TECH: Co ukrývá "low end herní PC" konzolePS4? Pohled dovnitř Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 07 listopad 2013
Jak už víme, éra klasických konzolí se svébytnou architekturou je u konce. Nová generace konzolí je totiž vlastně low endové herní PC. Staví na 8jádrovém x86-64bit AMD procesoru (konkrétně modulární architektury AMD JAGUAR). Má běžnou DX11, GCN grafickou kartou AMD Raden a vše, co má vlastně běžný PC. Samozřejmě pořád by to měla být konzole, takže výrobce potřebuje vše co nejlevnější, s nejvyšší možnou mírou integrace. Takže jak nám nově předvádí pěkné video s rozborkou PS4, je to vlastně customizovaný miniPC. Samozřejmě parametry nejsou nijak úžasné a rozhodně se dá počítač s lepším výkonem pořídit jen o malinko dráže, kde navíc nebudete uměle omezeni tím, co vám nainstalovaný OS výrobce dovolí. K tomu samozřejmě můžete u PC upgradovat, nastavit si i mnohem lepší detaily a stejnou hru ještě koupit o třetinu levněji. Nicméně za lenost se platí a proto je tu PS4. Jak vidíme není to žádné složité zařízení a mnohé All-in-one počítače nebo malé mini-PC mají velmi podobnou konstrukci a bude jich přibývat. PS4 dorazí ještě letos i na náš trh, cena ale bude vzhledem k méně výhodnému kurzu, nakonec vyšší ...
AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 10:10:37
avatar
Už se těšim !! Další nekonečné hodiny u fifa,NBA a dalších her na mě čeká.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-08 13:05:09
avatar
To je hodně zkratkovité p. Stach. Pokud postavíte PC na stejném Hardware a předpokládám že tam budou Win tak vám to díky velké režii Win pojede výrazně pomaleji a tak musíte sáhnout po výkonnějším hardware aby jste hendikep díky Win umazal. Možná na vaše slova dojde pokud Mantle splní očekávání a hlavně se masivně rozšíří. To by pak dostalo konzole díky jejich ceně do hodně špatného světla.
DMCZmysel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ????? 2013-11-09 09:31:31

Ja sa pytam kde je ta rezia???? Ak by sme uvazovali vykon napr. porovnatelnej GTX660 - v BF4 dosahuje 25-30FPS na 1080p (na Ultra) a konzola ju dava 900p (na High/Ultra bez AA). Navyse su 2 jadra a 2-3GB RAM locknute pre OS podobne ako pre XBONE, hlavne pre nahravanie a streaming.

Takze vykonom su na tom rovnako ako slabsie herne PC. Optimalizacia na hardware sa mozno prejavi o 1-2 roky, no vtedy si na PC kupim 2x-3x vykonnejsiu graficku za 150€.

Jedina vyhoda konzol su exlusivity, a co sa tyka launchovych hier je to bieda. V podstate si ludia kupuju HW na ktorom maju na vyber s kniznice 15-20 hier a este si musia platit 10USD za upgrade svojej hry do next-gen.

PS4/XBOX sa rozsira az ked ich cena klesne k 250-300USD, podobne ako to bolo pri minulej generácii.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 16:59:11
avatar
No ptáte se na všeobecně známou věc. OS konzole a OS WIN je jako porovnávat jednoduchou kladku a hodinový strojek. Hodinový strojek je sofistikovanější, umí toho více ale jeho energetické ztráty jsou nepoměrně větší. Vysokoúrovňové API Win si také bere svou daň. Navíc WIN a jeho služby které jedou na pozadí si také něco ukousnou. PC má výhodu že může disponovat hardware které hrubou silou všechny tyto nectnosti přebije a ještě zajistí obrovský náskok. Ovšem za energetických nároků které by konzoli rozpustily na pánvi.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 23:23:18
avatar
Som presvedčený že keď si porovnáme ceny PS/4 Xbox 720 a podľa toho postavíme PC tak sa nielenže dostaneme na ďaleko výkonnejší hardware a multifunkčnejšie zariadenie ale ešte aj tie hry pôjdu rýchlejšie a s lepšími detailami než na konzolách ktoré majú výkon low endových PC alebo výkonnejších notebookov. K mainstreamovému desktopu sa ani nepriblížia. Už len keby sme použili Richland 6800K na FM2 s rýchlejšími pamäťami tak konzoly nezachráni ani 8 Gb GDDR5
zdengab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 19:18:37

A už zase low end PC konzole. Já se tak bavím :-)) Takže opět to autorovi článku vysvětlím. PS4 a XBOX 720 jsou čistokrevné konzole, které POUZE používají podobný HW jako PC. Je tam jiný systém (nebo snad hry z PC fungují na konzolích a naopak?), HW je tam speciálně upravený (např. PS4 paměť společná pro CPU i GPU), hry jsou vytvářeny a optimalizovány pro JEDNOTNÝ OS (ne jako u PC DX9,10,11 a Win XP, 7, 8 ) a HW (opět ne jako u PC, kdy Intel, AMD CPU a NVidia, AMD GPU jsou čipy s s různými vychytávkami a instrukcemi). Myslím, že definice konzole není v jejím HW, ale v celkovém pojetí přístroje. Nebo snad, když použiju stejný motor v osobáku a dodávce, tak je to stejné auto? A nakonec, co se týče výkonu, musím autorovi prozradit, že optimalizace pro přesně daný a upravený HW a SW je VELKÁ věc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 19:41:15
avatar
Takže já ti to opět vysvětlím ... PS4 i XboxOne jsou architekturou i SW PC! To že některý SW (ne všechen) z PS4/XboxOne na PC normálně nejede není dáno konzolovitostí, ale tím, že to tak jeho výrobce chce ;) ...

jinak jsou to low endová herní miniPC do obýváku bez některých možností miniPC s Windows. Toď vše.
zdengab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-09 23:00:17

Takže za prvé, nevím o tom, že jsme si potykali. Mohu být mnohem starší. Chtělo by to trochu slušnosti. A za druhé, v reakci nevidím ŽÁDNÉ argumenty. Já napsal konkrétní důvody proč to nejsou žádné PC.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 12:40:41
avatar
.... záměrně ti tykám protože jsi jak malý a úplně vedle - opravdu by to chtělo trochu slušnosti z tvé strany a minimálně neplácat kraviny. Bavíš se s člověkem, který se PC věnuje řadu let a každý den a opravdu poznám PC když ho uvidím. A opravdu všichni kdo tomu rozumí tak vědí, že když to staví na běžné x86 platformě, tak je to PC! To že ty znáš jen jeden druh PC neznamená, že PS4 a Xbox One nejsou PC.

Fakt, že je to prostě customizované herní low endové PC dokazuje nejen použití 8jádrové x86-64bit procesoru AMD JAGUAR, ale i DX11 grafické karty AMD Radeon GCN atd. minimálně v případě XboxOne se dokonce jedná o cutomizovaný low endový herní PC, který opravdu i jede na Windows a DX11. VC případě PS4 samozřejmě vzhledem k licencím SONY používá linux a OpenGL, ale stejně jako XboxOne využívá stejného x86-64bit procesoru AMD Jaguar a stejné Radeon GCN DX11 grafické karty (která samozřejmě podporu DX11 stejně jako Mantle a OpenGL). To že má SONY v návrhu GDDR5 paměť kromě grafiky i pro CPU z toho nedělá konzoli a něco jiného než PC.

Obojí je to customizovaný low endo herní PC (PC nemusí jet na Windows s Linuxem nebo freeDosem je to pořád PC když to má PC komponenty) To že SONY a MS tyto své stroječky navíc customizují po stránce SW (OS) a toho, co na tom bude a nebude chodit je věc úplně jiná. Je to jejich právo. na druhou stranu kde bereš tu jistotu, že i exkluzivní PS3/Xbox One hry nepoběží na běžném PC? Vzhledem k tomu že předchozí generace byly konzole na nex86 platformě, byl s emulací samozřejmě problém. Ale nyní? uvidíme ...

Každopádně zatím jsem neviděl jediný tvůj argument, že by to nebyly PC. Jen ignoruješ fakta to není argument. A teď k tvým hlodům:

Citace:
Myslím, že definice konzole není v jejím HW, ale v celkovém pojetí přístroje. Nebo snad, když použiju stejný motor v osobáku a dodávce, tak je to stejné auto?


Teď jsi nás všechny pobavil. krásně si ukázal, že absolutně netušíš, o čem se tu dospělí baví ;). dodávka a osobní auto se stejným motorem nejsou stejné auto, ale je to a může být stejná platforma! Stejně tak PS4 a Xbox One nejsou evidetně notebook, ale je to PC platforma

Citace:
HW je tam speciálně upravený (např. PS4 paměť společná pro CPU i GPU), hry jsou vytvářeny a optimalizovány pro JEDNOTNÝ OS (ne jako u PC DX9,10,11 a Win XP, 7, 8 ) a HW (opět ne jako u PC, kdy Intel, AMD CPU a NVidia, AMD GPU jsou čipy s s různými vychytávkami a instrukcemi). ... A nakonec, co se týče výkonu, musím autorovi prozradit, že optimalizace pro přesně daný a upravený HW a SW je VELKÁ věc.


Ehm ... V PS4 i Xbox One je x86-64bit procesor AMD stejné architektury, která se běžně v PC používá. Navíc z optimalizací na tento vícejádrový CPU bude těžit jakýkoliv vícejádrový CPU. To samé se týká i grafiky. V obou "PC konzolích" je AMD Radeon GCN grafika úplně stejné architekutry se stejnými funkcemi jakou mají AMD Radeon grafiky (včetně těch v 28nm CPU). Opět optimalizace jsou společné pro všechny. Žádné zázraky něčekej, hry na PS4 a XboxOne budou chodit tak, jak to odpovídá použitým low endovým komponentám. 2GHz 8jádrový CPU Jaguar nemá parametrově na FX a podle toho vypadá jeho výkon a můžes si optimalizovat co chceš. Stejně tak počet jednotek, šíře sběrnice, rychlost taktů se u grafiky v Xboxu a PS4 nevyrovná běžnému mainstreamu R9 a bude tomu odpovíádat výkon ... důkazem jsou už nové hry CoD či BF4, které na konzolých běží v mnoehm nižších detailech, než jsou i ty nejnižší detaily na PC platfomrmě. CoD dokonce na Xboxu nedokáže jet hratelně ani v 1080p a jede jen v 720p. Optimalizace u konzolí, kdy si někteří myslí že to na tom slabším HW ve stejné náročnosti pojede lépe než na výkoném HW běžného PC, je nejen mýtus, ale totální logický nesmysl.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - trošku chybka 2013-11-11 17:35:14

Zdravím,

dovolil bych si trochu poopravit tvrzení, že v ps4 poběží linux, není tomu tak. Kdyby ano, tak by firma Sony MUSELA poskytnout všechen kód jako svobodný, což by se jim nelíbilo. Proto použili FreeBSD jako základ, licence BSD je jiná, něco jako "tady máte zadarmo celý operační systém, dělejte si s ním co chcete a pak to klidně uzavřete a prodejte pod jinou licencí" :-)
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-10 16:33:20
avatar
Netreba sa tu hádať či to je PC alebo nie - každému to je predsa jasné a argumenty sa nemerajú posmeškami alebo dĺžkou príspevku prípadne kto v tom nemá jasno tak nech googlí alebo wikipediuje.

Jedno ma však zaujalo
Citace:
2GHz 8jádrový CPU Jaguar nemá parametrově na FX a podle toho vypadá jeho výkon a můžes si optimalizovat co chceš


Tak sa pozrite keďže sa bavíme o PC hrách čo dokáže 4jádrový CPU Jaguar AMD A6-5200 2.0GHz 25W vs. 8jadrový AMD FX-8350 4.0GHz (4.2GHz Turbo) 125 W obaja s rovnakou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 680 2GB GDDR5.

Aliens vs Predator: HIGH / ULTRA HIGH, AA 4x AF 16x, 1920x1080
• AMD FX-8350 + GTX 680: 59.2 FPS
• AMD A6-5200 + GTX 680: 58.9 FPS

Tomb Raider: Ultimate AA FXAA AF 16x, 1920x1080
• AMD FX-8350 + GTX 680: 54.3 FPS
• AMD A6-5200 + GTX 680: 53.1 FPS

zdroj: Odkaz
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-11 17:40:10

To bych nikdy neřekl...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-11 17:42:45
avatar
zajímavý parametrově to moc smysl nedává co? .... a když vedle té hry pustíš ještě něco?
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-11 22:05:40
avatar
Tak ten kto pozná výkon CPU microarchitektúry AMD Bulldozer/Piledriver a microarchitektúry AMD Jaguar a iných Intel/VIA x86-64 microarchitektúr nemôže byť predsa prekvapený.
V parametroch sa treba vyznať - nie všetky steroidy sú vždy a všade efektívne.

P.S. ešte si treba uvedomiť, že PCIe x16 2.0 slot pracuje v režime len @x4.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-12 00:59:11
avatar
Musím sa smiať keď si spomeniem na zopár nemenovaných blbečkov ktorý sa pred pár dňami snažili obhájiť hlúpimi argumentmi nákup predražených cpu s integrovanou grafikou ktorú nikdy nevyužijú A ono je to v hrách šumafuk, procesorový výkon sa dostal vďaka zaostalým konzolám na takú úroveň kedy nám bude taká priemerne výkonná FX8350 stačiť na najnovšie hry ešte aj o 6 rokov
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1200x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 988x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1110x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3699x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1437x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5