PREVIEW: Xbox One X dorazil – nejvýkonnější konzole s výkonem mainstreamového PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 13 listopad 2017
altMicrosoft má s náskokem nejvýkonnější konzoli a nejlepší Xbox, který kdy vyrobil. Má smysl?

 

 

 

 

Do obchodů vstoupila nejvýkonnější herní konzole všech dob, nový Xbox One X. Ten nabízí opravdu znatelná vylepšení proti Xbox One, a to snad ve všech ohledech. Microsoft však dodává, že obě konzole, byť jsou výrazně odlišné možnostmi, jsou stále jedna a tatáž generace. Podobě jako v případě SONY a její PS4 a PS4 PRO, umožnil vylepšení a znatelné posílení stávající generace prostý fakt, že jak PS4, tak XBOX One jsou vlastně x86 PC konzole, které staví na x86-64 procesoru AMD a AMD Radeon grafice. XBOX sám dokonce jede na upravené verzi Windows 10 s jiným ovládacím rozhraním. Jediný důvod, proč nejsou použitelná jako běžný PC, je daný čistě uměle tím, že jsou to konzole, tedy úmyslně jednoúčelová zařízení pro co nejsnazší ovládání a použití. Primárně jsou určené pro hry. Pokud by ale oba výrobci chtěli, téměř jistě by se se s odpovídajícími ovladači dal na obě nahrát třeba právě klasický Windows 10 a obě zařízení by tak byla PC. Upgrade v rámci stejné generace je tak možný, protože architektura a kompatibilita zůstává, Microsoft si jen ve spolupráci s AMD podstatně vylepšil celý hardwarový základ.

One X je jednoznačně nejvýkonnější herní konzolí, která se dosud objevila. Původní Radeon grafiku s 12 výpočetními bloky nahradilo nové Radeon GPU (POLARIS+ generace) se 40 výpočetními bloky. Výkon tak stoupl z 1,3TFLOPS na 6TFLOPS! Znatelně více, než má i aktuální PS4 PRO s podobným Radeon GPU, jež má ale „jen“ 36 bloků a výkon 4,2TFLOPS.

V případě Xboxu ale došlo i k výrazné změně, kdy následuje právě konkurenční PS4. Microsoft tak opustil koncept rychlé malé paměti kombinované s 8GB GDDR3 a stejně jako SONY konzole používá sdílenou GDDR5 paměť. Ovšem v případě X verze je tu hned 12GB GDDR5, což je o 4GB více než má starý Xbox nebo PS4 konzole.

Kupodivu se u všech současných konzolí stále používá jedno, a to samé CPU (jen na jiném výrobním postupu). Je jím AMD X86-64 architektury JAGUAR, který však v případě Xbox One X byl značně zrychlen a z 1,75GHz na 8 jádrech má nyní 2,3GHz na 8jádrech. Microsoft vylepšil i některé další aspekty konzole. Nejvíce je chváleno chlazení a napájení novinky. Xbox One X má zdroj integrovaný v sobě a celá konzole je výrazně tišší a chladnější než předchůdce (díky nižším výrobním procesům čipů) a dokonce i než PS4 PRO konkurence. Chválený je celkově zajímavější a propracovanější design.

Důležitá je ovšem také funkčnost. V případě dříve uvedeného PS4 PRO byli mnozí zklamaní z toho, že graficky nebyl rozdíl u her mezi PS4 a PS4 pro příliš znatelný (většinou vůbec). V mnoha nebyl vůbec žádný, zkrátka hry nevyužívaly možnosti výkonnější grafiky. Nativní 4K rozlišení, či FullHD v 60FPS je stále na SONY konzoli nepříliš obvyklé. Většinou hry na 4K případně jen upscalují.

To v případě nového Xbox One X si všichni znatelného zlepšení všimli hned. Stačí zapnout jakoukoliv z posledních her přímo od MS a hry jednoduše vypadají tak, jak jsme zvyklí z PC. Tedy detailní textury, stíny prostě všechno. Musím říci, že v tuto chvíli očekávám omluvy od všech, kteří mě označovali za zaujatého proti konzolím, když jsem říkal, že prostě konzole ničí grafiku her a dívat se na jejich obraz je, jak když máte písek v očích. Nyní najednou přichází Xbox One X, který má grafiku úrovně současného PC mainstreamu, tedy ostrou grafiku, v plné rozlišení, ostré textury a řadu prvků, které nebyly z důvodu výkonu aktivní. Najednou všichni vidí, o čem jsem to mluvil a že jsem prostě konzole kritizoval objektivně.  

Nutno říci, že Xbox One X má opravdu k současnému mainstreamovému PC docela blízko. Postavený je pochopitelně funkčně a využitelně jednoúčelově, ačkoliv na rozdíl od PS4 PRO umí přehrávat i BR 4K disky, takže může sloužit i jako BR přehrávač. Pravda, koho to ovšem v době digitální distribuce vůbec zajímá. Nicméně co by herní „PC“ je jednoduše Xbox postavený správně hlavně kolem grafiky. Využívá tedy levný low endový procesor (má 8jader ale na nízkém taktu, na jádro bude na úrovni minulé generace AMD), v kombinaci s 12GB sdílené paměti pro CPU i GPU a v podstatě mainstreamovou grafiku s výkonem někde mezi RADEON POLARIS RX 570 a RX 580 8GB. Někteří tvrdí, že má tak výkon desktopového PC dvakrát tak drahého, s čímž já tedy nesouhlasím, protože to procesorově ani graficky není prostě pravda. Když koupím RYZEN 5 1400, levnou B350 desku s WiFi, RX 570 4GB grafiku, 16GB RAM, 1TB HDD, levnou bednu a zdroj, tak jsem na 20tis bez W10, přičemž výkon bude ve stejném nastavení detailů podobný (procesor je výkonnější a dal by se koupit i levnější, když to má být jen na hry), ale možnosti upgradu a univerzálního použití jsou u PC stále nesrovnatelně lepší.

I tak však říkám, ano, pro méně náročné hráče je Xbox One X asi jedinou konzolí, která teď dává smysl a má roku 2017 opravdu odpovídající výkon. Jsou zde sice významné funkční slabiny, což se týká právě umělých konzolových omezení a použitelnosti, na to že jde fakticky o „Windows 10 PC“. Nicméně prostě tohle je pro lidi, co nechtějí nic řešit (ani jim to není umožněno), mě by se funkčnost a omezení systému konzolí rozhodně jako uživateli nelíbila. Funkčně tak největší zádrhel je osazený 1TB 3,5“ HDD, kdy se sice dá jeho výkon přežít, ovšem ta kapacita, vzhledem k tomu, že mnohé hry mají díky 4K texturám i hodně přes 100GB, je trochu málo (navíc disk má využitelně jen něco přes 700GB prostoru). Ideálním ugpradem bude 1TB SSD (výkon) nebo větší 2TB HDD. V případě SSD se ale bavíme o téměř 8 tisících, což už posune cenu této konzole nad 20 tisíc (pořád zajímavé, hlediska výkonu pro hry). Ovšem jak je vidět z poptávky, kdy mnozí hráči kupují Xbox One X i když mají doma konkurenční konzoli (což je podle mě jasný argument pro to, že konzole jsou opravdu umělá zbytečná platforma proti univerzálnímu PC), cena není problém.

Hráči chtějí výkon a chtějí, aby byl vidět. A hry konečně vypadají na této konzoli, jako vypadají na soudobém herním PC. Základní cena Xbox One X činí 13 500 korun vč. DPH, čímž je i s přehledem nejdražší současnou konzolí a stojí tak zhruba dvojnásobek toho, co současný podstatně slabší Xbox One. Upřímně? Když už vyhodit peníze za funkčně omezené řešení v podobě herní konzole, dává Xbox One X určitě ze všech konzolí zdaleka největší smysl. Problém jsou umělé herní exkluzivity, kdy ale musíme pochválit Microsoft v tom, že se snaží hry pro Xbox One vydávat současně i na PC, kdy je pro něj Windows 10 společná herní platforma, zatímco SONY na hráče vystrkuje zadek a hází jim klacky pod nohy, jak to jen jde.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Axell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - myš+klávesnice 2017-11-13 21:24:21
avatar
Zdravíčko
Nevíte někdo nějakou bližší informaci (datum atd)o možnosti dokoupení myši a klávesnice ke konzoli Xbox One X?
Údajně mrkvosoft na něčem pracuje.
Na netu to prolétávalo např. zde http://gameranx.com/updates/id/118754/article/xbox-one-mouse-and-keyboard-support-still-coming/
Ale zatím je ticho po pěšině .
To by byla jiná gamovačka mít místo gamepadu myš a klávesnici !!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-13 21:32:11
avatar
to nikdo neví, prý na tom pracuje .... problém ale je, že hráči s klávesnicí a myší by drtili hráče s gamepadem v mnoha hrách ..... to je to, co MS řeší, ne samotnou funkčnost, protože tu má dávno vyřešenou.
Axell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-13 23:32:24
avatar
Jako co si budem - hrát s tím gamepadem třeba BF-ko a podobné hry se opravdu nedá.To je absolutní utrpení .
Věřím tomu že by to všichni ocenily,a když né všichni tak drtivá většina konzolových hráčů.A možná (spíš určitě) by se zvedli prodeje těchto typů her na konzole .Jako konzoli mám doma v provedení - Project Scorpio Edition.Grafika perfektní,o konzoli vůbec nevím - ta tichost .Zatím po cca týdením užívání jenom chvála.
Ale ta klávesnice a myš by opravdu bodla
Ale možná už se něco objevuje https://www.slashgear.com/
hori-tac-pro-one-brings-xbox-ones-first-keyboard-mouse-23505048/
Axell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-13 23:13:11
avatar
na Amazonu taky už něco jako je
Odkaz
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 13:48:47

Jo bratránek si pořídil k PS4 gamepad s myší prámě pro BF1 a je to lepší i když to nereaguje úplně stejně jako na PC, drobné mouchy to má
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-13 23:12:12

Ani za 10k bych si to nekoupil radeji bych upgradnul pc.
Ryo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 09:10:27

Osobně mně je grafika u zadečku. Vedle pc mám i ps4 a ač jsem byl vždy více pro xbox, tuto generaci ho v mých očích nezachrání ani 6tfl. Není na něm nic, téměř nic exkluzivního. Proč ho tedy kupovat? Snad ne kvůli grafice. Před 20ti lety jsem se vždy díval na to, jakou mají hry grafiku, ale z toho jsem už opravdu vyrostl. Baví mě hry jako je tlou, horizon, yakuza, Sotc atd. To na xboxu není. Nové hry tlačí MS i na pc a xboxu nezbylo téměř nic. Multiplatformní hry jsou na pc(v lepší grafice) a to málo co ne je na ps4. Xbox nemá smysl. Doufám že prohlášení o větších investicích MS do First party her se potvrdí a že to MS rozjede. Jinak jde xbox opravdu do kopru.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 09:49:13
avatar
I malé dítě ví, že pokud vyvíjíte na jedinou HW konfiguraci víte kolik máte paměti, píšete na míru pro konkrétní počet jader atd. tak výsledek je mnohem lepší, než v apce napsané obecně pro PC. Mohou to být klidně desítky až stovky procent. Proto výkon těch Xboxových her může být klidně na úrovni PC vyššího mainstreamu. Nelze srovnávat jen HW. A to říkám jako někdo, kdo by si konzoli nikdy nekoupil. Autorův antagonistický pohled na konzole by však neměl zkreslovat fakta o dosažitelném výkonu
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 11:54:41

Nejde o šíři HW, v první řadě. HW defakto dávno není problém. Problém je SW, zde konkrétně API a jeho letitost, které neumí na PC těžit z HW.
Koukni se na tyhle konzole. To CPU mám v PC roky, stálo 3k, 8 jader, 22 GFlops, procík jak kráva za pár peněz a pak na to prdneš stará DirectX, která májí režii jak kráva a tak se to plácá v dvou vláknech.... Na to tyhle konzole se**u z vysoka.

Koukni na Wolfenstein II, jak to švihá na mainstream PC....
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 07:58:31
avatar
tak a o tom to je.. dokud budou PC vývojáří AAA jen ždímat love na zastaralym SW tak se nikam neposunem.. viz nový CoD.. za dalších 1400 Kč (po kolikáté už v řadě?) dostanete starý crap engine s pár novejma featurama a je to ve výsledku vyblitý a chce to bůh ví jaké železo..
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 11:56:36

Podobně "zvhrhlé" je to u Androidu, který se plácá na Javě a potřebuje pod sebou HW jak kráva, aby se to kloudně hýbal (mluvím o užívaném zařízení, ne čistém out of box).
frano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - sony 2017-11-14 10:56:29

SONY vzdycky melo lepsi exkluzivity a PlayStation je lepsi znacka nez Xbox -> dokud nebudou muset, tak platformu neotevrou.

pouze na PS4 je nejlepsi hra poslednich let - Bloodborne
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 12:13:09

další "dark souls" , že je nejlepší hra poslednich let ? Ale no taak
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-14 12:23:27
avatar
s tou hrou si děláš srandu ne? Poměrně tuctová konzolovka bez jakéhokoliv nového nápadu bez zajímavého technického zpracování atd. ...
Miki.35 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Problém hry 2017-11-14 15:02:26

Já musím souhlasit,problém u x-boxu vidím ve hrách,není tam prakticky nic co by mě zaujalo.
Mám PS4 a a hry jako Last of US a Uncharted jsou jediněčné proto nelituji koupě,ted chci začít Horizon Zero Dawn taky úžasná hra.
Grafika je super ale když není co hrát není to k ničemu.
Navíc SONY prostě drží pod krkem víc studii.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 09:51:50
avatar
Tak jestli Vám přijde Ok si kvůli třem hrám pořizovat televizi, bedny + receiver a PS4 hmm...

Já bych řek že problém všech konzlí dneska je to že pr těch kolik cca do 5AAA titulů se to nevyplatí opravdu kupovat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 13:11:11
avatar
Jak píše Martinp - kupovat si konzoli kvůli 3 hrám je blbost, pro PCčkaře nezvyklého na gamepad to platí 10x tolik. Do pár týdnů vyjde Star Citizen Alfa 3.0 Svým rozsahem už i ta blbá alfa předčí ty naskriptované koridorové nesmysly na pár hodin, které tvoří na konzolích naprostou většinu a ukáže jak mají vypadat hry budoucnosti.
Navíc by mě čistě hypoteticky zajímalo co by udělala konzole připojená na můj 3440x1440 75Hz freesync monitor. Freesync by nefungoval to je jasné. Co 75Hz? Taky nic? Cpou tam natvrdo 60Hz. A co poměr 21:9? Natvrdo humusná interpolace a roztažení nebo si mohu vybrat alespoň 2560x1440 a 16:9 s černými pruhy po stranách? Mohu použít DP vstup nebo HDMI 2.0? Vlastně to ani nechci vědět, ale dovedu si představit že konzole ani nenabídne potřebné možnosti nastavení
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 15:28:24
avatar
Co by konzole pojede samo nižší rozlišení.

Už za dob PS3 se provalilo že spousta her má místo ingame animací před renderovaná videa a přepíná na nižší rozlišení.
Spousta her na PS4 a XboxOne není ani FullHD při 60Hz
z1byR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 13:39:37

Zdravím. Jsem úplně novým členem Xbox komunity. Dřív jsem hrával na PC, ale konzolové pohodlí a velikost zobrazení her na 4K televize mě dohnalo :-D
Prosím Vás o radu, jelikož jsem úplný nováček.
Koupil jsem nový Xbox One X a součástí balení byl i 14 denní přístupový kód pro Xbox Live Gold.
Ten jsem aktivoval a v pohodě jsem stáhnul hry, které jsou s tímto přístupem momentálně zdarma.
Ale mám problém s multiplayerem.
Ke konzoli jsem koupil hry Forza Motorsport 7 a COD WWII.
Jakmile se zkusím připojit do MP(u obou koupených her, dokonce i u stažené Trackmanie, která je teď zdarma), tak mě to vyhodí ze hry na stránku Xbox Live, abych si zaplatil členství.
Přitom kod mám aktivovaný a vše se tváří v pořádku.
Napadlo mě, že by ten kód, který byl zdarma ke konzoli neplatil na MP, ale to je asi hloupost.
Nevíte prosím někdo co s tím?
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 14:50:06

No zibyr bude to nejspis prave tak jak si napsal v predposlednim radku.Hru te nechaji stahnout zdarma ale za multak musis platit tomu se rika busines prave si narazil na dalsi minus sve konzole.Koupis hru za 1500 rok budes hrat multak a pak si to spocitas a ejhle mam hru za 4 000 no nevyplati se to
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pohodlie 2017-11-15 13:48:40

Za tych 400 eur ktore som pred rokom dal za PS4pro mam za sebou mozno aj par tisic odohranych hodin najnovsich hier a skvelych hernych zazitkov v 4k HDR vystupe (aj CBR je absolutne ostry a neporovnatelny s full HD) a nestratil ani chvilku starostami s kompatibilitou HW alebo nekonecnymi updatami SW. Herny PC master race ma pri tych ujebanych cenach za HW na ktorom to bezi +- rovnako (4k vystup), davno svoje najlepsie roky za sebou.
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 16:14:11

Co to meleš s nekonečnými updaty? To mi spíš přijdou nekonečné updaty na PS. Určitě jich pozoruji víc, než na PC.
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Updaty 2017-11-15 16:29:44

Origin, Steam, Ubisoft klient, antivir, firewall, Java, Nvidia experience, Razer, Logitech, ovládače všetkého, hotfixy ovládačov, Adobe, samotné windowsy... Sorry ako, ale ani napr. Black Flag čo som po sto rokoch vytiahol na DVD mi ten pojebany Ubisoft klient nedokázal nainštalovať a spustiť bez toho aby som 20 minút negooglil čo mu môže prekážať.. A to sú tie starosti ktoré nepotrebujem riešiť na konzole..
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 18:16:11

Opravdu nesmysl ty updaty co pisete nic z toho co pisete mne neotravuje mam jeden win nainstalovany uz 5 rokem a porad mi vse jede jak nove.90% her jede v pohode bez nakejch zasahu ano sem tam vyjimecne je treba neco poresit ale co aspon se clovek neco priuci.Kdyz vas tak posloucham je uplne v poradku ze vy jste na konzoli jste liny a neumite poradne nastavit a zachazet s windows.Dale se zamyslete kolik vas ta vase pohodlnost dat placku do bedny a hrat stoji cena konzol her plus placeny multak nemyslete si ta vase pohodlnost je moc dobre zpoplatnena.
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-15 19:10:38

Prplacky s windowsom a hrbenim sa za monitorom mam denne 8 hodin v praci dost na to aby som si k tomu sadal aj doma. Plateny multak je naprosto v poriadku vzhladom na absolutnu absenciu cheaterov a ponuky hier (naposledy Phantom Pain) kazdy mesiac v cene toho poplatku. Placky su v dnesnej dobe uz len pre zberatelov alebo bazaristov, mne staci jedno tlacitko na gamepade a o par sekund si vyberam co chcem hrat z HDD.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 774x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 796x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1509x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1349x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1770x
Komentářů: 6