Oppenheimer v kinech – vizuálně působivá fyzika a historie Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 20 červenec 2023
Vybroušený film o jedné z klíčových postav dějin nejen fyziky vstoupil do kin. Oppenheimer od Christophera Nolana je vizuální i herecká podívaná. Skvělé dialogy a opravdová filmařina. Bohužel pro mainstreamové publikum jde možná o film „až příliš historický“, že většina nepochopí fyziku a technologii kolem atomové bomby, ani většina současných lidí nemá myšlenkové kapacity pochopit okolnosti a dilema nad tím atomovou bombu stvořit a použít. Nicméně je zjevné, že ze strany Nolana jde hlavně o pokus konečně dostat Oskara :). Povést by se mu to mohlo.
AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-23 07:54:59
avatar
Že by sem se po dvou letech zas jednou podíval do kina? u nás tematicky 5.8....
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 09:23:32
avatar
Také uvažuji. Jen by mě zajímalo jestli se děj zabývá i jeho poválečnými léty nebo to končí "americky" tj. oslavou válečného zločinu masové vraždy japonských civilistů.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 12:03:33

Trochu spoiler, ale mi přišlo, že se film hodně zabývá poválečnými léty.

Na můj vkus moc keců a nezajímavé politiky, ale jiným to naopak vyhovuje.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 12:21:23
avatar
Taky jsem teda nikdy nepochopil, že USA nebyly souzeny za svržení atomových bomb na civilisty. Vždyť je to to nejodpornější, co může kdo udělat. A absolutně nevěřím, že to nešlo jinak, třeba demonstrovat japoncům sílu atomové bomby někde mimo civilizaci. Teď jen doufat, aby taková vyloženě zrůdnost a šílenost nenapadla i vypatlaného rusáka.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 12:44:40

Tohle je velice těžké téma. Pokud se oprostíme od emocí, tak je kus pravdy na tom, že tento čin nejspíše více životů zachránil, než kolik jich zmařil. Rychlejší ukončení války s Japonskem ve filmu zaznělo.

Pak se ještě nabízí myšlenka, jak by dopadla studená válka, pokud by nikdy nedošlo k použití atomových bomb v Japonsku. Nikdo by si totiž nebyl vědom té hrůzy, jakou je schopna tato bomba způsobit a pokud by k prvnímu použití atomovek došlo během studené války (kdy jich obě strany měly mnohem víc a v mnohem silnějších provedeních), byly by následky mnohonásobně horší. Myslím si, že použití atomovek v Japonsku pomohlo přečkat studenou válku bez dalších jaderných útoků. Svým způsobem je tedy dobře, že atomovka byla poprvé a naposledy použita hned na začátku a ne až v pozdějších dobách.

Demonstrace mimo civilizaci bohužel není dostatečná, teprve až když vidíš tu hrůzu a zkázu na lidech, tak ti dojde jak strašná zbraň to je.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 15:18:15
avatar
Nikdy jsi nepochopil? To je zvláštní. Co vás v těch školách učí? Divný, přitom historické pořady, záznamy atd. všechny jasně ukazují, že svržení obou bomb bylo extrémně efektivní a zachránilo přímo miliony životů a v následujících dekádách pak až stamiliony dalších ...

Ano, obě bomby byly silné, ale počet obětí obou výbuchů a následků je naprosto zanedbatelný s tím, kolik lidí by umřelo, kdyby se Japonsko muselo dobývat konvenčně jako tichomořské ostrovy před tím. Realistické odhady ztrát jsou minimálně miliony Japonců, fanatických obránců božského císaře, kteří by sebou vzali statisíce amerických vojáků ... takže proti tomu je počet obětí obou bomb naprosto zanedbatelný ...

Navíc možná si zjisti, kolik civilistů umíralo během konvenčního bombardování v Evropě i Asii a konvenčních bitev. Opět, počet obětí obou atomových bomb jsou proti nim zanedbatelná.

A bohužel další důkaz že k mému nepochopení nechápeš je v tom, že prý šlo demonstrovat účinky jinak ... nešlo. Nechápeš, že současní Japonci a současní lidé obecně, žijí úplně jinak s úplně odlišnými vědomostmi a přehledem i informacemi, než tehdejší Japonci. Drtivá většina z nich tehdy měla císaře za boha a to ho nikdy neviděli a neslyšeli, a vzdát se byla hanba, takže klidně by se jich miliony se svými rodinami obětovali. Ty ale koukáš na tehdejší lidi a události současným pohledem, což je prostě nesmysl.

Svržení obou atomových bomb nebylo rozhodně zločinem ani odporným aktem USA, ale naopak tím zachránili mnohonásobně více životů a to převážně těch neamerických. Svržení obou bomb mělo za následek, že se nakonec Japonci vzdali (což do té doby bylo nemyslitelné a mimochodem první výbuch je ani na přímou žádost ke kapitulaci nevedl) a bez toho aby prostě byla zničena ta města a běžní Japonci pocítili tu sílu amerických zbraní (a tehdy nebyl internet), by se nikdy nevzdali.

Oba výbuchy ale měly mnohem větší pozitivní celosvětový dopad. Zachránily přímo i nepřímo stovky milionů ne-li miliardy životů v dalších desítkách let, kdy strach z atomových zbraní (jež jsou dnes mnohem účinnější) vedl k tomu, že se prostě i dnes zločinci jako russko bojí, je použít. A pro tvou informaci, russko je nemohlo použít první, protože je neměli ;). Až díky německému programu a zajatým německým vědcům se jim podařilo dokončit bombu několik let po válce, kdy už ale právě ty dvě americké bomby sloužily jako odstrašení proti tomu je použít ...

Takže svržení obou bomb rozhodně nebyla zrůdnost ani zločin, ale přesně naopak. Zajistily mír a zachránily mnohonásobně více životů, než jich vzaly. A zachraňují je stále. Ale pomalu se blížíme do bodu, kdy bude pět nutné atomovky pravděpodobně použít kvůli nenapravitelnému zločineckému teroristickému státu, který prostě nedá pokoj a nevzdá se páchání zla. Ovšem lidstvo a svět si nemůže dovolit jeho další existenci tolerovat ...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 05:11:15
avatar
Já ale toto všechno vím a už vůbec mě nemusíš vysvětlovat, kdo měl atomovku první a že jí rusové neměli. Ale zločin na civilistech je furt zločin na civilistech, ať už před tisíci lety, před sto lety, nebo teď. A alternativní budoucnosti (teď už minulosti) v jiných vesmírech já neznám. Takové zbraně, kdyby lidi měli aspoň trochu rozumu, neměly být nikdy použity. A že se blíží doba, kdy budou muset být zase použity, tak to opravdu doufám, že neblíží a toto se nestane. Myslím, že NATO má uplně v pohodě na to, porazit rusáka bez nich a tohle by byla výhoda akorát pro rusáka, který vlastní nejvíc atomovek na světě. Jestli začnou lítat atomovky, tak na straně západu bude dle mě mnohem více obětí a zkázy. USA mělo sejmout rovnou i rusáka, když měli atomovku první. Rusko začalo druhou světovou stejně jako Německo napadením Polska. Z mého pohledu uplně stejný hovada, tak proč se s nimi spolčili, moc dobře věděli, že je to zlo. Nikdy nepochopim, že ty kurvy ruský byli ještě bráni jako osvoboditelé a hrdinové.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 16:35:19

Pozeral som dokument aj niečo si o tom prečital o japonske svetove vojne. Tam bol trošku iny problem USA už odrezali Japončikov od paliva a nerasnych surovin, tak že Japonsko nemalo s čim bojovať mymo svojho uzemia, problem bol v tom že na svojom uzemi stale mali obrovsku armadu a tu proste USA nevedelo inak poraziť lebo nemali dosť lodi na presun svojej armady do Japonska bolo prakticky nemožne.
Na druhej strane Rusi vyhrali vojnu v maji v EU a celu svoju armadu presunuli na vychod a Rusi mali už pripravene 3 miliony vojakov čo bolo dosť na dorazenie Japonska, už aj nejake ostrovi im zabrali. Keby USA nehodilo tie atomovky tak vojnu v Japonsku by vyhrali Rusi, tie straty po zhodeni atomoviek v Japonsku boli zanedbatelne 50 000 čo je nič oproti 50 milionom mrtvych v 2 svetovej. Ale dosť na to aby Japonsko kapitulovalo do ruk USA a nie Ruska
Japonci mali na vyber alebo kapitulovať Rusom alebo USA, volili radšej Floridu ako Sybir
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 17:05:09
avatar
Měli ty atomovky hodit i na rusáka, když už teda chtěli to zlo porazit a rusák je měl až roky po nich. Jaký byl rozdíl mezi němcem, japoncem a rusákem. Rusák začal druhou světovou s nimi a všichni věděli, že je to zlo stejně jako oni a přitom si s ním stejně podali ručičky a rozdělili území i když věděli, že na atomové bombě pracuje a dřív nebo později jí bude mít taky.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 17:18:50

Tak USA v tedy s Ruskom boli za dobre, za par drobnych im darovali aliašku vo velkosti EU a niako ich neohrozovali proste 2 lide na 1km2 bez lodi.
USA rusov mali radi do Putina, USA mali kontrolu nad všetkymi Ruskymi atomovkami, vlasnili všetke ruske ložiska nerastnych surovin + Rusi boli zadlženy až po uši a pripravovala sa privatizacia v Rusku čo by bol Rusky koniec, prišli by o všetko a makali by v zahraničnych tovarnach a zisky by išiel do zahraničia, jedine čo by Ruskom ostalo by boli dlhy, tak ako je to u nas.
Lenže Ruskym židom sa to nepačilo a USA pekne vypoklonkovali s Ruska, USA nechali len 49% podiel v Ruskych težarskych firmach, vyplatili dlhy a postavili sa na nohy a už Rusi začali liesť do USA planov v Lybii Irane, Syrii Korei... Preto ta snaha znova si podmaniť Rusko.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 17:36:45

Tak napřed chceš soudit USA že použili atomovky proti lidem a pak dodáš, že je měli hodit i na rusáky tak jak teda?
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 17:47:43
avatar
Když už teda bojovali se zlem a použili zlo pro vyšší dobro, tak to měli dokončit, když měli tak extrémní výhodu na svoji straně a moc dobře věděli, co je rusák zač a že na té výhodě co mají, pracují také. My a půlka Evropy jsme to pak odsrali, že západ nedokončil co měl a opět stejně jako před druhou světovou nás v tom nechal.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 11:52:14
avatar
nemá smysl řešit historii. Použití atomových zbraní proti Japonsku bylo zločinné, stejně zločinné by bylo i jejich hypotetické použití tenkrát proti Rusku.

V podstatě nic se nezměnilo. Zločinným by se stal kdokoliv by je použil jako první.

Nemá smysl to řešit. Cíl pro dnešek je jasný: Evropa se musí vyzbrojit, aby už nikdy netahala za krátký konec, ani proti Rusku, ani Číně a ač to zní zvlášte, ani proti USA. Bylo a je nezodpovědné, že vyspělá evropa se dosud spoléhala na své USA spojence, že případný konflikt vůči evropě vyřeší. Pak logicky se stáváme jejich vazaly. Není to z mé hlavy, nedávno například Macron kritizoval nákupy F-35 pro které se rozhodla většina vyspělých evropských zemí včetně ČR. Jednak nás to činí velmi závislými na USA, jednak je to pochopitelně drahé, nechají si to zaplatit když mohou. Správným řešením měl být vývoj vlastního letounu 5. generace ala Eurofighter, schopnost vyrábět jej v Evropě atd. Jedině takto budeme moci udržet si naše evropské hodnoty, aniž bychom se museli snižovat k válečným zločinům kterých se neštítí Russko, Čína a bohužel ani USA
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 02:24:28
avatar
Pravidla toho co je a není válečný zločin jsou jasná a platí bez ohledu na stranu konfliktu:
- Jakýkoliv útok zaměřený primárně na civilní obyvatelstvo je válečným zločinem
- útok na Hirošimu a Nagasaki přinesl čistě civilní oběti. Způsobit škody armádě nepříteli nebyl v tomto případě ani vedlejší záměr.
Z toho jasně plyne válečný zločin a zde bychom mohli skončit.

Citace:
Navíc možná si zjisti, kolik civilistů umíralo během konvenčního bombardování v Evropě i Asii a konvenčních bitev. Opět, počet obětí obou atomových bomb jsou proti nim zanedbatelná.

- konvenční masivní bombardování měst je opět cíleným útokem na civilisty a opět také válečným zločinem, kterého se za 2.sv. války dopouštěly obě strany.

To, co prakticky děláte je, že jeden válečný zločin omlouváte jiným válečným zločinem, místo toho abyste odsuzoval KAŽDÝ výskyt válečného zločinu, ať je páchán jakoukoliv stranou. Jste buď obětí propagandy pokud věříte, že jakýkoliv válečný zločin může být dobrým nebo jen duševně nevyspělý.

Citace:
běžní Japonci pocítili tu sílu amerických zbraní (a tehdy nebyl internet), by se nikdy nevzdali.


Asi nemáte děti že? Myslíte, že by se nevzdali třeba malé děti nebo i kojenci? Raději je všechny povraždít že? Já osobně bych s takovým názorem nemohl nejen usnout, ale nejspíš bych se sám odstřelil. Tohle je už moc, myslím že takováhle ukázka absence sebemenší špetky empatie, už vykazuje známky psychopata
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 09:09:56

Jenže ti Japonci by se opravdu nevzdali, byli zfanatizovaní a při pokusu porazit Japonsko čistě válečnou silou by ztráty na obou stranách byly v milionech. Takže si musíte vybrat - obětovat miliony lidí, nebo "jen" 200 tisíc? Bez obětí bohužel nebylo možné ten konflikt ukončit.

PS: kojenci nebo malé děti bohužel nerozhodovaly o kapitulaci Japonska...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 10:49:54
avatar
Já Vám říkám co je a není válečný zločin. To, co navrhujete válečný zločin je. Například klasická invaze proti nepříteli a boj s jeho armádou je v pořádku a není válečným zločinem bez ohledu na ztráty

Citace:
PS: kojenci nebo malé děti bohužel nerozhodovaly o kapitulaci Japonska...

ano, to jaksi všichni chápeme, důvod víc proč je cíleně nezabíjet. Ne cíleně zabíjet jak tu navrhujete
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 13:14:35

Ano, byl to válečný zločin. Pokud se ale budeme bavit o všech válečných zločinech druhé světové války, tak použití atomovek nevyčnívá, naopak totálně zapadne v množství všech ostatních zločinů. Pokud tedy soudit státy za jejich válečné zločiny, tak použití atomovek bude někde hodně vespod na seznamu. Ale pořád je to válečný zločin, o tom žádná.

Pak je bohužel druhý fakt a to je ten, že poměr počet civilních obětí vs. přínos pro mír vychází u tohoto válečného zločinu velmi kladně (trochu blbé takhle to říct, ale tak to prostě je).

PS: pro mě je důležitý každý lidský život, nebudu tedy schvalovat myšlenku, že miliony mrtvých vojáků jsou lepší, než nižší statisíce civilistů. Obojí je stejně hrozné, protože ti vojáci mají rodiny a jsou otcové těch dětí, o které vám tolik jde.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 10:35:25
avatar
???

pravidla platí jen pokud se jimi někdo řídí - neřídili se jimi Němci, ani Japonci a neřídí se jimi ani Russko dnes. takže víte co si s těmi pravidly můžete, pokud je nejste chopen vymáhat na obou stranách ...

S bombardováním a zabíjením civilistů začali ve velkém Německo a Japonsko (dnes vidíme každý den v přímém přenosu bombardování Ukrajiny Russkem, že nejdete tomu russku vysvětlit, že jsou tu pravidla?), možná si něco zjistěte o útocích na Londýn atd. a Japonský útok na Čínu atd. Takže já neomlouvám válečné zločiny jinými válečnými zločiny. Nicméně pokud "civilisté" podporují válečné zločiny své země, což objektivně většina Němců, Japonců a dnes russů dělá, proč by se na ně měli brát nějaké ohledy a vůbec jim příslušet status civilistů? Jsou přímými podporovateli těch zločinů a o právo na ochranu tak přišli ...

Vaše empatie zjevně končí u těch dětí Japonců. A co takhle ti Američtí vojáci, to jsou také něčí děti, v mnoha případech mladí muži, kteří by v ohromným počtech umírali rukama zfanatizovaných Japonců (jako při všech bojích v Pacifiku), oddaných božskému císaři, a klidně by mu obětovali své děti. Ostatně sebevražedné útoky žen s dětmi opásanými výbušninami, nebo kdy se vrhali z útesů byly běžné ... Takže jak přesvědčíte takové obyvatelstvo, aby se vzdalo? Jednáním ani argumenty a ultimáty to nešlo ...

Asi nemáte děti, že byste nechal klidně tím peklem projít miliony lidí vč. dětí, a nechal byste tedy zemřít mnohonásobně více dětí pokud byste se tímhle musel probíjet konvenčně, jen abyste nepoužil atomovky? Obě atomové bomby byly použity správně a dobře a zachránily mnohonásobně více životů než vzaly, a to speciálně těch Japonských a bezpočet Japonských dětí tak nemuselo umřít v jinak nevyhnutelných konvenčních bitvách jak by se spojenci museli probíjet zfanatizovaným Japonskem, kde zemřít pro císaře byla nejvyšší poctou.

To je inteligence a empatie, která vám zjevně chybí a jste psychopat, pokud nechápete tu dobovou situaci, že obětováním 200 tisíc Japonců se zachránili miliony dalších a s nimi statisíce mladých amerických vojáků, kteří byli také dětmi .... a obě bomby navíc zachránily stamiliony dalších životů v dalších dekádách, kdy obě sloužily a slouží jako demonstrace síly a zabránily mnoha válkám ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 11:29:50
avatar
Citace:
pravidla platí jen pokud se jimi někdo řídí - neřídili se jimi Němci, ani Japonci a neřídí se jimi ani Russko dnes. takže víte co si s těmi pravidly můžete, pokud je nejste chopen vymáhat na obou stranách ...


Špatně, zákony, pravidla a hodnoty nejsou k diskuzi a platí univerzálně pro mě, i pro Vás jako příslušníka nějaké skupiny/národa. Jako morální člověk se nesmím ani pokoušet o jakýkoliv jejich "flexibilní výklad". Příklad: nepřítel nedodržuje ženevské konvence a mučí/vraždí naše vojáky kteří se vzdali. My to neděláme a umožňujeme nepříteli se vzdát, protože tyto konvence dodržujeme. Opět jest důkazem Vaší duševní nevyspělosti když tvrdíte, že pokud oni páchají válečné zločiny, tak jakože Vy/my můžete/me taky. Ne my nemůžeme. Jsme lepší, máme naše hodnoty. A právě TYTO hodnoty nás odlišují od těch, co válečné zločiny páchají.

Citace:
S bombardováním a zabíjením civilistů začali ve velkém Německo a Japonsko (dnes vidíme každý den v přímém přenosu bombardování Ukrajiny Russkem, že nejdete tomu russku vysvětlit, že jsou tu pravidla?), možná si něco zjistěte o útocích na Londýn atd. a Japonský útok na Čínu atd. Takže já neomlouvám válečné zločiny jinými válečnými zločiny. Nicméně pokud "civilisté" podporují válečné zločiny své země, což objektivně většina Němců, Japonců a dnes russů dělá, proč by se na ně měli brát nějaké ohledy a vůbec jim příslušet status civilistů? Jsou přímými podporovateli těch zločinů a o právo na ochranu tak přišli ...


To, co popisujete jsou opět válečné zločiny. Na toto jsem už odpovídal, ale tedy znovu: Je barbarské odpovídat vlastními válečnými zločiny na zločiny někoho jiného. Když Vám někdo zabíjí civilisty a děti, tak o to víc jde právě o to, abychom to jiným nedělali. Podívejte se na Ukrajinu. Russové tam zabili už přes 500 dětí. Vašim navrhovaným "řešením" je jít a zabít 500 nebo víc dětí v Rusku? To jako vážně si to omluvíte tím, že jsou zfanatizování i ruští kojenci a tedy si to "zaslouží"? Opět dokazujete, že jste morální zrůda.

Citace:
Vaše empatie zjevně končí u těch dětí Japonců. A co takhle ti Američtí vojáci, to jsou také něčí děti, v mnoha případech mladí muži, kteří by v ohromným počtech umírali rukama zfanatizovaných Japonců (jako při všech bojích v Pacifiku), oddaných božskému císaři, a klidně by mu obětovali své děti. Ostatně sebevražedné útoky žen s dětmi opásanými výbušninami, nebo kdy se vrhali z útesů byly běžné ... Takže jak přesvědčíte takové obyvatelstvo, aby se vzdalo? Jednáním ani argumenty a ultimáty to nešlo ...


Vojáci jsou řádnými cíly ve válce. Jako voják máte právo usmrcovat nepřátelské vojáky. Taková jsou pravidla a zabíjení vojáků narozdíl od civilistů není válečným zločinem. I zde jsou pravidla - pokud se voják vzdává, přestává být vojenským cílem atd. Nikdo netvrdí že vojáci nejsou lidé nebo že válka není strašná. Oproti těm dětem ale, které byste klidně vraždil, tak voják je alespoň dospělý člověk, který ví do čeho jde, ideálně narozdíl od civilistů vycvičen a vyzbrojen na danou situaci, tudíž je připravenější než ti kojenci, které byste vraždil. Už fakt nevím jak bych to lépe vysvětlil. A dál to už ani není snad na důstojnou reakci. I kdybyste popsal 100 případů kdy zfanatizované ženy nebo děti se vyzbrojily výbušninami (btw v této chvíli přestávají mít status civilisty a mohou být usmrceni), stále to neruší pravidla, že civilisté se nezabíjejí. Navíc chlape panebože jak můžete být tak zabedněný - jakože přece nemůžete si myslet, že byl snad zfanatizovaný i kojenec, který se ještě nenaučil mluvit. Vzpamatujte se doprdele, tohle je opravdu už moc.

Citace:
Asi nemáte děti, že byste nechal klidně tím peklem projít miliony lidí vč. dětí, a nechal byste tedy zemřít mnohonásobně více dětí pokud byste se tímhle musel probíjet konvenčně, jen abyste nepoužil atomovky? Obě atomové bomby byly použity správně a dobře a zachránily mnohonásobně více životů než vzaly, a to speciálně těch Japonských a bezpočet Japonských dětí tak nemuselo umřít v jinak nevyhnutelných konvenčních bitvách jak by se spojenci museli probíjet zfanatizovaným Japonskem, kde zemřít pro císaře byla nejvyšší poctou.


Žádné/respektive skoro žádné dítě by nemuselo zemřít pokud by se američané při vylodění v japonsku nedopouštěli válečných zločinů. Tzn. nebombardovali by ani konvenčně velká města, ale bojovali čistě proti armádě a vojákům. Ano, jistě by to stálo životy mnoha amerických vojáků, ale takto se má vést válka, nikoliv válečnými zločiny.
Situace byla ale jiná, američané by nebyli ti, kdo by japonce dobyl, ale dřív by to udělalo SSSR. V tomto případě lze hovořit o tom, že američané nejen že zabili japonské civilisty záměrně, ale že primárním důvodem nebyla ani záchrana vlastních vojáků, ale to, aby se poválečné japonsko nedostalo pod sovětskou nadvládu, nýbrž pod tu americkou, čili nejen že USA vraždilo civilisty, ale vraždili je nikoliv ze snad "šlechetných důvodů" které tu popisujete, ale pro prosté územní zisky. Ptejte se sám sebe jestli jsou "v pořádku" vraždy civilstů za účelem rozšíření sféry vlivu.

Citace:
to je inteligence a empatie, která vám zjevně chybí a jste psychopat, pokud nechápete tu dobovou situaci, že obětováním 200 tisíc Japonců se zachránili miliony dalších a s nimi statisíce mladých amerických vojáků, kteří byli také dětmi .... a obě bomby navíc zachránily stamiliony dalších životů v dalších dekádách, kdy obě sloužily a slouží jako demonstrace síly a zabránily mnoha válkám ...


jak jsem již dokázal výše, empatie mi naopak nechybí. Dokáži ji projektovat i na děti nepřátelských národů, zatímco Vy byste ty děti chladně vraždil. Jak se za těchto okolností vůbec opovažujete označovat sebe, že snad nějakou empatii máte a k tomu ještě vyšší než já? Ani nechápete co to je, což by podporovalo fakt, že nejspíš psychopatem budete.
Jinak co se týče demonstrace atomové síly, ta mohla být udělána jinak a jinde. Viz Car-bomba. Myslím, že velikost výbuchu a sílu pochopili všichni a každý kdo měl IQ alespoň nad 60 si jaksi uvědomil, co by udělal hypotetický výbuch takové síly nad městem, aniž by se to muselo prakticky "ukazovat" na civilistech
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 13:33:52

Víš, celé to má jeden drobný problém - pokud bychom striktně během druhé světové války dodržovali všechna pravidla (čestné, morální a skvělé), tak jsme válku prohráli. Moci by se chopily státy, které by následně vyhladily a zotročily desítky, možná stovky milionů lidí. Bylo by to tak lepší?
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 14:31:20
avatar
Však půlka Evropy až do konce osmdesátých let zotročena byla. Je úplně jedno jestli se západ přidal na stranu Německa či Ruska, Stalin a jeho gulagy a hlavně počty zavražděných a dokonce i vlastních lidí byl horší jak Hitler. Možná, že kdyby se západ dohodl spíše s Německem porazit rusa, tak jsme dopadli o hodně lépe, ale to je zas jen alternativní vesmír.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-26 01:14:03
avatar
ano když už jsme u toho coby-kdyby. Nemohu to vědět, ale mohl vyhrát Hitler, za rok umřít, po něm by přišla například demokracie už v 50. letech a to pro celou evropu včetně dobytého SSSR. Taková diskuze je k ničemu ale, proto tenhle argument nepoužívám. Faktem je že DD a Georrge nic nemají. Chtějí páchat válečné zločiny v jakési hloupé naději že si tím pomohou. Vztáhnu-li na to jednoduchou etiku - "představ si jestli to, co hlásáš zároveň chceš aby ti činili druzí nebo aby se stalo obecně platným a morálním", tak zde opět vychází jasné NE. Nebo snad někdo chce aby na něm byly páchány válečné zločiny?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-26 01:07:29
avatar
pořád dokola coby-kdyby. To je k ničemu. Nemůžete nic vědět o tom jak by 2.sv. válka dopadla, pokud by nebyly páchány válečné zločiny. Coby kdyby je bezpředmětné, protože nemůžete ani Vy, ani já, ani DD vědět co by se stalo. Jediné kdy se můžeme rozhodovat je přítomnost - tedy jestli TEĎ budete páchat válečné zločiny nebo nikoliv. Asi nemusím říkat, že za mě by to bylo jasné NE kdybych se měl např. dnes jako ukrajinec rozhodovat jestli půjdu zabíjet ruské děti nebo ruské vojáky co se mi vzdají. A ne, nevěřím DD názoru, že by mě ty zabité ruské děti nebo vraždění zajatců jakkoliv vojensky/strategicky pomohlo jak tvrdí. Nakonec russko to už dělá a příliš mu to strategicky nepomohlo. Naopak zatahováním civilistů do války utvrzuje odhodlání všech ukrajinců, třeba těch dříve nerozhodných civilistů, ale taky odhodlání ukrajinských vojáků bojovat za každou cenu, když vědí co russáci jejim civilistům dělají
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 14:28:12
avatar
kvůli lidem jako vy jsou války, kvůli lidem jako vy jsou zvěrstva, kvůli lidem jako vy vládne putin a jemu podobní ....

Ignorujete zločiny které Japnsko napáchalo, jeho zfanatizované "civilisty" kteří se na tom podíleli. ignorujete fakt, že USA nechtěli Japonsko zničit ani si jej podrobit, chtěli ho jen přinutit přestat válčit a potrestat ty, co tu válku začali. Ano USA chtěli chránit své vojáky ale také ty Japonské civilisty a životy, protože jak by vypadalo konvenční dobývání Japonských ostrovů s desítky milionů zfanatizovaných civilistů kteří by spolu s armádou podnikali sebevražedné útoky na Američany, nemusíme odhadovat. Stačí se podívat na dění na Filipínách atd.

Takže to že nejste schopen pochopit, kolik životů zachránily ty dvě atomové bomby je skutečně velký problém a ukazuje to na naprostý nedostatek rozumu i empatie ... pokud byste vy měl tu možnost odpálit ty bomby a zabít 200 tisíc lidí nebo je neodpálit a nechat umřít statisíce vojáků na jedné a miliony na druhé straně místo toho, jste odporná zrůda a nemáte právo nazývat se lidskou bytostí ...

celý váš názor je postavený na nesmyslné představě, že všichni lidi jsou stejní, všichni mají IQ 100+ a rozsáhlé znalosti a myšlení v souvislostech a to nejen o věcech minulých ale i budoucích. nechápete, že ta demonstrace síly nešla udělat jinak, řadoví japonci byli tehdy úplně jiní, jejich myšlení bylo jiné, neexistoval internet, nevěděli co víme dnes mi, ale vy o tehdejší válce a akcích uvažujete očima znalostí reality a žití ve světě o 100 let v budoucnosti ... a ani na okamžitě se vám to nezdá hloupé, to je alarmující.


A ano, pravidla a zákony platí jen pro ty, kdo je ctí a platí dokud je někdo vymáhá, ostatně to vidíme dnes. Russko dnes a denně porušuje všechna mezinárodní práva a zákony, proč? Protože je nikdo nevymáhá na něm, nikdo se mu otevřeně nepostaví a nevynutí si okamžitou russkou kapitulaci a předání rusských zločinců k soudu. Takže k čemu jsou pravidla?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-26 01:30:19
avatar
tak Putin je u moci kvůli mě? To ho tam jako dosadily moje řeči o tom, že by nikdo neměl konat válečné zločiny? Tak on si ty moje slova jakože vzal k srdci nebo tak něco? Já teda vidím přesný opak. Jestli on není spíš produktem voličů co ty válečné zločiny konat chtěj, aby si tím jakože pomohli nebo zachránili životy (vlastních vojáků). Nejsou to spíš Vaše slova?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-26 01:30:23
avatar
ano, kvůli lidem s názory jako máš ty ... a tvoje řeči, že bránit se zlu jsou válečné zločiny na to ti led nepomůže ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-26 23:33:09
avatar
nemá to cenu, pořad to nechápeš (když si teda jakože už tykáme). "Bránit zlu" tomu říkáš ty, je to zcela tvůj subjektivní pocit. Pro russy znamená to tvoje stejné "bránění zlu" útok na ukrajinu, pro nácky to bylo vraždění židů a pod. Ne, stále trvám na tom, že některá základní pravidla jako NE-válečným zločinům nebo jakékoliv zabíjení civilistů a dětí je prostě špatné univerzálně a neomluvíš ho žádnou vyšší mocí, "bránění zlu" a dalšími kecy. Proti zlu se nebojuje větším zlem, jednou překročíš hranici a jsi automaticky zrůda.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-27 00:21:20

Já věřím v civilizovaný svět, kam Rusko a KLDR nepatří. Proč zrovna tyto 2 státy? Protože vyhrožují JZ celému civilizovanému světu. Pokud si civilizovaný svět a já věřím, že to není jen fráze nechá tyhle 2 státy přerůst přes hlavu, bude to znamenat ztrátu svobody a zničení podstaty fungování lidských práv tak, jak jsou začleněny v civilizovaném světě. Tedy vyšší moc jak je tu zmiňována je jasně na straně západu, tedy civilizovaného světa.
Takže nesmí dojít k ohrožení těchto správných hodnot, které nediskriminuji lidská práva jakožto nejdůležitější podstatu naší civilizované společnosti. Pokud se teroristické státy budou chovat slušně, nikdo jim vyhrožovat nebude, tak jak oni sami mají ve zvyku. Opět vyšší moc není na jejich straně. Civilizovaný svět si své hodnoty musí bránit všemi prostředky.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 12:45:38
avatar
A co když by němci, japonci či rusové měli atomovky první a použili je k ukončení války a to ještě na civilistech a "zachránili" tím tedy tolik životů, jak se to podařilo američanům. Zajímalo by mě, zda by názor zůstal furt stejný.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 13:27:50

To už je hodně "coby kdyby"... navíc němci a japonci byli nepřátelé a agresoři s úmyslem vyhladit jiné národy, tedy už z principu úplně jiná situace.

Pokud by atomovku jako první měli rusové v podobné době, jako američani, je velmi pravděpodobné, že by ji také použili proti japoncům a výsledek tak zůstává stejný.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-27 18:21:58
avatar
Nechci se tady taky pouštět do diskuze o tom jestli bylo legitimní páchat válečné zločiny jako odvetu za válečné zločiny. Přijde mi, že to vždy znamená, že člověk klesne na úroveň té zrůdy, která ty válečné zločiny začala páchat první.

Rád bych se ale pozastavil nad tímhle:
"Svržení obou bomb mělo za následek, že se nakonec Japonci vzdali (což do té doby bylo nemyslitelné a mimochodem první výbuch je ani na přímou žádost ke kapitulaci nevedl) a bez toho aby prostě byla zničena ta města a běžní Japonci pocítili tu sílu amerických zbraní (a tehdy nebyl internet), by se nikdy nevzdali.
"

Není to moc rozšířené, protože USA se to nehodí do krámu, ale existují knihy a zfilmované dokumenty, které jasně dokazují, že toto není pravda.
Japonští důstojníci šli za Císařem s návrhem se vzdát, ještě před svržením první bomby a důvodem bylo především konvenční bombardování měst a nedostatek v podstatě úplně všeho, od jídla po palivo, atd.
Císař to schválil bez toho aby vůbec věděl o shození druhé bomby a ani se neví, jestli vůbec měl (případně jak úplné) informace o rozsahu škod od té první. Nicméně i ta první nadělala menší škody, než většina útoků konvenčními bombami, takže se v hlášeních o škodách naprosto ztratila.

Samozřejmě, že USA dodnes tvrdí, že to bylo psychologické odstrašení a i pro své vlastní svědomí se toho drží, ale realita byla trochu jiná. Japonský Císař se ani náhodou nerozhodoval podle počtu civilních obětí. Tomu na nich záleželo asi jako Stalinovi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-27 20:59:03
avatar
Jenže Císař nerozhodoval, rozhodovala vláda a ta byla v otázce kapitulace nerozhodná, až po druhé bombě kdy se císař bezprecedentně účastnil vládního zasedání se ho zeptali na názor a ten řekl "snést nesnesitelné", Japonsko se tedy vzdalo s jedinou podmínkou, že pozice císaře bude zachována. Ale císař už v té době Japonsku technicky nevládl, takže že tam pak několik let vládl ve skutečnosti McArtur bylo jedno, pozice Císaře je dnes hlavně symbolická, ale ještě v době 2svv byl pro většinu Japonců žijící bůh ... prostě byla to jiná země ...

Nicméně tvůj příspěvek nepopírá, že obě bomby zachránily miliony životů a mnohonásobně více dekády poté, co stále slouží jako odstrašení ...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-28 09:59:24
avatar
Tvé příspěvky zase nijak nepopírají, že svržení bomb na civilisty je válečný zločin;-)

Ale jasně, i když šlo o válečný zločin, tak souhlasím, je velmi pravděpodobné, že díky této demonstraci toho co atomová bomba dokáže, už nedošlo na její další použití proti lidem a tedy k záchraně spousty životů. Jestli desítek tisíc, nebo milionů, to těžko říct, ale je to klasický případ toho, že všechno zlé je pro něco dobré.

Minul jsi ale tu nejpodstatnější část mého příspěvku. Ty atomové bomby udělali tak malé škody ve srovnání s konvenčním kobercovým bombardováním, že se úplně ztratili v přicházejícím seznamu škod. Takže nemohli být tím co motivovalo Císaře nebo vládu ke kapitulaci.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 20:06:08
avatar
Now I am become Death, the destroyer of worlds.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 581x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1378x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3739x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0