Intel odkládá výrobu 10nm procesorů XEON ICE LAKE. AMD potvrzuje ZEN 3 EPYC na Q1 2021. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 16 listopad 2020
altAni na poli serverových procesorů není situace ideální. Novinky dorazí až příští rok.

 

 

 

 

AMD to sice neřeklo oficiálně, ale očekávalo se, že nové EPYC procesory postavené na ZEN 3 architektuře dorazí na trh ještě teď, v závěru roku. A to hlavně kvůli vydání zbrusu nové generace výpočetních HPC karet, jako je nový Instinct MI100, který právě přichází na trh. Nakonec to ale bude s obvyklým odstupem za desktopovými verzemi stejné architektury, takže Q1 2021. I když AMD vybraným partnerům a pro některé speciální projekty, dodá tyhle nové procesory už letos.

AMD však potvrzuje, že běžně budou nové čipy dostupné pro všechny až za pár týdnů, kdy dorazí kompletní nová série postavenou právě na ZEN 3 architektuře. Což znamená masivní zlepšení IPC, obecně výkonu, efektivity atd. Procesory už jsou samozřejmě u partnerů delší dobu na testování a všichni si ten posun proti už tak výborným ZEN 2 EPYC, hodně pochvalují. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že AMD hlásí rekordní zájem zákazníků, partnerů atd. Serverový trh je přitom nejkonzervativnější v rámci PC trhů obecně, trh, kde často nezáleží na tom, zda váš produkt má nejlepší výkon natož nejvýhodnější cenu. Nicméně fakt, že hlavně ty nové ZEN 3 EPYC procesory jsou lepší prakticky ve všem a všude proti Intelu, už nemůžou zcela ignorovat ani ti nekonzervativnější zákazníci.

Není se tak co divit, že Intel se snaží zoufale zastavit přechod mnoha svých stávajících klientů k AMD. Ostatně už minulý šéf Intelu otevřeně varoval, že Intel musí zabránit AMD v tom, aby získalo 25% serverového trhu. Nicméně ačkoliv od tohoto varování uplynuly už 2 roky (přišlo v době prvních ZEN 1 EPYC), Intel se od té doby prakticky nikam neposunul. Jeho dosavadní procesory už nestačí výkonem, efektivitou ani obecnou nabídkou na to, co nabízí AMD platforma. Jediné štěstí Intelu je v tom, že spousta zákazníků má vybudovanou Intel infrastrukturu a pro Intel optimalizované aplikace a prostředí, takže je extrémně složité (a nákladné) pro ně přejít na AMD platformu, i když by byla v mnoha směrech technicky prostě lepší.

Ovšem mnozí zákazníci už budují nové systémy a nebojí se aktualizací a kompletní redesignů svých systémů, takže ti už AMD platformu neignorují. Podíl AMD tak neustále roste. Aktuálně v Q3 2020 prý už dosáhl 12% v rámci serverového trhu, což znamená obrovské peníze. Ostatně serverová divize AMD vykázala meziročně více než dvojnásobné příjmy. A zakázky na stavbu nejvýkonnějších superpočítačů všude po světě, které jsou poháněny EPYC procesory, se jen hrnou. Jeden takový vzniká aktuálně i v ČR.

  • Intel sliboval 10nm XEON procesory už letos

                                                          – nestane se tak! Další odklady.

K překvapení asi vůbec nikoho, Intel opět nedodrží žádný ze svých slibů a plánů, které navíc už několikrát změnil. Ostatně věřit dnes Intelu jeho roadmapu může jen blázen a nevěří ji ani u Intelu samotného (a ví proč). Každopádně slibované 10nm XEON „ICE LAKE-SP“ procesory letos definitivně padají.

Ba co hůře, aktuálně zprávy informují, že je čeká ještě další odklad a stále ještě nevstoupily ani do fáze ostré výroby, protože není hotový opravený design. Intel má obrovské potíže s výtěžností a kvalitou 10nm SuperFin výroby pro větší čipy, současně má už dnes zastaralý ICE LAKE design mnoho funkčních a bezpečnostních problémů, které se Intel snaží opravit. Fakt je, že spekulace na tohle téma už se objevily v první polovině tohoto roku, a říkaly, že to přesně takhle dopadlo. To ale Intel v té době stále ještě všechny ujišťoval, že 10nm jde skvěle a XEON budou letos na trhu.

Nicméně to se tedy nestane a hrozí další odklad, pokud se tedy výroba rozjede až v Q1, procesory reálně nedorazí dříve jak kolem poloviny roku. A přitom stále nic nenasvědčuje tomu, že Intel skutečně vyřešil problémy 10nm výroby a ICE LAKE architektury, které to celé zdržují. A aby toho nebylo málo, už teď se nahlas mluví, že odklady čekají i další generaci produktů Intel. To vše za situace, kdy 10nm ICE LAKE pro servery vlastně nedokáže AMD a jeho EPYC procesorům na ZEN 3, v ničem konkurovat. AMD má mnohem lepší IPC, mnohem více jader a mnohem lepší efektivitu.

Jinými slovy, ICE LAKE-SP procesory hasí požár zahrady, který už měl být uhašen před 2 lety. Mezitím už Intelu hoří celá střecha jeho domu, ale on se snaží tvářit, že se nic neděje a všechno je v pořádku. ICE LAKE je produkt starý nejméně 2 roky, a samo AMD počítalo, že bude s nově uváděnou ZEN 3 řadou, konkurovat jeho nástupci. Začíná být už poměrně nepříjemné se na tohle jen dívat. Když mělo problémy AMD s konkurenceschopností, dalo se to jednoduše vysvětlit i tím, že má jen zlomek financí a zdrojů, které má Intel, který navíc vytvořit na trhu takové prostředí, ve kterém konkurence prakticky existovat ani nemohla. Jenže jak vysvětlit pokračující produktové selhávání Intelu na nejkritičtější a nejdůležitější části podnikání, které vůbec dělá a pro kterou měl násobně větší zdroje a peníze, než mělo AMD na jeho stávající EPYC procesory?

Tohle bude ještě zajímavé, ale nutno říci, že trhu a technologiím současná situace svědčí. Bude ještě trvat, než se podíly AMD a Intelu sblíží natolik, aby se konečně o nějakém tržním prostředí dalo mluvit. Produkty jsou jedna věc, ale znovu připomínám, i když Intel nedokáže konkurovat dnes technicky a produktově na poli CPU AMD prakticky už nikde a v ničem, stejně má stále téměř 90% podíl na serverovém trhu a 80% podíl na desktopu i mobilních PC. Takže zdaleka nejsou věci tam, kde by být měly.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-16 23:27:16

Pěkný článek. Naprostý souhlas. Ta setrvačnost je opravdu hrozná. Bohužel Intelu také hraje do karet malá kapacita výroby AMD. No myslím, že se mnohé změní až teprve s příchodem výroby na 5 nm. Starší produkty můžou zůstat na 7 nm (produkce pro konzole) a novinky se přesunou na 5 nm. No každopádně AMD držím palce, protože co ukazuje za novinky, tak to vážně smekám. A to musí snad uznat každý.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-17 09:09:23

EUV litografická světla jim dorazej až v 2023/2024, do tý doby nevymyslí nic, i kdyby si nadělali na hlavu. Na odpovídající produkt potřebujete odpovídající vercajk.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 468x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 653x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1209x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1047x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1078x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1741x
Komentářů: 6