Nová hra ničí grafické karty NVIDIA? New World od AMAZONu „fyzicky“ zničí RTX 3090 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 červenec 2021
altAno, není to vtip. Hráči nové MMO hry hlásí problémy a zničené grafiky NVIDIA.

 

 

 

Společnosti AMAZON se zatím ne herním poli moc nedaří. Jeden z jejích velkých projektů byl krátce po vydání ukončen, protože prostě nefungoval, další MMO s názvem New World, která právě vychází v uzavřené beta verzi, pak zdá se dělá více, než se čekalo.

Údajně speciálně na grafikách NVIDIA RTX 3090 existuje problém, který z nějakého důvodu dělá z karet cihly! Prostě je fyzicky zničí. Není přesně jasné, jak je to možné, ale karta se chová velmi nestandardně, otáčky ventilátorů lítají sem a tam, systém je nestabilní. A hlavně karty prý po krátké době přestanou fungovat úplně. A už nenaběhnou. Někteří uživatelé už oddělali několik RTX 3090, což zejména v současném stavu věcí na trhu, je docela hodně škody.

Není to první podobný případ, kdy zejména grafiky NVIDIA podobným způsobem odcházely. Grafické ovladače NVIDIA nejsou v posledních letech zrovna na úrovni. Sama NVIDIA často vypouští vadné ovladače, které dělají mnoha zákazníkům problémy. Existovalo hned několik případů, kdy rozhodily systém řízení otáček ventilátorů, a tedy chlazení karet a některé starší modely to prostě nevydržely. Vážný a velmi rozšířený byl případ, kdy chyba v ovladačích NVIDIA totálně zničila instalaci Windows (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti). V poslední době pak pozorujeme problémy se stabilitou ovladačů NVIDIA, zejména u RTX 3000 grafik, kdy celkem často se „restartuje ovladač“ – tedy obrazovka ztmavne a pak se nastartuje a systém hlásí „restart ovladače“. A to i na systémech, kde s tím dříve nebyl problém a není s tím problém, pokud do toho nainstalujeme Radeon apod. Stabilita NVIDIA ovladačů je v poslední době trochu na štíru …  

Považuji za docela závažné, pokud ten problém u New World způsobuje sama hra, protože to je vlastně jednoznačně selhání ovladačů NVIDIA, jelikož ty mají podobným případům jasně bránit – ano vývojáři her jsou *****, ví to AMD i NVIDIA z první ruky, za většinu problémů nemohou ovladače grafik, ale fakt, že tvůrci her to špatně udělali a tvůrci ovladačů to musí řešit. Naštěstí vzhledem k tomu, že nová hra od AMAZON, MMO New World je jen v uzavřené beta, není to problém, který by se dnes měl teď dotýkat velké části uživatelů. Hra pro všechny totiž vyjde až na konci srpna, takže do té doby doufejme, že cokoliv dělá z RTX 3090 drahá těžítka, bude brzy vyřešeno …

Každopádně osobně doporučuji jakékoliv nestandardní chování karty, speciálně roztáčení otáček chlazení na maximum, sledovat a rozhodně neignorovat. Není to normální chování v běžných „herních“ režimech …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MartinGuna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jen info 2021-07-21 20:33:22
avatar
Všem lehli popelem jen EVGA GeForce RTX 3090 . ostatní jedou to je oficialní . Někteří to rozchodili ( přes bios atd .. ) některí pobrečeli . Smutne .
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 21:06:53

Karty jsou snad v záruce, takže pobrečet může toliko výrobce, a více se soustředit na napsáni kvalitních ovladačů.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 08:58:52

Už jsi zkoušel reklamovat nějaké nedostatkové zboží?
Já si zkusil reklamovat 6800xt koupenou za doporučenou cenu a musel jsme se dost bránit, aby mi dodavatel jen nevrátil peníze. Reklamace jsem se nedočkal ani po 4 měsících, tak jsem si ji nechal vrátit neopravenou a vyřešil to jinak.


// tak jak jsme koukal na videa co to dělá, tak ty evgy dělají stejný zvuk, jako dělávala moje 6800xt.
Jinak Evga už posílá zákazníkům nové karty. Očividně má zásoby na reklamace. Tedy v USA. Jak je na tom zbytek světa, těžko říct.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 22:14:16

Nechcem tu kaziť prípadnú radosť zo zlej nvidie a zlých ovládačov…ale nakoľko sa problém prejavil iba u jedinej varianty karty a to: EVGA 3090 FTW3, tak či iba čistou náhodou nejde o chybu evga a napriklad ich pcb v prípade tejto karty nakoľko u inej varianty alebo iného výrobcu sa tento problem nevyskytol. Len tak náhodou sa pýtam.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 22:54:42

Hlavní je že AMD ovladače nikdy neselhaly, proto jsou problémy nvidie jakožto větší firmy na gpu totální fiasko a nikdo by ty jejich šmejdy neměl kupovat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 23:02:22
avatar
??? to má být flame
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 23:23:02
avatar
No to jsme se zase zasmáli...
Problémové ovladače mají občas obě firmy.
Obzvlášť při vydání komplet nové architektury.

Už jsi zapomněl na černé obrazovky a restarty u RDNA 1 karet? Trvalo to skoro rok, než AMD ty ovladače ustabilizovala. Já naštěstí koupil RX 5700XT asi jen dva měsíce před tím, než vyšla první trochu stabilní verze, takže mě to moc dlouho netrápilo, ale kdo koupil hned s uvedením karet na trh, ten asi nemůže vývojovému oddělení ovladačů u AMD přijít na jméno.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 23:33:06

Jenže tam šlo hlavně o aktualizace windows, které způsobovaly problémy. Nejednomu uživateli se podařilo čistou reinstalací windows problém vyřešit. Je to nestandartní, ale bylo dokázáno, že po aktualizaci začly blbnout ovladače.
Možná nově příchozí konzole a reakce MS v tom hrála roli. To je jen spekulace, ale něco se zrovna v tom období odehrávalo mezi MS a AMD ovladači.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 23:40:05
avatar
Jj to jsem taky postřehl tohle vysvětlení, ale tak třeba se zas něco nyní odehrává mezi MS a Nvidií
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 23:50:14

Tady bych to viděl na problém EVGA. Vše tomu směřuje. Víc MS nemá zájem na ovladačích krz konzole s NV spolupracovat.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 15:20:13
avatar
Jj. Po aktualizacích Windows se vždycky objevily problémy. Ale stačilo odinstalovat AMD ovladače pomocí AMD Cleanup Utility a znovu nainstalovat a bylo vyřešeno. A ještě nekvalitní DP a HDMI kabely dělaly problémy. Znám případ, kdy borcovi na chvilku zšernal monitor, když v bytě rozsvítil a nebo zhasnul světlo. Ale dělaly to jen zářivky. Obyčejná žárovka byla v pohodě. Kvalitnější kabel to vyřešil.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 08:40:35

No já se nesmál.

Faktem je, že si nepamatuji kauzu, kdy by AMD karty odcházely. Zato mrtvé karty nebo přímo čipy nvidie nejsou
výjimkou. A je jedno, jestli to byly vědomě vyráběné čipy s vadnými pouzdry nebo zabijácké ovladače. Prostě se to jednou za čas stane a je to chyba na straně přímo nVidia.

Poslední kauzu AMD ovladačů měl na svědomí microsoft. Trápil jsme se s tím u několika počítačů, zkoušel jsem čisté instalace, vše možně. Mnoho hodin zabitého času. Nakonec to přestalo blbnout, když se vypnul "herní režim" který je defaultně ve windows zapnutý. Takže na chybě nebyl ani hardware ani software amd, ale nějaká podivná featura operačního systému.

Btw, ta kauza s amd ovladači byla velmi příjemný zdroj zánovních 5700xt karet

Taky si pamatuji, jak to třeba podělal coolermaster když byla vydaná referenční furyx a většina AIO byla na vyhození, nebo jako to při vydání 6800xt podělali u amd s referencí a nechali osadit blbé termální podložky, takže karty trpěly šíleným coilwhine...


Tady v té poslední kauze pravděpodobně zas nebude na vině software ani hardware nvidie, ale podělal to výrobce, tedy evga.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 15:23:51
avatar
Jj. Já jsem pořídil na Alze Sapphire RX 5700XT Nitro+ za 13 litrů jako rozbalenou. Na CZC byla nová za 14 a na Alze nová za 15 litrů. A vše mi jelo bez problémů.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 09:51:41
avatar
Když vyšla RX570, tak se na tom některé hry nedaly vůbec hrát, třeba v typicky Wolfenstein. Vyšel tehdy Old Blood, chtěl jsem si dát znovu celou sérii a padalo to a běželo jak na nějakém integrovaném šmejdu. A nejmíň půl roku s tím nic neudělali. Některé starší věci člověk ani nespustil. Řekl bych že dřív byli víc v pohodě ovladače Nvidia, a dnes zase AMD, ale to je jen soukromý názor. Takže problémy jsou všude, tady to spíš vidím na blbě navrženou kartu. Pokud někdo na takhle drahou kartu nedá kontrolu teploty nezávislou na ovladačích a programech, tak ať jde do hajzlu a kouká vyřizovat reklamace
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 15:09:04
avatar
Koupil jsem 2 měsíce po uvedení na trh a neměl jsem nějaké větší problémy. To bude možná tím, že jsem si při tom taky kupoval 165Hz monitor a koupil jsem si k tomu strašně předimenzovaný DP kabel. Většina lidí měla problémy právě kvůli nekvalitním kabelům.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 17:46:48
avatar
Rad bych doplnil, spousta lidi mela problemy kvuli tomu, ze se snazili provozovat freesync na hdmi kabelu - prave tam bylo hodne problemu. Freesync je udelan pro Displayport a podpora hdmi byla pridana dodatecne a nefungovala nikdy tak spolehlive. Obecne fakt nechapu, proc je hdmi tak popularni kdyz v Displayportu mame mnohem lepsi reseni snad ve vsech ohledech o.O
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 01:00:30
avatar
Já jí taky koupil spolu s upgradem na monitor s podstatně vyšším rozlišením.
Ale faktem je, že s R9 290X to nezlobilo a teď s RX 6800 taky ne a to za použití stále stejného monitoru a DP kabelu.

Jak už se tu psalo, většinou to začalo zlobit po nějaké aktualizaci Win10 a čistá reinstalace ovladače většinu problémů vyřešila, ale bylo to prostě otravné.
Kdyby to zlobil pár měsíců po vydání karet, tak to beru, ale tohle trvalo vyřešit snad víc než třičtvrtě roku...

Myslím, že nejlépe to ale vystihl Phosgore. Problémy s ovladači mají občas obě firmy, ale karty si sama zabíjí jen NV :-D
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 00:13:25

To je kravina, hry jsou nezávislé a mají vliv maximálně na spotřebu.
Spíš je to vadná série RTX3090 (výrobce někde na HW šetřil).
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 01:29:14
avatar
správna poznámka, kto vie či nejde nvidii o pomstu za amd dosky evga
Kot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 06:57:19

Tohle si snad Evga měla pohlídat na úrovni vlastního biosu. Sice ta hra je blbě nastavená, ale že výrobce umožní jít grafice za nějaké limity, které si nedokáže ohlídat je celkem fail.
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 08:37:42

Hardware, který dokážete odpálit softwarově je špatně navržený o tom žádná ...
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 12:01:10

Naopak, o tom vždycky nějaká je.
Protože jsou nějaké předpoklady fungování na které se to navrhuje. Představte si, že mám úlohu, která každou vteřinu vypne a zapne furmark, takže karta bude neustále cyklit mezi full load a idle.
Úplně normální stavy. Ale s tímhle se prostě nepočítá, protože takové úlohy nejsou. Je to jak blikat žárovkou. Blbec, kterýho napadne blikat má taky v hlavě jen blbý software a od vypínače dál je hardware úplně v pořádku. Samozřejmě, můžete pdoobné chování předvídat a navrhnout bezpečnostní logiku, která bude hlídat minimální interval mezi sepnutími vypínače a signály krátce po sobě bude ignorovat. Pak se ale stane, že zhasnete v koupelně, ale budete se tam potřebovat pro něco vrátit a žárovka to vyhodnotí jako krátký cyklus a nerozsvítí se. Tak se budete rozčilovat, že nesvítí a vylepšíte logiku o počitadlo, že třeba 1-3 rychlá sepnutí za sebou jsou ok, víc už je trolení. No a pak tohle vše budete montovat na každou žárovku kvůli minoritě blbců, co si rádi zablikají? Teoreticky ochráníte pár žárovek, ale všechyn prodražíte a naopak zesložitíte celé zařízení, takže bude náchylnější k výrobním vadám.

Tím chci říct, že hardware který lze odpálit softwarově nemusí být špatný, ale pokud se to týká jen konkrétního výrobku a ostatní obdobné výrobky tím netrpí, pak s tím výrobkem asi něco opravdu bude špatně
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 09:15:19

Je zkrátka vidět, že RTX 3000 jedou na doraz, není tam žádná hardwarová rezerva. Stačí pak nějaká hra, která vytěžuje abnormálně hardware a jde to do kopru. Přitom to ze strany tvůrců ani nemusel být úmysl, možná jen přišli na fígl, jak z karty vyždímat ještě více fps než obvykle, ale neuvědomili si, že k nárůstu fps jde úměrně i nárůst TDP.
Kot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 22:02:23

Ten fígl prý spočívá v tom, že v menu a při loading obrazovkách nebyli nijak omezené fps a grafiky to pořádně roztočili
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 09:06:00

Což ale není nic neobvyklého. Kdo měl něco od bethesdy, tak tísíce fps v menu zažil s každou kartou.

O podle videjí je fakt něco divného konkrétně s tou evgou, jiné 3090 se chovaly zcela korektně.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 11:03:18

Já hlavně nechápu rozdíl zátěže 1000fps v menu vs rozdíl zátěže GPU 100% na 73fps ve hře. V takovým Furmarku by karty měly odcházet přeci častěji což se neděje.
ZLOSYN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - NIE LEN NVIDIA... 2021-07-22 21:05:40

Update 2:
https://videocardz.com/newz/amazons-new-world-game-is-bricking-geforce-rtx-3090-graphics-cards

Update 2: Based on reports from other users, JayzTwoCents now reports that the issue with bricked GPUs does not affect EVGA RTX 3090 cards exclusively. Instead a wide range of high-end Radeon cards is also included:

I've now had the following GPU owners express they have had shut downs and failures with New World…
RX590
6800
6800XT
6900XT
3080Ti
3090

Takže nie len NVIDIA...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 21:17:42
avatar
bacha .... pleteš dohromady to, že na více kartách padá hra s tím, že více karet díky tomu odchází, to není ten případ.

Ano, ta hra padá na AMD i NVIDIA, ale jen některé RTX 3090 kvůli tomu odchází ....
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Oc 2021-07-22 22:45:43

Na konferách se uživatelé vcelku shodují, že karty s přepínačem normal/OC na normal bez problému hrkají, na OC chcípaj. To bude právnicky zajimavé, jestliže je karta od přírody s nastavením "Normal", a uživatel ji upekl přepnutím na OC. Jestli je tento zásah pokryt zárukou, případně jak prodejce prokáže, že uživatel PO zrakvení vrátil přepínač kvůli uplatnění záruky z5 na "normal".
Odkaz
Odkaz
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-26 09:00:03
avatar
Zásah ?? pokud ta možnost přepnutí je od výrobce, tak nevím jediný důvod proč by to nemělo být kryto zárukou... to není žádný zásah uživatele do HW, to je jen využití možnosti co tam výrobce dal...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 582x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1534x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1229x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1908x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1160x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1911x
Komentářů: 3