Gigabyte uvádí AMD B550 základní desky. PREVIEW: moderní, vybavené a cenově dostupné Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 16 červen 2020
altZákladní desky s čipsetem B550 přicházejí na trh a nabídka společnosti Gigabyte. Jaké to jsou?

 

 

 

Společnost Gigabyte přestavuje a uvádí na trh svou nabídku nových základních desek s čipsetem AMD B550. Ty tak postupně nahradí velmi populární B450 modely. Novinky přicházejí s aktualizovaným designem, ale především přináší znatelný technologický posun, cenově skutečně dostupný prakticky každému.

Mluvíme hlavně o PCIe 4.0, které proti dosud nejrozšířenějšímu PCIe 3.0 nabízí dvojnásobnou přenosovou rychlost, čehož už dnes dokáží plně využít nové NVMe SSD disky, ale také nové generace grafických karet. Doposud bylo PCIe 4.0 vyhrazeno jen dražším základním deskám s čipsety X570 a TRX40. S příchodem cenově dostupných B550 modelů ale AMD nabízí rychlé PCIe 4.0 skutečně pro všechny. A jde o stále jediného výrobce, který PCIe 4.0 standard na své platformě nabízí.

AMD B550 je pak podle mého názoru nejzajímavější počítačovou platformou současnosti. Ne proto, že by byla nejlépe vybavená nebo nutně nejvýkonnější. Ale proto, že základní desky s touto platformou v kombinaci s až 16jádrovými mainstreamovými RYZEN procesory, nabízí za velmi dostupnou cenu bezkonkurenční výbavu, celkový výkon, a tedy skvělý poměr cena/výkon.

B550 je dlouho očekávaný nástupce B450. Původně jsme mysleli, že dorazí spolu s loňským X570. Jenže v té době stále neexistoval cenově dostupný běžný čipset, který by PCIe 4.0 nabízel. A tak zatímco prakticky všechny čipsety pro AMD dosud vyrábí hlavně společnost ASMedia, X570 je výjimkou a pochází přímo od AMD. Prakticky vzato jde o kus procesoru RYZEN. Tradiční výrobci čipsetů prostě neměli hotové žádné použitelné PCIe 4.0 řešení. B550 opět od ASMedia tak přichází téměř rok po X570 a je prvním cenově dostupným řešením, které umožní plně využívat nové SSD a grafické karty nejširší skupině uživatelů.

B550 ale na rozdíl od X570 nenabízí všechny PCIe linky na desce ve verzi PCIe 4.0, což je hlavní důvod, proč je cenově příznivější. PCIe 4.0 vyžaduje totiž vyšší fyzickou kvalitu zpracování desky. B550 tedy nabízí jen jeden PCIe x16 slot ve verzi 4.0 a k tomu ještě minimálně jeden M.2 slot v PCIe 4.0 pro SSD. Tedy to zásadní pro většinu uživatelů. Zbytek desky má PCIe stále ve verzi 3.0, což tedy snižuje výrobní náklady. I tady ale B550 přináší proti B450 zlepšení. Má už výhradně PCIe 3.0 nebo PCIe 4.0, linky, žádné PCIe 2.0, které u staršího řešení najdeme. B550 také nově nabízí nativní podporu USB 3.1 gen2.

Proč by vás PCIe 4.0 mělo zajímat? Protože už je využíváno. Speciálně u NVMe SSD disků, které dnes už nabízí rychlosti kolem 5000MB/s a brzy až 7000MB/s. Pokud je ale osadíte jen do PCIe 3.0 verze slotu, budete omezeni na maximální rychlost 3500MB/s, protože více prostě tohle rozhraní nepřenese. I některé grafické karty dnes nový standard využívají. Aktuální grafické karty Radeon RX 5000 jsou v PCIe 4.0 o pár % výkonnější než v 3.0 a s blížícím se příchodem nové generace mnohem výkonnější grafik, výhoda a využití PCIe 4.0 se ještě zvýší. A zatímco dosud jde museli pro podporu PCIe 4.0 investovat do základní desky docela dost, kdy solidní X570 model, například Gigabyte X570 AORUS ELITE stojí přes 5 tisíc korun, nové B550 modely budou cenově dostupnější. A na jaké modely se konkrétně od společnosti Gigabyte můžeme těšit?

  • B550 AORUS MASTER

Na úplném vrcholu bude model AORUS MASTER, který už máme v redakci. Tenhle model nebude úplně splňovat to o tom, že B550 bude cenově dostupnější. Tahle deska je totiž to nejlepší, co na B550 vůbec bude existovat. Nezadá si totiž svým zpracováním s kvalitními X570 deskami.

Nabízí velmi silnou 70A 16fázovou napájecí kaskádu, 6vrstvé PCB, 1x PCIe x16 slot ve verzi 4.0 pro grafiku a tři M.2 PCIe 4.0 sloty pro SSD disky. V základu najdeme také Wi-Fi 6, 2,5Gbit síťovou kartu, kvalitní zvuk a bohatou konektorou výbavu všeho druhu.

Deska nabízí také mohutné chlazení a výbavu pro taktování a tak dále. B550 AORUS MASTER strčí do kapsy i mnoho levnějších X570 desek, nicméně cena tomu bude odpovídat. Tahle tedy je zkrátka tím nejlepším v rámci B550.

  • B550I AORUS PRO AX

Jako druhou desku, kterou nám Gigabyte zatím poslal na otestování, je špičkový mini-ITX model. B550I AORUS PRO AX. Jeho cena už bude blíže mainstreamu. Ovšem stále bude odpovídat špičkovému zpracování. Samozřejmě mini-ITX s rozměry 17x17cm je hodně malý prostor.

Gigabyte na něj ale dokázal dostat silnou 90A 8fázovou napájecí kaskádu, PCB desky má 8vrstev a kromě jednoho PCIe X16 4.0 slotu najdeme také dva PCie 4.0 M.2 sloty. Opět se nešetřilo na výbavě, kdy je tu 2,5Gbit síťovka, WiFi 6, ale také DisplayPort a 2x HDMI pro podporu chystaných procesorů RYZEN 4000G s integrovanou grafikou. Nechybí ani kvalitní integrovaný zvuk.

Tyhle dvě základní desky tedy uvidíte z nabídky Gigabyte jako první v našich testech a recenzích. Nicméně v nabídce bude mnohem více modelů. Kromě jiného například vzhledově hodně odlišný B550 VISION D. Ten je úplně jiný nejen vzhledově, ale také důrazem na výbavu.

Cenově atraktivní, a tedy oblíbené mezi uživateli, budou zejména modely B550 AORUS PRO a ELITE. Ty můžete mít ve velikosti ATX ale také solidních mATX. A určitě si je také později otestujeme, protože právě PRO a ELITE modely budou mít určitě nejzajímavější poměr cena/výkon/výbava.

Základní herní řadou pak budou modely B550 GAMING, opět ve verzi ATX anebo mATX. Úplný základ nabídky budou tvořit desky DS3H a S2H.

  • Závěr

Obecně budou B550 desky o něco dražší než B450, speciálně když B450 je samozřejmě na trhu už delší dobu. Bohužel jak víte situace ve světě, výrobě i dopravě se zkomplikovala a věci podražili. B550 pak má také díky podpoře PCIe 4.0 vyžaduje kvalitnější a dražší zpracování některých aspektů. Takže neočekávejte, že ceny B550 desek po uvedení do obchodů, budou stejné, jako u dnes už 2 roky starých a stále aktuálních B450. Nicméně jsou to novinky a ceny se samozřejmě časem posunou níže. Poprvé ale budeme mít moci koupit rozumné a dobře vybavené desky s moderním PCIe 4.0 za cenu kolem 4 tisíc. Nejlevnější základní modely s funkční PCIe 4.0 podporou se pak dostanou i pod 3 tisíce. To je rozhodně posun.

Na DDWorld.cz pro vás už připravujeme recenze a testy. B550 desky pak zamíří do obchodů v nejbližších dnech a týdnech a plánujeme se jim tedy věnovat. Jak jsem řekl, podle mého názoru jde asi o nejzajímavější PC platformu současnosti, nabízející špičkovou aktuální výbavu a technologie za dostupnou cenu s obrovskou variabilitou ve výběru procesorů, od cenově výhodných RYZEN 3, 5, 7 až po výkonné RYZEN 9 v čele s dnes 16jádrovým RYZEN 9 3950X, nabízející vyšší výkon, než high end procesory konkurence. A zkuste si 18jádrový Core i9 osadit do základní desky za méně než 3 tisíce korun ;). Vůbec zkuste najít opravdu cenově dostupnou základní desku, která vám umožní provozovat 16jádrový procesor, PCIe 4.0 SSD na až 7000MB/s a současně PCIe 4.0 grafiku naplno. Takže proto se B550 deskám chceme a budeme v nejbližších týdnech věnovat a určitě dejte vědět, které modely třeba právě od Gigabyte, by vás zajímali.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 14:28:56

Citace:
Jenže v té době stále neexistoval cenově dostupný běžný čipset, který by PCIe 4.0 nabízel.

tohle je hloupost. b550 cipset samotny zadne pcie4 nema. i komunikace s CPU jde pouze po pcie3 lince. pcie4 nabizi jen nove ryzeny, kdy slot pro grafiku a jedno ssd je primo spojen s CPU a nemaji s cipsetem nic spolecnyho.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 18:12:50
avatar
Máš pravdu, ale AMD pripravilo len X570 a asi vedelo prečo. X570 prakticky teraz stráca význam. Teoreticky by bolo možné spraviť aj B450 s pci-e 4.0, však tie hlavné linky sú z procesora ale to by museli výrobcovia dosku postaviť prakticky znova a to je z ekonomického hľadiska nezmysel. Úplne nová doska s novým čipsetom sa predá ľahšie ako len nová revízia s nálepkou pcie4.0 ready.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 23:33:16
avatar
To právě není pravda. Stačí B450/X470 deska s kvalitním PCB a PCI-E 4.0 na ní funguje. Také existují BIOSy, které PCI-E 4.0 na těchto deskách zprovozňují (a není to neoficiální hack), nicméně AMD to zakázalo, protože ne všechny desky na trhu měli dostatečně kvalitní PCB aby to mohli zprovoznit.
A navíc by to lezlo do zelí X570 deskám. Což je taky důvod, proč B550 vydávají až teď...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 23:50:41
avatar
Přesně tak!

Když to shrnu, tak B550 přináší "jen" dvě věci:
1. nativní podporu USB 3.1 gen2
2. všechny PCI-E spojení na desce jsou minimálně PCI-E 3.0, zatímco B450 ještě používalo PCI-E 2.0

Hodně by mě zajímalo, co je to za podvod/magii která umožňuje Gigabytu minimálně v marketingových materiálech tvrdit, že má dva nebo dokonce tři M.2 sloty s PCI-E 4.0.
Pokud je to pravda a ne nějaký marketingový blábol, tak by mě fakt zajímalo technické řešení, jelikož B550 žádnou PCI-E 4.0 linku nemá a z CPU jde jen 20 PCI-E 4.0 linek z toho 16 jich jde do prvního slotu pro GPU.
Zbývají tedy čtyři, které jde použít pro SSD. Asi je možné udělat 2 sloty, každý se dvěma linkami, ale nedává mi to moc smysl.
Možná že tři sloty po 4x PCI-E 4.0 opravdu mohou fungovat, ale jen za podmínky, že GPU omezí na 8x PCI-E 4.0. Pak to vychází.

Čímž se dostáváme k tomu, že jediná karta, která opravdu dokáže těžit z PCI-E 4.0 slotu je ta nejvíce omezená - tedy RX 5500 4GB. Důvod je ten, že jak má malou paměť, tak potřebuje tahat přes slot mnohem více dat z RAMky a jak má jen 8 PCI-E linek, tak jí PCI-E 3.0 už brzdí. Ani RX 5500 8GB z PCI-E 4.0 skoro nic nezíská oproti PCI-E 3.0, protože už má dostatečně velkou paměť na to, aby nepotřebovala pořád něco přenášet z RAMky do své paměti.
A u RX 5600 6GB sice k takovým přenosům dochází více, ale tam je zase k dispozici 16 linek, takže tam i PCI-E 3.0 stačí, aby to nebyla brzda.
Nevidím tedy důvod, aby PCI-E 4.0 bylo v příštích několika letech přínosné jinde než u SSD a výpočetního nasazení GPU. Nečekám, že by příští generace GPU měli malou paměť a potřebovali přenášet hodně dat ze systémové RAM. Spíše naopak.
Pro nás běžné uživatele je tohle rozhraní fakt jen bonus pro rychlost SSD...
Leda by se využilo toho, že je PCI-E 4.0 rychlejší a GPU obecně přešli na 8 PCI-E linek, aby se dalo více linek využít právě pro ty SSDčka...pak by to možná smysl dávalo. Uvidíme.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 23:56:15
avatar
aaaaaa, zapomněl jsem na úplně největší přínos B550.
Konečně budeme mít na trhu desky s PCI-E 4.0 bez větráčku na čipsetu! Hurá!
A s tím spojený příjemný fakt, že budou mít nižší spotřebu...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 00:00:25

Těch linek je dost. Už jen RX 5700XT v 8x režimu pci-e 4.0 bude mít podobnou, né li stejnou propustnost, jako v pci-e 3.0 x16. Teď jde o to, jak to fyzicky rozdělit, aby zbývající linky byly uvolněny pro další SSD.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 07:38:13
avatar

I 1080ti má dost propustonosti při 8x pci-e V.3 režimu. To se tu jen někdo snaží dlouhodobě tvrdit, že to tak není, ale Praxe užití ukazuje něco úplně jiného.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 09:51:53

hehe 1080Ti má dost propustnosti v 8x pci-e 3.0.
Co to znamená dost? Tak buď 8x 3.0 stačí nebo ne. Tyhle napůl termíny je jak pro školáka základky.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 10:58:59
avatar
To znamená že při použití 1080ti v pci-e v3 nepoznáš rozdíl ve výkonu při použití x8 nebo x16. Výkon je stejný.

Což znamená, že propustnost slotu 8x pci-e v.3 je dostatečná i pro použití takto výkoných karet. Ale to není žádným překvapením, jen někteří mají pocit, že pci-e4 je to co zrovna teď nutně potřebují.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 11:45:27

No podle testů tam byl 1-3% pokles výkonu na 8 linkách, mohla to být ale i chyba měření... Možná u výkonných karet s menší vram by se to mohlo projevit více, ale těch zase moc nebude...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 11:58:39
avatar
Odchylka měření.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 15:21:55

Dobře 1-3% pokles výkonu při 8 linkách. Teď se zeptám čemu bys dal přednost, jestli být teď na hranici využití pci-e 3.0 x8, nebo měl toleranci pro další roky a nemusel řešit limit pci-e x8, když už teď se ten limit při 8 linkách projevuje.
Mě osobně by se líbilo spíš řešení pci-e 4.0 x8 i u high endu s tím, že by se linky spíše hodily pro rožíření pro SSD.
Jenže pci-e 4.0 zatím není běžně rozšířen, takže když nechceme být teď na limitu, tak přeci 3.0 x16 je pro klid přeci výhodnější.
Zrovna tak to je u 4.0. Proč se limitovat, když tu je toto rozhraní, které nějaký ten rok určitě vydrží.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 20:22:01
avatar
Ale ono ani to 8x pci-e3 není na limitu ten rozdíl 1-3% je dán jen nějakým skokovým načtením. Existovat mód třeba 6x tak už by bylo třeba opravdu něco měřitelného. Ale co mohu říct s jistotou tak při renderování karty 2070super podávají jen o 10%-15% menší výkon v zapojení 4x pci-e v.3 než v zapojení 16x takže u grafických karet o nějakém limitu opravdu nemůže být řeč.

Stačí si jen uvědomit, že všechny desky vyjma HEDT měly do nedávna při zapojení 2 karet automaticky všechny sloty 4x nebo 8/4/4/4. HEDT mají většinou 16/16 nebo 8/8/8/8

Osobně používám 2x1080ti + 2x nvme ssd Samsung 970 na X470. Pokles výkonu tam je ale je těch cca 10%, což jsem ochoten akceptovat.

Takže reálně je to opravdu jen o rychlejších SSD a teď ruku na srdce těžko je rozeznatelné SATA SSD oproti samsungu 970 v chodu, kromě testů to prakticky nepoznáš. Takže ono celé pci-e4 je aktuálně jednoduše jen takovej "bonus" a nápis na krabici od desky.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 21:15:32

Tak záleží co má člověk v plánu. Pokud budu kupovat 3xxx s tím že to budu mít na pět let, s tím že i GPU zůstane stejná, tak klidně vezmu 450 a oželím pcie4( no možná zatím ještě pár % výkonu)
Pokud budu plánovat upgrade za nějaký čas, tak mi nezbude než tu 550 nebo 570 koupit abych tu možnost měl. Navíc pokud se z nových konzolí protlačí i do PC her vyšší nároky na datovou propustnost, může ta pcie4 plusem.
Já třeba jsem kolenovrt a PC pro mě není taková priorita, takže mi aktuální R2600 tak ještě 2 roky zůstane. Leda že by se objevila nějaká poloprofesionální grafika do 500€ a 150W(malý case) tak bych uvažoval o výměně stávající 1060... Kdyby mě to mělo živit tak to budu řešit ale takhle si raději koupím nějakou deskovou
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 21:33:52
avatar
co znamena poloprofesionalni grafika?
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-19 01:24:29

Z mého pohledu karta kde bude rozumný herní i profi výkon za přiměřenou cenu. 800-900 za w5700 nebo q4000 už je docela dost.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-19 07:07:47
avatar
Noo a k čemu tu kartu hodláš využívat? Jaký SW?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 22:57:37

Pokud vím, tak pocitový rozdíl mezi ssd disky nepoznáš, ale podle testů a měření tam rozdíly jsou. A ve finále při zpracování objemnějších dat ten zkrácený čas ocení ti, co se tím živí. Takže rozdíly tam jsou, ikdyž je běžnej Franta já nebo ty při běžném používání nerozeznáme. Je to přínos a vývoj.
Ohledně pci-e 4 a nápisu na krabici desky ... až to bude mít Intel i nVidia, tak to možná budeš vnímat jinak a ta doba nastane. Není důvod to odsuzovat, ikdyž přínos zatím není úplně evidentní.
To samé ray tracing, první generace Turing nic moc, ale vývoj teprve ukáže až se toho chytnou ostatní a AMD to zjevně už udělalo a podpora bude. Nemá cenu to zatracovat.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-18 23:10:48
avatar
Ale já to nikde neodsuzuju. Jen nemá smysl si aktuálně kupovat b550 desku za ty peníze co stojí.

Rozdíl tedy nepoznám a to i přesto že načítám každý den 300GB databázi z oněch 2x Raid O nvme Samsung 970 SSD což dělá nějakých 4,5 gbps a na druhé stanici to je na normálním nejlevnějším shit sata SSD 1TB od Adata. A nevidím vůbec rozdíl. Práce je s oběma úplně stejná a kdyby se dělal nějaký slepý test nebyl bych schopen říct. Jooo to je jasný tohle je ten pomalej sata.

Takže realita je ta, že kromě startu systému a syntetických testů to není poznat vůbec nikde. Jo asi při zracování vide třeba v premiere by to poznat šlo, to je ale jediný případ ke kterému by se asi normální běžný tvůrce mohl dostat.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-17 09:27:28
avatar
Tak o tom není žádných pochyb. 8 linek PCI-E 4.0 má v podstatě stejnou propustnost jako 16 linek PCI-E 3.0. To je jednoduchá matematika ;-)
A přepnout slot ze 16-ti linek na 8 linek a přesměrovat je do jiného slotu je pokud se nepletu taky jednoduché. Jen se na to musí pamatovat při designu desky.
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Snížení cen AMD Ryzen 3600 a 3 2020-06-16 14:58:56

AMD Ryzen 5 3600 klesá na historicky nejnižší cenu: pouhých 166 USD

https://www.hardwaretimes.com/amd-ryzen-5-3600-price-drops-to-all-time-low-just-166/
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 15:08:47
avatar
Třeba modely od ASRock by nás zajímaly. D
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 16:39:07
avatar
nemám cíleně v plánu, nevylučuji, ale mám tu hodně desek na testování už teď, takže nestíhám ...
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 15:14:06
avatar
Som zvedavý o koľko budú dosky s B550 "pomalšie" proti X570, ale myslím že karta a nvme budú na tom úplne rovnako a v aorus master budú na tom dva nvme ešte lepšie ako v x570. Myslím že X570 stratí zmysel a za chvíľu skončí. Neplánuje AMD v ryzen 4000 viac pcie liniek ako stále len 20? Aby malo X670 vôbec zmysel.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 16:38:29
avatar
o nic ...

prostě jen nemají všechny PCIe linky v 4.0 verzi ... výhodou je chladnější a úspornější čipset a trochu nižší cena díky méně náročnému pracování ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 16:07:39
avatar
Všude samá cena/výkon. Dostupná cena. Výhodná cena. Cena pro každého, ale cenu jsme se nedozvěděli.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 16:37:45
avatar
desky míří do obchodů, dozvíš se, budou dražší než B450 ale proto, že jsou to mnohem lepší desky ....
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 20:14:41

czc už nabízí Asus desky a bohužel to žádná levná láce není. Mezi řadově srovnatelnými deskami B450 a B550 je rozdíl min. +1000 Kč. U dražších modelů je to obdobné, vše, co je B550 je zhruba o +1000 Kč dražší než B450.
Osobně tyhle desky hodnotím tedy jako cenově neatraktivní. Že desky s B550 budou dražší bych sice chápal, ale jako reálný příplatek bych viděl tak do 5kila.
ASRock ještě není naceněn, ale i tak pochybuji, že se s nejlevnější B550 deskou dostanou pod 2300 Kč.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 20:10:16
avatar
ber do úvahy, že když B450 přišly na trh, taky stály víc než co stojí teď, to platí prakticky o všech deskách ...

takže za pár týdnů budou B550 levnější a samozřejmě jsou dražší proto, že jsou prostě o třídu lepší (zpracováním i výbavou) ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-16 16:42:03
avatar
mě se líbí, že podle prvních recenzí B550 žere o desítky W méně než X570, z pohledu itx uživatele tak může být "lepší" volbou než x570 i bez ohledu na cenu. Bohužel tady ITX Aoruska s cenou 4800,- je prostě moc drahá a cenou již blízko x570. A to je problém pro někoho kdo chtěl levnou fošnu k Ryzenu 3300X a nechtěl přijít o pcie4.0.
Tak uvidíme co další desky
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-19 15:00:17

Ty ceny fošen jsou naprosto mimo mísu. Nejlevnější fošna s B550 za 2899,- a nic na tom nezměnila ani nabídka od ASRock.
Ty desky jsou zkrátka moc drahé na to, aby se na nich vyplatilo stavět. Vábnička v podobě "možná do toho vrazím pak i Ryzen 4xxx" za ten příplatek 1000-1500 Kč zkrátka nestojí.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
FAR CRY 6 oznámeno. První záběry. Kam se vydáme?
FAR CRY 6 oznámeno. První záběry. Kam se vydáme?Neděle, 12 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 949x
Komentářů: 12
Fandové Playstation zuří. Horizon: Zero Dawn na PC v srpnu
Fandové Playstation zuří. Horizon: Zero Dawn na PC v srpnuPondělí, 06 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 5595x
Komentářů: 34
Fallout se dočká hraného seriálu od AMAZON!
Fallout se dočká hraného seriálu od AMAZON!Neděle, 05 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 5
DIABLO II slaví 20 let – stále nejlepší díl série a ARPG!
DIABLO II slaví 20 let – stále nejlepší díl série a ARPG!Sobota, 04 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1924x
Komentářů: 16
Crysis Remastered odloženo – lidem se nelíbí ukázka!
Crysis Remastered odloženo – lidem se nelíbí ukázka!Čtvrtek, 02 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2957x
Komentářů: 23
Vyšla nová Trackmanita! Je fajn, ale s mizerným předplatným
Vyšla nová Trackmanita! Je fajn, ale s mizerným předplatnýmStředa, 01 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 893x
Komentářů: 0