Gigabyte GA-EX58-UD4P Intel X58 – kvalitní podvozek pro Core i7 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 09 březen 2009
Přejít na obsah
Gigabyte GA-EX58-UD4P Intel X58 – kvalitní podvozek pro Core i7
Parametry
Balení a příslu
Deska  v detailech
Sestava a BIOS, výkon
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

 

  • Gigabyte GA-EX58-UD4P Intel X58 – kvalitní podvozek pro Core i7

Dnes se podíváme na pěknou základní desku a představíme si první podvozek pro procesory Core i7 na našem webu.

Chvíli ty to trvalo, ale nakonec se podařilo. Dostat dohromady nějakou trvaleji udržitelnou sestavu pro testy Core i7 desek dalo docela zabrat. Ale nakonec se snad podařilo a dnes se konečně podíváme na první recenzi z mnoha. Testovat budeme základní desky pro procesory Core i7. Jako první přijde na řadu pěkná modrá Gigabyte deska …

Tahle modrá krasavice je jednou z možností, na co dnes osadit procesory Intel Core i7, s nimiž přišla i kompletně nová patice. Spolu s Core i7 se také značně změnily čipové sady Intel a první z nové generace čipových sad se jmenuje Intel X58. Podívejme se tedy krátce na X58 …
  • Intel X58 – první z nové generace

Jak už to tak v životě bývá, nic netrvá věčně a tak se pomalu loučíme s konceptem klasických čipových sad Intel, které měly integrováno téměř vše mimo procesor. Intel čipovou sadou X58 počínaje udělal to, co AMD už dávno. Integroval paměťový řadič do procesorů, čímž podstatně změnil konstrukci a vůbec způsob komunikace mezi procesorem a čipovou sadou. Informace jsou teď vyměňovány kratší cestou mezi procesorem a paměťmi a čipset tak sám začíná hrát podružnější roli. Vše směřuje k tomu, že z klasické dvoučipové konstrukce čipové sady, tedy jižního a severního můstku, se již brzy stane koncepce jednočipová, kdy se ten jeden čip bude starat jen o komunikaci jednotlivých částí základní desky s procesorem. X58 se toto ale stále ještě netýká.

V rámci platformy Intel je to samozřejmě velká změna. To znamená, že do X58 logicky starší procesory Core 2, které nemají řadič pamětí integrovaný v sobě, zkrátka neosadíte. Aby to někteří ani nezkoušeli, Intel přišel se zcela novou paticí LGA 1366. Intel X58 je určen přímo pro ni.

Hlavní změnou je již zmíněné přesunutí integrovaného řadiče pamětí (v případě Core i7 je dokonce již tříkanálový DDR3)do procesoru a změna komunikace (QPI) mezi procesorem a čipovou sadou. Ta se sama tak stará jen o komunikaci s PCI Express 2.0 linkami (36). Severní můstek X58 pak komunikuje s jižním můstkem, který už je tradičnější a jedná se o ICH10(R). Vylepšení se dočkali technologie související zejména s pevnými disky, větší důraz klad Intel na bezproblémovou funkčnost a kompatibilitu se svými vlastními rychlými SSD. Vylepšení se dočkala i technologie Turbo Memory, která zrychluje načítání některých aplikací, tím, že se k uložení jejich profilů dá použít flash disk přes USB apod. Tato technologie je samozřejmě vlastní operačnímu systému Windows Vista obecně.

Zkrátka a dobře, Intel X58 je první z nové generace čipových sad pro procesory Intel s novou konstrukcí. Ta je nová spíše jen v rámci Intel platformy. Podobná konstrukce čipových sad a procesorů je už léta k vidění u AMD. X58 je u Intelu první z mnoha. Ještě letos se představí P55, která bude z X58 vycházet a bude základem pro základní desky s paticí LGA 1140. Ta bude určena pro mainstreamové procesory Intel Core i5 architektury NEHALEM. Ty budou mít taktéž integrovaný řadič pamětí DDR3 (dvoukanálový) a samozřejmě ani do desek s P55 už procesory Core 2 s775 neosadíte. Po mnoha letech je tu tedy kompletní změna platformy Intel architekturou procesorů, přes jejich patic, konče čipovou sadou. Změna to jistě není poslední.
Podívejme se nyní už na samotnou základní desku …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 491x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1910x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1276x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1863x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1663x
Komentářů: 0