PREVIEW: ASUS ROG ZENITH EXTREME ALPHA – Souboj o nejlepší základní desku na trhu … Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 24 únor 2019
altNedávno jsem kritizoval ASUS, že neaktualizoval svou X399 nabídku. Tak už ji aktualizoval. Jaká je?

 

 

 

 

Na konci roku 2018 jsme si povídali o tom co se povedlo a nepovedlo, a to i na poli základních desek, které testujeme na DDWorld.cz velice rádi. Jednou z výtek konkrétně směrem ke společnosti ASUS bylo, že rok 2018 poněkud prospali a konkurence je dokázala dohnat, a dokonce i předehnat, což určitě platilo na X399 AMD platformě, kde původní ZENITH Extreme, ačkoliv byl špičkovou deskou v roce 2017, tak v roce 2018 zejména nová MSI MEG Creation X399 jej prostě překonala. A protože jsem tuto skutečnost vytkl společnosti ASUS, dostal jsem odpověď.

A zatímco u některých firem by mě zařadili na nějaký blacklist, nebo ještě lépe začali pomlouvat a urážet, jak nevím, o čem mluvím, jak jsem fanda konkurenčních firem a kdesi co si, ASUS reagoval tak, jak by to mělo vypadat. Přiznal, že trochu zaspal a že se pokusí věci napravit. A tak jsem už před několika týdny dostal jako první v ČR možnost vyzkoušet novou ZENITH Extreme ALPHA. Aneb takhle si představuji odpověď na kritiku, některé firmy by se měly učit :).

  • ASUS ROG ZENITH EXTREME ALPHA – opět nejlepší deska na trhu?

Společnost ASUS evidentně věděla, v čem má mezery a samozřejmě práce na této desce začaly už dávno v průběhu roku 2018, jen to prostě nestihla včas na trh při nástupu současných AMD Ryzen ThreadRipper procesorů s až 32 jádry, kvůli kterým se právě výrobci do výrazného posílení X399 desek pustili.

U první generace byl totiž maximem „jen“ 16 jádrový ThreadRipper, u druhé generační řady ThreadRipper tu ale máme také 24 a 32 jádrové modely a ty samozřejmě vyžadují podstatně silnější napájení a tomu odpovídající chlazení VRM, zejména když se bavíme o možnostech jejich extrémního taktování, kdy spotřeba a TDP těchto čipů jde tak vysoko, že to slabší povahy řešící třeba jen 50 - 100W rozdílu spotřeby u grafiky, pošle do kolen. Tady se bavíme o TDP 500W+ a to musí deska zvládat bezpečně a bez problémů.

ASUS tedy opravdu značně vylepšil napájení zesílil 8fázy a znatelně posílil i chlazení, kdy je částečně aktivní s dovnitř instalovanými ventilátory + k tomu je obrovský masivní blok spojený heatpipe. Ale to není jediná novinky u této nové verze ZENITH.

Stará verze sice měla také 10Gbit síťovku, ale extra ve formě přídavné karty v příslušenství. Nová verze má 10Gbit již integrovanou na sobě. Samozřejmě má i Wi-Fi a plno další výbavy včetně OLED displaye přímo na desce. Nechybí pořádná zvukovka a obrovské množství další i běžné výbavy. ASUS opět osadil i své řešení M.2 pozic, které s výjimkou jedné jsou na přídavné kartě, která má svou vlastní pozici vedle paměťových slotů. Kromě ní dodává ASUS v příslušenství desky ještě vlastní modul pro připojení a řízení otáček ventilátorů (montuje se do skříně a 2,5“ pozici).

Velice brzy vám nabídneme kompletní recenzi a test, už máme skoro hotovo. Dokonce jsme si opět půjčili i ten 32jádrový AMD Ryzen ThreadRipper procesor (2990WX) ale samozřejmě máme vše otestované i se 16jádrovým 2950X. S oběma si deska poradila levou zadní, a to i s přetaktováním (i PBO), všechno absolutně stabilní a bez jakýchkoliv problémů.

ASUS se snaží tímto modelem tedy opět dostat na trůn výrobce nejlepší základní desky, který v rámci X399 platformy drží MSI MEG Creation X399, která je vážně úžasná. ASUS ale s novou ZENITH Extreme ALPHA rozhodně zapracoval na nedostatcích a slabinách předchozího modelu a nabízí extrémně vymazlenou základní desku za podobné peníze jako MSI, takže rozhodně velmi vyrovnaný souboj. Zda ASUS dokázal nabídnout tolik, aby se mohl prohlásit za vítěze, to si povíme v chystané recenzi :). Nicméně řeknu jen, že tohle je jedna z nejlepších základních desek pro běžné PC, kterou jsem kdy viděl, extrémně působivá a takhle si představuji odpověď, když nějaký produkt či krok firmy zkritizuji. Prostě výrobce udělá lepší produkt.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 10
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-25 19:12:23
avatar
Chci foto bez chladiče!

Ale vypadá to moc hezky a nadějně.

Oni na X399 všichni trošku kašlou, protože X299 je nejvíc in (no vlastně Z390 je místo kde se nejvíc měří.. ehm víteco).

Hlavně proto, že TR4 platforma moc taktovat nejde, takže prestiž je kapku low.

Nicméně, jestli to má dobře zmáknuté VRM, tak na tom pár rekordů určitě padne..

EDIT: Po návštěvě stránky ASUSu jasné. Deska má technicky 8 fází, každá po 120A. Tzn. tohle uživí každej TR a i s hodně šíleným OC (prakticky to nejde přetížit). Hezky ASUS.. dřív to nešlo?
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-26 12:04:36
avatar
Jde o to, že podklady od AMD o vydání 32-jader přišly pozdě. A než něco "upatlat" narychlo, tak je lepší to udělat už kvalitně.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-27 03:39:55
avatar
Hm a MSI to vědělo předem? Nebo prostě jen udělali overkill s tím, že v budoucnu se to stejně využije.
Tomi28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-25 19:40:08

Používam túto základnú dosku asi 2 týždne s threadripper 2950x. Ak mi viete poradiť kde viem vypnúť displej, aby mi nesvietil vo vypnutom stave?
Taktovať som skúšal len automatické, buď cez asus aplikáciu, alebo cez Ryzen Master. Pri nainštalovaní asus aplikácii ale nefungoval Ryzen Master, čo je škoda, lebo asus ma celkom dobrú aplikáciu. Turbo boost na 4,4ghz sa mi zdá že funguje len v game mode, keď vypne polovičku jadier. Cez asus aplikáciu sa dostal na 4,075ghz na všetky jadrá. Bežnom stave 30C a v záťaži som mal okolo 60C s vodným chladením. Čo ma mrzí že Adobe After Effects, vôbec nevyužíva viac ako 4 jadrá a tu by som potreboval viac ghz na jadro...
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-25 21:31:12
avatar
Já vůbec nechápu proč bych měl taktovat svůj Threadripper.To úplně popírá tu Platformu jako takovou. Taktuji ho.. Jen když se snažím o osobní rekord v Benchmarku. Jinak jedu na Defaultni nastavení. Stačí ho dobře chladit.. A on se uz postará sám.Uvidime jakej bude Threadripper 3...počítám základní takty 12-16 jádra tak 4300-4500mhz.Boost na jedno jadro pujde tak ke 4800-4900Mhz.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-25 22:00:16
avatar
nepopírá, ale ruční OC bych taky nedělal ... PBO je mnohem lepší
Tomi28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-26 09:16:34

Aj ja by som bol preto, aby sa nemuselo pretaktovať a aj procesor by bol v istejšom režime. Niektoré programy vedia ísť len na 4 jadrá a využívajú vyšší takt. Tu je úplne zbytočná celková sila threadripper. Preto by som priajal ak viem na tie 4 jadrá vysekať čo najviac.
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Běžné PC 2019-02-25 21:54:13

"jedna z nejlepších základních desek pro běžné PC"
Hm, já myslel že běžné PC je za cenu této desky.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-25 23:37:57
avatar
Za 15k nic použitelného teda nevim.

Do běžného PC to zrovna úplně není, už proto, že TR nějak tak má do mainstreamu fakt hooodně daleko.
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-26 11:55:34

Já jsem teda zrovna nedávno stavěl PC za 15k bez OS a periferií a musím říct, že na běžnou práci i nenáročné hraní úplně v pohodě. Ryzen 2200G je v tomhle ohledu boží. V PC je SSD i 16GB RAM, kdyby někdo remcal, že se na tom určitě normálně pracovat nedá...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-27 03:40:36
avatar
Hm, zaujímavé.. můžeš vypsat co v tom je přesně? Jestli máš čas.
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-27 13:56:13

Nejsem si už stopro jistý, ale rámcově něco jako:
Procesor AMD RYZEN 3 2200G
Základní deska ASROCK Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
Operační paměť 16GB dual channel DDR4 3000MHz
SSD disk Samsung 960/970 EVO 250GB
Pevný disk Seagate BarraCuda 2TB
Počítačový zdroj Corsair RM550x
Počítačová skříň Fractal Design Core 500

Dneska vidím, že se to dá naklikat za 16.200,- s daní na nejmenovaném eshopu...
alien5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-26 09:31:10
avatar
Deska super, asus je dlouhodobe spolehlivej. Mam MB asus uz 9 let p8z68 3 gen a slape super.

Porad nevim zda pujde do teto desky 3 gen TR co myslite ? Asi budou nove desky a chisety letos...
Jinak tato deska a extreme znemoznuji osadit grafiku do 1 slotu pokud mate noctuu chladic.
Je totiz moc blizko k soketu. U gaming verze je to ok. Kdy by meli by dostupne 3 gen TR ? Dekuji
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-26 12:05:35
avatar
Půjdou, postačí update BIOSu. Cenový rozdíl mezi Zenith a Zenith Alpha je docela malý, takže bych bral už určitě Alphu
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
AsRock DeskMini A300 – Výkonný mini STX PC na AMD Ryzen
AsRock DeskMini A300 – Výkonný mini STX PC na AMD RyzenSobota, 23 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 77x
Komentářů: 0
kultovní Vampire: The Masquerade Bloodlines 2 oznámeno
kultovní Vampire: The Masquerade Bloodlines 2 oznámenoPátek, 22 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 75x
Komentářů: 0
John Wick: Chapter 3 – Parabellum v nové ukázce
John Wick: Chapter 3 – Parabellum v nové ukázceČtvrtek, 21 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 776x
Komentářů: 1
Battlefield V dostává obří Battle Royale mapu
Battlefield V dostává obří Battle Royale mapuStředa, 20 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 703x
Komentářů: 3
Chilling Adventures of Sabrina se dočká pokračování!
Chilling Adventures of Sabrina se dočká pokračování!Pondělí, 18 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 803x
Komentářů: 2
RayTracing ve hrách i na Radeon VEGA v CryEngine
RayTracing ve hrách i na Radeon VEGA v CryEngineSobota, 16 březen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2338x
Komentářů: 4