Ratchet & Clank: Rift Apart dorazilo na PC. Jaká je? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 26 červenec 2023
Původní SONY PS5 exkluzivita už není exkluzivní a vyrazila na PC. Hra přitom původně vyšla v roce 2021, takže není ještě nijak stará, a protože vyšla na současnou RYZEN/RADEON generaci konzole, grafika i mnohem hezčí a technicky vylepšené PC verzi vypadá dobře. Bohužel protože se tvůrci portu spojili s NVIDIA místo AMD, co by oficiálním partnerem pro optimalizaci, tak podle toho věci „tradičně“ vypadají. O nějaké skutečné optimalizaci nemůže být zatím moc řeč. Hra je na mnoha sestavách poměrně nestabilní, a místo skutečných optimalizací jsou zde hlavně berličky typu DLSS, tedy snižování rozlišení výměnou za více FPS. Úplně nebetyčně hloupý je tu RayTracing, který je zde dodatečně implementován jen kvůli propagaci NV a DLSS3 s generováním falešných FPS. RT je poměrně náročný na výkon, ačkoliv z hlediska vizuálního přínosu je přinejlepším diskutabilní, kvalita odlesků je mizerná a musím říci, že se mě hra líbí více bez RT než s ním. Opět prostě pro mě je tahle hra další důkaz toho, že pokud jde o RayTracing technologii, do her dnes nepatří a je to zbytečná ztráta času pro všechny zúčastněné. S výjimkou TOP high end grafik nemá smysl na RT plácat omezený výkon grafických karet. Kdyby se tvůrci portu místo implementace podobných nesmyslů soustředili na skutečnou optimalizaci hry, udělali by lépe, speciálně využití výkonu CPU je opět mizerný, kdy můj 7950X3D ukazuje vytížení ani ne 20%. Bohužel přístup AMD a NVIDIA v oblasti spolupráce s herními vývojáři a optimalizací, je diametrálně odlišný a Ratchet & Clank: Rift Apart tak bohužel nevystupuje z řady, pokud jde o „optimalizace“ hry ve spolupráci s NV, která nemá zájem o to, aby hra běžela lépe, ale naopak aby byla náročnější a vše vypadalo tak, že si musíte jít koupit novou grafiku, ideálně tu nejdražší ;). V tuto chvíli se tak hra trochu trápí s technickou optimalizací, ale tvůrci pracují na záplatách a nějaké už vyšly. Samotná hra je herně a stylově zase trochu něco jiného (ale zároveň podobného), než byly dosavadní SONY „exkluzivity“, které v poslední době dorazily na PC. Nemyslím si, že jde o tak „univerzální“ dospělý titul s velkým dosahem jako GoW či Spiderman, ale zatím se hraje OK. A grafika je vizuálně velmi pěkná (ideálně bez RT). Musím říci, že stabilita na testovacích sestavách s Intel + NV nebo AMD + NV je zatím trochu slabá, a několik pádů jsme zaznamenali, ale na mém osobním PC s RYZEN 9 7950X3D a Radeon RX 7900 XTX to šlape bez pádů dobře. Nativní 4K s ultra detaily bez RT a běhá to 100 až 120FPS pořád. A bez DLSS/FSR berliček, snižování rozlišení a rozmazávátek. Recenzi s benchmarkem mít tedy brzy budeme :).
AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-28 17:11:08

To je jedno či sa na tieto porty spoja s nvidiou alebo amd aj tak to na pc vychádza v žalostnom stave. Pár ľudí má šťastie a im to ide no väčšine to seká. Kto sa to chce zahrat plynulo si to pusti na ps5.
Ta hra na pcvyzerá graficky takmer identicky. Až na ten raytracing, majitelia nvidii si môžu užívať a ostatný môžu slintat, inak ide o další odflaknuty port čo absolútne nevyužíva možnosti a potenciál pc. Žiaľ.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-28 17:23:18
avatar
na RT ve hrách není co si užívat v současném stavu SW a realitě HW, je to hloupost to tam cpát, bu´d má být celá hra dělaná RT nebo celá v rasterizaci, tahle kombinace je hloupá ...
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-29 02:10:07

Tak mne sa to rt v hrách dosť páči, len je škoda že ani 4080, 4090 to nevedia utiahnuť na nativnom rozliseni v dosť pre mna podstatných hrách. Preto som bral 7900xtx.
Ale sa mna nech to tam kľudne dávajú a možno o pár rokov keď budem mat ďalšiu grafiku si to vychutnám.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-30 10:13:03

Akurát som pozeral rozbor na digitál foundry, tiež ukazovali že je hra v žalostnom stave. Seká a padá do windowsu.
Už mi tie porty na pc prídu stále horšie a horšie. Každú chvílu vychádza nejaký novy kus hw a sw a nevedia to oprimalizovat.

Konzola ide 1hw a 1sw a žiaden balast bežiaci na pozadí.
Len škoda keď sú to tiež v podstate pc len lowcostove - v prípade ps5 10 tflops. Tak keď kúpim daku 7900xtx čo má 6x taký výkon a mám problemy s nestabilitou a sekanim.
Mali by vydať iba taký osekaný Windows s uzavretým jadrom len pre hry

Žiaľ tu je vidieť že aj keď má amd teraz kvalitne produkty, tak doplácajú na neodladene Windows.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - - 2023-07-30 09:57:36
avatar
https://twitter.com/Sebasti66855537/status/1685389848603951111
lol, takze komu nevadi obcasny texture pop-in, tak zkuste smazat (nebo spis presunout) directstorage knihovny
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1015x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1572x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2278x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2019x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1340x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 1