Proč Gainward od AMD odchází? Další promarněná šanci AMD-ATI na úspěch Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 28 květen 2009
altJak už jsem vás informoval, společnost Gainward po roce opouští výrobu grafických karet ATI

 

 

O důvodech, které k tomu vedly, jsme už poměrně dost mluvili. Nyní ale víme přesně, proč se Gainward a AMD-ATI nestaly velkými partnery.

Gainward je zvyklý a chce si dělat vlastní návrhy grafik. Ostatně díky tomuto přístupu se NVIDIA dostala tam, kde je, když alespoň z počátku nekladla žádné překážky v tvorbě vlastních grafik výrobců a jen dodávala grafické čipy. Gainward si na to zvykl a s podobným přístupem se vrhl i na tvorbu grafik ATI. Jenže narazil. Gainward totiž uvedl model HD 4850 s GDDR5 RAM, čímž dost rozčílil AMD, které sice nenařizuje použití DDR3 výhradně, ale důrazně to doporučuje (v překladu přikazuje). GDDR5 RAM jsou jen pro HD 4870. Na AMD se kvůli tomu obrátili jeho největší partneři a Gainward byl za tento postup potrestán tím, že vůbec nedostal RV790 a RV740 a nemohl tak uvést grafické modely HD 4890 a HD 4770. Gainward by totiž i v tomto případě chtěl uvést OC edice dříve a před ostatními, což by se dále ostatním ATI výrobcům nelíbilo. AMD-ATI tak nevyšlo Gainwardu a jeho stylu tvorby grafik vstříc a ani nemohlo. AMD-ATI nemá zájem na tom, aby se jeho produkty upřednostňovali a zákaznicky vyhledávali jen u jednoho tvůrce. AMD-ATI podporuje své největší partnery stejným přístupem.

 

Je také pravda, že na podobný přístup v omezení tvorby vlastních modelů bez omezení si už stěžovali některé firmy. Například ASUS. A je také pravda, že NVIDIA si na tom neomezování zhruba před 10 lety postavila svou budoucnost. V posledních letech ale i ona omezuje návrhy grafik, až letos přišlo mírné otevření stavidel. Gainward se tedy s ATI nepohodl a protože AMD-ATI ani nemohlo poskytnout podmínky takové, jaké by Gainward chtěl, výrobu ATI grafik vzdává a omezí se jen na tvorbu NVIDIA grafických karet. V rámci společnosti tak bude ATI grafiky vyrábět jen PALIT. Některé zdroje spekulují i o tom, že PALIT také odejde k exkluzivitě NVIDIA, ale to je nesmysl. V rámci společnosti Gainward a Palit, do kterého patří ještě několik značek, je NVIDIA only výrobců hned několik a Palit zůstane výrobcem podobojí. Samozřejmě, pokud by se situace a v přístupu AMD-ATI změnila, Gainward je připraven se vrátit.

 

Jako zákazníci samozřejmě litujeme, protože řekněme si narovinu, že HD 4850 s GDD5 je atraktivní grafika, ale také chápeme, proč se tomu AMD a další výrobci brání. Na druhou stranu je otázkou, zda právě tento přístup není AMD-ATI na škodu. Uvidíme, zda se AMD-ATI náhodu nad svou strategií nezamyslí, protože je fakt, že tak povedená grafická řada, jako je Radeon HD 4000 si proti konkurenční NVIDIA GF9/GT200, která v mnoha případech absolutně nestíhá, příliš dobře na trhu nevedla. Podíl na desktopu je 65:35 pro NVIDIA, což rozhodně zcela neodpovídá jejich postavení v testech, funkčnosti ani výrobních nákladech a je to pro ATI tristní výsledek. Když si odmyslíme, že NVIDIA drží svůj podíl na úkor vlastních příjmů a zisků a své grafiky dotuje, pořád je tu ta skutečnost, že mít tak povedou grafickou řadu jako je ATI HD 4000 NVIDIA, tak konkurence paběrkuje někde s 10% podílu na trhu. Chyba bude evidentně v něčem jiném, než v Hardware. Marketing a vůbec prodej je něco, co AMD-ATI vyloženě nejde, ale proč? Troufám si říci, že kdyby AMD-ATI dovolila Gainwaru a ostatním tvorbu zcela vlastních modelů, tak by si NVIDIA při potenciálu ATI HD 4000 grafik a jejich výrobní ceně ve srovnání s aktuální konkurencí, ani neškrtla. Největší zbraní NVIDIA proti ATI je sama ATI, až má člověk pocit, marketing ATI platí NVIDIA. K čemu je vynikající hardware, který je často prokazatelně lepší než ten konkurenční, když je jeho potenciálu na poli výkonu, využitelnosti i prodeje nevyužito. Gainward byla pro ATI slušná příležitost a důkaz toho, že i výrobci NVIDIA vidí hardware ATI jako aktuálně lepší a zajímavý, ale místo toho, aby přízně a situace AMD-ATI bezezbytku využila a donutila k tomu i ostatní, je z toho zase nic, a NVIDIA z toho vychází jako vítěz a posílena, aniž by reálně nabídla něco lepšího. Ať se zeptáte kohokoliv, kdo situaci na tomto poli už nějakou dobu sleduje, řekne vám, že AMD-ATI, to je jedna promarněná šance za druhou, až se občas chce člověku mlátit hlavou do stolu a to v rámci veškeré objektivity. Když totiž vidíte, jak dobrý je občas hardware AMD-ATI proti aktuální konkurenci a jak s tím sama AMD-ATI zamete, silným slovům se neubráníte. Pak není divu, že občas vypadáte jako fanATIk, když realita hardwaru, který testujete je jedna věc, ale prodej a marketing věc druhá a na trhu to pak vypadá, jak vypadá.

Takže spolupráce Gainward a AMD-ATI si můžeme připsat na seznam promarněných příležitostí AMD-ATI. „Gratulujeme“.

 
Zdroj: Xbitlabs.com, DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:58:42
avatar
možná to bude ještě i trochu jinak.. podle článku na The Inquireru, který převzal EH.CZ to spíš vypadá, že AMD se chová stejně arogantně jako Intel a výsledkem bude, že odejde celý Palit.

EDIT by DD: EH nepatří mezi důvěryhodné (to už má lepší info OBR na PCT) ani The Inquirer navíc už se na celou věc nabalují spekulace, já mám info přímo od zůčastněných, že by PALIT odešel taky, je dost nesmysl (ale netvrdím, že o tom neuvažuje! jenže je v jiné pozici než Gainward). A že se AMD-ATI chová arogantně? To ne, jen má tu svou strategii, že se stará o několik svých partnerů stejně a tak gainward se svou strategií prostě nemohl uspět.

EDIT by Bennie: Nuž uvidíme... pokud by ale odešel Palit, bylo by to dost špatné. Další spekulace ovšem říkají, že ASUS a spol. dali AMD nůž na krk, že jestli Gainward nevykopne, tak mu zatopí
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 13:30:56
avatar
je to zaujímavé, Sapphire mohol spraviť kľudne to isté ako GW už dávno, AMD by šli čipy na odbyt , a všetci by boli spokojny. nVidia napríklad takú výhodu nemá, keďže má jedine GDDR3

Edit 1:// čo tak na oplátku pre tamojší početný nV fan-klub použiť termín Filtrovaný_Hardware ?

Edit 2:// no vida, hneď sa jeden ozval (Markus)
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 13:38:49

Tenhle edit mi rpijde hodne nevkusny. Tohle neni edit, ale odpoved. Ta patri samostatne DD. Takhle je v tom zbytecny bordel. A AMD/ATi se chova arogantne a ne ze ne - brano z pohledu Gainwardu... Proste je odrizli a potrestali za prestupek. Vec vidana vsude a snadno oznacitelna za aroganci z poskozene strany.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 13:45:48
avatar
jenže jde o to, že Gainward o tom, jakou pozici AMD-ATI vůbči svým parentrům dalším zastává věděl, takžke věděl co asi bude následovat, když vydá HD 4850 s GDDR5 ;) takžke nic arogantního na tom není, je to naopak stejný přístup pro všechny partnery - buď mají podmínky všichni stejné takové, nebo makové, Gainward chtěl jiné než mají ostatní, tudíž měl smůlu, teď se můžeme bavit o tom jestli ty podmínky co chtěl Gainward by nebyly lepší pro všechny - podle mě ano. není to arogance co ATI dělá, to si v jeho pozici nikdy nedovolí ...

BTW: edit směřoval spíše na odkazování na "filtrovaný-hardware" web, jako hlásná trouba nejmenovaného výrobce, který narozdíl od někoho marketing má a využívá toho a lze z toho něco vytřískat. Dělat to samé pro konkurenčního výrobce je nesmysl, protože by se z toho web neuživil ;)
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 13:54:33

Moc neverim, ze ma Gainward stejne podminky jako Spahhire/Pc Expert, ale to se asi s jistou nikdy nedovime. Slo mi spise o to, ze oznacovat jakekoliv chovani, ktere je tvoreno konkurencnim bojem na volnem trhu jako arogantni je nesmyslne. Budme pragmaticti, Gainward porusil neoficialni specifikace a tim dostal do potizi a ohrozil trh AMD/ATi nej partneru (Sapphire/ASUS) a ti zatlacili na AMD/ATi aby za to Gainward byl potrestan. Tot vse - bezna situace v jkemkoliv jinem konkurecnim prostredi. Zarovne ze strany Gainwardu se to da bez problemu nimat jako arogantni chovani AMD/ATi. A ty stejne podminky pro vsechny mi neprijdou moc realne - uz jen nasmlouvanym objemem Gainward stezi mohl mit stejne podminky jako PC Expert...

No na tvuj edit asi ani nema smysl odpovidat... EH hlasna trouba? K tomu se neda nic napsat proste...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:50:06
avatar
co se týká EDITU, že ti to příde směšné, že někdo upravuje realitu ke svému obrazu, to mě to přijde smutné, pohybuji se v zákulisí tohoto businessu už nějakou dobu a samozřejmě že takového chování psaní pro někoho a za něco nikdo nepřizná, ale děje se tak běžně. Ale chápu to, pravda a realita redakci nenakrmí zvlášť když úspěšnější nebývá ten s tím lepším HW, jsem ve zcela jiné situaci než profi weby, já nemusím koukat na to, kolik musim vydělat abych zaplatil to a to a to, proto mám k marketingu a psaní trochu jiný přístup. Ale směšné mi to určitě nepřijde ... naopak dost mi to vadí a protože mám přístup ke stejným marketingovým materiálům a znám ty lidi v pozadí, vím své a lituju vás čtenáře, kteří věříte kde komu a ještě za někoho kopete, ale nechme to být, bohužel peníze jsou až na prvním místě a jen málokdo si může dovolit peníze neupřednostnit a fungovat s málemm čistě ze zájmu o věc
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:05:06

Hlavne nebrecet... Rikam, ze k tomu nelze nic napsat. Zase by jsi mi zacal nadavat a o to uz nestojim... Ber to s nadhledem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:52:25
avatar
beru, po třech letech v té špíně kam se někteří zavrtali, se ani nedá jinak ....

závidím vám vaši naivitu a čtenářskou nevědomost, řeknu to asi tak, že vy vidíte jen špičku ledovce, umytou, čistou a běloučkou, ale co se skrývá za čpínu pod tím, to už nevidíte ;)
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 16:36:23
avatar
Ale ty děláš to samé

Tak nám místo svých spekulací ukaž tu špínu, které je za tím Jinak je to úplně stejně nevěrohodné, jako kdekoliv jinde
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 16:53:41
avatar
já myslím že jsem to vysvětlil velmi podrobně jak to chodí, nebo si snad myslíš, že velká redakce se vším okolo se dá uživit rizí objektivitou? Naivko ...

Já žadnou redakci neživím, tudíž finance mám až na nějakém Xtém místě a tudíž si mohu dovolit psát o tom jak to je, a ne tak, jak by někteří rádi aby to bylo. Každý web je jiný, já mám výhodu, že si z toho nechci dělat belký business, já mám radost z každé nové komponenty a je mi jedno jaký logo to má na sobě a jestli mi za propagaci toho někdo zaplatí nebo ne, kvalitní věci chválim proto, že si to zaslouží, nic nechválíme proto, že mi za to někdo zaplatil, či jinak vyšel vstříc, prostě uživatelský přístup a poměr cena-výkon-kvalita to je pro mě svatý ...
573v0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 19:02:59
avatar
OK, zhodnime sa na tom ze máte pravdu obaja. Na EH občas chodím a chodím tam celkom rád. Myslím, že dostatočne PC-znalý užívateľ si z článkov vyberie to podstatné čo ho zaujíma, aj keby už bol daný článok neviem ako zaujatý. Tu to tiež občas zaváňa divným vetrom, a keďže články negeneruje nejaká AI, ale človek, istú subjektivitu možno očakávať všade. Niekde viac, niekde menej ale zatracovať nejaký web pre údajnú zameranosť na istú značku mi príde od prevádzkovateľa webu toho istého zamerania dosť neseriózne. Ináč Gainward/Palit je moja veľmi obľúbená značka, ich modely vždy patrili zhodou okolností za najvýkonnejšie čo som si doprial :-)
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 20:25:12
avatar
ale to je stále o tom samém.. ty nám DD prezentuješ to jak to vidíš ty.. a jak si myslíš ty, že to chodí

Já netvrdím, že nemáš pravdu, jen říkám, že ke svým tvrzením nedáváš vůbec žádné indicie, natož důkazy, takže je to prostě otázka víry )) takovým jako ty se říká evengelist

Nezlob se na mne, ale já už jsem trochu starý, abych závěry dělal na základě víry. Kvalita webu se posuzuje podle přesnosti zdrojú, kvality a ověřenosti informací a fundovanosti. A informace na tomto webu nejsou ani přesné, ani ověřené a obvykle ani fundované. Na amatérský web (web s reklamou nemůže být amatérský, a Jan Stach není amatér, ale podnikatel a tohle ho živí že.. 736912xx a dost slušně když má obrat nad milion ročně ))) dobré, ale na povyšování nad ostatní to tedy nestačí.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 20:05:46

presne toto som si myslel uz davno. tusil som vsak, ze to s tym amaterizmom nebude az take "ruzove". nemal som moc cas patrat v obchodnom registri ceskej republiky, takze diiky za info..

rozhodne na amatersky web, ktoremu v prvom rade ide o co najlepsiu informovanost citatelov a hlavne im povedat ako sa veci v skutocnosti maju - to na amatera nie je zly obrat.. a ked mam povedat pravdu, tak v kruhoch podnikatelov je to v podstate smiesny rocny obrat - taky totiz robi ferko z Hornej Dolnej vo svojom novinovom stanku.. pravda - ten ale nakupuje a predava - takze ten zisk tam nebude taky ako na amaterskom webe
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:28:27
avatar
Já v obchodním rejstříku 100% nejsem! A obrat 1 000 000 ročně? Takový prachy jsem v životě neviděl ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-31 17:23:04
avatar
tak to jsi asi jediný koho znám, kdo platí DPH i když nemusí
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-31 17:51:29
avatar
Jak nemusim? já nemám ani živnosťák! Nechápu o čem to tu mluvíš! Nejsem majitel žádné společnosti nejsem v obchodním rejstříku.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-31 20:22:16
avatar
Já o žádné společnosti ani o obchodním rejstříku nic nepsal.
Pokud nemáš živnosťák, tak bych se být tebou velmi bál, protože neoprávněné podnikání je trestný čin a neplatit daně ještě větší. Jestli nezdaňuješ platby za zde umísťované reklamy, tak to je hodně velký průšvih.

Pak máš ovšem v Plzni jmenovce, který je cca stejně starý jako ty a dělá něco podobného co ty a živnosťák na to má
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:36:56
avatar
Informace na tomto webu jsou maximálně ověřené, kvalitní a přesahují často v klvaitě i rychlosti jiné tzv profi magazín.

jsem skutečně amatér. Za profesionála se proto, co se tu v ČR považuje za profesionály, považovat nechci. nehodlám být házen do jednoho pytle s některými lidmy, kteří jsou mi více než proti srsti. Já v obchodním rejstříku 100% nejsem! A obrat 1 000 000 ročně? Takový prachy jsem v životě neviděl a asi ještě dlouho neuvidím, řeknu ti jaký byl obrat DDWorldu loni - cca 145 000 korun ... ovšem daleko vyšší jsou náklady server, úpravy stránek ... tohle opravdu není Profi web a bussines .. tohle je absolutně nezávislý a objektivní magazín .... v současném stavu se DDWorld není schopen uživit a nedělat to z čestého zájmu o HW a díky podpoře které se mi ze všech stran dostává, tak bych to nedělal - je mi jen smutno, co ty a další považujete za objektivní, ale už jsem vzdal snahy vás přesvědčit o tom, že jste naivky a tahají vás za fusekly a vy jim ještě tleskáte fajn. Já vím jak se věci mají, já vidím trochu dál než vy ;)

kdybych měl dělat DDWorld pro prachy, dělám věci úplně jinak, v současné době se tím nedá uživit a nevydělá si to ani na jednoho člověka, natož na nějakou redakci ...
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:37:43

nevím, proč profesionál musí být hned podplacen.
Je profi a profi.
To samé jako amatér, co se snižuje na onu úroven, jen aby nebyl jako ten špatný profík.
Pak je taky možnost dělat svou práci pořádně, s chutí a být skutečně profíkem, bez sklopené hlavy
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:40:35
avatar
to netvrdím, že každý profík je podplacen, je tu pár lidí, kteří jsou profesionály v pravém slova smyslu, je tu ale ještě více těch, kteří se za profesionály označují a považují a to je ten důvod, proč se tomuhle označení zuby nechty bráním, radši budu amatér a ostatně mám blíže a radši amatéry než profesionály.

A upřímě špatný profík bude i špatný amatér a naopak ...
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:17:03

je vidět, že máš vztek na lidi, co se po tobě vezou.
Trochu jim to vracíš, asi to jinak nejde. Musíš se nějak bránit.
Označuješ se za amatéra, oni jsou ti podplacení profi.
Bráníš se zuby nehty tomuto označení, jak si trefně napsal.

A není to jedno ?
Slovo amatér, nebo profík z tebe jiného člověka neudělá.

EDIT: jenže slovo amatér v tvým podání mi přijde jako alibi na objektivnost.
Prej DDW je protiváha myego, díky zaměření na AMD
Je to možný, jen bych ti přál aspon tak 20% Hulánova sebevědomí a amatér bys opravdu nebyl a na vtipálky reagoval s nadhledem
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:05:46
avatar
nene znám a jsem v kontaktu s řadou skutečných profi (nepodplacených) proti profesionálům v pravém slova smyslu nic nemám, ale je tu bohužel řada těch, kteří si tak říkají a nezaslouží si to a naopak se dosti znegativizovalo být amatér. to je to tak špatné být amatér? já jsme amatér rád.

Jiného člověka ze mě neudělá, ale když už škatulkovat tak chci být v té skupině, kam patřím
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:40:34

No hlavne kdyz tady byl prebran mimo jine clanek proti NVIDII z jineho webu a ukazalo se to pozdeji jako absolutni nepravda, tak tady nekdo vykrikoval, ze to bylo jen prevzato. Tak jak to tedy je s tim overovanim? A neni to zas tak davno!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:03:49
avatar
když je to spekulace, je to tak jasěn označeno, také je řečen zdroj odkud to je - přeber si to ;)
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:20:08

No dobre, takze overena spekulace ktera se ukaze jako absolutni nepravda. Dekuji to staci.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:29:55

hochu, chceš novinky každý den ?
Musíš vycházet z toho, že většina jsou kachny, takže neplaš vodu.
Ověřených info je poskrovnu a aspon se tak pobavíme, co zahraniční spekulanti vymyslí, tedy nejenom ti zahraniční , že
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:43:52
avatar
no jo ale kdyz se pak nejaka takova spekulace ukaze jako uplna blbost, tak by se o tom taky melo napsat a uvest to na pravou miru...tohle tu ale hodne casto chybi..
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 23:51:54

naštětí je tu ale diskuze, která uvede vše na pravou míru
Tomu se říká výpomoc v tvorbě novinek ... přesněji uvedení věcí na pravou míru.
Proto mam taky radši diskuze, které pokračují v myšlence a bud vyvrátí novinku, anebo podpoří.
Nechtějte po DD bezchybnost.
Nechci se teda nějak zastávat, ale vidím to tak ...
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 11:54:11

Tak s timto nazorem se na 100 procent ztotoznuji. Az na ten milion rocne samozrejme.
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:00:17
avatar
"Dělat to samé pro konkurenčního výrobce je nesmysl, protože by se z toho web neuživil ;)"

To mi prostě nedá se nezeptat: To máš z vlastní zkušenosti, že psanim pro AMD-ATi se nedá uživit?
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:27:25

Tohle je velmi trefne
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:37:16
avatar
ne to ne, ale kdybych chtěl vést profesionální web s placenou redakcí, tak bych se musel poohlédnout po parterech, kteří by ty podmínky poskytly a v případě že bych to chtěl mít jako business, tak je AMD-ATI to poslední na které se obrátím - bez urážky ;) ale to je realita ...
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:05:21

AMD-ATI je ta posledna?? preco?? radi si vypocujeme resp. precitame viac..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:50:07
avatar
No sorry ale pokud bych měl jednat tržně a marktingově s cíle vydělat co nejvíc, tak za ATI nejdu ale jdu na poli grafik určitě za NVIDIA. Je to také v reálu vidět. ATI prostě markting neumí a hnojí co může i tam, kde by měla uspět na plné čáře. Člověk má někdy pocit, že se ATI přehazuje marktingovou část na weby a mnozí sa pak stávají terčem utoků že jsou fanATIci když ATI něco pochválí, protože si to skutečně zasloužila, zatímco u konkurence, která má nějakou spolupráci s jinými weby to vychází jinak ... sorry ale AMD-ATI nezvládá ani základní spolupráci na poli zápůjček natož dále ... místo aby AMD-ATI markting posílila, tak ho v ČR zrušila, pak se nelze divit, že už jen stejný přístup jak k AMD tak ke konkurenci je značně náročný a mnohé weby to prostě nezvládají ... pak se nemůžete divit že jsme nadšení každou marketingovou akcí ze strany AMD-ATI, protože alespoň vidíme nějaký zájem a spolupráci. Našetěstí jsou tu výrobci AMD ATI produktů, kteří se snaží víc, ale je pro ně obtížné zacelit tu mezeru. Prostě a jednoduše markting ze strany AMD-ATI více než pokulhává a mohu říci, že dokonce i konkurence (podle vlastních slov) toho lituje, jelikož se špatně porovnává s někým, kdo je špatně vidět!
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 13:44:37
avatar
neviem aky sud teda chcu robit, ked amd predava svoje cipy pod istou strategiou, on nekaze gainwardu aby od neho kupovala cipy, dal mu jasne najavo co si praje a co nie, gainward vedel do coho ide, a ze z toho amd nadsene nebude...tak neviem co sa teraz nafukuje, AMD si vazi sapphire ako vyrobcu ktory pri nom stal v dobrom aj v zlom... ak si teraz ostatny vyrobcovia myslia ze ked prejdu k amd tak sa z toho amd po..re
tak sa mylia... sada na kona a kon po dvojrocnom oddychu ma co ponuknut
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:55:11
avatar
no jasně že dali, když AMD-ATI všem slíbila stejnou podporu a podmínky, tak přeci nemůže najednou Gainward mít lepší ... zrovna ASUS nedávno hasil, že uvedl na trh OC edici HD 4770 (kterou máme jako jedni z prvních v kompletní recenzi na světě!). Prostě Sapphire a spol byly naštvaní, nedivíme se, jsou tu podmínky stejné pro všechny, ale jak říkám, jde o to, jestli zrovna ty co platí jsou lepší, než ty co požadoval gainward, osobně je mi milejší přístup gainwardu, ale když, tak pro všechny ... podle mě si AMD-TI prostě nadělala do kalhot a zcela zbytečně prohospodařila další šanci, jenže ono to není poprvé ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 09:04:40

Tam je ale spis problem (ted v ciste spekulativni rovine od Theo Valicha na Bright side of news), ze pokud AMD umozni prvni vydat OC modely ci jine nereferencni reseni svym majoritnim partnerum, tak podminky zdaleka stejne pro vsechny nejsou. Vzhledem k tomu, ze to je absolutne bezna strategie firem, ktere si sve vyznamne zakazniky pestuji a benefity jim davaji, tak to srovnani o stejnych podminkach pokulhava. A brano realne, stejne podminky pro vsechny asi nebudou - ten kdo odebira vice, muze mit vice pozadavku a bude mit vice vyhod. To nic nemeni na tom, ze Gainward se vrhl proti proudu a nasledne za to byl potrestan, takovouhle akci bez podpory ci souhlasu od AMD musel brat jako riskantni a rizikovou. Ovoce za to sklidil, otazka je zda AMD tim, ze vyhovi svym privilegovanym partnerum a GW odrizne, neprijde vlastne v dusledku o vic a to o dobre jmeno, ktere ji GW svym pristupem k tvorbe nereferencnich modelu za tu kratkou dobu udelal.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 16:32:55
avatar
"The Inquier (najednou) nepatří mezi důvěryhodné" pravil člověk, který od nich přejímá jeden článek za druhým...Haha.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 16:43:58
avatar
The Inquirer niky nepatřil mezi důvěryhodné, ale přejímání článků proč ne, jen se musí mít na vedomí, odkud ty informace jsou ... nicméně většinou si základ informace ukazuje jako správný a v tom je Inquirer dobrý ... tady je základem, že Gainward končí s ATI ... a to sedí ...
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OBR 2009-05-29 09:10:36

Měl bych dva dotazy:

Kolik kusů HD4850 s GDD5 se prodá oproti ostatním AMD kartám?

Kolik kusů grafik vyrobí Palit z celkového počtu karet s AMD chipy?

Prvně znát odpovědi na tyto otázky a pak řešit zda je to průšvih či nikoliv. Můj názor. Jaký je váš?
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 13:59:18
avatar
já bych řekl že HD 4850 s GDDR5 se prodá spousta, protože je jen nepatrně dražší než nejlevnější sapphire HD 4850 GDDR3. Navíc má přetaktované i jádro. Je to v podstatě HD 4870.Nicméně pokud by tuhle kartu dělali všichni výrobci, kdo by si pak koupil HD 4870? Od Gainwardu perfektní nabídka. Je docela otázkou jak ji vůbec Gainward může prodávat tak levně. Už jsou GDDR5 tak levné? Tak proč stojí běžná HD 4870 víc jak 4 tisíce?

EDIT:// aha, tak koukám že už dost zlevnily i HD 4870. To je neuvěřitlné jak jsou dnes ty grafiky levný. Škoda že je HD 4870 tak "nenažraná" i v iddle.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 15:16:10

Diky za koment, ale "ja bych rekl" je bohuzel malo. Chtel by to nejaka fakta. Co DiDi?
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:17:33

Ono to je cely prave jen o tom marketingu, vyrobcum je fuk jestli prodavaj ATI, nvidia nebo treba S3. Jim jde o to na tom videlat a je jim uplne jedno jestli je to technologicky lepsi HW Ati. Polepky na krabici zpravej vse, navic z vlastni zkusenosti vim, ze nvidia ma sve jmeno (dost zakazniku bere ati porad jen jako alternativu).
Kfirr64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:40:15
avatar
(''Podíl na desktopu je 65:35 pro NVIDIA, což rozhodně zcela neodpovídá jejich postavení v testech'') pro dd - myslim ze je potreba se na ten podil na trhu podivat z uplne jinyho uhlu proste NVIDIA stejne jako INTEL ma na trhu porad o neco lepsi jmeno je to takovy moralni komplex bez ohledu na to ze ATI ma hardverove lepsi grafiky je to smutny ale je to tak.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:40:47
avatar
No vidím, že tu teda pěkně flamujete. A tím nemyslím flámujete.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 14:43:20
avatar
kua DD pořád píšeš o tom jak si AMD kope jámu a jak nezvládá marketing ..máme si snad začít z lítosti kupovat AMD grafiky nebo vylepovat po městě plakáty s nápisem ,,kupte AMD grafiku, nezvládá marketing tak jí pomáháme,,
Earendil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:07:18

Dnes jsi mě vážně pobavil Micr0 :-D

nemyslím, že by to pomohlo.. Do večera by to bylo přelepeno plakáty Nvidia rulezzzz :-D
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:42:40
avatar
ne to určitě ne, utrácíme za to své peníze nevidím důvod proč je utrácet za něco, co může být horší, ale volám po tom, aby se přestalo upřednostňovat automaticky jedna značka, protože má víc peněz a zaplatila si podporu některých webů a tak všichni budeme brát jejich slova, jako slovo boží ... já jen chci, abyste trochu přemýšleli při čtení a vybírání, nic víc nic míň. Ostatně proto DDWorld vznikl, abych tu měl konečně přístup ke všem informacím bez toho, aby mi je někdo zkresloval ;)
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 20:34:02
avatar
ty nám ale říkáš že PCtuning a vše co je tam napsaný je špatný a není to pravda, bo to jsou neověřený informace - přitom vubec nevíš z kama je vzali ..ty nám napíšeš žes čerpal z tama a že to říkal ten a ten ale třeba zrovna ten kecl kravinu která je zbytečná a ty máš blbý info, přitom pořád prohlašuješ že ten web je podplacenej bla bla
jak mužeme vědět jestli nejsi ty ? jenom slovo nám nestačí a dukazy na ostatní weby taky nemáš a pokud jo tak ukaž
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 20:53:33

DD by měl především pomlčet s obvinováním ostatních webů.
Vám do toho nic není, jelikož vám stejně nemůže nic dokázat, ani vysvětlit.
Je jasný, že se podobný věci dějou, ale mluvit o sobě jako o nezaujatém a jen poukazovat na jiné, bez důkazu nelze.
Ono ani ty důkazy nejdou pořádně doložit, takže jediné co mu zbývá je, dělat svou práci dál, slovo amatér vypustit a na štěkny se vys..
Těm se stejně nazavděčí
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 22:26:40
avatar
Kde sem mluvil v tomto smyslu zde o PCT???

Důkazy, ty sou na webu v článcích atd.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 09:58:04
avatar
oky, možná to nebyl PCT ale nevím teda kdo je ,,obr,, ;-) pokud je obr PCT tak si už hodněkrát psal o tom že má neověřený info a že tomu spíš nemáme věřit
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 19:36:18

Jj a vzdy to bylo nejak takto: Jen JA mam overene informace od zdroje ktere jini ani nemohou mit.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:50:59
avatar
Proboha to tu musíte dávat takové fotky? Zase si musím léčit žlutou zimnici!

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/%C5%BDlut%C3%A1_zimnice

PS>Sorry za offtopic.
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - SERIOZNY MARKETING 2009-05-28 15:54:40
avatar
SERIOZNY MARKETING - SERIOZNYch technikov
kedze vsak
spotrebitel doveruje tomu kto mu ponukne viacej farieb a svetielok je vysledok vopred jasny

Moj znamy z Holandska sa ma vzdy pyta, prisiel si na octavii s Prahy, zaujimave...?..
a doplni : Ja som sa v octavii viezol s taxisluzbou z letiska,
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 15:57:13

DD nepochopil jsem tuhle větu cituji: "tak povedená grafická řada, jako je Radeon HD 4000 si proti konkurenční NVIDIA GF9/GT200, která v mnoha případech absolutně nestíhá ...atd."

Souhlasím s tím, že řada grafik HD 4000 je mimořádně povedená ale že by Nvidia v řadě případů absulutně nestíhala s tím nesouhlasím ... poměr cena/výkon bych neřešil. Tohle bys měl dovysvětlit, protože právě kvůli těmto výkřikům máš možná zbytečně nálepku fanATIka.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-28 20:38:16
avatar
ano, přesně těmito ,,výkřikama,, navádíš na AMD, dostáváš ,,nálepku,, fanATIk a manipuluješ s lidma kteří o tom moc nevědí přičemž si pamatuju jak si nám vysvětloval nehezkej marketing nVidie a lákání na nic .
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2009-05-28 21:58:57

"... jako je Radeon HD 4000 si proti konkurencni NVIDIA GF9/GT200, ktera v mnoha pripadech absolutne nestiha, ..."

Tak toto je pekny blabol. Rad bych vedel na zaklade ceho se zaklada.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 09:13:42
avatar
"... jako je Radeon HD 4000 si proti konkurencni NVIDIA GF9/GT200, ktera v mnoha pripadech absolutne nestiha, ..."

Tenhle "výkřik" ,mohl víc rozvést. Osobně jsem ho pochopil tak že řada GT200 měla být high end a HD 4000 je střední proud, v tomhle to nvidia nezvládla a ATI ji vypálila highend rybník cenami.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 10:01:21
avatar
to Fox_25 : řada GT200 i HD4000 měla bejt v prvým počátku high-end jenže ATi si řekli ,,proč neshodit nVidiu tím že mainstream bude výkonej jako high-end,, a jenom přeznačili
není to z žádné informace ani článku nic, je to muj výmysl a blaf ale tak já to vidím .. AMD nejsou svatoušci a rozhodně ani nebyli
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 18:20:12
avatar
To je možné, jenže pokud by ATI chtěla opravdový jednočipový high end tak by musela přijít s něčím jiným. ATI spíš chtěla udělat skutečně výkoný střed za dobré peníze a taky nevidím důvod proč Nvidii neshodit, v porovnání s ATI je Nvidia "trošku" větší společnost. Popravdě je mi to tak nějak jedno, hlavně že mám rychlou kartu za 6000,-
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 11:02:01

Takové chování - omezování tvůrčí praáce - je nemorální. A proto nerozumné.
Jak říkal Talejran: To je horší, než zločin - to je chyba!

to DD. Myslím, že každému říkat co má dělat, je jeden z projevů arogance.
Myslet si: "já jsem nejlepší, vím to a nikomu to přece nebudu vysvětlovat" a podle toho se chovat, je také projev arogance - v nejlepším stylu našich politiků (těch lepších!).
Takže podle toho, co píšeš, AMD arogantní v tomto případě je.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-05-29 11:23:02

Zse bych ale rozlisoval rikani nekomu co ma delat a co ne a vnimani nastaveni podminek spoluprace v tomhle pripade. AMD stanovilo nejake mantinely, ktere uvedeny ve smlouve, urcuji podminky spoluprace obou subjektu. Tady jde o to, ze AMD vychazi prirozene vstric svym velkym odberatelum (PC Expert/ASUS) a umoznuje jim lepsi podminky na trhu. Pokud Gainward nemel dohodnuto, ze muze kartu techto specifikaci vydat, nemuze se divit, ze u AMD vypovi spolupraci ci ho nejak jinak omezi (nedodani Rv740). Je to bezne trzni chovani, moralni ci nemoralni hledisko s tim nema az tolik spolecneho. Otazka je, zda tim AMD nepotira konkurenci v radach svych prodejcu, respektive zda PC Expert a dalsi privlegovani vyrobci nepotiraji konkurenci pres tlak na AMD. Ale jak jsem psal jiz vyse, ze strany Gainwardu to jako arogantni chovani od AMD vnimat bez problemu lze. Je ovsemnutno videt to v celku.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 599x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 870x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3271x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1358x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1224x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1901x
Komentářů: 1