Má smysl pořizovat iPhone i když jste nadšenci do Androidu? Tisk E-mail
Napsal Michal Herout   
Čtvrtek, 20 červenec 2017
altMá smysl pořizovat iPhone? Po nemilé zkušenosti s LG G4, kdy jsem si telefon zakoupil před létem 2016 za cca 11 000Kč a po roce používání se proměnil v nepoužitelné těžítko (bootloop) jsem se rozhodl pro změnu.

Jsem IT nadšenec, servisák IT, fanoušek a GEEK systému Android a obdivovatel služeb od Googlu.

Mým prvním telefonem s Androidem byl ZTE Blade viz.javascript:void(0);/*1500551546182*/, dodnes mám telefon funkční. Přežil tolik pádů na asfalt, vlhkost během stanování.. Začínal s Androidem 2.1 a díky komunitě jsem zůstal u Androidu 4.4. Za tu dobu jsem jednou vyměnil baterii.

Mým druhým telefonem bylo Xiaomi Redmi 1S. Začínal s Androidem 4.3 a aktuálně funguje s Androidem 7.1. Dodnes funkční, daroval jsem ho mamince. Nedávno bylo potřeba vyměnit napájecí konektor (maminka ho vylomila). Za cca 150Kč a během 14 dní tu byl z Číny. Vyměněno a telefon funguje dál.

Jako služební telefon, složený z několika rozbitých telefonů jsem několik měsíců používal iPhone 5 (paralelně s Xiaomi Redmi 1S). Nemohl jsem se s iPhonem sžít a vzhledem k ceně nového přístroje bych o něm ani neuvažoval - nefungoval úplně podle mých představ. 

Dalším mým telefonem bylo LG G4 H815. Byla to největší chyba kterou jsem kdy udělal. Po roce a dvou měsících umřel na výrobní vadu základní desky (bootloop). Jinak to byl perfektní telefon. Z počátku měl vynikající displej a fotoaparát, fungoval opravdu svižně. Po čase se displej začal vypalovat a všímal jsem si mrtvých pixelů. Dnes je telefon již ve křemíkovém nebi. Od LG si již nekoupím ani pračku, to je čistě můj názor.

Miluji otevřenost, různorodost a možnost úprav systému Android od Googlu. Uvažoval jsem nad telefonem Xiaomi Mi6, ale nakonec jsem si pořídil iPhone 7 128GB v matném černém provedení. Proč? Rozdíl v pořizovací ceně pouze 2000Kč v tomto roce 2017. Co zůstatková hodnota telefonu po 2 - 3 letech? To se dozvíte se na konci. Xiaomi Mi6 je v Číně dostupný za cca 9000Kč. Zde v ČR ho prodávají s neuvěřitelnou marží a ještě k tomu nepodporuje všechna potřebná LTE pásma. U iPhonu 7 je podpora moderních a rychlých bezdrátových technologií samozřejmostí, vč. podpory VoLTE.

Apple iPhone 7 je pro mě příjemnou změnou.
Apple se za poslední dobu dost změnil a je mnohem otevřenější. Nyní jsou v iOS možnosti, kterými dřív systém nedisponoval. Přechod z Androidu na iOS bych považoval za bezproblémový a člověk si rychle zvykne. Všechny moje stávající aplikace z Google Play lze nalézt i v App Store (jediná chybějící aplikace je WIFI Analyzer k práci s WIFI sítěmi a Fuelio - jsou však dostupné alternativy), několik aplikací je dokonce navíc. Telefon funguje perfektně, plynule a nic dalšího mi v iOS nechybí. Telefon se dá uživatelsky dostatečně přizpůsobit a vše je vychytané do posledního puntíku. Stavba telefonu a jeho dílenské zpracování je na špičkové úrovni. Vše se dá rozebrat do posledního šroubku a v případě poruchy nějaké součástky lze vyměnit.



Menší otevřenost, nemožnost úpravy a zásahu do systému je daň, kterou je nutno obětovat za stabilní, velice rychlý, optimalizovaný a perfektně zabezpečený systém. Aktualizace iOS a jeho podpora je jistá vždy na několik let dopředu.


Telefon není nutné po roce používání k získání aktuálního a bezpečného systému rootovat, odemykat bootloader, odstraňovat otřesné UI a aplikace od výrobce telefonu a nahrávat neoficiálně čisté distribuce aktualizovaného systému Android. 

Všichni uživatelé Androidu, zeptejte se svého telefonu, kdy dostal váš Samsung, LG, HTC, Huawei ... poslední bezpečnostní záplatu?

Co zůstatková hodnota telefonu Koukněte se po bazarech. iPhone 6 v 16GB seženete přibližně za 8500Kč. Samsung Galaxy S5 za 4500Kč a Samsung Galaxy S6 okolo 5000Kč. Nový Samsung Galaxy S7 stojí dnes cca 16200Kč a Samsung Galaxy S8 lze nový pořídit za cca 21900Kč.

LG G4 jsem koupil nový v roce 2016 za 11 000Kč. Dnes se v bazaru dá pořídit za cca 3000Kč! Zůstatková cena je zde ve prospěch Applu.

Jak odolný je vlastně iPhone 7? Koukněte se zde:

 

Jak jsem spokojený s iPhonem 7 128GB v černé verzi?

Plusy: 

  • Telefon skvěle padne do ruky
  • Vynikající dílenské zpracování telefonu, použití materiálů a součástek nejvyšší kvality (safírové sklíčko a kvalitní nátěr, kvalitní komponenty uvnitř)
  • Perfektně jasný, barevný a čitelný displej
  • Vynikající fotoaparát
  • Procesor Apple A10 Fusion je velice výkonný a zároveň úsporný (soupeřem je spíš novější Snapdragon 835 s 10nm)
  • 128GB vnitřní paměti je naprosto dostačující pro každodenní práci, hromadu aplikací, fotografií, 4K videa, map, filmů v HD, hudby i přenos souborů
  • Telefon je krásně optimalizovaný, rychlý a vše šlape jako hodinky
  • Stereo reproduktory jsou hlasité a jejich reprodukce kvalitní, 3.5mm jack mi nechybí (stačí připojit redukce ke sluchátkům)
  • Vynikající podpora softwaru a časté aktualizace iOS - bezpečnost systému je na prvním místě, šifrování telefonu automaticky v základu
  • Výhodou a bonusem navíc je certifikace IP67 - zmoknutí telefonu, pád do vody a případné polití by jablíčko mělo přežít (ke koupání a potápění však stále doporučuji voděodolná pouzdra, elektronika do vody prostě nepatří)
  • Vynikající zůstatková hodnota po určité době (rozhodnete-li se telefon prodat)

Mínusy:

  • Telefon by mohl mít vyšší rozlišení displeje vzhledem k ceně, ale nižší rozlišení displeje Apple kompenzuje skvělým jasem, čitelností a barevností. Displej je dostatečně jemný vzhledem ke své velikosti
  • Zamrzí absence IR blasteru ke vzdálenému ovládání televizí a jiných zařízení

Jaký pohled a názory máte vy na mobilní telefony? Podělte se v komentářích a diskutujte.




Zakusili jste někdy podobnou změnu? Chystáte se?


Starší články


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 626x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1550x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1237x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1166x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1915x
Komentářů: 3