Všechno zdraží - počítače, elektronika, paliva, vše dovážené bude dražší. Cílené oslabení koruny! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 07 listopad 2013
altPokud jste vyčkávali nebo vyčkáváte s nákupem, pravděpodobně vás příliš nepotěšíme.

 

 

 

Čekáme plošné zdražení všech dovážených věcí, zboží a služeb. Do této skupiny samozřejmě patří i veškerá elektronika, PC, komponenty a tak dále a tak dále. Dražší bude i doprava, protože ceny paliv se také odvíjí od kurzu. Proč?

Česká národní banka se totiž aktuálně rozhodla pro devizovou intervenci. I když se o tom kroku, který všem obyvatelům ČR přitíží s výjimkou vývozců, mluvilo již dříve, dnešní rozhodnutí je přeci jen překvapením. Následovalo tedy už aktuální prudké oslabení kurzu a další se ještě čeká. Cílem je udržovat Euro kolem 27 korun, do současnosti bylo kolem 25,8 korun a samozřejmě dražší bude i dolar, který nám v poslední době uspokojivě klesal a držel se kolem 18,9 korun, tak nyní už je zase 20 korun a může se ustálit až na 21 korunách.

Co to znamená například pro ceny komponent a celých PC? Takže nejdříve naše obvyklá tabulka s cenami celých PC:

A teď si uveďme příklad ceny jedné komponenty, konkrétně grafické karty:

No jak vidíte, těch pár korun na kurzu dělá poměrně hodně, zvlášť když kupujete celý PC, tak jen vlivem záměrného oslabení kurzu si připlatíte až tisíce korun. To by mě zajímalo, kdo k tomuhle dal pokyn a chce na tom vydělat (možná ti, co mají nakoupeno Bitcoiny). Podobný krok nebyl vůbec zapotřebí a posledních 11 let k němu nebylo sáhnuto. Tento krok podstatně ovlivní ceny mnoha věcí, protože velkou část věcí dovážíme a služby si pronajímáme. Taková je zkrátka realita. Pokud jste v posledních týdnech a dnech s nákupem otáleli, budete to mít teď dražší a zatím to nevypadá na brzký návrat a obrat k lepšímu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 19:39:07
avatar
Taky mě to dnes překvapilo ..... v klídku si počítám u zákazníků dnes 25,70 .... pak přijedu na firmu a už tam bylo 26,90 .... ps: taky mi nějak uniká smysl v době krize, když my všichni zas budem vytahovat z kapec více.
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 19:41:31
avatar
Může tu nějaký ekonom vysvětlit smysl tohoto kroku? Snad si nemyslí že tímhle posílej vánoční turismus ze zahraničí. Naprosto nelogický krok, ještě před Vánoci.
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:07:23

Naše ekonomika stojí na vývozu, což znamená, že z hlediska ekonomie je pro nás mnohem výhodnější mít slabou měnu. Dobře je to vidět u Japonska - to je takřka výhradně vývozní stát, sice musí dovážet některé suroviny, ale vyváží, na co si vzpomenete. To je důvod toho supernízkého nastavení yenu.
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:22:53
avatar
No jo, ale všechno zdraží, lidi budou podstatně míň utrácet, stát tak vybere určitě míň na dph. Nejsem si jistý jestli podpora vývozu bude mít nějaký razantní vliv na vytváření pracovních míst. Akorát to vidím tak, že se houno zlepší a ta chudší vrstva se bude mít zase o něco hůř.
ScreamCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:24:42

nejsem ekonom a celkově se v tom nevyznám, ale dneska jsem četl, že to je pravda jenom částečně. Sice hodně vyvážíme, ale zároveň plno těch společností suroviny dováží. Což se zase promítne do ceny a celkově jim to moc nepomůže.
Anonymní  2013-11-07 21:49:56

Ono je to práve v kríze sa oplatí mat "lacnú" menu .A podpori to infláciu a znehodnotí úroveň dlhu verzus HDP. Ale zaplatia to obyčajný ľudia . Je to vlastne umele znehodnotenie ceny prace v Čechách
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 13:09:24

Tak z mého pohledu současná ekonomická věda nedokáže pracovat s deflací a nerůstem. Pro ekonoma je to něco škodlivého, že tak svět ale fungoval před průmyslovou revolucí, to nedokážou vstřebat.
No a protože díky velkému poklesu ceny silové elektřiny by u nás zřejmě došlo příští rok k deflaci při nerůstu DPH, tak na takovou situaci nemají žádné schopnosti, jak plnit to, co má centrální banka dělat.
Takže masivní intervencí snížili kurz koruny, čímž se nám příští rok nějaká inflace objeví.
Ono to má určitá reálná pozitiva pro ekonomiku, ale pro obor počítačů, který komplet dovážíme, to samozřejmě veselá zpráva není :-)
Já jsem radši včera objednal pár věcí, nad kterými jsem delší dobu uvažoval :-)
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 15:44:25

Ekonom těžko, maximálně tak zaměstnanec centrální banky nebo nějakej pomatenej neomerkantilista.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 18:43:36
avatar
Dneska byl u Moravce viceguvernér ČNB Tomšík a mluvil celkem rozumně. Celou operaci zdůvodnil vysokým rizikem dlouhodobé deflace, která bez zásahu ČNB hrozila.
Phil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-11 08:59:39

Na centrálních bankách není vůbec nic rozumného a rozhodně ne umělé zvyšování či snižování kurzu. http://www.youtube.com/watch?v=TKurU_7zV8k
PlugINN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - no 2013-11-11 17:06:20

Jakože ona je to pravda že pro vývozní země je lepší slabší měna, vemte si to na Německu. Poté co přešli na Euro (mnohem slavší měnu), vydělali na tom neskutečné prachy. Jenže jde o to že Německu má vývoz pohybující se kolem 85% produkce, kdežto v ČR je toto číslo mnohem nižší přeci jen.
libuse.oracova [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:11:51
avatar
Můj tip je příjemná (cca) 10ti procentní sleva všeho českého pro zahraniční investory. No a při příležitosti předvánoční nákupní horečky se vybere trochu víc na DPH. Někdo při tom zchudne a někdo trochu zbohatne....(mě štve že nejsem ten druhý případ)
KuboRobo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - V správny čas na správnom mies 2013-11-09 17:38:48

Máš úplnú pravdu. Česká národná banka predala (dala na trh) z rezerv veľa CZ koruny a nakúpila zahraničnú menu. Trh na to reagoval vzhľadom na prebytok CZ meny na trhu jej oslabením (lebo jej bolo viac ako bol záujem) čo sa premietne do zdraženia tovarov dovážaných do republiky z tvrdením, že ľudia nebudú čakať a začnú nakupovať tie drahšie veci pre svoju potrebu. Áno presne takto to prezentoval pre média nejaký rýchlo kvasený ekonóm ako dôvod tohoto kroku. Čiže očakávajú, že ľudia si povedia "kúpim teraz hneď lebo to bude ešte drahšie" a pustia do obehu ušetrené peniaze. Takto sa manipuluje s menou všade na svete a hádaj komu to vyhovuje a kto to zaplatí? Vyhovuje to veľkým korporáciám a zaplatia to bežný občania. A nakoniec perlička, (netvrdím, že sa to stalo). Predstav si, že vieš o tomto plánovanom kroku, čo urobíš?! Potom by sme čítali niekde o tebe článok aký si kápo a aký máš nos na peňažných trhoch a dokázal si v čase krízy zarobiť nenormálny balík.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:12:45
avatar
Celej novej PC postaven :-) takze uz zadne investice... to jsem tedy jeste 280X V edici OC koupil za peknych 6k hned na zacatku :-) a neprohloupil jsem...
Ussi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 20:51:55
avatar
jsou to ****! Clovek aby kdyz uz neco naspori zacal jeste rozkladat finance na ruzne meny pro sichr, kdyz se nejakej blbecek nahore rozhodne zas pro nejakej "spasnej" krok.
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 21:36:18
avatar
Já Vám nevím... myslím si, že to firmy částečně udrží. Pracovní síla bude o něco lukrativnější.
A ohledně výroby... ač dneska jsou firmy tak prošpikované, že pro výrobu jednoho produktu musí koupit 4 z 5 potřebných materiálu, plus pohonné hmoty... no budou to mít +/- stejné. Výsledný produkt budou prodávat pořád za stejný prachy. Tedy... pokud ty firmy nebudou mít nějaké jiné (nekalé) záměry.

Jídlo by se "teoreticky" nemělo vůbec zdražit.
Tedy ne to domácí, no zvýšením jeho odběru může taky stoupnout jeho cena.

Sám sem si říkal, že nižší koruna vede k nižší nezaměstnanosti, ale je to běh na dlouhou trať.
Jakmile firmy zainvestuji těžký peníze na půdu státu, tak ten tu firmu náležitě podojí... toho bych se nebál.

Důležité je, aby případné VELKÉ zakázky naše vláda nepodělala a neprodělala.
Sensei [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 21:41:23

V Japonsku ma zdravotni sestra 10x vic co tady.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 21:59:07
avatar
A životní náklady? Je to stejně jak v Austrálii, platy X krát vyšší ale vše je x krát dražší.
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 22:21:52
avatar
Co třeba takové palivo, energie, telekomunikační služby? A nebo hry na Steamu, to jsou životní náklady taky :-) Nevím jak je to v Japonsku nebo v Austrálii, ale ve vyspělejších zemích v Evropě mají ty ceny dokonce někdy i nižší.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 22:53:30
avatar
S tím souhlasím, jakožto napůl žijící v Česku a UK. U nás za minimální mzdu 50-55 (nějaké drobné) / hodina se člověk nemůže normálně uživit.
UK 6,21 lib/hod se dá v pohodě žít. (Není to pořád na rozhazování ale minimální mzdu skoro vůbec nepotkávám spíše větší.)
Aneb kdo tam dělat chce, tak v UK má šanci, v ČR nějak není šance na nic.
Jediné co máme v ČR výrazně levnější je právě tabák a alkohol, ostatní máme buď stejně drahé nebo ještě dražší. Když jsem v ČR nakupuji a tankuji pouze v Německu, tam aspoň nemusím mít obavu, že pančují benzín.
Edit: V Českém Kaufu potkávám věci dovežené z Polska, v Marienberku v Kaufu potkávám věci dovežené z Česka,
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 21:52:02

Uz se tesim na uplakane clanky na idnesu jak obchodnikum klesaji trzby, jak se vice krade a jak klesa duvera obyvatel ve stat. Potom nejakeho upoceneho retardovaneho politika "osviti" a sestavi komisi z chytrych blbu kteri budou za 100k mesicne analyzovat proc a doporuci mirne zvyseni dani a z vynosu ktery nejdrive projde standartni rozkradackou se vytvori urad pro opilecke kamose ktery bude "pracovat" na akcnim planu zvyseni spokojenosti obyvatel.
Jsem nesmirne hrdy na to ze polovina mych aktivit uz je presunuta v sede ekonomice na zvyseni tohoto podilu usilovne pracuji.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ekonomika 2013-11-07 22:12:42

Opravdu nadhera jeste ze nic nenakupuju a nechovam se trzne.Nakoupim jen jidlo boty v akci hadry v akci protoze kdyz vidim velkoobchodni nabidku hader co stoji na kramu 2000 a velkoobchodni cena je na 600 kc a najdou se lide co to za tech 2000 kc koupi je pripad pro chocholouska.
Vanoce nakoupime v predstihu a jen drobnosti a muzou me masirovat od ranadovecera ze prumerny clovek utrati x tisic na vanoce.
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 00:29:19
avatar
Jo, co se stalo s Vánocema to je hnus. Je to největší svátek dnešního zkaženého systému založeném na konzumu a mediální masáži. Jsem rád, že nejsem jediný kdo tomu nepodléhá. Místo toho aby byl klid a všichni jednou za rok drželi při sobě, tak všichni lítají po obchodech, stresují se ve frontách v globusu, stresují se z cukroví a z úklidu a tak podobně.

Já to řeším tak že mladší generaci koupim nějakou levnou hru na steamu za pár korun při 75% slevě. Těm starším koupim za pár korun něco levného, symbolického a užitečného, jako třeba obranný sprej (jet), což se bohužel v dnešní době nesmírně hodí. Pak celé svátky nic nedělám, nestresuju se, zahraju si jako každý rok celou sérii HL. Přehraju si nějakou filmovou sérii jako starwars nebo lotra. A televizi zapnu jedině na Mrazíka nebo hokej.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 06:47:17

Jsem na tom podobne i stim Halfem
Jeste jsem to dotahl trochu dale. Slaveni "krestanskeho" svatku kdyz 99% obyvatel jsou ateisti, proc? Nehlede na to ze to neni krestansky svatek ale nejaka pohanska oslava nalepena nasilne nejakym zahadnym zpusobem na Krista. Tohle kombo vymyslel nejaky rimsky cisar ktery si s krestanskyma hodnotama maximalne vytiral pr.el. Proste cele vanoce ingnorujeme, darky si davame kdykoliv nas napadne behem roku a to volno vyuzijeme na lyzovacku a ja treba i na toho HL.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 07:44:40

"Krestania"? To su ti farizeji co cely tyzden porusuju desatoro aby sa mali z coho v Nedelu vyspovedat s nadejou na bozie odpustenie ? Cest svetlym vynimkam.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 14:31:22

Kračun = zimní slunovrat(22. prosince je vítání delšího dne, ústup zimy a sněhu a příchod tepla)Odkaz
Ale je to už takový křesťanský slavit narozky někoho, kdo se narodil v létě.
sviftcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-07 22:29:38
avatar
Někdo u moci se potřeboval zbavat eur. pár miliónů doma, ostatní ať se poserou.

Ale popravdě jsme vývozová země. Slabší koruna nás dlouhodobě a velkoobchodně moc nepoškodí.
niktos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pekne 2013-11-08 07:41:19

pekne
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 07:41:50
avatar
Odložil jsem nákup na DX.com. koukám že nakupovní v Dolarech se ted pěkně prodraží. Už jsem to četl jinde, ale pořd mi uniká důvod, proč to ČNB dělá? Jo kde jsou ty časy když byl dolar za 15kč
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 08:27:02
avatar
To je přece jasné proč, protože víc vyvážíme než dovážíme!!!
DieBitch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 09:06:13

zadny darky na vanoce.... jedine povanocni vyprodej...
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 09:10:12
avatar
Je nějáká šance, že by to během 2-3 měsíců zase vrátili? Moc v to teda nedoufám. Koruna bude muset asi posílit sama od sebe.
Sice je to pěkná myšlenka (nevím jaký máme poměr dovoz/vývoz), ale jak už to tak u nás bývá, dopadne to blbě.
To mi připomíná čachry co vymýšlel náš EX ministr financi. Musíme zvýšit DPH a všichni se budou mít lépe. A prd samozřejmě. Vybral stejně jak předtím a podusil ekonomiku. No a že by to po tomto experimentu třeba zase vrátil na původní stav to je ani nenapadne. Teď zase přišlo ČSSD s dalším zvyšováním DPH. Velké předvolební moto zvýšíme daně. Zajímavé je, že je volilo +- 22% lidí . Asi mají rádi dodatečné výdaje. Né, že by u voleb byl nějákej slušnej výběr. . Trochu jsem odbočil.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 10:36:31

Heh DPH je směšné je to jen potok co proudí do vltavy, z DPH se nezaplatí ani platy úředníků v praze možná ani na hradě ne. I kdyby bylo DPH 500 % tak to s příjmem pokladny ani nehne, jen utlumí kolotoč práce, stát chce po lidech výkon který mu dát nemůžou je to snadné, pokud budete mít baterii, která vám dá max. 12V a 1,5 A, tak co se stane když z ní začnete tlačit 3 A ? sníží napětí a výkon zůstane stejný, stejné je to s daněma, jakékoli zásahy do systému výběru na lidech a firem je jen aby se neřeklo, nebude a ani nemůže to mít žádný efekt ty peníze tam prostě nejsou viz. DPH zvedlo se DPH ale víc se nevybralo, takže se snížil obrat a ekonomika si pohoršila, naše baterie jede na maximum víc nedá, musí se začít regulovat státní a úřednický aprát, tenhle stát prostě nemá na to aby živil polovinu národa ve státní sféře, musíme si uvědomit že kdokoli pracuje pouze ve státní sféře, tak netvoří vůbec žádný zisk do státní pokladny, pouze žije z peněz lidí a podnikatelů v soukromé sféře, oni to samozřejmě všichni dobře vědí, ale ruku na srdce, nevěřím že existuje člověk který by si ustřihl trubičku s morfiem pro dobro státu, to prostě v lidské povaze není a nebude, dokud tento systém nepadne na držku a nezhroutí se nic se nestane, je to historicky podloženo, systémy se vždy hroutili nikdy se nenapravili, taky nás to čeká dřív nebo později tu bude nový systém, který krví zaplatíme, je to nevyhnutelný cyklus který se už opakuje tisíciletí, celou historii člověka co chodí po planetě a naše éra nebude jiná a ani ta co bude po nás. Čím dřív si to uvědomíte a začnete toho využívat a vysát z umírajícího systému co to dá, jako všichni ostatní tim lépe pro vás, nebuďte naivní, utrhněte co můžete, nikdo vám nikdy s ničím nepomůže, když bude stát moc vrazí vám dýku do zad, tak proč ne vy jemu ? Nebuďte kreativní, nic nemá smysl vytvářet, vaše dílu vám bude ukradnutou a zneužito ve prospěch jiných, který se na tom napakují.


"open your eyes and walk over corpses"
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 08:45:08
avatar
S "rigix" naprosto souhlasím, ač ty poslední odstavce mi jsou proti.

No důležité je poznamenat, že snížením hodnoty české koruny, se může vytřískat z nezaměstnané populace více. Jak sem psal výše... je to běh na dlouhou trať, než to dostane správný efekt.

Taky by to chtělo konečně jakousi regulaci podpor na děti...
třeba MAX 2děcka a pro 3ti, a výše už nemá nárok na státní podporu. Sem toho názoru, (ať se nikdo nepohoršuje) že bílí si na své děcka vždycky vydělá, ale naše menšina využívá děcka, aby vydělávala na ně.

Lidi třeba motivovat k práci. A Ne se starat o ty, co prostě nechtějí MAKAT! Taky bych zavedl těžkým kriminálníkům a opakovaným zlodějům, tvrdé práce v dolech, (a podobně...) ať jsou taky činní a produktivní.

Nic není zadarmo, ani ta věznice.

Možná to zní radikálně a možná taky surově, ale doba si žádá své a lidi v Bruselu co byly vychování s šálečkem čaje v jednom prstu, a Muslimem v zadnici... ať se jdou bodnout.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dane 2013-11-08 10:51:52

Melo by se tu zavest zdaneni jako v nemecku odstupnovane podle prijmu tzv progresivni zdaneni.Nevymyslet ceske superhrube cosi.
Tady mate pro ukaku jak je to v nemecku aby tady zas nekdo nehykal o zvysovani dani firmam ktere sou pod prumerem.
http://finexpert.e15.cz/srovnani-zdaneni-podnikatelu-v-cesku-a-nemecku
simik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 13:05:59

Progresivní zdanění máme i dnes, akorát je maskované za slevu na daň.

Ze superhrubé mzdy se ve finále stal pouze trik jak udělat 15% daň, ale ve skutečnosti se daní asi 20,1%(podle výše příjmu).

P.S. Daň je ve srovnání se sociálkou pakatel.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 13:21:30
avatar
Ja takze podle tebe kdyz me sat okrade o 46% toho co na moji mzdu da zamestnavatel tak je to malo?

Protoze danova progrese nesnizi dane tem s malymi prijmy (nebo jen minimalne) ale zvysi dane vsem kdo vydelavali prumernou nebo vyssi mzdu. Pochopitelne tohle take nezohlednuje skutecnost ze zivotni najkady v mistech s vyssimi prijmy (napr. Praha) jsou take o dost vyssi nez prumer - zatimco na spuste mist koupis 3+1 okolo 2mega v praze to jsou 3mega a vic.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 10:25:50

http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/3015-marketa-sichtarova-koruna-dramaticky-propada
Co tenhle scenar omezeni nakupu v polsku nemecku a rakousku???
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re 2013-11-08 11:16:44

Uff, před 2 dny jsem objednal komponenty upgradu komplu ( CPU, GK, MB, RAM, FAN ) za cca 17 tisic, dneska bych dal přes 19, hlavně ta R9 280X podražila jak blázen !
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 11:16:58
avatar
huráá budou odměny vyděláme na kurzových rozdílech

Jo pro nás co děláme vývoz je to super, prostě když dostanu 7 mega euro tak ten rozdíl je fakt velký
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 12:20:50
avatar
super! ne fakt mě to vyhovuje nějaký valuty mám našetřený z brigády a nic novýho kupovat nehodlám, jo já se mám
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 14:26:30
avatar
valuty našetřený z brigády, hmmm tak to jste fakt "za vodou"
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 17:26:58
avatar
sem no
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 13:20:56

No lezi mi doma par set euro.. nejvyssi cas vymenit je za koruny...

Neni to priprava na prechod na euro? Znehodnoti se uspory vsech obcanu. Za pul roku kdyz bude dostatecnej pocet radne nastvanejch lidi, vyhlasi se referendum, lidi na to kejvnou, protoze se jim pak aspon nikdo nebude umele hrabat v kurzu a zdrazovat prakticky vsechno (ta nafta se do cen promitne minimalne preventivne). Tou dobou zafixujou kurz na 30Kc za euro. Efektivne a beztrestne tak seberou 17% hodnoty vsem obcanum z uspor co lezej v bankach v ceskejch korunach, a pokud CNB nakoupila dost eur predtim nez zacla cachrovat s kurzem tak tech 17% v podstate pristane u nich na uctu...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 13:54:39

Ja osobne bych sel pomalu do dolaru. Ta polokomunisticka zruda co ted vladne USA se uz totalne znemoznila a snad uz se zbytek volebniho obdobi bude drzet zpatky. Ten kdo prijde po nem uz snad nemuze byt horsi.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 14:23:55
avatar
republikán? Ti jen začínají další válečné konflikty, jinak jsou úplně v pohodě
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 14:50:18

Ja nekde tvrdim ze po nem prijde republikan?
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 17:34:51
avatar
myslíš petrodolar? ne díky, když už ty peníze někam ukládat, tak jedině do zlata
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zlato 2013-11-08 22:59:02

No nevim byl bych opatrny ve 30 letech v usa probihalo zabvovani zlata takze taky zadna hitparada a stat ma urcite prehled nedelam si iluze a uz vidim zaklepe na dvere tak pane novak koupil ste si 1kg ve zlate v nejake hodnote a bud nam ho vydate nebo prijdete o barak
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 14:22:58
avatar
pravicově smýšlející redakce by měla nad tímto krokem jásat ne? Oslabení koruny znamená levnější pracovní sílu pro zaměstnavatele, vyšší ceny za export atd.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 15:23:22
avatar
to nemá co dělat s pravicí nebo levicí .... to má co dělat se selským rozumem, že když ekonomika sotva jede, tak jí nebudu podrážet nohy ...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 18:47:48
avatar
DD, obávám se, že té ekonomice moc nerozumíš (politologii jakbysmet) ;-)

Drž se raději ICT :-)

edit: on totiž selský rozum v makroekonomii moc nefunguje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 19:30:26
avatar
obávám se že ekonomice rozumím (mám částečně vzdělání v tomto směru), a považuji tento krok za velice škodlivý, neužitečný a hloupý. Rozhodně nesdílí obavy z deflace, kterými je to vysvětlováno.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-11 08:47:27
avatar
tohle je tedy nesmysl

http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/stanoviska/stanoviska_2013/13_09_inflace.html

Můžeš si projít i starší stanoviska, jsou velmi podobná a směr mají jasně k deflaci.

2012/konec roku: inflace 2,4%, očištěná 1,1%
2013/5. měsíc: 1,6% a očištěná 0,6%
2013/9. měsíc: 1% a očištěná 0,2%

Pokud máš ekonomické vzdělání, tak tohle musí rozhoukat všechny tvé poplašné systémy, protože optimální míra inflace je někde okolo 2%
Ringo1913 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 21:25:30

To je blábol to svět neviděl. Jenom to ukazuje, že zafungovala agitka našich "pravicových" stran a lidi ani netuší jak opravdová pravicová politika má vypadat. No to je jedno, tématu se to netýká. Jinak ona ekonomika není žádná věda: vyrobil(koupil)-prodal-vydělal/prodělal, složitou vědu z ní děají právě tyhle regulace (jestli a pro koho je to dobře je úplně jiná věc)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 15:17:27
avatar
Jistě že je to blábol, já jen narážel na černobílé vidění redakce. Otázka pro Vás: píšete, že lidé u nás netuší jak má vypadat ona "opravdová" pravice. A to jak má vypadat "opravdová" levice snad lidé u nás tuší? Nezaujatosti zdar
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 16:33:44
avatar
Zdravím ,musím se přidat, jelikož mně vytočily do bezvědomí. Pořád se řeší, že lidi nemají práci a rozhodně tím že se vše zdraží tak nezačnou více nakupovat. Nejsem Ekonom ale, když je kupní síla a lidi nakupují tak se samozřejmě více vyrábí a když se více vyrábí, tak potřebuji více lidí na výrobu a lidé mají práci, to dá rozum co je na tom tak nepochopitelného.:-(
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 18:38:32
avatar
A jednoho dne (krize) mají všichni všechno a už tak nenakupují. Prodeje stagnují a musí se propouštět a to je furt dokola
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 16:52:34
avatar
pre mna dobra sprava, kupa bicykla v CR ma vyjde lacnejsie
Pre ceskych obcanov je tu moznost uchovavat si peniazky v banke v inej mene napr. eurach
Roflmaosk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pc 2013-11-08 17:38:33

Dobry den akurat si idem objednavat nove pc co nan poviete ?

INTEL Core i5 3570 3,4GHz, 6MB, socket 1155, BOX
MSI Z77A-G45/ IntelZ77/ LGA1155/ DDR3 1600MHz/ ATX
MSI R9 280X GAMING 3G/ PCI-E/ 3GB GDDR5/ 2DVI/ HDMI/2xmini DP
Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz HyperX CL9 (KHX1600C9D3P1K2/8G)
Seagate 2TB HDD Barracuda/ ST2000DM001/ SATA600/ Interní 3,5"/ 7200RPM/ 64 MB
SilentiumPC chladič CPU Spartan LT HE922/ ultratichý/ 92mm fan/ 2 heatpipes/ PWM/ pro Intel i AMD
ASUS DVD±R/±RW/RAM DRW-24F1ST/BLK/B/AS/ černá/ SATA/ bulk
SEASONIC zdroj 550W SSP-550RT/ aktiv. PFC/ 80PLUS Gold
COOLERMASTER MidT Elite 311 ATX, bez zdroje černočervený
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 18:39:53
avatar
Za mě celkem v pohodě. Pár návrhů/úprav bych k tomu přeci jen měl:

1)Pokud socket 1155, tak bych procesor vyměnil za i5 3570K (5592 Kč) a nějáký trochu lepší chladič na případné OC.

2)Změna na socket 1150 + i5 4670K (5439 Kč)
+ Intel Xeon E3-1230V3 4C8T(6185 Kč)

Deska třeba: MSI Z87-G45 GAMING Intel Z87 (3249 Kč)

Ceny jsem vzal aktuálně z www.czc.cz
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 15:20:29
avatar
chybí SSD. Pořídil bych alespoň malé na systém, i kdyby to mělo znamenat zmenšení disku 2TB->1TB a vyhození optické mechaniky úplně
neverkill [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 20:45:31
avatar
zajimava udalost..

ciste z ekonomickyho hlediska; by mely bejt devizovy intervence neucinny (proto se posledni udala v roce 2001) .. cnb ted musi tlacit prachy na kurz dokud obchodnici realne nezvednou ceny .. jinak to bylo k nicemu .. a v teoretickym svete volnyho trhu by ji mel trh pretlacit

z obchodniho hlediska; zbozi skladovany za czk do dane udalosti ma 5% marzi navic .. otazka kdo ji spolyka .. v minuly noci se odehraly mimoradny nakupy vsech maloobchodu vcetne preskladneni zbozi mezi staty .. co z toho plyne? jen a jen velkej obchodni bordel a trati na tom 100% az koncovej zakaznik kterej tech 5% doplati natuty...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 18:50:29
avatar
blbost. Obchodníci nemůžou přetlačit tiskárnu peněz. Obráceně to problém být může, protože ČNB nemůže legálně tisknout Eura ani Doláče - jenže to není ten případ.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - cnb 2013-11-09 02:20:28

sem z toho jelen
http://zpravy.kurzy.cz/358693-cnb-deformujeme-deformujeme-deformujeme/
http://zpravy.kurzy.cz/358694-roman-pilisek-cnb-odstartovala-utok-na-ceske-stredatele/
jogin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 08:45:47

Právě, hodně vyvážíme, ale jelikož máme zhuntovanou zemi a nemáme pořádné zemědělství musíme kotel dovážet. ČNB je banda tupců. Zase tak moc silná ta koruna nebyla.
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 09:07:12
avatar
Pred 3mi dny jsem nakupoval z DX a ted koukam na oslabeni koruny. Da fuck?
Jejich argumenty, ze stat tezi z vyvozu, jsou skoro invalidni.
Materialy nakupujem kde?.. Benzin.. atd? Nejvetsi ceska automobilka Kaipan ma 10 zamestnancu.
Ekonomika se vschopovala, protoze se zvysoval konzum a ted?
Lidi budou setrit diky vyssim cenam = kontraproduktivni.

Plan CNB je snad ultra levna pracovni sila v centru evropy.
Tak sakra at snizi dane na uroven Kanady, nebo vychodu a firmy se sem jen pohrnou.

Yes I mad.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 530x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 841x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3149x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1894x
Komentářů: 1