Velké telefony jsou prostě lepší – poznatek z aktuální cesty po Asii a Taiwanu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 05 June 2013
altJestli se to vejde do kapsy, tady nikoho nezajímá! Větší je prostě lepší …

 

 

 

 

 

Naposledy jsem byl v Asii a na Taiwanu před 3 lety, a od té doby se toho dost změnilo. Skoro každý tady má třeba velký telefon. Ne max 4“, jako u nás, ale 5-6“. A absolutně nikdo zde neřeší to, co u nás. K čemu to sakra je, co s tím budeme dělat a už vůbec ne to, jestli se vejde do kapsy.

Jak v Koreii, kde jsme se zastavili na prohlídku Soulu, tak zde na Taiwanu mají ti „malí“ asiaté a asiatky v rukou hlavně ty velké telefony, či spíše Phablety a běhají s tím tady ještě v obřích, často zářivých obalech a pouzdrech. Je pravda, že do kapsy je tady nikdo vlastně nerve, protože je tady pořád kolem a k 30°C, tak většina tu ani pořádné kapsy nemá a prostě ty velké telefony mají pořád v ruce.

Nástup Phabletů je zde vidět na každém rohu. Co je zajímavé, že o tradiční tablet zde skoro nezakopnete. Tu a tam nějaký zahlédnete, ale zdaleka ne v takovém množství, jako u nás. Místní zde zkrátka dávají přednost právě Phabletům, často doplněnými ještě menším mobilní telefonem. Je vtipné to občas sledovat, protože pokud se vám ty 6“ Phablety zdají velké, v ručičce 150cm Asiatky to je skoro jako monitor. Je ale jasné, že větší telefon je tu prostě lepší a má ho tu i ten nejošumělejší prodavač u stánku s rybami. A neustále do toho něco klepe, slečny na to pak často při chůzi koukají na seriály atd.

Zkrátka v Evropě jsme zjevně ještě asi nepochopili kouzlo velkých telefonů a budeme k tomu muset dospět, ať už chceme nebo ne. Budeme se také muset smířit s tím, že všechny nové modely jsou vzhledem k síle a velikosti trhu pomalu ale jistě navrhován hlavně pro Asii a Evropa se stává pomalu ale jistě až druhořadou. Tento trend je zcela evidentní a vidět na mnoha věcech i novinkách, které se zde pro globální trh představují. A nedivím se. O tom ale zase až někdy později.

PS: Pro české operátory mám jediný vzkaz – doufám, že všichni brzo umřete! Podmínky, za kterých zde díky českým operátorům lze telefonovat, či i přijímat hovory, nemluvě o mobilním internetu, to je zlodějina na miliontou!!! No co byste řekli, když vás obšťastní touto SMS:

Vítejte na Taiwanu! Cena za volání do ČR je 66,55 Kč\min, příchozí hovor 54,45 Kč\min. SMS za 12,10 Kč\min. Cena za 1MB MB dat je 300 korun vč. DPH. Přejeme vám příjemný pobyt!

Naštěstí tu lze fungovat díky internetovým voláním atd., protože všude je zde dostupné WiFi připojení zdarma. Každopádně pokud by někdo uvažoval nad likvidací českých operátorů, s radostí mu podržím dveře. Tohle prostě nemůže nikdo myslet vážně! Ty MB dat a minut hovorů podle těch cen musí vozit první třídou letecky, jinak si to neumí vysvětlit.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Anonymní  2013-06-05 05:37:12

Tie ceny ako z roku 2000
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 06:43:47

velikost telefonu řeší jen děti nebo důchodci s iHračkou, protože závidí
my ostatní jen
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nebo? 2013-06-05 10:03:28
avatar
Nebo ti kdo si nepletou telefon s tablety a PC. Když vidím ty lidi v tramvaji jak se pokoušejí na něm v stoje telefonovat hm... Jinak samozřejmě samozřejmě ať si každý koupí co potřebu/chce.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 10:38:45

přesně tak:
iPhone=fašismus
Android=svoboda
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 10:58:49

V čem je iPhone fašistický?
stachuj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 11:31:48

zamykání OS? koncept appstore? stíhání instalace nezávislého software, který appstore nedokáže nahradit. stačí to?
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 13:28:32

Úplně stejně je na tom Windows Phone nebo Windows RT. A to to MS ani nevymyslel, jen zkopíroval koncept.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 14:17:01

ano, Microsoft je taky fašismus sám
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 14:16:37

nedovolí ti ani jednoduše připojit a kopírovat
nedovolí ti vybrat si svůj default prohlížeč, mapy apod.

to je fašismus, co?
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 14:46:55

Někdo vás nutí iPhone kupovat? Budete za koupi telefonu s Androidem nějak trestán? Řekl bych, že ne. Apple má prostě uzavřený systém. Komu se to nelíbí, má stále volbu jiné platformy. Nepoužívejte proto prosím přirovnání, kterým evidentně příliš nerozumíte.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 06:52:47

když byl fašismus, takys mohl emigrovat.....trochu čti a budeš mít lepší argumenty
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 10:41:59

Co ti hrozí, když přejdeš z Applu na jinou platformu? A co ti hrozilo, když jsi v průběhu fašistické okupace emigroval? Tohle chceš poměřovat?
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-07 12:13:03

mně nic, ale ti, co se omylem upsali ďáblu, to musí vědět
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 16:34:35
avatar
Jestli je iOS fašismus, tak Android mi zase připadá jako anarchie.
Chci si letos pořídit novej foun a byl jsem pevně rozhodnut pro některou Lumii, ale nedávno jsem si mohl chvíli pohrát s Galaxy S3 Mini a musím říci, že se mi Android celkem líbil. Z WP8 za svázanost přímo čiší, mám strach, aby mi v něm časem nezačalo něco chybět, zatímco nastavitelnost Androida je asi mnohem dál. Koneckonců na Symbianu jsem oceňoval otevřenost a Android je asi poslední otevřený OS na trhu...
Jenže taky sleduju diskuze. Většině lidí se WP poté, co na něj přešly, líbí. A z názorů uživatelů Androida jsem si odnesl jeden poznatek: nabízí nám podobnou "výhodu" jako stolní Windows. A to tu, že je možné časem systém zaplevelit aplikacemi a tím ho dosti zpomalit. A já chci zkoušet aplikace, ale nemám chuť co rok nebo půl roku telefon formátovat...
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-07 12:14:27

anarchie u Androidu? někdo to nazývá svobodou....jinak nekompatibilní aplikace a hry je opravdu jen výjimka (nejsem si žádné vědom), když si koupíš dražší přístroj

od levných šuntů nemůžeš očekávat to, co od dražších
Torkil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 07:59:41
avatar
Přesně jak jsem psal do příspěvku o ASUS We Transform

S operátory je to pravda, ale tak je to roaming. Já jsem na Taiwanu už 4 měsíce a Vodafone by po mě chtěl 80 Kč / minuta volání do ČR, 50 Kč / minuta za příchozí a 20 Kč / SMS. Za data pak stejně. Přes Skype jsem na mobil do ČR volal za 2,50 Kč / minuta , takže alternativy stále jsou

Ze začátku jsem myslel, že Taiwanky mají Note II. Jenže pak jsem zjistil, že je to "jen" S3 a Note II v jejich rukách, jak píše DD, vypadá opravdu jako monitor.


Vtipný je i obsah jejich kabelek (stejné kabelky mají bez rozdílu muži i ženy !). Většinou je to dotykový telefon do 4", pak velký telefon nad 4" (obojí hlavně Samsungy), tablet (většinou iPady) + deštník (proti slunci) a bělící krém na pleť .

Škoda, že na začátku července odjíždím do ČR. Chtěl bych vidět, až se tu (na Taiwanu) začnou prodávat Galaxy Mega
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 08:42:25
avatar
Velké telefony nejsou lepší, ale je to proste další cesta na trhu kudy dát. Takže prostě marketing přišel na to jak posunout dál prodeje.

Vývoj se teď dost centralizoval do Asie jmenovitě Koreje. Evropský design Motorola, Nokia, SE, Apple je v menšině. HTC a Sony je tak nějak mezi. Třeba HTC prodeji moc neboduje, ale designově dost často dostává různé ocenění. Obecně vlastní design korejských a čínských telefonů je špatný. Je laciný a kýčovitý i když to zboží by mělo zapadat třeba až do highendu.

Pokud budete argumentovat tím co auta tak designéři korejských vozů jsou v Evropy například původně z BMW nebo WV a jsou hodně „evropská“.
Samsung, LG, Hujahej atd… designově prostě nechytají. Kolotoče, houpačky cirkus. Jestli někdo má estetiku světských tak prosím, ale s tím člověk parádu neudělá a hlavně design není jen o samotném vzhledu ale o ergonomii používání. A tam pádla, která nejsou moc ovládat jednou rukou, nebo pokovený plastový rámeček. Pidi baterka na tak velké LCD, konče kýčovitým upraveným UI od výrobce.

Prostě Androidí smartphone dokáže vyrobit skoro každý. Žádnou velkou technologickou výhodu žádná firma nedokáže vybudovat, tak se vymýšlejí hlouposti.Budou tedy mega-velká LCD, 3D LCD, x SIMkové, DVBT tuner, megahyperutrabeat reproduktory, giga-pixelové kamery. To v růžovém, blankytně modré, hráškově zelené, citronově žluté, Ferrary červené a tak podobně. Klidně za 15 až 20 tisíc vyrobené z pravého umělé hmoty.

Ale nemějte strach, na edici Hello Kitty nezapomenou.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 08:43:57
avatar
Presne takto sme to poriesili v rodine aj my, kedze sme dost rozlietany po celej europe dakedy. Ziadny "vyhodny" roaming alebo ine pcoviny. Kazdy ma uz dnes smartphone, kazdy tam ma nainstalovany viber, whatsapp alebo skype a ked sa s tym dokazal naucit pracovat aj moj 60 rocny otec, tak to dokaze naozaj hocikto. Wifi siete su dnes na kazdom kroku. Nedam tym nenazrancom operatorskym ani len cent navyse s takymto pristupom. Mobilni operatiri su v sucastnosti javacsi prizivnici a uzernici na tomto svete.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 08:48:25

Co mě nepřestává udivovat je světonázor, že kvalita nebo dokonce vyspělost souvisí s velikostí....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 17:26:51
avatar
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 12:22:48
avatar
Nevím, jestli si ty něco nepromítáš na nějaký svůj komplexíček - já o takovém "světanázoru" nevím... Naopak.
Priest123 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - qwertz 2013-06-05 09:19:23
avatar
ja se porad budu drzet moj stary cihlicky(samsung omnia pro) a budu cekat az nekdo zacne opet prodavat neco s vysouvaci qwerty klavesnici (BB Q10 je sice moznost ale ma maly displej... )
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 10:18:29

Že evropa nedospěla? K čemu? Nemyslím si, že by naším vzorem měli být lidé, co chodí po ulicích s monitorem v ruce a čučí na seriály.
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 10:29:46

Můj názor je, že telefon je něco, co můžu mít stále u sebe a nemusím k tomu tahat tašku.
Robert1106 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 11:32:30

"Zkrátka v Evropě jsme zjevně ještě asi nepochopili kouzlo velkých telefonů a budeme k tomu muset dospět, ať už chceme nebo ne."

Skor mam pocit, ze v Europe nemame komplexy z velkosti...

Jedine kuzlo velkych telefonov je v tom ze sa nedaju pouzivat jednou rukou, neda sa z nich pohodlne volat a v prehliadani webu su na tom horsie ako tablet.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 12:03:46
avatar
Tož já nevím... Mám Samsung Note 1 už od začátku a tak jsem si na něho zvyknul, že se mi menší telefony zdají jako díla mistra Uko Ješity. Ale samozřejmě, je to tak že na tom "i telefonuju", jinak to používám jako malý tablet. Čtu zprávy, vyřizuju maily, čumím na hokej, prostě mi to pomáhá aspoň nějak zužitkovat skoro dvě hodiny v pražské MHD denně. Mám tam Cyanogen s 4.2.2, pár aplikací co potřebuju a stačí. MOCKRÁT mi totálně zmoknul, spadnul atd. FUrt žije. A do kapsy se vleze v pohodě. Ale s větším už bych měl problém s obsluhou jednou rukou, i u tohoto je taktak a to mám pracky.
Ale příští tel bude určitě zas něco podobného!
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-08 15:13:17
avatar
Ono je to právě o tom co od toho přístroje člověk chce. Naprosto rozumím lidem co kupují hlavně telefon a ostatní je přidaná hodnota, která je využívána v nějaké omezené míře a nebo ignorována. Stejně tak to může být ale obráceně a pro uživatele je přidaná hodnota možnost telefonovat. Já na sobě začínám pozorovat že se dostávám do stádia kdy mi telefon coby něco co obtěžuje začíná vadit. Tak si říkám jak mohli naši rodiče a prarodiče žít bez mobilního telefonu . Jsem přesvědčen že naši předci vedli šťastnější život. Být nedostupný a mít možnost se nechat zapřít aspoň na té pevné lince, mělo něco do sebe.
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 13:19:49

Větší je prostě lepší - holka pod 60“, byť s 6“ telefonem by prostě u mě neměla šanci
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 14:02:41

Rád si převádím ty ceny internetu na stažení HD 1080p filmu.
Dejme tomu že film má 12 GB, to je 12000 MB * 300 Kč = 3600000 Kč
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 18:08:56
avatar
Asi jsem asiat nebo tak něco, protože mám Asus FonePad. Já moc nevolám, vždycky nosím tašku nebo batoh, takže malý telefon nepotřebuju. Často ale koukám na internet, potřebuju mít firemní email atd, na to je tablet mnohem lepší. Jinak mám k tomu i BT headset, takže žádný diskomfort nepociťuji. Hehe předběhl jsem dobu vy evropské relikvie
Jinak připojuji se k výzvě, ať zdejší operátoři zemřou. Pokud možno ale pomalu a v bolestech, aby to neměli příliš snadné
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 08:20:11
avatar
Citace:
SMS za 12,10 Kč\min

Všiml jsem si toho jenom já?

Každopádně čumím, mám rád články o jiné kultuře od někoho, kdo ji bezprostředně zažil
yetty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 17:17:03
avatar
Už se těším až budete tahat 107" tablety či 32" chytré telefony.To abyste už začali posilovat. Každému vyhovuje něco jiného. Ale článek, že větší telefony jsou lepší je zavádějící a tendenční.
Artheros [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-07 11:52:57
avatar
Nemozem z poslednych odstavcov uprimnosti DDDDDDD
pattrriot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-09 13:19:07
avatar
Proc tu nekdo mluvi o tak obrich uhloprickach? Pokud se nepletu v clanku se resi velikosti obrazovvky 5" az nejakych max 7" to jsou velikosti vetsich telefonu /phabletu.Takze urcite ne 30" a uz vubec ne 100". A taky obecne se tu hovorilo o chytrych telefonech pro vyuziti video/foceni/internet/mail/hudba a spol a ne jen o telefonovani takze pripominky tipu me staci jen telefonovat sem taky nepatri. Rozhodne pokud jste milovnik multimedii je vetsi uhlopricka dobra volba.Ps mel jsme mensi telefon+ tablet telefon jsem nosil porad a tablet jen obcas a dost casto se mi stalo ze jsme mel neco tam a neco tam ted mam phablet a mam klid a jen jedno zarizeni.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 533x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 844x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3156x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1350x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1895x
Komentářů: 1