Má se AMD bát? Intel má novou architekturu procesorů schopnou konkurovat AMD RYZEN 3000. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 17 December 2019
altSoučasné procesory Intel nejsou ve většině kategoriích schopny konkurovat AMD. Kdy budou?

 

 

 

 

Intel v letošním roce přišel definitivně o všechno, tedy alespoň pokud jde o souboj procesorů. Ani u AMD nemohou uvěřit tomu, jak moc Intel zaspal. Pokud to nevíte, tak AMD počítalo s tím, že stávající 7nm procesory ZEN 2 architektury (RYZEN 3000 v desktopu), budou na trhu stát proti 10nm ICE LAKE procesorům Intelu. Tak byly navrhovány a cíleny. AMD na rovinu přiznává, že jejich očekáváním bylo, že se v mnoha ohledech vyrovnají tomu nejlepšímu, co nabízí Intel, ale ani náhodou nečekali, že by Intel prakticky ve všech ohledech překonávali. Jenže stalo se.

Jak víme, 10nm procesory Intel na trhu nejsou (ignorujeme těch pár nepodstatných a nezajímavých 10nm mobilních modelů). Stále jsou a budou ještě dlouho k dispozici jen 14nm refreshe SKYLAKE architektury.

Přitom Intel má/dokončuje procesory s novější architekturou, která by dokázala ZEN 2 konkurovat v IPC i v efektivitě. Jmenuje se WILLOW COVE, je to v současnosti nejmodernější procesorová architektura, kterou Intel má a chystá pro další generace procesorů. Přináší výrazný nárůst L2 cache a další zrychlení, díky čemuž dochází k výraznému zvýšení IPC. První uniklé testy ukazují, že je to vůbec nejvýkonnější procesorová architektura, pokud jde o IPC. V přímém srovnání vychází WILLOW COVE minimálně o 3% lépe než ZEN 2. V průměru pak dokáže až 15%. A dokáže to s mnohem nižším taktem proti současným Intel procesorům, což je důležité, protože hlavně 10nm výroba neumí vysoké takty a k 5GHz se nejspíše ani nepřiblíží, takže Intel nebude moci těžit z vysokých taktů.

Celé to má jeden háček. Vlastně pořádný hák. WILLOW COVE architektura a procesory s ní na trhu ještě dlouho neuvidíme. Nejdříve se okrajově podívají do mobilního segmentu někdy na konci roku 2020, pro výkonnější modely pro desktop s nimi nepočítejte dříve jak na konci roku 2021 a to kdoví jestli. Je totiž velice pravděpodobné, že Intel se bude snažit tuhle architekturu předělat tak, aby se dala vyrábět 14nm, protože s 10nm to nevypadá nijak nadějně a 7nm je jen snem Intelu. Každopádně na 14nm bude dosahovat horších parametrů a výsledků než na 10nm, kam byla navržena. Každopádně WILLOW COVE by dokázala po stránce IPC i efektivity plně soupeřit s RYZEN 3000 a ZEN 2 architekturou AMD. Jenže co je to platné. Když ZEN 2 procesory AMD jsou na trhu od polovinu roku 2019, mobilní verze dorazí v lednu 2020 a v druhé polovině roku 2020 už dorazí ZEN 3, který nabídne další minimálně 10-15% zvýšení IPC atd. a v roce 2021, když se WILLOW COVE konečně dostanou možná ke slovu, AMD vypustí ZEN 4, které bude mnohem výraznějším skokem než ZEN 3, dost možná už na 5nm výrobě a navíc pro novou AM5 a DDR5 platformu.

Takže WILLOW COVE procesory od Intelu vypadají teď sice hezky, ale pokud reálně dorazí v druhé polovině roku 2021, budou v té době vypadat téměř stejně neschopně, jako 14nm SKYLAKE procesory v tuto chvíli. Míra selhání Intelu je opravdu neuvěřitelná. Připomínám že AMD a Intel nelze považovat za konkurenty, ne když celý roční rozpočet AMD je jen zlomkem kvartálních příjmů Intelu. Proto je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné, že Intel nedokáže nabídnout podstatně lepší procesory za podstatně lepší ceny a AMD ho v čemkoliv překonává.

AMD dnes v tuto chvíli má jasně nejvýkonnější procesory na trhu, na jádro i na celek a vlastně ve všech ohledech. V tuto chvíli to tak vypadá, že Intel je 1- 2 roky za AMD a prozatím spíše dále ztrácí, než aby doháněl. A někdo v Intelu to dobře ví, že tomu tak je, protože neočekávají zlepšení situace dříve jak v průběhu roku 2023 (což je dost dalek na to, cokoliv přesně předpovědět a slíbit). Takže tyhle řízené úniky novinek, které vypadají konečně konkurenceschopně, podle mě Intelu spíše škodí, než pomáhají, protože neukazují společnost a chystané produkty vůbec v dobrém světle. To že se Intel produktem pro rok 2021 postaví někde mezi ZEN 2 a ZEN 3 z 2019/2020 nelze vnímat jako úspěch. Byl by to úspěch pro AMD, pokud by to bylo naopak, ale ne když AMD je ten, kdo vede s rozpočtem ve výši kapesného užšího vedení Intelu. Navíc se pořád bavíme o IPC ne o výkonu CPU jako celek. Intel v tuto chvíli nedokáže ani nejlepším a nejvýkonnější procesorem pro high end, konkurovat mainstreamu AMD, natož high endu … a jen navýšení IPC neřeší vůbec nic v tomhle ohledu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 01:06:48

Mně není jasná teda jedna věc. Pokud má architektura ZEN takový obrovský potenciál a rezervy umožnující radikálně zlepšit IPC výkon, proč se s těmito všemi vylepšeními nenavrhla již rovnou 1. generace ZENu?
Trochu mi to připomíná scénář, kdy pekař schválně dodává první rok chleba nedopečenej a nedokořeněnej, aby měl pro příští rok potenciál se zlepšit. Nedává mi to moc logiku.
Hanzi1976 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 01:16:24

Já se ti to pokusím vysvětlit.
Je to evoluce
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 01:29:48

Evolucí architektury rozumím to, že se jim podaří IPC (bez toho, aniž by zvyšovali velikosti cache L1 až L3 a další v zásadě hrubé/primitivně použitelné metody) vylepšit např. generačně o +1% až +3% (při stejné frekvenci).
Ale pokud jsou tam rezervy ve smyslu +10% až +15% na každý jeden(!) generační krok, tak to buď svědčí o tom, že:
a) 1. generace ZENu nebyla architekturně zcela finálně vyladěná a zoptimalizovaná (řekněme že byla spíše odfláknutá) a nebo
b) je to zkrátka účelovka, tj. už 1. generaci ZENu nenavrhli schválně až tak výbornou, jak mohli.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 01:59:41
avatar
Já nechápu, proč rovnou Zen nepřeskočili a nevydali tu architekturu, co bude po něm. Ale pokud sis třeba nevšiml, tak například jen co se týče výrobního procesu tak první zen byl 14 nm, druhý 12 nm, třetí je 7 nm, čtvrtý bude 7+nm, ...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-19 11:41:51
avatar
to bys takto mohl vyvíjet a vylepšovat donekonečna. Inovační cyklus je jasně daný, a zahodit stávající vývoj a neustále dělat další a další "lepší" revize, to se rovná vyhazovat peníze oknem!

Proč myslíš, že AMD vydalo Bulldozer a všechny následující "stavební stroje?" Protože do vývoje nalili spoustu peněz, které se musely zaplatit a protože vyvinout novou platformu trvá nějaký čas.
Zen1 je tu s námi už skoro 3 roky, to si opravdu myslíš, že by dnes ještě někdo kupoval něco jako FX6350? Navíc, když vypráskáš všechny nápady a vylepšení najednou, jsou tu pak dně rizika: první, že to netrefíš (jako to netrefil Intel s Pentiem4), druhé, že nebudeš mít příští rok co vydat jako vylepšený model.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-19 20:42:12
avatar
... Ale já to chápu, nebo to vypadá, že ne ?
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 15:37:11

S presne toho isteho dvovodu preco v roku 2000 sme nemali na stole OLED monitory ale až teraz po 20 rokoch.
Proste vivoj sa niekym musi zaplatiť a 20 rokov sme čakali na 7 generacii LCD monitorov kym sa zaplatia.
Momentalne su už linky 5nm pripravene dokonca i ZEN 4 je hotova, teoreticky by mohli zahajiť vyrobu, lenže pre ten isty dvovod prečo sme nemali na stoke v roku 2000 OLED monitor, dnes nemame na stole ZEN 4.
Ja to intelu doprajem nemal vymyšlať a mal prisť v roku 2018 s uhlikom a nie EUV tak mu treba.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 07:19:21
avatar
Takze navrhujes že mali este počkať a doladiť? A ako dlho by mali čakať? Rok možno 3? Ryzen 1 boli konkurencie schopne a ľudia ich kupovali. Dokonca teraz ich ľudia menia za ryzen 3, co je dobre lebo amd zarobí 2x. Ak by čakali, tak by zarobili len 1x. Amd je firma ktorej ide o maximalizáciu zisku a robi to každý napr. Nvidia so super generáciou.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 07:28:46

Takze ti vyhovuje 5% zlepsenie kazdej generacie ako to robi intel? Ok
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 08:50:21

Nevyhovuje mi to, ale považuji to zkrátka za logický stav věcí. Viz i ten Intel. Jsou tam snad trotlové na druhou, tj. že nejsou schopni nejen zvládnout nový výrobní proces, ale ani razantně vylepšovat stávající architekturu po vzoru AMD?

Když dáš například nějakému spisovateli za úkol napsat čtivou knihu, on ti ji jako vydavateli donese hotovou a ty mu řekneš - hele vem si to zpátky, zkus to vylepšit a za rok přijď znova...
Tak jak moc je pravděpodobné, že se mu to podaří skutečně výrazně vylepšit?
A jak moc je pravděpodobné, že když mu to řekneš i další rok, že ti to opět donese o dalších 15% lepší?

Stejně tak vývoj nového spalovacího motoru. Poté, co ten motor dáš do výroby, a už ho jen vylepšuješ, tak honíš zkrátka jen procenta a za ty jsi rád, protože to je zkrátka reál.

Připadá mi to zkrátka podezřelé, nebo alespoň zajímavé.
dakuhonoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 12:25:12
avatar
Ono je to pekné takto generalizovať, ale miešaš hrušky s jablkami.
Zen ide tak dobre optimalizovať, narozdiel od nehalemu, dosť možno preto, lebo to nie je monolit, ale multi-chip design.

Je tam teda viac možnosti s čím sa pohrať a vylepšiť výkon, ako napríklad reorganizácia jadier do komplexov alebo interconnect, bez toho, aby si nejak upravoval architektúru jadier samotných. Takú možnosť intel s jeho monolitmi jednoducho nemá.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 08:44:40

Tak už narážíme na limity a nic nemůže růst do nekonečna. Vývoj se komplikuje a růst zpomaluje. A pokud mám každý rok novou generaci +5% tak si počkám s výměnou pár generaci dokud pro mě nárůst výkonu nebude dávat smysl. Jedině snad pokud dojde třeba k implementaci nějaké nové instrukční sady. Ale pokud ji potřebuji a využiji tak i ten nárůst výkonu bude větší.
Já třeba upgradoval z Ivy bridge na Zen (takže asi 4-5 generaci), ten po roce odešel do NAS a vyměnil ho za zen+ s více jádry protože stouply požadavky na výkon.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 07:36:26
avatar
Tobě je 10 let ?
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ach jaj.. 2019-12-18 08:21:57

podla mna by mali vsetko vynechat az po ZEN 917 a vydat rovno ten.. co povies?
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vynechat polovodiče 2019-12-18 14:47:44

Soudruh Augustin Kliment, československý ministr průmyslu (1948 – 1952):„Nebudeme vyrábět polovodiče, počkáme si až na celovodiče.“
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:52:22

Vola sa to salamova metoda. V takej vhodnej situacii AMD proste nepotrebuje prejst hned na najlepsi ZEN 5 ked to proste mozu davkovat na trh postupne Zen1 ;Zen 2 ....
A zarobit viac krat na tom istom.Zakaznici su proste uz marketingom dostatocne zblbnuty aby kupovali co rok-dva len o malo vykonejsi HW ako maju teraz.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 13:43:36

Trochu to je zmíněno výše, AMD prostě honem muselo něco vydat v tom termínu aby nešlo do kytek. Takže jsme dostali produkt který vzhledem k okolnostem nebyl ideální ale ne úplně špatný. Jeho prodeje umožnily pokračovat ve vývoji a dalším ladění k dokonalosti. Intel to nedělá jinak, jen díky finanční stabilitě nemusí tolik tlačit na vydání ikdyž si tím zase zhoršuje reputaci.
Jinak kupovat každou generaci nikoho nikdo nenutí, většinou by ta pc měla 3-5 let vydržet.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A Ďalšie ladenie je dnes 2019-12-18 17:25:45

AMD Sends Updated Zen CPU Microcode To Linux-Firmware Tree
on 18 December 2019 at 10:41 AM EST.
The update simply notes it's the 2019-12-18 Family 17h CPU microcode revision. The previous update was 2019-10-21.

The microcode is notably smaller in going from 9700 to 6476 bytes, which actually more closely mirrors the size of older Family 17h microcode files with this past October update having been the notably larger version.

[url]https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Zen-
Microcode-2019-12-18[/url]

Ja viem mikrokód je len časť AGESA-y

BIOS AGESA 1.0.0.4 přinese přes 100 vylepšení a oprav pro Ryzeny
7. 10. 2019
Promítaný slajd uvádí „přes 100 oprav“, nicméně Eric van Beurden (MSI) toto konstatování opravil na „features and improvements“, tedy na přes 100 nových vlastností a vylepšení. Nejspíš tedy půjde o mix obojího.

. Nemá smysl spekulovat, co všechno by se pod tou stovkou vlastností a oprav mohlo skrývat, ono to stejně nejspíš prosákne ještě dříve, než se tato generace BIOSů/EFI dostane do distribuce.
Odkaz
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Viac menej pretože to je " 2019-12-18 10:08:59

a v každej revízii niečo zmenia a to zmení výkon.
AMD to inak nemohlo urobiť. AMD bolo v situácii, že ak nevýšii tržby v Q4 2016 až Q1/Q2 2017 (a teda ani Zen ani Polaris/Vega neuspejú), tak v Q2/Q3 2017 musia vyhlásiť ochranu pred veriteľmi t.j. reštrukturalizáciu. A vývoj úpplne novej architektúry trvá 4,5 - 8,5 roku


Ryzen 7 1800X Ryzen Threadripper Ryzen G Raven Ridge Ryzen 7
2700X
období Q1 2017 Q3 2017 Q4 2017 Q2 2018
jádro Zen Zen Zen+ Zen+
proces 14nm 14nm 14nm+ 12nm
L1 ? cl 1,1 ns ? ? ? cl 0,95 ns (-13 %)
L2 17 cl 4,6 ns 12 cl 11 cl (?) 11 cl 3,0 ns (-34 %)
L3 39 cl 11 ns ? ? 30 cl 9,2 ns (-16 %)
řadič ? cl 74 ns ? ? ? cl 66 ns (-11 %)
RAM DDR4-2667 DDR4-2667 DDR4-2933 DDR4-2933
Odkaz


Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla
Odkaz

a Zeny vyšli-vyjdú
Zen -2017
Zen+ -2018
Zen 2 -2019
Zen 3- najskôr 2020
Zen 4 -najskôr 2021
Zen 5 najskôr 2022 (vývoj bežal v Q2 2018 na 100%, lebo bol oznámený)

GPU Fiji: 596 mm^2 interposer: 1011 mm^2 a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
Ať si Fiji povede v testech a prodejích jakkoli, jedno už AMD nikdo neodpáře: Po téměř dekádě práce se stala průkopníkem v implementaci HBM pamětí a to navíc v kombinaci s největším GPU její historie.
Odkaz
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Lebo je to "skladačka" 2019-12-18 10:46:09

dual post
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 17:00:22

Ty fakt nevíš, jak funguje vývoj? Dokončíš nový produkt, který splňuje požadavky, je funkční, tak se rozhodneš uvést ho na trh. Než ale dokončíš všechny dlouhodobé testy, vyrobíš dostatečné množství kusů, rozvezeš je po celém světě a zařídíš vše, co se k tomu váže, tak to nějakou dobu trvá a během té doby už se pracuje na další generaci, takže než první generace vyleze na trh, tak už v laboratoři ví, že našli dalších 15% výkonu. Ale nemůžou to hned hodit na trh, protože by to trvalo klidně i rok. No a stejně, než by uvedli vylepšenou verzi, tak by v laboratoři měli zase o něco lepší... chápeš?

A taky samozřejmě musí mít nějaký plán do budoucna, nemůžeš vydat top produkt a na deset let jít spát. Dopadl bys jak intel.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-19 14:39:50
avatar
Pokus o trolleni? Nova registrace, dost mozna uz nekdo drive zabanovany, nebo nekdo primo zainteresovany v damage control? :o)
At je to jakkoliv, tak to zkusim jednoduse - uz na prvni Zen se po predchozi ne moc uspesne architekture cekalo jako na bozi smilovani, kazdy tyden drive by AMD obrovsky pomohl. Kdyz uz meli v rukou aspon neco, tak vydali to co v tu dobu mohli - a prestoze par drobnosti nebylo uplne dotazenych, tak byl prvni Zen obrovsky uspech a uzivatele s prvnim Zenem do dnes nemaji moc duvod sve procesory menit. Vsechno navic, je uz jen prijemny bonus. Jak pro AMD, tak pro nas uzivatele. Zvlast po tom desetileti, kdy sme kazdy ten sotva viditelny pokrok v CPU museli hledat lupou..
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-19 15:49:15

Žádný trollení to být nemusí, resp není nad to, když se problematika, ať už se týká čehokoli, začne řešit od píky, tedy klidně od absurdního dotazu/příspěvku.
Ono totiž diskuze je nenahraditelná a mnoho lidem nestačí jen něco prát do hlavy. Potřebují se nad tím zamyslet a tzv vyjádřit. Vechno špatné je k něčemu dobré a snad tato diskuze pomohla více lidem otevřít oči, pokud je měli doteď přivřené.
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:02:08

A proč Henry Ford uvedl model T s objemem 2,9 litru a výkonem 20 koni, když ve spalovacím motoru je takový potenciál a mohl místo toho uvést rovnou 1.5 ecoboost s 150 koňmi?
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:13:50

Srovnáváte nesrovnatelné. mezi těmito 2 motory je min. 15-20 motorových generací (=architektur) s několika dílčími vylepšeními na každou.

Ale možná je pravda taková, že kdyby se z toho až +15% ne příliš uvěřitelného nárůstu IPC mezi každým vylepšením architektury ZEN vyškrtal vliv vyšší frekvence (+200 MHz obecně s každým novým výrobním procesem) a vliv prostého zmnožení/rozšíření všech caches/buffers/buses, tak by se došlo k tomu, že reálné vylepšení architektury po stránce IPC je ve skutečnosti skutečně zanedbatelné, tj. těch +0% až +3%.
Hanzi1976 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:28:21

Si to najdi, takt na takt
Tady to Zlobr píše
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/58601-narust-vykonu-cpu-za-poslednich-11-let-amd-vs-intel?start=10
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:54:31

Děkuji za odkaz, zajímavé. Bohužel z toho nerozeznám efekt skutečného architekturního vylepšení samotné jádrové architektury, protože 3800x má oproti 1800x např. dvojnásobnou L3 cache, což sama o sobě přidává odhadem +3% až +5% na IPC, a pak je tam ještě vliv "zkapacitnění" nějakých vnitřních bufferů a sběrnic, které se prostě taky "jen" rozšířily (Odkaz).

Mě zkrátka zajímá vylepšovací pokrok v IPC na straně samotné dané jádrové architektury (tj. prefetcher, organizace caches, prediction unit, atp.). A zde si troufám tvrdit, že +10% až +15% je pouze vlhký sen.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 09:56:53

Nema zmysel oddelovat velkost cache od zmeny architektury.V konecnom dosledku je jedno ci to IPC nazenu pridanim cache alebo nejak inak. Treba brat CPU ako black box celok s urcitym vykonom. A zvazit si ci sa za ten narast celkoveho vykonu (alebo IPC ci efektivity vykon/sotreba) oplati zaplatit upgrade alebo nie.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-20 10:39:51
avatar
Takhle nad tím uvažuje tak možná člověk, kterého technika naprosto minula a je mu buřt jak to funguje a jediné co ho zajímá je množství FPS v jeho oblíbené hře.
A takoví lidé většinou nečtou technologické weby, takže co tu vlastně hledáš, pokud to z tvé strany není jen trolling? ;-)
linuxuser [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD pracovalo na ZENu od roku 2019-12-23 10:46:08

Alebo tu je nejake zhrnutie:

"AMD pracovalo na ZENu od roku 2012, šlo prý o kompletně nový návrh, kdy se inženýři oprostili od všeho v minulosti AMD. Nakonec to tak úplně pravda není, spousta částí CPU jsou jen vylepšené bloky starších architektur"

https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/45735-3-amd-ryzen-7-procesory-1800x-1700x-a-1700-v-testu
https://www.svethardware.cz/efekt-zvany-ryzen-jak-amd-zmenilo-svet-procesoru/50427
https://diit.cz/clanek/threadripper-amd-neplanovala
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 13:09:53

kazdej druhej den tu je novej clanek furt na stejne tema ze intel neco slibuje a jak je s procesy v riti a co bude nekdy za 2-3 roky a jak drtive amd intel prekonava..coz o to, je to tak a vsichni to vidi ze intel je nekonkurence schopny uz od zen+ a ze nejblizsich par let nic mit nebude. ale neni uz to trochu nuda? opakuje se to stejne furt dokola, novych informaci prakticky nula a nebo se za novinku povazuje mesic starej tweet.

kdyby tu byl misto opakovani stale stejneho treba clanek o tom jak se rozjizdi serverovy mnohojadrovy arm procesory, ktery maj sanci do dvou let docela zatopit AMDecku a uplne zesmesnit intel procesory stejne jako se to povedlo novym epicum, mozna by to bylo lepsi.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-18 23:34:23
avatar
No ale posledné roky to skutočne je tak, že Intel každý týždeň niečo nové sľubuje, objaví sa nová zraniteľnosť Skylake alebo nastane posun v niektorej z jeho roadmáp...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-20 11:26:03
avatar
A to jsi úplně vynechal RISC-V, který má potenciál úplně nechat v prachu jak x86, tak ARM ;-)

Ale DD si stejně jako my všichni vybírá co ho zajímá a jeho cílovka jsou herní PC, kam se ani ARM ani RISC-V ještě dlouho nepodívá, takže dává smysl, že o těchto věcech si musíš přečíst jinde...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-12-22 10:41:15
avatar
No neříkej, dokonce i ARM bude poražen něčím, co zatím prd předvedlo. Se koukni kdo všechno představil serverové ARM. RISC-V je úplný chudáček.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 329x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1473x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1189x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1881x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3