TOP 10 - Počítačové hry a propadáky roku 2008 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 04 leden 2009
Přejít na obsah
TOP 10 - Počítačové hry a propadáky roku 2008
TOP 10 - nejlepší hry roku 2008: 10. - 8. Pozice
TOP 10 - nejlepší hry roku 2008: 7. - 5. Pozice
TOP 10 - nejlepší hry roku 2008: 4. - 2. Pozice
TOP hra roku 2008 a zhodnocení roku 2008
alt

 

 

 

 

 

 

 

  • TOP 10 - Počítačové hry a propadáky roku 2008

  Závěrečný článek a souhrn ohlédnutí za herním rokem 2008. Zbývá vyhlásit vítěze a poražené. Jdeme na to. V uplynulém týdnu jsme pro vás připravili souhrn nejzajímavějších her ze všech žánrů, které na PC během roku 2008 vyšly:

  Články vás měli podrobně seznámit s tím, co se během roku 2008 v počítačových hrách odehrálo. Ačkoliv nejsme primárně herní magazín, myslím, že si rádi hrajeme a své výkonné počítače ve většině případů operováváme právě pro počítačové hry. Doufám, že vám přehledy přišly vhod a našli jste třeba nějaký zajímavý titul, kterého jste si během roku nevšimli. Zbývá nám jen vyhlásit TOP 10 v oboru nejlepší hry a největší propadáky. Začněme tak nejdříve u toho, co se podle nás nevyvedlo.

 

  • TOP 5 - herní propadáky roku

  V tomto žebříčku nejde ani tak primárně o skutečně nekvalitní hry, ale také hry, od kterých se hodně slibovalo, ale málo dostalo. Zkrátka TOP 5 nejhorších her, největších zklamání a tak podobně. Z mnoha článků je jasné, že nekvalitních her bylo i v roce 2008 podstatně více, než těch kvalitních a tak zástupy kandidátů do tohoto žebříčku, jsou opravdu široké a bohužel k naší lítosti je z čeho vybírat.

  • 5, Far Cry 2

  Far Cry 2 není nekvalitní hrou z hlediska zpracování, to určitě ne, ovšem autoři naslibovali hodně, ale zmršili toho ještě více. Hře také nepomohla sláva prvního dílu, kdy jsme zkrátka od druhého dílu čekali mnohem, mnohem a mnohem více. Autoři také hodně slíbili, ovšem realizace slibů a celkový výsledek je jednoznačně pro většinu zklamání. I když se to některým líbí, rozhodně i ti hodnotí Far Cry2 jako hru s velkým potenciálem, ale špatným provedením z hlediska zábavnosti a hratelnosti.

far-cry-2b

  Z Far Cry 2 jsme zklamání, druhý díl zůstal daleko za kvalitami prvního dílu. Snad se u třetího dílu autoři polepší a herní novinky, které se do akčního konceptu druhého dílu snažili zapracovat, vylepšení a do celku zapracují nějak použitelněji a hlavně zábavněji. V roce 2008 je ale Far Cry 2 peckou, která hodně zklamala, asi nejvíce z nejočekávanějších her roku 2008 ...

Index zklamání: 7/10

Naše recenze: FarCry 2: recenze herní pecky roku nebo zklamání roku?

  • 4, Legendary

  Tahle hra byla docela očekávaným titulem z kategorie AA-. Nadějný herní námět se však změnil v neuvěřitelné zpackání všeho, co se zpackat dalo. Solidní technický základ U3 engine a také jedno z mála použití NVIDIA PhysX instrukcí, však autoři naprosto nezvládli. Výsledkem je hra, která nejen blbě vypadá, ale blbě se i hraje.

legendary

  Výčet chyb, omylů a nezvládnutých věcí je sáhodlouhý, pochválit tak můžeme autory snad jen za zajímavý design obrovských monster, která jsou jedinou světlou stránkou hry, které zároveň autoři vděčí za to, že se na v roce 2008 legendární neúspěch hry Legendary snad rychle zapomene. Hra je strašnou ztrátou času a ta litovat těch pár hodin budete poměrně dlouho ... 

Index zklamání: 8/10

  • 3, Iron man PC

   Výsměch, špatný vtip, to jsou slova, která nás v souvislosti s touto hrou napadají. Zatímco konzolové verze vypadají ještě k světu, na nejsilnější herní platformě je tahle hra tragicky zastaralá už na první pohled. Připočtěte k tomu nudný děj, špatné ovládání a vyjde vám opravdu hodně špatná hra, která hrou snad vůbec není, protože se na ní špatně dívá a hlavně nudí.

iron-man-pc

  Od umístění ve vyšších příčkách Iron Mana pro PC zachraňuje to, že film zas tak špatný nebyl, a že od her podle filmového námětu nic dobrého už dávno nečekáme. Snad téměř všichni hráči vědí, že až na výjimky jsou hry podle filmů opravdu vyhozené peníze. Iron Man ale téměř všechny hry podle filmu překonal (ve špatném slova smyslu).

Index zklamání: 8/10

 

  • 2, NHL 09

  Tahle hra by si klidně zasloužila první místo. To je ale letos obsazené. NHL je titulem, který každý rok EA vydává, aby si na něm napakovalo kapsu. Bere to jako titul jistoty. Letošní díl je však opravdu zoufalou ukázkou toho, když chamtivost a touha po penězích zcela převládne a překoná snahu o kvalitní hru a kvalitně odvedenou práci.

nhl09

   NHL 09 je odfláknutou hrou ve všech směrech počínaje hnusným technickým zpracováním, konče neatraktivní hratelností a strašnou okoukaností. Kdyby nevyšla, udělá lépe. Bohužel snaha vytřískat prachy na všem, tedy absolutní vymizení základní slušnosti vůči zákazníkům a profesionální cti, převládly. Kdyby byla EA co k čemu, tak všem, co si hru NHL 09 pořídí, vrátí peníze. Škoda, že reklamovat hru proto, že je nekvalitní, je tak zatraceně těžké ...

Index zklamání: 9/10

TOP herní propadák roku 2008:

  • 1, Need for Speed: Undercover

  Letos jsme definitivně pohřbili mrtvolu kdysi slavné série Need for Speed. EA ji ještě na konci roku 2008 vystavilo a vybíralo vysoké vstupné. Poslední díl Undercover je herní propadák a typickou ukázkou toho, co škodí současným hrám a zvyšuje míru pirátství. Undercover je výsměch všem fandům série. Samotný šéf EA se před rokem, kdy vyšel (z dnešního pohledu vlastně ne tak špatný) díl s podtitulem ProStreet a nebyl příliš nadšeně přivítán, dušoval, že v roce 2008 bude všechno jinak. Nový herní systém, nová výzva, prostě NFS se komplet promění.

nfs-12-1
(Sliby EA o NFS Undercover .... )

  Undercover vyšlo a šéf EA může být rád, že nechodí moc mezi běžné lidi a hráče. Ani bych se nedivil, kdyby ho zlinčovali. Nejen, že se nezměnilo s novým dílem vůbec nic, ale navíc je to recyklace 5-6 let starých dílů a konceptů Underground I, II, Most Wanted atd. To je dvojitý výsměch od EA. Samotná hra je nejhorším dílem celé série NFS. Pokud hodlá EA vypouštět do světa tohle, tak ať se nediví, že roste míra pirátství. Docela zajímavá úvaha by byla na téma, kdo je větší zloděj, zda ten kdo si hru nelegálně hraje, nebo ten, kdo takto nekvalitní hru vydá a prodává za nekřesťanské prachy.

nfs-undercover-15
(Herní realita NFS: Undercover 2008)

  Naštěstí přišla finanční hospodářská krize, a pokud se všechno podaří, tak EA krachne. Ano, to myslím vážně. Během posledních let a posledních herních titulů od EA jsem nabyl přesvědčení, že nic než krach EA už série jako NFS, NHL a hromadu dalších nadějných, ale zprzněných herních titulů, už nezachrání. Need for Speed: Undercover není z pohledu zpracování a hratelnosti nejhorší hra roku, v rámci série je ale nejhorší, s přihlédnutím k velkým slibům a několikáté recyklaci si svůj titul herní propadák roku 2008 plně zaslouží. Pokud hodlá EA tohle dále vydávat, pak skutečně zabíjí herní průmysl. Koupí a hraním tohoto titulu podpoříte EA v produkci dalších nekvalitních her.     

Index zklamání: 9,9/10

Naše recenze: Need for Speed: Undercover - den kdy umřelo NFS aneb závodní propadák

Myslím si, že 5 her z té většiny, co v roce 2008 vyšla úplně stačí. Pojďme se podívat na TOP10, tedy o něco příjemnější čtení toho, co se povedlo ...



 

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 279x
Komentářů: 0
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1076x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1155x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1854x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1659x
Komentářů: 0