28nm ARM TEGRA 4 se konečně představuje - nahradí slábnoucí TEGRA 3 řešení v roce 2013 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 19 prosinec 2012
altNa CES za pár dní bude oficiálně konečně představen nástupce SoC ARM TEGRA3 řešení.

 

 

 

 

Asi těžko si nevšimnout, že ARM platforma je na vzestupu. Nicméně v této oblasti je podstatně větší konkurence, než třeba na poli běžných x86 procesorů. A také tlak na ceny je mnohem větší, takže to není až takový zlatý důl, jak si některé firmy malovaly.  Kromě toho se začínají silně prosazovat opravdu velké firmy s jejich ARM řešeními a nováčci a menší firmy to tak mají stále těžší.

  • Současná situace na ARM

Králem ARM SoC je v současnosti společnost QualComm, jejíž řešení zabírají 48% trhu v rámci ARM platformy, což se odrazilo i na posílení celé firmy, co by výrobce mikročipů, kdy QualComm jako jedna z mála zvýšila v roce 2012 své příjmy i podíl a je dnes třetí největší společností vyrábějící čipy na světě. Před ní už je jen dvojice Samsung a Intel. O Intelu nemá smysl v rámci ARM řešení mluvit, zato Samsung je sám o sobě asi třetím (fakticky ale druhým) největším výrobcem ARM SoC řešení vůbec a tedy největším konkurentem QualCommu. Samozřejmě vedle Apple, které ovšem vyrábí, či vyráběl hlavně Samsung (proto fakticky druhý, ale samostatně je Apple větší, nebo stejný velký v rámci ARM). Společně tyto platformy ovládají zhruba 80% ARM trhu.

Existuje ale také řada dalších SoC platforem postavených na ARM řešení, které se dělí o zbytek trhu. Jedním z nich je i TEGRA, která má sice velmi malý podíl (zhruba 3-4%) na celém ARM trhu a výkonově dnes už současná TEGRA 3 na špičková řešení SnapDragon S4 nebo Samsung Exynos nemá (i když obecně mají všechny tyto platformy pro všechny uživatele více než dost výkonu a rozdíl v běžném používání mezi nimi lze poznat dost těžko, pokud vůbec), ale v některých i poměrně významných modelech ji lze najít. V poslední době to byl například SURFACE Tablet s RT verzí Windows 8 přímo od Microsoftu. Je však nejvyšší čas na změnu. Tu přinese nová TEGRA 4, která se s větším zpožděním představí za pár dní na CES 2013. Už dnes ale víme rámcové parametry. Proč má TEGRA 4 takové zpoždění proti původním plánům?

Zpoždění dokončení a uvedení TEGRA 4 má minimálně jeden důvod. Tím je obecně podstatně větší konkurence a nižší příjmy, než které si NV plánovala. Podíl TEGRA je malý, výrazně se nezvětšuje a proti velkým zavedeným firmám jako je QualComm či Samsung, nebo i vůči vlastnímu řešení Apple se TEGRA pravděpodobně v dohledné době výrazně neprosadí z poměrně logických důvodů. Zatímco na klasickém grafickém trhu má NV vlastně jen jediného konkurenta a grafické karty se dají prodávat i s důrazem na značku a logo na čipu, u ARM řešení je situace výrazně jiná, na kterou není NV zvyklá. Konkurence je obrovská a důraz na značku a logo na čipu je nepoužitelný, protože 99,999999% zákazníků ani neví, co jejich tablet, či smartphone pohání, natož aby je zajímalo, co to má na sobě za logo.

Zkrátka a dobře, TEGRA nepřináší tak velké zisky, jak už podle plánů dnes měla, a o plánovaných 50% příjmů celé společnosti, si zatím může nechat jen zdát. I když TEGRA samozřejmě nějaké ty příjmy generuje, na vyrovnání příjmů z klasických GPU stále zdaleka nemá. Není tedy divu, že se NV spíše soustředí na vývoj výkonnějšího ARM řešení, které by podle ní za pár let mělo konkurovat serverovým procesorům Intelu a AMD. Tedy TEGRA ARM pro profesionální a serverové platformy, kde se za komponenty a služby platí výrazně více peněz, než na klasických mobilních SoC, zvlášť když ceny tabletů a SmartPhone jdou neustále dolů, což silně snižuje marže výrobců ARM platforem. To samozřejmě ale neznamená, že by nebyl důvod se snažit a vykašlat se na nástupce TEGRA 3. I ty 3-4% trhu znamenají příjmy několika desítek až jednotky stovek milionů dolarů, za což jistě stojí ráno vstát :).

  • Tegra 4 (Wayne) v parametrech

Se zpožděním, ale je už skoro tady. Rámcově víme již nyní, jaké bude mít TEGRA 4 parametry. Stejně jako u TEGRA 3 zůstane koncepce čtyřjádra s jedním extra jádrem navíc (to běží, když není vysoký výkon třeba). Samozřejmě procesorová architektura je daná, tou bude licenční ARM Cortex A15. Frekvence by mohla dosáhnout až na 2GHz. V tomto ohledu žádné překvapení a nic, co by nějak vybočovalo od konkurenčních platforem.

NV si k tomu ale přidá grafické jádro vlastní konstrukce, tedy nepoužije GPU, který ARM také v rámci licence ke svým platformám poskytuje (jež ale využívají jen někteří). Nová grafická jednotka pro TEGRA 4 bude mít 72 výpočetních jednotek a údajně by měla mít 6x větší výkon než ta v TEGRA 3. Důraz je samozřejmě kladen na zvládnutí zvětšujících se rozlišení displayů, a mluví se proto i o podpoře 4K. Zpracovávat videa by měla umět až v rozlišení 2560x1440. Možnosti výbavy v podobě USB 3.0 nebo HDMI jsou standardem.

Výroba bude probíhat již vyladěným 28nm typu HPL, a to samozřejmě u společnosti TSMC. TEGRA 4 je designována pro nasazení ve výkonných SmartPhone i Tabletech, ale také třeba v SmartBoocích. Spekuluje se, že prvním telefonem s TEGRA 4 bude nová vlajková loď HTC s 5" fullHD displayem. Nicméně není to ještě potvrzeno a mluví se také o tom, že TEGRA 4 bude jen druhou variantou vedle nového SnapDragonu od QualCommu, které HTC primárně použije. Ať tak nebo tak, asi bude snaha ukázat nějaké zařízení už právě za pár dní na CES, i když pravděpodobnější je až veletrh mobilit v Barceloně o měsíc později. Nečekáme, že by se něco v prodeji objevilo s Tegra 4 řešením nějak výrazně dříve, jak v polovině roku 2013. Většinu novinek dostupných na trhu osazených TEGRA 4, lze čekat asi spíše v průběhu Q3/Q4 roku 2013. Nutno dodat, že TEGRA 4 bude mít už při svém uvedení hodně silnou konkurenci v podobě nových QualComm a Samsung řešení, jež se představí ve stejný čas.

Zdroj: Chiphell.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-19 14:22:44
avatar
Clanek bych trosku upřesnil, ARM samotne jiz nic nevyrabi. Pouze vyviji a sve reseni licencuje samotnym vyrobcum. ANALOGIE treba s AMD a NVIDIA Uvidime, jak se jim povede, ale jsem stejne skepticky jako DD
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-19 14:20:43
avatar
Já tam ale snad nepíši o tom, že by ARM byl výrobce ne?
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-19 14:32:27
avatar
V clanku to samozrejme neuvadis, že by bylo ARM vyrobcem to se shodneme Nebylo to mysleny vuči tobě, jen doplneni, ktere mi tam chybelo a mohlo by evokovat mene znale k jine skutecnosti. Nic vic nic min, Rest In Peace
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-19 17:31:47
avatar
výborně, přeci to uvádíme v souvislostech konkurence je vysoká
karel743 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tegra 3 2012-12-19 16:00:43
avatar
Doufám, že tu 4 řadu nějak znízkospotřebují, protože tegra 3 docela utřela v úspornosti s ostatními, i když tam má to páté jádro pro malé výkony, prostě jen na telefonování. Ale abych jen neprudil, míním si nějaké 4-jádro tegra 3 pořídit se 2GB RAM. Ono dát za nový telefon tolik, co za PC, se mi silně nechce.
Myslím, že cena tegra 3 při uvedení byla důvodem utření na trhu.
DiNoPhox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-19 20:15:00

Podla mna by mala Nvidia spravit aspon dva procesory, jeden ako stale highend a druhy mainstreamovy. Predsa by len dokazali napchat ich procesor do viacej telefonov a tak aj zisky by boli vacsie. S jednim procesorom to budu mat podla mna stale velmi tazke nejako uspiet.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-20 01:29:33

no slava nvidia tam konecne dala 2kanalovy radic pameti a poriadne GPU.
Zavisi aku este nahodi cenu lebo dnes sa uz powerVR 544 zacina objavovat aj v cinskych tabletoch pod 200euro.
Povedzme si uprimne ze je to trochu hanba ked nvidiu znamu z top grafickych kariet utre na vykone GPU Allwinner A31 alebo Exynos 4 ktory pouziva relativne stare GPU mali 400.

Allwinner A31 - Tablet pod 200
http://www.androidmall.co.uk/onda-v972-tablet-pc-quad-core-a31-android-4-1-9-7-inch-retina-16gb-white.html

Exynos 4412 - Tablet pod 200
http://www.androidmall.co.uk/ramos-w30-quad-core-bluetooth-gps-fm-10-1-inch-tablet-pc.html

Kazdopadne cinske tablety zacinaju dostavat celkom slusne creva aj od domacich vyrobcou. Nehovoriac o tom ze aj tie cinske SOC uz stacia na celkom svizny beh systemu s lepsou grafikou ako tegra 3 za zlomkovu cenu.

Inak ma to integrovane LTE (nejak ho nikde neni vidno)?

Co je mozno este horsie nvidia sa nedostane do tabletov / mobilov znaciek ako Samsung , Apple co vyrazna vatsina trhu . Nokia asi tiez pouzije quallcomm , Huawei ma vlastny 4xjadro soc , ZTE pojde po cinskych SOC.

Takze to asi skonci tak ze Nvidia sa objavi u tabletov od Asusu , Sony , Toshiba , FJ teda prave tam kde sa to moc nepredava ale zato recenzia kazdu chvilu niekde.(ked s vynimkou nexusu).
U telefonov HTC (aj ked mozno len u niektorych kusov ) a bez LTE urcite nic pre americky trh. (kde ma HTC stale celkom silne postavenie).

Inak som mal tegru 3 (asus transformer prime) a ked to porovnam s S3 je to proste citit. Navyse cely ten koncept 4+1 bol dost otravny (vkuse nieco prepinat ked to 1 usporne jadro nebolo nic moc).
To uz sa mi viac paci big little od samusung.
Kazdopadne to GPU vyzera zaujimavo , este aby sa dalo aj kde vyuzit.
VitaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-20 09:36:31

Já myslím, že hlavní problém tkví v tom, že zařízení s tegrou se pořád berou jako jakási exkluzivita, což jednak zvyšuje cenu a druhak to díky potenciálně nižším prodejům není ani zajímavé pro samotné výrobce těchto zařízení. Přiklonil bych se tedy k zde již uvedenému názoru, aby NV "nevisela" jen na jednom procesorovém řešení, ale aby třeba udělali i SoC Wayne LE (podobně jako byly svého času grafiky RivaTNT), které by třeba bylo slabší, ale podstatně levnější a tak říkajíc ve všem.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 666x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1408x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2229x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1980x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1316x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1301x
Komentářů: 1