Článek: Vše kolem kvalitního ozvučení domácího kina – aneb pořádný zvuk je základ dobré podívané Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Monday, 03 January 2011
Přejít na obsah
Článek: Vše kolem kvalitního ozvučení domácího kina – aneb pořádný zvuk je základ dobré podívané
Kabely a Instalace reprosoustavy s kalibrací
Zvukové formáty
Závěr
alt

 

 

 

 

 

Článek: Vše kolem kvalitního ozvučení domácího kina

– aneb pořádný zvuk je základ dobré podívané

Dnes budeme pokračovat v krátkých informačních článcích o domácím kinu. V minulém článku jsem rozebíral druhy pláten a jejich povrchů, nesmíme ale zapomínat že dobrá polovička kvalitního prožitku z filmu u domácího kina představuje i kvalitní ozvučení. Proto si dneska ukážeme jak správně si takové domácí kino ozvučit, jaké problémy to přináší a také se podíváme na současné nejpoužívanější zvukové formáty a rozdíly mezi nimi.

(decentně ozvučená místnost)

 

  • Vybíráme Reciever

Za srdce každého domácího kina můžeme považovat reciever a jeho výběrem bych začal jako první. Pokud plánujeme přehrávat originální BlueRay disky, musíme si dát pozor jaké zvukové formáty reciever podporuje. Nejdůležitější je určitě DTS-HD Master a Dolby Digital True HD, tyto nejnovější zvukové standarty nabízejí totiž mnohem větší datový tok a zvuk je proto ještě plnější a kvalitnější. Jediné omezení je ale v tom že aby byly tyto formáty aktivní musí být reciever připojeny přes HDMI, (přes optiku ani metalický kabel to není možné dosáhnout a  zvuková stopa se převádí do klasického DTS/Dolby digital) takže musíme počítat s tím, že pokud si budeme reciever připojovat třeba na stolní počítač musí býti tento počítač vybaven konektorem HDMI verze 1.3 a vyšší. U stolních Blue-Ray přehrávačů nás tento problém trápit nemusí je již tímto novějším HDMI konektorem vybaven.

Další parametr, který nás bude zajímat je kolik dokáže daný reciever obsloužit kanálů, tj. kolik lze na něj připojit reprobeden. Valná většina nových modelů umí 7.1 nebo 7.2. Starší modely mají 5.1, což nás zas tolik trápit nemusí, i zde je zvuk velmi dobrý, akorát jsou zde zákonitě horší efekty přicházející ze stran, které musí nasimulovat zadní i přední bedny. Pokud se podíváme na ceny recieveru začínají již na hranici 3-4tis s DPH za levnější 5.1 modely i s podporou DTS-HD, což není zas tak zlé oproti době před pár lety, ceny šly opravdu hodně dolů. Ceny 7.1-7.2 modelů začínají na hranici o něco výše a to od 7-8tisíc s DPH. Velice pěkný poměr cena/kvalita nabízí již řadu let třeba firma Onkyo nebo se můžete podívat po dražších značkách typu Denon apod.

(zástupce vyšší třídy s podporou THX)

  • Vybíráme Reprosoustavu

První věc, podle které vybíráme reprobedny k recieveru, je určitě velikost místnosti a také dle parametrů samotného recieveru. Takže do menších místností už kvůli místu volíme menší reprobedny a to i přední sloupy, které bývají ve většině případů větší než zbývající satelity. Musíme si taky dávat pozor, abychom nepořídili reprobedny s výkonem větším než má reciever, pak bedny nebudou hrát na plný výkon a defakto jsme si připlatily naprosto zbytečně. Dále máme na výběr, zda si koupíme reprobedny už jako hotový set nebo zvlášť. Méně zkušeným uživatelům doporučuji buď již nějaký ten hotový set, nebo si nechat poradit od prodejce. Zkušenější uživatelé určitě zvolí druhou možnost a to si sestavit celý set dle svých vyšších požadavků :).   

(Přední 3pásmové sloupy vyšší cenové třídy)

Další co nás po výběru předních a zadních satelitů bude zajímat je subwoofer. Pokud na něj už nemáte místo nebo peníze nemusíte se bát, lze zakoupit i přední třípásmové sloupy, které již v sobě mají na bocích zabudované basové reproduktory, které velice obstojně dokáží subwoofer nahradit, takže i zde je řešení. Jinak ti co si subwoofer chtějí pořídit, by měli vědět, že je určitý rozdíl v provedení nasměrování basového reproduktoru. Pokud je basový reproduktor nasměrován směrem do země, šiří se basy více rovnoměrně do místnosti, pokud je nasměrován na diváka je efekt trošku jiný, tj. doporučuji si toto nejdříve vyzkoušet buď v nějakém studiu co komu bude lépe vyhovovat, nebo se poradit s prodejcem co bude vzhledem k provedeni místnosti vhodnější, já osobně používám subwoofer v provedeni s reproduktorem směrem do země, protože mám menší místnost a  v umístění subwooferu jsem dosti omezen.

(vlevo s reproduktorem „na diváka“, vpravo směrem do země)

Podívejme se dále ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 260x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 215x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 610x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1513x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníTuesday, 09 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1717x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalMonday, 08 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1537x
Komentářů: 5