Jak nastavit DDR4 paměti pro AMD RYZEN procesory? Znatelný přínos výkonu snadno a rychle. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 13 srpen 2019
altZatímco pro Intel je prakticky jedno jak nastavíte paměti, u AMD dokáží výrazně ovlivnit výkon.

 

 

 

 

Většina recenzí, včetně našich, používá v testech a srovnání paměti s doporučeným výchozím nastavením taktů a XMP profilů. V našem případě používáme konkrétně DDR4 3200MHz pro všechno. A to má samozřejmě vliv na výkon. U platformy Intel ani tak ne, protože Intel má sice řadič paměti také integrovaný v CPU (což byl revoluční nápad, který Intel zkopíroval od AMD), ale samotný takt pamětí je prostě takt pamětí a ovlivňuje velmi málo na celkovém výkonu platformy. Výsledný vliv na výkon sice existuje, ale je pouze v malých jednotkách % v praktických aplikacích. A to i třeba mezi DDR4 2400/2666MHz vs superrychlé DDR4 4133MHz apod. V paměťových testech to vypadá na obrovské zvýšení, ale v běžných aplikacích jsou to jen jednotky % rozdílu. Intel není ani moc vybíravý na kvalitu pamětí.

Naproti tomu u AMD RYZEN procesorů je vše mnohem zajímavější. AMD totiž pracuje s pamětí odlišně a konstrukce a integrace paměťového řadiče u modernějších RYZEN procesor je zcela odlišná od starší konstrukce Intel CORE. AMD například přímo ovlivňuje taktem paměti, vnitřní takt a tedy výkon celého procesoru! Nyní prostě běží vnitřní takt sběrnice RYZEN CPU na stejném taktu, jako paměť. U RYZEN 3000 generace můžete použít děličku k dosažení vysokého taktu pamětí, ale vliv na výkon CPU to přínosný nemá. Mnohem lepší je prostě držet takt paměti a takt sběrnice CPU na stejné úrovni, tedy v poměru 1:1. AMD pro 14nm RYZEN 1000 uvádělo oficiálně takt pamětí DDR4 2666MHz, pro 12nm RYZEN 2000 už to bylo 2933MHz a pro 7nm RYZEN 3000 je to už 3200MHz. Nicméně kromě toho taktu jde i o časování. Nižší je samozřejmě lepší a od první generace jsou zlatým standardem 2x 8GB DDR4 3200MHz CL14 při T1. Bohužel jen kvalitní paměti tohle dokáží.

Rozdíl výkonu mezi DDR4 2666MHz a DDR4 3200MHz je u RYZEN dost dramatický, klidně několikanásobek toho, co přinesou u Intelu. Zejména ve hrách v CPU limitovaných situacích je výkon AMD s lepšími RAM najednou dramaticky lepší. U 7nm RYZEN 3000 a X570 lze nyní jít s kvalitním DDR4 až na 3733MHz při CL14, ideální z hlediska ceny jsou pak DDR4 3600MHz paměti s agresivním nastavením CL14 a přetaktovanou sběrnicí. To dokáže v některých testech zajímavě posunou výkon. Opět hlavně u her v situacích, kdy je limitací výkon procesoru.

  • Jak nastavit paměti?

Každopádně několik testů na tohle téma už je, připravujeme samozřejmě také vlastní, ale chce to více testování. Mezitím se můžete podívat na zajímavá videa. Co mnohé určitě také zajímá, zda existuje nějaký návod, jak konkrétní paměti konkrétně nastavit, aby to bylo co nejlepší. Na to existuje ideální nástroj. Jmenuje se DRAM Calculator for RYZEN a nabízí otestované detailní návody, jak nastavit v BIOSu mnoho konkrétních paměťových kitů a většinou to funguje. Jak nato? Jednoduše:

Samozřejmě je to pro trochu pokročilejší uživatele, ale nemělo by se vám nic stát, pokud to nebudete přehánět s extra napětím (které není třeba nastavovat nad rámec toho co je doporučeno), tak nehrozí nic. Maximálně to, že to prostě nepůjde a budete muset udělat reset nastavení BIOSU a zkusit to jinak :). Samozřejmě následovat by měl test stability, můžete zkusit Memtest, který je v tom videu doporučen, ale to je na dlouho, nebo prostě zkusit pustit něco náročnějšího na paměť ve Windows, třeba i hru a pravděpodobně během pár minut, maximálně desítek minut uvidíte, zda to bude stabilní, nebo vám to bude padat.

Samozřejmě s kvalitními RAM máte mnohem větší šance na stabilní výkonná nastavení, ale záleží i na kvalitě desek. Obecně levnější desky jsou levnější, protože mají třeba méně vrstev PCB (tohle hodně ovlivňuje možnosti RAM), jednoduší napájení atd. a tak paměti u nich nedosahují až tak dobrých výsledků. Ale na středně dobrých B450/X470/X570 deskách a lepších deskách by DDR4 3200MHz CL14 mělo být naprosto bezproblémové, u B450/X470 je většinou limitem DDR4 3600, ty nejlepší desky i 3733MHz. Ale kolega testuje RAM s X470 deskou a dokáže 3600 při CL14/13 u nejkvalitnějších modulů, takže to někdy a někde jde :).

Obecně je pro RYZEN 2000/3000 nejlepší použít minimálně 3200MHz paměti, kvůli ceně nejspíše většinu bude na CL16, ideální jsou samozřejmě dražší s možností až CL14. Pro RYZEN 3000 pak vypadá nejlépe z hlediska výkonu použití DDR4 3600MHz, opět ideálně s CL14, ale CL16 kvůli ceně opět výhodnější. Jak ale vidíte ve výše uvedených testech, XMP profil není automaticky nejlepší cesta k nejlepšímu výkonu a nastavení i těch lepších pamětí. Zkrátka pokud řešíte každé % výkonu, mohlo by vás to zajímat. Podotýkám ale, že je to pořád individuální a nemusí to 100% jistě fungovat vždy.  

Pro většinu uživatelů tedy doporučím být zcela v klidu a koupit DDR4 3200, 3433MHz nebo 3600MHz s časováním CL16 pokud vám jde o slušnou cenu, nebo dražší ale lepší CL14, osadit je, nastavit ten XMP profil (většinou by měl fungovat) a nechat to být :). Pokud vás ale trápí, že v některých hrách může v extrémních CPU limitovaných situacích AMD RYZEN 3000 na Intel procesory několik FPS ztrácet, tak jde to dohnat lepším nastavením pamětí. Jsem si ale jistý, že 99,9% uživatelů tohle trápit, omezovat nebude ani nemůže ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 480x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1682x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1520x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1957x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1549x
Komentářů: 1