Další zdražování na obzoru! TSMC podstatně zdraží výrobu, paměti zdraží, všechno zdraží? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 30 March 2021
altUž vás nebaví stávající ceny? Nebojte už brzy se změní. Bohužel ne tím směrem, který by nás potěšil.

 

 

 

 

Masivní zdražování výroby u TSMC je na obzoru. Průmyslové zdroje říkají, že firma již vyjednává nové podmínky. Podle nich zdraží výroba v některých případech celkově až o 25% do konce tohoto roku. Všechny již dojednané objednávky na tento rok jsou samozřejmě ještě za starších podmínek. I ty ale byly mnohem méně výhodné, než dříve. TSMC například zrušilo dříve obvyklé množstevní slevy a ceny zvýšilo zejména kvůli dražším materiálům. Takže proč ceny některých produktů neklesly, i když už jsou na trhu déle? Protože jejich výroba dnes stojí více, než při jejich uvedení na trh!

Nyní továrny jedou naplno, do toho mají na Taiwanu problém s vodou, které se pro výrobu čipů spotřebuje obrovské množství a musí se tak dovážet. Do toho má firma zvýšené náklady na zaměstnance a údržbu i rozšiřující výrobu. A poptávka je tak vysoká, že prostě zdražit může. Takže to udělá. Zásadně zdraží levnější starší procesy, kterými se stále vyrábí velké množství čipů. Zdražení postihne ale i nové procesy. Tedy 7nm i 5nm. Ty už jsou tak hodně drahé (5nm je o více než polovinu dražší než 7nm). Cena za Wafer už se pohybuje jen lehce pod 10 tisíc dolarů u 7nm, takže další zdražení je nemilé. Ve výsledku tak některé produkty ve finále pro nás koncové zákazníky zdraží o desítky dolarů. Tedy ty, které budou vyráběny podle nových podmínek. Speciálně příští rok, pokud se celosvětová situace rapidně nezlepší, budeme ještě vzpomínat na současné výhodné ceny nových procesorů a grafik.

Co na to výrobci? Vlastně k tomu zdražení TSMC přímo „vybízí“, protože AMD, APPLE, NVIDIA i další objednávají rekordní objemy výroby a na dlouho dopředu. TSMC je prý naprosto vyprodané a zamluvené do konce roku 2022 a už řeší výrobu pro rok 2023 a dál. Apple si údajně předplatil 3nm proces, AMD dělá to samé a dostává od TSMC prý všechny 7nm a 5nm kapacity, které nezaberou Apple nebo Qualcomm. NVIDIA se zoufale snaží zamluvit 5nm kapacity. A do toho všeho se tlačí Intel, který potřebuje vyrábět svá GPU u TSMC, protože jeho vlastní 10nm výrobou to není možné. Takže v téhle situaci TSMC může zdražit nejen o skutečné aktuální zvýšené náklady, ale vlastně o cokoliv chce. Protože co jako udělají jeho zákazníci? Půjdou vyrábět jinam? Těžko. Takže spíše se divím, že to zdražení není razantnější.

Navíc z hlediska výrobců je to vlastně jedno. Oni sami dnes prodají vše, co vyrobí, mají rekordní příjmy i zisky a zákazníci jim stejně rvou ruce. Navíc si nemohou dovolit polevit a nechat se předběhnout konkurencí. Když by třeba AMD řeklo, že ty ceny jsou vysoké, tak TSMC to nabídne jiným a ti je klidně zaplatí. Prostě „výrobci“ nemají na výběr a perou se mezi sebou, čímž tlačí na další zvýšení cen. Dobrou zprávou ale je, že se tím akceleruje i technický vývoj. AMD prý začně vyrábět 5nm ZEN4 čipy u TSMC dříve, než se plánovalo a v mnohem větším objemu.

  • Ceny operačních pamětí DDR4 a NAND pro SSD prý půjdou nahoru

Bohužel v dohledné době nás prý čeká zdražení aktuálních produktů na poli DDR4 a SSD. U pamětí už je trend bohužel pozorovatelný, zdražují již několik týdnů a analytici očekávají pokračování. V druhém kvartálu prý možná až o 20%. Nějaké zdražení se čeká u SSD. Většinou jde o ten vliv dražších výrobních materiálů a dopravy, což prostě nelze jinak pokrýt.

I tak jdou DDR4 a SSD zatím slušně dostupné a za ceny blízko doporučeným, na rozdíl od mnoha jiných produktů v oblasti počítačových komponent dnes. A neměla by se prý situace výrazně zhoršit. I když dostupnost některých novinek, zejména rychlých Gen4 SSD je o něco horší, než by si všichni přáli. Tím spíše, že poptávka po nich je obrovská.

Takže, taková je situace. Opět platí, že dokud se nedostane Koronavirová situace pod kontrolu, tím pádem doprava, tím pádem i poptávka a neskončí těžební mánie, tak se věci nezlepší. Jinak ovšem se zlepšením bych očekával skokové zlepšení situace, protože výroba bude rozjetá a konkurence tedy obrovská. Bohužel, situace kolem Koronaviru je daleko od vyřešené a ovlivňovat bude vše zásadně a negativně nepochybně minimálně zbytek tohoto roku a velmi pravděpodobně i velkou část toho příštího … budování dalších kapacit výroby se pak bude projevovat až v následujících letech a postupně, takže prostě rychlé zázračné zlepšení situace v tuto chvíli není na obzoru …

Budeme se ale snažit se věnovat testům a recenzím těch novinek, které se k nám přesto dostanou, tak doufám, že to oceníte :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 00:02:44

Takže Gen 4 SSD 2 TB mám kúpiť čo najskôr? Inak zaplatím ešte viac ak počkám?
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 08:37:17
avatar
Už jsi to psal, TSMC nemá konkurenci a tím ani důvod zlevňovat. Já bych zlepšení moc nečekal.
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 13:43:53

Tak snad se brzy projeví těch 100 mld. $, co budou investovat do rozšíření výroby.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 626x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1550x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1237x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1166x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1915x
Komentářů: 3