Letos se dočkáme nové grafické generace na 20nm výrobě. 3D paměti se ale odkládají dále do 2016. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 27 March 2014
altVývoj na poli GPU pokračuje, začínají se ovšem zpožďovat technologie.

 

 

 

architektury GCN+ a KEPLER samotné měly zpoždění kvůli problémům s 28nm výrobou. Nástupní 20nm výroba u TSMC již měla být k dispozici, ale už nyní má zpoždění a navzdory oficiálním optimistickým informacím od TSMC, má do ideálního stavu hodně daleko. A plány výrobců se tomu musí přizpůsobit.

V současné době aktualizovala své plány společnost NV, která je před pár dny přiblížila veřejnosti. Jak víte, na trh dorazil první čip s architekturou MAXWELL. Ten je ale v případě GTX 750/750Ti (a mobilních GTX 860M) stále 28nm a v podstatě se jedná jen o přeuspořádaný KEPLER s vylepšenou efektivitou. A v tomto duchu budou i další MAXWELL GPU, jež už však budou vyrobeny 20nm. Jedinou větší novinkou by měla být plná podpora DX12. NV vytrvale ignoruje nástup API MANTLE, jež už nyní umí to, co MS slibuje, že DX12 nabídne do 2 let. Samozřejmě DX12 budou podporovat GPU i Intelu a AMD (pokud to již neumí). Pozornější si ale všimli, že MAXWELL nebude tím MAXWELLem, jež nám byl slibován. Původně oznámená unifikovaná paměť se přesunula od MAXWELLu až k další generaci. A tou nebude slibovaná VOLTA, jež zmizela z roadmap, ale nově architektura PASCAL.

MAXWELL tedy nebude významnou přelomovou generací, ale jen přestupní generace z 28nm na 20nm s vylepšenou efektivitou a přeuspořádáním architektury KEPLER blíže tomu, jak to nabízí konkurenční AMD GCN+, jež díky obsazení konzolí a přítomností integrovaná v CPU postupně přebírá iniciativu na poli vývoje. Každopádně 20nm MAXWELL grafiky a to pravděpodobně i nástupce velkých čipů, můžeme snad očekávat již tento rok v průběhu Q4 2014. Vše záleží na stavu 20nm výroby. Pokud jde o plány AMD, to již za pár dní vydá pravděpodobně svou poslední 28nm grafiku a poslední model, který v řadě R7/R9 200 chybí. A nebude jím nic jiného, než nejvýkonnější grafika všech dob (ano, v úvahu je brána i již uvedená konkurenční GTX TITAN Z), duální Radeon R9 295X2. Brzy prozradíme a ukážeme více. Každopádně tímto modelem by AMD v podstatě mělo uzavřít 28nm kapitolu a začne se připravovat na vydání 20nm generace. AMD se zatím podařilo v podstatě všechny plány utajit, ale buďte si jisti, že má připraveno mnohem více, než si mnozí myslí - ostatně většina současných 28nm GPU je na trhu v nezměněné podobě už 2 roky a během té doby AMD tvrdě pracovalo na nástupcích. Na rozdíl od plánů NV ale plány AMD jsou zatím trochu více utajené, ačkoliv asi můžeme odhadnout, že AMD bude rozvíjet úspěšnou GCN architekturu, efektivitu a výhody 20nm procesu. Více snad budu moci prozradit už brzy.

Co nové generace grafik zatím limituje, je paměťová technologie. Současné GDDR5 paměti jsou na hranici možností. Nástupce v podobě GDDR6 je v nedohlednu. Největší pozornost všech se upíná k složeným pamětím HBM (3D), které by měly přinést výrazně vyšší výkon, nižší latence atd. Bohužel jejich uvedení do praxe má také zpoždění. První 20nm generace GPU je tedy mít téměř 100% nebudou a nadále se budou muset spoléhat na GDDR5. Druhá generace 20nm GPU, kterou u NV je nově architektura PASCAL (u AMD zatím název neznáme), by ale již tyto revoluční paměti měla mít. Oba výrobci budou na 99% používat standardizovaný formát HBM a to z továren HYNYX, či Samsung. V současné době to vypadá s jejich nasazením ale až na druhou polovinu roku 2016.  

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 663x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1568x
Komentářů: 9
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1247x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1925x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1169x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1917x
Komentářů: 3