Jak se daří Kingdom Come: Deliverance? Slušné recenze, ale oprávněné stížnosti a nutné opravy! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 14 únor 2018
altNová česká hra Kingdom Come: Deliverance má obrovský potenciál stát se i hrou roku. Ale pálí jej.

 

 

 

 

Od 13.2.2018 můžete hrát novou velkou českou hru Kingdom Come: Deliverance úplně všichni, neboť vyšla na PC, PS4 i Xbox One. Jedno malé preview už jsme vám udělali, nyní se kolega dostal o dalších 15 hodin ve hře dál, takže máme další dojmy a zkušenosti. Ovšem máme také reakce na hru ze zahraničí a také reakce vývojářů na některé záležitosti.

  • Kingdom Come: Deliverance má obrovský potenciál,

                                                                                               ale kazí si jej!

Před vydáním hry panovaly velké obavy, zda realistické středověké RPG bez čar a kouzel, elfů, trpaslíků atd., bude vůbec někoho bavit. Naše obavy byly rozmetány, hra je sama o sobě velmi zábavná a zajímavá! Zejména díky detailní propracovanosti prostředí a reálií. Právě v těchto ohledech jde o jednu z nejlepších podobných her, ne-li rovnou o nejlepší hru, která kdy byla udělána. Prostředí zkrátka skutečně žije. Stejně tak příběh je originálně pojatý a přestože nejste superman nebo superžena, jak to známe z jiných RPG podobného typu, stejně baví. Originalita hry je velmi ceněná, zejména dnes, kdy originálních velkých her tohoto typu příliš mnoho nevychází.

Problém je ovšem skoro všechno ostatní. Velká část českých i zahraničních recenzentů hodnotí právě hratelnost hry, zpracování reálií a další věci opravdu výborně, ovšem téměř všichni se shodují na tom, že hra prostě není hotová! Stávající technické zpracování je ostuda, tím je to škoda, protože graficky hra vypadá velmi slušně.

V našem prvním preview jsme o tom moc nemluvili, protože hra měla dostat po vydání velký update, který měl spousta problémů vyřešit. Bohužel update toho mnoho nevyřešil, a tak musíme nyní říci, že hra obsahuje skutečně obrovské množství bugů, včetně těch, které přímo kazí hraní, ničí questy, zabraňuje v průchodu hrou atd. Velká část těchto problémů by se dala přejít, pokud by hra obsahovala normální SAVE-LOAD systém, jako mají Fallout/SKYRIM apod. Jenže ten neobsahuje! Často tedy když narazíte na nějaký technický problém, který znemožňuje hraní a musí hru načíst z uložené pozice, přicházíte běžně o hodiny a musíte to opakovat, což je neuvěřitelně otravné a dělá to tak ty problémy mnohem závažnější.

Právě absence normálního SAVE-LOAD systému kdy chci já (ne kdy chce hra), je velmi častou výtkou recenzentů. A víte z našeho prvního preview, že i naše hlavní výtka. Tvůrci chtěli hru udělat těžší a realističtější. Jejich systém ukládání ji těžší dělá, ale nějak přitom zapomněli, že hra má hlavně bavit. Pokud by hra běžela bez technických problémů a chyb, možná by se to dalo přejít, ale takhle celou věc jen zhoršují.

Pokud jde o grafiku, hra sice vypadá pěkně, ale je znát, že jede na starší verzi CryEngine, nemá nijak dobře vyladěný DirectX11 a absence DX12/VULKAN nepřekvapí. Výkon značně kolísá na různorodých sestavách, jsou místa, kde i s high end grafikou máte dost problémy se stabilitou FPS. A k tomu všemu hapruje AI, řada interakcí AI s objekty atd. Hru budeme testovat, ale ještě to odložíme, tvůrci slibují další opravné patche.

Kolega z redakce, který hru hraje a přidal dalších 15 hodin říká, že herní náplň, příběh zpracování RPG prvků atd. jsou parádní, mnohem lepší, než čekal, ovšem technické problémy se s dalšími hodinami hraní jen kupí a absence normálního „lidského“ a rozumného SAVE-LOAD systému, začíná být nesnesitelná. WarHorse to tedy ve finiši nezvládli. Měli si dát ještě půl roku na doladění a dočištění hry, protože spousta těch bugů je tak očividná, že člověk pochybuje, že tu hru před vydáním hráli. A to rozhodnutí udělat SAVE-LOAD systém tak, jak udělali, stejně jako neobejitelnou nutnost managementu postavy (správně jíst, spát, pít atd.), se obrátí proti nim. Nic proti těmto systémům, mají je i jiné hry jako SKYRIM, FALLOUT apod. Jenže je mají jako herní volbu obtížnosti, ne jako základní jedinou volbu a nastavení pro všechny. Proč? Protože to prostě nebude všechny bavit. Takhle zbytečně Warhorse přichází o hráče a zákazníky, protože někteří by si to rádi střihli bez nutnosti managementu postavy a s možnostmi ukládání a nahrávání, kdy chci. A nemá smysl tam tuhle volbu pro hráče nemít. Tvůrci hry tím o nic nepřicházejí, hře to na zábavnosti nic neubírá (naopak), zato přicházejí o hráče, když tu možnost volby nastavení tam nemají. Jsem si téměř jist, že s nějakým dalším update tam tyhle možnosti doplní (zatím o tom ale nemluvili). A řada hráčů si na to ráda počká.

A také si počká na to, až tvůrci hru opravdu dodělají. Vydání Kingdom Come: Deliverance bylo podle současného stavu hry zjevně uspěchané. Zajímal by nás důvod, proč to nemohlo vyjít třeba v Srpnu, kdy by hra určitě běhala vyladěnější. Takhle si zbytečně dělá zle, odrazuje hráče a sráží hodnocení, protože z herního obsahu vypadá naprosto skvěle a lepší, než mnozí čekali. Býval by to byl materiál na hru roku, ale to by prostě musela fungovat, a ne frustrovat kvůli technickým nedodělkům atd. Tak doufejme, že to WarHorse dodělají, doopraví a doplní možnosti tak, aby se to dalo i zábavně hrát pro všechny (byla volba). Osobně jsem se rozhodl hraní odložit až do doby, než opraví zásadní chyby a nejlépe přidají ten normální save-load systém (aspoň doufám, že zdravý rozum vyhraje, protože já prostě nemám čas hrát hodiny a hodiny znovu a znovu to samé, protože jsem si hru nemohl uložit kde jsem chtěl!).

Každopádně Kingdom Come: Deliverance je hodně dobrá hra, s velkým potenciálem, která má AAA status. Skvělé na ní je i to, že hráči ve světě se dozví něco o českých zemích a historii, takže i v tomhle ohledu dělá dobrou službu. Teď ji jen technicky dodělat …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 13
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 08:57:20
avatar
Tak jak? Normální možnost save/load a tedy možnost postupovat hrou stylem save/load

Preview:
Citace:
Výrazným prvkem hry je ukládací systém, kdy ukládat nemůžete kdekoliv chcete, což má samozřejmě vliv na průchod hrou, kdy obvykle hry jako SKYRIM či FALLOUT mnozí hrají systémem F5 (save) udělám pokusnou akci a pak hned F9 (load) a zkusím to jinak s jiným výsledkem mé volby


A nebo ne?

Ano, chápu, že v případech kdy po hodině hry člověk padne do bugu tak je takový systém ukládání k prdu, ale jakmile tam dají klasický save/load, hra ztratí na obtížnosti.
Hra není a nikdy nebyla určena pro všechny. Od začátku bylo jasné, že hra bude výzvou a tedy pro vybranou skupinu hráčů.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 11:11:33
avatar
... mohli by tam dát aspoň v nastavení hry na výběr, s jakým stylem ukládání si to chce hráč zahrát...
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 12:07:12
avatar
To mohli, pravda. By mě pak zajímala statistika kolik hráčů by to hrálo s tou "horší" variantou.
Tipnu si: 0

A vůbec, proč pořád lidé říkají výrobcům jak co udělat? Jedni tam chtějí černochy, jiní klasický load/save.
Ať si to výrobci dělají jak chtějí, recenze ukážou jaký je výsledek a podle toho by se měl člověk rozhodovat jestli koupí či nekoupí
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pro mě nehratelne 2018-02-14 09:19:32

Včera jsem se těšil, že si zahraji. Vše v pohodě, na medium detaily 40-60 FPS. Ale bohužel jsem během hodiny nebyl schopen dokončit první kolo questů pro otce. Pokusil jsem se asi 4, ale z neznámého důvodu hra bez varování spadla pokaždé jinde. Žádný error message, nic. Vypozoroval jsem, že se to stávalo když jsem prudce otočil postavou, došlo na stutter obrazu a zvuku, hra na sekundu zmrzla a ukončila běh.
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 09:27:07

sestava ?
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 11:07:59

Intel Core i7-3820, SAPPHIRE HD 7950 VAPOR-X OC BOOST, Kingston 16GB KIT DDR3, Sound Blaster Z a Crucial SSD
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 12:13:20

a máš ty poslední drivery?
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 13:10:52

mam, ale zda se, ze posledni update tento problem vyresil
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 09:22:17

Prý už existuje nějaký mód, který save/load přidává...
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 10:00:35
avatar
V tomhle bude výhoda modovatelnosti (nebo jak se to píše) hry
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 12:56:47
avatar
super
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 09:52:30
avatar
To je super, doufám, že poběží i ve verzi bez DRM co bude na gogu. Moje hlavní výtka bylo DRM i když “jen” Steam. Osobně si myslím, že možnost ukládání měla být základ a obtížnější měl být nějaký hardcore mód.
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - save 2018-02-14 12:15:14
avatar
já myslel, že save se tam řeší skrze nějakou kořalku, kdykoliv chcete, nebo to zrušili?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 12:56:34
avatar
hodně štěstí s dostatečnou zásobou té kořalky ;)
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 12:18:05
avatar
dá se i uvařit
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 12:32:29
avatar
Pokud vše dobře dopadne tak to bude akorát na příští Vánoce odladěné a rád si to koupím a zahraju. Za tohohle stavu to ovšem nikdy neměli pustit do prodeje
Davidek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 12:54:13

Tato hra neni svym obsahem velka. Ty hodiny hrani jsou prave vcetne opakovanych pasazi kvuli absenci SAVE.
Kdyz by tato hra mela klasicky SAVE, tak ji dohrajete podobne rychle jako Call of Duty.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 13:14:06
avatar
https://www.nexusmods.com/kingdomcomedeliverance/mods/

Kdo chce ukládání tak může...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 13:35:16
avatar
best mod ever
error2000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kto ma na vobec cas? 2018-02-14 13:52:13

Popravde nechapem kto ma cas hravat taketo hry. Skusal som i Zaklinaca 3, ale po par hodinach som to odinstaloval. Hra dobra, ale nebudem ako kreten jazdit s konom po mape sem a tam, popripade zbierat rastlinky atd.. V KCD to uz dotiahli do extremu. Riesit stravu, oblecenie atd. tak to naozaj nie. Mam rad hry, kde sadnem k PC a ihned instant action. Praca, rodina, jednoducho casu na hranie je malo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 14:08:55
avatar
tak je to RPG, ve Witcherovi ale jsou volitelné obtížnosti a ta nejhlečí v podstatě nic moc nevyžaduje, a můžeš si plně vychutnávat příběhy.

Witcher je v podstatě interaktivní román ....
chleba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - fakt argument 2018-02-14 14:27:22
avatar
To, že máte na hry málo času není problém těch her...
error2000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 15:31:13

Nikto tu neriesi, ze mam malo casu a je to problem hier. Problem je, ze v tychto hrach musis vykonavat cinnosti, ktore niesu zabavne a kazia dojem z hry. Je mi jasne, ze so mnou plno ludi suhlasit nebude, ale nevidim nic zabavne behat po mape sem a tam, zbierat rastliny, sutre, starat sa aby bola postava najedena atd..
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 15:43:14
avatar
No tak je to typ hry co není pro vás no. A tím to hasne. Není třeba nad tím brečet.
Je tu dalších milión her ze kterých si jistě vyberte.

KCD nikdy nebylo plánované jako bezduchá klikačka, ale spíše jako "simulátor" dané doby. A simulátory jsou vždy obtížnější než arkády.
chleba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 15:39:44
avatar
To chápu, taky z toho nejásám. Každopádně tahle konkrétní hra se snaží najít kompromis mezi běžnými AAA tituly dnešní doby a realističností. A do tohohle konceptu tyhle věci celkem sedí...
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 09:55:04
avatar
Já mám cesování ve hrách rád, ať je to Witcher, Freelancer nebo FSX
bumr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 10:40:07
avatar
Tak aby ses necítil sám, tak se přidám. Taky jsem nikdy nepochopil, jak to někoho může jakékoliv RPG bavit ;) Holt 100 lidi 100 chutí.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 12:36:06
avatar
Jasne, vsichni a dokonci i hraci maji svoje ruzne oblasti zajmu a osobni preference. Tak nebo tak mi neprijde uplne na miste se otirat o preference nekoho jineho - kdyz me dany zanr vlastne vubec nezajima, tak nemam potrebu ho hodnotit a uz vubec ani ztracet svuj cas ctenim a diskutovanim o nem. Dvojnasob pokud si stezuju na nedostatek casu jako autor vlakna :o) Mozna by stacilo neztracet ten svuj cenny cas v oblastech, ktere ho nezajimaji a zbylo by mu o to vice casu na aktivity ktere preferuje ;)
lukasxx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 17:07:47

No v zahraničí je to tezkej pruměr. Hra ale uplně zlá nění, na opravdové AAA typu zaklinač nebo geniální horizon zero down to nemá ale i tak na první počit Warhorse slušné.

Každopádně jinde než na PS4 bych to nehral na PC je to nestabilní a zasekané. Na Konzolích to alespon jede.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 17:33:19
avatar
Zrovna na PS4 to taky není žádná hitparáda. Když hrát na konzoli tak na Xbox one X, který svým výkonem trochu jinde než Playstation 4.
cernakus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mno skyrim 2018-02-14 20:14:34

skyrim byl bez modů a patchů taky prakticky nehratelný.

A to jel na enginu, který byl ověřen Oblivionem a Falloutem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 22:27:29
avatar
Bethesda .... ta vydává vždycky polotovary ....
madPav3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-14 22:35:56
avatar
O to větší je škoda, že se Vávra nepoučil, kdyby to raději ještě ladili pár měsíců...
libuse.oracova [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 10:08:05
avatar
Na twitchi jsem si žádných velkých problémů se hrou nevšimla. Ostatní takhle rozsáhlé hry vycházely v daleko horším stavu. Takže klasika - koupím tak cca za rok. Nicméně tohle bude po dloooouhý době zřejmě důvod k upgrade. Bo phenom 965 + R9 285 = A to už mě fakt dlouho, kvůli tomu abych si zahrála, nenapadlo. Naposledy mě to takhle bejtilo u Crysis :-) Vávra v podstatě vytvořil nový druh hry.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-02-15 10:19:54
avatar
je to jen hodně špatně optimalizované .... s RX VEGA 64 nemůžu hrát na vyšší detaily ve 4K
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hodnocení 2018-02-15 12:22:15
avatar
Tak jsem původně ani tohle kupovat nechtěl, ale neodolal jsem a zatím nelituju jediné koruny. Hra je naprosto unikátní, krásně obtížná tím, že nevede za ručičku. Osobně mi zatím ani jednou nespadla, ale to asi bude podle sestav. Souboják není zas tak složitý, jak jsem se původně bál. A malinko mi připomíná třeba kombení útoků v zaklínači 1 s tím, že je ještě navíc obohacen o blokování a útoky na určité části těla. Super je, že nejsou nijak zvýrazněny předměty, které jsou aktivní, takže když třeba hledáte lopatu, tak jí prostě musíte najít, ne že vám bude svítit žlutě jak je tomu v dnešních hrách zvykem. A tak bych mohl pokračovat dál.. úkoly jsou naprosto ojedinělé, házení hoven na stěnu jsem ještě nikdy v žádné hře neviděl..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Star Citizen v úžasné ukázce Squadron 42
Star Citizen v úžasné ukázce Squadron 42Sobota, 13 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 831x
Komentářů: 5
Jaký je „multiplayerový“ FALLOUT 76? Divný!
Jaký je „multiplayerový“ FALLOUT 76? Divný!Čtvrtek, 11 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 4
Aquaman v dlouhé ukázce – poslední záchrana pro DC filmy?
Aquaman v dlouhé ukázce – poslední záchrana pro DC filmy?Pondělí, 08 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1509x
Komentářů: 8
Mutant Year Zero: Road to Eden – Zajímavá tahovka se blíží!
Mutant Year Zero: Road to Eden – Zajímavá tahovka se blíží!Pondělí, 08 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 785x
Komentářů: 2
Assassin´s Creed Odyssey – UBISOFT zase zapomněl na optimalizace?
Assassin´s Creed Odyssey – UBISOFT zase zapomněl na optimalizace?Pátek, 05 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1879x
Komentářů: 8
VENOM je v kinech a SONY ho zmršilo. Jaký je?
VENOM je v kinech a SONY ho zmršilo. Jaký je?Pátek, 05 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1636x
Komentářů: 4