AHCI vs S.M.AR.T. - Zopár postrehov Tisk E-mail
Napsal Róbert Husovský   
Středa, 24 březen 2010
altTento článok píšem ako svoj postreh pri pokuse sfunkčniť funkciu S.M.A.R.T. so súčasne zapnutou funkciou AHCI. Ja sám som sa s tým chvíľu potrápil a zase raz sa presvedčil, že sa toho musím učiť ešte veľa :)

 

 

Všetko sa začalo s uvedením funkcie AHCI (Advanced Host Controller Interface) na trh a to ako pre Intel tak Nvidia a Ati čipsety. Začal som sériu testov so zostavami v práci a zistil, že v tomto režime beží disk o niečo rýchlejšie a spoľahlivejšie (menšia strata dát pri "nečakanom" reštarte či zamrznutí PC.)

Začali sa objavovať prvé chybičky krásy, Windows XP tento režim nepodporoval, bolo nutné cez internú Floppy mechaniku nahrať ovládače pre toto diskové rozhranie stlačením klávesy F6 na začiatku  nabiehania Windows setupu. Alebo si upraviť Windows podľa svojich predstáv, vrátane implementácie tohto ovládača (nLite). Schválne píšem "internú" Floppy mechaniku lebo značné množstvo čipových súprav resp. ovládačov pre nich sa síce na začiatku setupu načítali a disk našli ale keď prišlo na kopírovanie súborov Windowsu tak už zo samotnej externej mechaniky nedokázali čítať a vyhodili chybu. A s tým prišla aj podstatne závažnejšia chyba a síce nefunkčnosť systému S.M.A.R.T. Bolo to dané už spomenutou vlastnosťou, XP nemali nijaký Generic AHCI driver a po implementácii ovládačov výrobcov čipsetov, disky boli v systéme detekované nie ako ATA alebo SATA ale ako SCSI. A to bol základný koreň problému. K tomu všetkému sa pritrafilo aj to, že samotný "prvý" southbridge SB600 z rodiny čipsetov  AMD6xx (premenovaný ATI čipset ktorý vyrobila ATI ešte bez spolupráce s AMD) nebol schopný súčasného chodu AHCI aj SMART v systémoch s X86 a X64

Nutné dodať, že v Linuxe sa podobný problém nikdy neobjavil. Tam fungovalo aj funguje AHCI ruka v ruke so S.M.AR.T. od začiatku a bez problémov.

wdfdesktop_caviarblue_sata32

 

S príchodom Windows Vista sa situácia značne zlepšila, nebola potrebná implementácia ovládačov pre disky a systém celkom obstojne fungoval aj na Generic ovládači od Microsoftu. Aj tu sa však objavily chybičky krásy a zo začiatku fungujúci S.M.A.R.T. záhadne prestal fungovať po inštalácii ovládačov čipsetu vrátane ovládačov pre rozhranei diskov. A stuácia sa pekne opakovala, systém po reštarte našiel disky ako SCSI, S.M.A.R.T. prestal fungovať. Aj tu platí že nie sú ovládače ako ovládače, niekedy to na starších ovládačoch funguje bezvadne, inokedy sú potrebné tie najnovšie. Najviac variant som vyskúšal na čipsetoch AMD a Nvidia. U AMD sa pôvodný problém podarilo odstrániť už s príchodom SB700. Nvidia od začiatku inteligentne dávala pri inštalácii čipsetu možnosť "Nie" na inštaláciu ovládačov diskových jednotiek.

Veľmi dlho som si myslel, že problém je na strane výrobcov čipsetov či Microsoftu nakoľko som z času na čas inštaloval na tie isté skladané počítače pre "vyvolených" Linux kde to fungovalo v pohode. Takisto som nepovažoval SMART za dosť dôležitý a nejako som sa tým problémom nezapodieval. Naštartovalo ma postupné odchádzanie vlastných diskov až kým som sa nezačal vŕtať v probléme, prečo systém zobrazuje disky ako SCSI, potom už to šlo jedna radosť. Dúfam, že tento krátky článok pomôže ľuďom ktorý majú pododbný problém a radi by využívali popri vylepšeniach AHCI aj funkciu S.M.A.R.T. bez toho aby museli ako ja dlhé hodiny laborovať.

EDIT by holoway: Otázka zprovoznění AHCI módu na čipových sadách AMD je vůbec zajímavým tématem. Často se setkávám s tvrzením, že AHCI na AMD sadách nejde. To sice pravdanení, avšak dle mé zkušenosti to zase až tak dobře také nefunguje. Aktuálně zjišťuji možnosti nové čipové sady 890GX v tomto směru. Pokud by byl někdo hodně informovaný, mohl by nám o AHCI z praktické stránky napsat více. Každopádně děkujeme za tento článek, tématika je to více než zajímavá.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-24 13:24:41

Diky za clanok. Na zistenie, ci funguje s.m.a.r.t. pouzivas nejaku aplikaciu alebo utility od vyrobcov diskov alebo sa to zistit aj priamo z Windowsov? Samozrejme v biose to musi byt enabled.
Alebo mozno nemam dostatocne znalosti z tejto problematiky a pytam sa blbo
Ako freeware som zatial nasiel PassMark DiskCheckup.
mike.cz.com [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-30 00:25:35
avatar
umí to více věcí... hd tune jak to někdo psal, speedfan a mnoho dalších věcí, obecně vše co se zabývá "zdravím" disků, však koukni na weby s programy - česká slunečnice nebo stahuj toho tam maj kotel.... otázka je v jaké kvalitě...
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-24 20:55:51
avatar
Ja osobne používam dva programy. HD Tune a Data lifeguard diagnostic priamo od WD. Tie mi na bežnú kontrolu postačujú.
Obidva sú voľne na stiahnutie.
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-25 16:52:24
avatar
Spíš by mě zajímalo zprovoznění SMART na intelu při zaplým RAID řadiči... Jestli je to vůbec možné
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-25 23:26:05
avatar
Můj čipset je 790FX,tak že starší než se ptá holoway ale vše šlape jak má.Nezaznamenal jsem jediný problém.Pro funkci AHCI používám ovladač pro fošnu od MSI v kombinaci s Win7 což může být tajemství úspěchu.
Spock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AHCI na SB750 2010-03-29 18:48:25
avatar
Mám vlastní zkušenost s 790GX s SB750 a to tu, že při nastavení disků do AHCI a použití ovladačů od AMD dochází při restartu OS Win k vypínání disků. Jejich odinstalací a ponecháním tzv "generic" od MS byl problém vyřešen, ovšem za cenu mírně zvýšených nároků na výkon procesoru a snížení výkonu disků (latence a přenosová rychlost). Dělal jsem si vlastní měření a reálný přínos AHCI je prakticky 00 nic (maximálně nárůst v burst-rate) a význam má především u SSD.
mike.cz.com [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-30 00:23:18
avatar
nebo pokud připojuješ a odpojuješ exterňáky přes eSATA za chodu pc.... tam ti žádné možnosti v biosu emulující IDE/ATA nepomůžou ;-)

jinak... osobně mám desku Asus M2N-E a ta nemá v biosu žádnou jinou volbu než SATA zapnuto - vypnuto takže jedu jedině přes AHCI protože mi deska nedává jinou volbu jak to v začátcích sata dělali všichni ostatní aby to lidem ulehčili... větši sranda je že při integraci ovladačů nlitem do XPx64 jsem je vlastně i začal rovnou sysstém osekávat a to tak že ten můj oblíbený "hot swap" aneb odpojování SATA za chodu jaksi odmítal jet :-D
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-04-02 21:05:47
avatar
Presne tak
Najnovšia skúsenosť je, že pri správnom fungovaní ovládačov pre AHCI (pri fungujúcom S.m.a.r.t.-e) mi pri vypínaní či reštartovaní takisto vypína všetky disky
Pri vypínaní mi to až tak nevadí ale pri reštartovaní to dosť predlžuje dobu nábehu kým sa 4 disky vypnú a potom kým sa všetky postupne po jednom (nikdy nie naraz) zapnú
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 595x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 869x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3266x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1358x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1223x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1900x
Komentářů: 1