Nový Xbox "Durango" - staví na AMD x86 a DX11 Radeon HD 7000 a hry se na něj budou instalovat Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 21 březen 2013
altMicrosoft pravděpodobně plně přejde na digitální distribuci, což znamená instalaci her.

 

 

 

Platforma herních konzolí, tedy uměle vytvořená platforma postavená na zvláštní architektuře CPU i GPU, jak ji představovaly konzole PS3 a Xbox360, končí. Jak už víte, vývojáři her volali po zjednodušení situace hlavně s ohledem na vývoj her i vlastního HW. Firmy Microsoft a SONY jim tedy vyšly vstříc a představily/postavily novou generaci jako PC konzole. Tedy zařízení, jež sice mají na míru vytvořené platformy, ale využívají při tom základů s běžnými PC technologiemi. Asi nebude náhoda, že si obě společnosti vybrali velmi podobný základ.

PS4 staví na x86 procesoru AMD s 8 jádry Jaguar a DX11 grafice Radeon série HD 7000, výkonové úrovně někde kolem HD 7850. SONY ale mělo specifický požadavek, co se konstrukce celé platformy týká. Chtělo vlastní koncepci "SoC" a sdílenou paměti o velikosti 8GB, ale nikoliv DDR3, ale GDDR5. A nový Xbox s kódovým značením DURANGO? To také bude PC konzole.

Nový Xbox 8 má stavět na stejném procesoru, tedy AMD X86 Jaguar s 8 jádry a také na DX11 grafice AMD Radeon HD 7000. Opět by mělo jít o "SoC" na míru a lišit by se měla hlavně konstrukcí paměti. Zatím nevíme podrobnosti, ale je jisté, že zatímco u SONY je otázka, zda grafická část bude primárně využívat DirectX11, Microsoft bude DX11 využívat zcela určitě.

V čem se ale možná obě konzole budou lišit, to je přítomností/nepřítomností optické mechaniky. Zatím to vypadá, že PS4 bude mít Blu-ray mechaniku a nový Xbox8 mít optickou mechaniku nebude. Microsoft tedy bude podle všeho spoléhat plně na digitální distribuci a instalaci her. U PS4 ale dost pochybuji, že se hry také nebudou muset na HDD instalovat. Mnozí uživatelé se toho děsí, přitom na instalaci her není nic složitého. Na PC už dlouho funguje třeba STEAM a další podobné služby, které vám tu hru sami stáhnou i nainstalují a vy se o nic nestaráte, jen hrajete. U konzolí to bude jednodušší jen o to, že se nebudete muset starat ani o ovladače ani o nastavení detailů, protože HW konzolí bude daný a detaily pro ně také. Na klasickém PC zato ale máte větší možnost výběru i výkonnější HW, takže i možnosti nastavení podstatně vyšších detailů.

Z výše uvedeného ale vyplývá, že Microsoft pravděpodobně vsadí na nutnost stálého internetového připojení, zatímco PS4 se nechalo slyšet, že nebude nutné být stále připojený vždy a pořád (i když si myslím, že u většiny věcí a her bude i u PS4 opak pravdou). PS4 by se mohla představit v dubnu. Obě konzole by měly být vydány na trh téměř souběžně a prodávat by se měly už v listopadu letošního roku. A očekává se velký zájem. Odhady hovoří, že se za ty necelé dva měsíce letos prodá nejméně 5 milionů těchto PC konzolí. Jejich ceny přitom ještě nebyly zveřejněny, ale mluví se o ceně někde kolem 10 tisíc vč. DPH.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-21 13:56:37
avatar
Jak už jsem jednou uvedl, škoda že nepůjde ty konzole zapojovat do cross fire, kdyby si mě výrobci přizvali k vývoji, mohla tato vyfikundace nechybět
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-21 15:52:25
avatar
na to máš normální PC
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-21 18:44:37
avatar
Konečně snad AMD bude mít slušné zisky. Moc mu to přeji.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 00:53:14
avatar
nevím jestli slušné, marže asi nebude nic moc, ale zadarmo a se ztrátou to určitě dávat nebudou. Navíc kromě finančního zisku a jistého odběru a zakázak na několik let dopředu, je to i velká páka na optimalizace her pro AMD HW a tedy pontecionální výhoda i pro PC HW ....
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PC konzole? 2013-03-21 20:42:28
avatar
x86 hardware = PC ???
Chcem sa potom opýtať, keď sú teda PS4 a Xbox "Durango" podľa tejto definície, ktorá sa aj v článku objavuje PC konzoly, či sa budú dať na nich robiť základné činnosti ako sa PC písať vo Worde, vytvárať tabulky v Excely, vytvárať prezentácie a pod., pracovať s pdf. dokumentami, diskutovať vo web fórach (napr. ddworld), viesť si účtovníctvo v účtovnom programe, odpovedať na e-maily, pripojiť veškeré PC periférie (myš, klávesnica, multifinkčná tiskárna..), instalovať sofware, upravovať video/audio/obrazky, vytvárať web stránky, programovať atď.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 00:28:04

Ja si myslim ze teoreticky by to vsechno slo. Zalezi co umozni vyrobci. Tezko dneska predvidat jestli budes moct pripojit klavesnici a mys a jestli tam bude OS ktery ti umozni instalovat bezny SW.
Osobne nevidim duvod tuhle univerzalnost zakaznikovi zpristupnit, preci jen je to designovane jako herni konzole ktera by se nemela zahltit "zbytecnostma". Max tu mys a nejakou herni klavesnici.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 00:52:12
avatar
X86 procesor Jaguar je normální x86 CPU ... k tomu je normální DX11 grafika HD 7000 ve výsledku tedy normlní PC. jediné co si MS a SONY vymysleli je vlastní konstrukce sdílené paměti. Ale i s tím by si měl SW poradit.

Pokud to OS a SW od výrobců těchto konzolí umožní, tak úplně klidně .... základ je prostě stejný jako má PC. Nové konzole jsou prostě počítače. Jinak to že nebudou třeba umět všechno co běžný stolní PC, ještě neznamená, že nejsou počítačem. je to prostě druh počítače s funkcemi, které výrobce dovolí, ale základ je prostě x86/DX11 PC jak ho známe
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 20:42:32

To chceš jako říct, že na playstationu pojede microsoftí DX11?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 21:17:48
avatar
No když je tam DX11 grafika, tak proč ne? Nebylo by to pro vývojáře jednodušší když tu hru dělají na technologicí a v enginech s DX11? A sony řeklo, že che vyjít vývojářům vstříc ....

Ale nevím, SONY zatím neřeklo nic o tom, jaký tam je SW apod.
T0M0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-22 09:33:17

Takže ako som si myslel... HW +/- rovnaký len pod iným logom Pre vývojárov to bude zrejme raj tvoriť nové hry, keďže by mal stačiť iba jeden port. Žeby sa pohol vývoj hier konečne dopredu ? Doufejme
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 702x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 821x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1006x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3567x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1409x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1245x
Komentářů: 5