Kolik je tady komentářů ??? Dost by mě to zajímalo
BezuchaR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Náhrada 100W žárovky 2012-09-10 17:37:04

Už před lety jsem si místo 100W žárovky pořídil 23W kompaktní zářivku, která měla uvedeno svítivost odpovídající 120W. Jako nová se té 100W klasice vyrovnala, ale po několika měsících musela pryč pro ztrátu svítivosti. Tak jsem ji dal jinam, kde menší svítivost nevadila a nahradil ji dalším kusem (vždy se jednalo o značkové zářivky OSRAM). Poté, co se situace několikrát opakovala a už jsem měl těmi vysvícenými úsporkami osazeno, co se dalo jsem v BAUHAUSu objevil noname 30W s udávanou svítivostí 180W. Tak jsem ji koupil a opravdu ani předtím, ani potom jsem neměl úsporku s takovou svítivostí. Bohužel po cca 7 měsících odešla a tak jsem ji reklamoval. Vystavili mi dobropis (stejnou 30W už neměli), tak jsem doplatil 60,-Kč a koupil 30W OSRAM. Ta už jako nová svítile méně než ten noname (ale samozřejmě více než nová 23W). Po cca 6 měsících ale i ta odešla, takže další reklamace a další nový OSRAM 30W. To celé se ještě jednou opakovalo, takže teď mám cca 2 měsíce čtvrtý kus (třetí 30W OSRAM) a čekám, jak dlouho vydrží. Pokud by šlo o provozní hodiny, tak ten kus, co jel v zimmním období měl maximálně 1500hodin, ty ostatní méně. Vzhledem k "periodické" obnově zdrarma, já osobně asi ušetřím, ale ekologičtější to rozhodně není. O LED žárovce, kterou bych mohl nahradit 100W klasiku nevím.

Jinak toto by měl být komentář č. 249
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 79x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1396x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1862x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1128x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1899x
Komentářů: 3