AMD pracuje na nové generaci grafik s HBM - má s HBM přednost před NVIDIA a jejím GTX 1000. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 14 červenec 2015
altNová generace grafik postavených pravděpodobně na 14/16nm procesu bude využívat HBM.

 

 

 

FIJI jádro pro FURY sérii grafik je pouze začátek. Technologické cvičení, které uzavírá mnoho let vývoje, během kterého AMD ve spolupráci s HYNIX vyvinulo novou generaci grafických pamětí. Vrstvené čipy HBM, které podstatně mění konstrukci grafik a GPU jako takových. Grafické karty FURY využívají jen jejich první generaci, na což doplácí omezením v podobě pouze 1GB na čip a velmi malým objemem výroby pamětí i zpožděním jejich výroby. Ty totiž kromě společnosti HYNIXu nikdo jiný nevyrábí a v dohledné době ani vyrábět nebude.

HBM chce ale použít i NVIDIA u nové generace grafik s jádry architektury PASCAL. Nicméně nebude to mít tak jednoduché. AMD jako spolutvůrce HBM pamětí má totiž s HYNIX úzkou spolupráci a přednost v přístupu k HBM/HBM2 i budoucím HBM3 pamětem a to i pokud jde o dodávky pamětí samotných z omezené výroby. V klidu se tak může stát, že NVIDIA vůbec nemusí mít příští rok, kdy by novou generaci svých grafik s HBM měla uvést a přestavit, přístup k HBM pamětem pro své grafiky. A scénář je to dosti reálný.

AMD má i technologicky výrazný náskok a v současnosti pracuje na celé nové řadě grafik, kdy by HBM paměti měly využívat i nižší modely s menšími jádry, nikoliv jen high end jakým je FURY. AMD tak bude potřebovat hodně HBM čipů a to konkrétně HBM2, které se začnou vyrábět ještě letos. Ty budou mít už 2GB na čip a budou ještě rychlejší. Mimo HYNIXu je ale zatím nikdo jiný nebude vyrábět a díky spolupráci AMD a HYNIX tak NVIDIA rozhodně nebude mít přístup k HBM v počtu, v jakém by potřebovala, dost možná k nim nebude mít přístup vůbec a tak grafiky "GTX 1000" s jádry PASCAL s HBM jako nástupce současných GTX 980Ti/TITAN X nemusí příští rok ani vyjít. Rozhodně pak nepočítejte s novými nižšími modely 16nm grafik NVIDIA v kombinaci s HBM paměťmi. U AMD to ale naopak vypadá, že s výjimkou možná nižšího segmentu, bude nová generace grafik od mainstreamu výše, kompletně na HBM2. A možná i ten low end, protože HBM se hodně hodí do mobilních PC apod.  

BTW: pokud se ptáte na HBM2 + Radeon R9 FURY, tedy případné 8GB edice FURY grafik, tak v tuto chvíli není nic jasné. Čistě technicky vzato, jádro FIJI podporuje i HBM2 a současné HBM1 se vyrábí jen a pouze pro FURY a jejich výroba bude samozřejmě ukončena, jakmile se začnou vyrábět ve všdch směrech lepší HBM2. Zda se ale letos objeví FURY s HBM2, zatím nemůžeme říci. Naděje tu je, dost možná AMD udělá nějakou podobnou novinku na přelom roku, aby vyplnilo čekání na 14/16nm generaci, ale to je jen má spekulace. V tuto chvíli žádné plány s HBM2 pro současné karty oznámeny nejsou, nicméně jako fakt berte, že všechny další grafiky AMD po FURY sérii, které budou tuhle novou generaci pamětí používat, už budou využívat HBM druhé generace.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1030x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1511x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1189x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3773x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0