DevilTech Fragbook DTX - herní notebook s mobilní AMD HD 6990M Tisk E-mail
Napsal Vlastimil Bartošák   
Monday, 24 October 2011
altPokud hledáte náhradu za stolní počítač a chcete opravdu to nejvýkonnější, poohlédněte se po CLEVO noteboocích. DevilTech je jednou ze společností, která je nabízí. Dnes se podíváme na Fragbook DTX.

 

 

 

Poskytovatelé CLEVO barebone notebooků dávají uživatelům možnost si notebook sestavil přímo tak jak si přejí a jednou možností která toto nabízí je právě DevilTech. Německá firma DevilTech pro uživatele nabídne jen to nejvýkonnější na trhu. Uživatel si může vybrat jeden z množství jejich notebooků a nakonfigurovat si je přesně tak jak si představuje.

Námi dnes testovaný notebook je fragbook DTX a nabízí skoro jen to nejlepší co na dnešním trhu seženete. Když začneme u operačního systému tak DevilTech je jedna z mála firem která notebook nezaplňuje zbytečným softwarem například: trial office, antivir, hry a mnoho dalšího tak jak to běžní výrobci dělají. Zahrňme si tedy naší testovací sestavu.

  • Technické specifikace

CPU: Intel core i7 2760QM – 2,4-3,5GHz

Čipset: Intel HM67

GPU: AMD HD 6990M – 2GB GDDR5

RAM: Kingston hiperX 8GB 1600MHz CL9

Operační systém: Windows 7 HP 64bit, SP1

Display: 17,3 palcový 16:9, 1920x1080p, 43.94 cm, LED podsvícení, lesklý

Pevný disk: Seagate momentus XT hybrid 4GB SSD 500GB – 7200rpm, + 750GB 7200rpm

Zvuk: Realtek ALC892 + Intel High Definition Audio (24bit, 192KHz)

Optická mechanika: DVD-RW 8x Dual layer DVD+/ -RW/ CD-RW 24x Combo

Baterie: 76,96 Wh Lithium-Ion, 5200 mAh 8-článková, 8-P150HMBAT

Rozměry: výška x šířka x hloubka (mm): 39-48 x 412 x 276

Hmotnost: 3,85Kg s baterii + 1Kg adaptér (220 watt)

Konektivita: 2 porty USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 DVI, 1 HDMI, 1 infračervené, 1 zámek Kensington, 1 eSATA, Audio připojení: Konektor pro sluchátka, vstup pro mikrofon, Surround / SPDIF Out (7.1), čtečka karet: MMC, RS MMC, SD, Mini SD, SDHC, SDXC, MS, MS Pro, MS Duo, antény (CATV)

Networking: JMicron PCI Express Gigabit Ethernet Adapter (10/1000MBit), Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n (BGN), Bluetooth 3.0

Ostatní: kamera: 2,0 Mpx, Uživatelský manuál, ovladače a DVD-Tools, 24 měsíců záruka

  • Konstrukce – design, materiály

Když začneme zpracování notebooku tak po rozbalení z krabice působí laciným dojmem ,ale není tomu tak. Notebook je totiž vyroben z plastů a kvalitního broušeného hliníku. Konkrétně opěrky rukou jsou právě vyrobeny z hliníku a kolem nich je proužek z lesklého plastu.

Když se podíváme na víko display tak to je také vyrobeno z hliníku a kolem něj opět malý lesklí plastový proužek ,ale ten je tam použit hlavně kvůli anténám. Když už se podíváme na prostor kolem klávesnice tak ten už je vyroben jen z plastu. Trochu víc bych ocenil nějaký zajímavější díl plastu než takový designově obyčejný.

Spodní strana notebooku je vyrobena také z plastu a je to celkem jasné proč. Co se týče ale samotného zpracování tak vše lícuje jak má a nikde nic nevrže či se nikde nic neprohýbá. Notebook je krásně vyztužený a docela bych i řekl že zpracování je lepší jak u ASUS G73.

  • Rozměr

Clevo notebooky jsou přímo nádherně navržené na nejvýkonnější hardware. Nejsou zbytečně moc velké ani moc těžké.

No posuďte samy: výška x šířka x hloubka (mm): 39-48 x 412 x 276 a váha jen 3,85Kg. Prostor 17,3“ šasi je využit na maximum a dalo by se říct že mnohem lépe než u MSI GT780R.

  • Baterie
Osazený akumulátor je sice o osmičlánkový a má celkovou kapacitu 77 Wh, vzhledem k osazenému hardwaru ale nečekejte nijak zázračnou výdrž. Realita je bohužel neúprosná a výdrž se tak pohybuje maximálně okolo jedné a půl hodin při méně náročné práci.

  • Zdroj
O spotřebě notebooku v zátěži svědčí také zdroj, který patří k těm největším vůbec. Jeho výrobcem je FSP Group (Fortron), má výkon vysokých 220 W a jeho hmotnost je včetně kabelů těsně nad hranicí jednoho kilogramu přesněji 1024.

  • Klávesnice

A dostáváme se snad k největšímu mínusu notebooku. Proč klávesnice? No protože její rozložení kláves není zrovna moc inteligentní. Numerický blok mám jen tři sloupce a kurzorové šipky jsou natlačené mezi něj. Ty by ale nebyli až takový problém jako samotné ovládání kláves home, end, pg up a pg dn které jsou právě osazeny na kurzorových klávesách a ovládají se pomocí klávesy Fn.

Pak tady máme ještě umístění kláves plus, mínus a krát no našlo by se toho víc. Ale co mě osobně nejvíc chybí je že klávesnice postrádá podsvícení. U herních notebooků by toto mělo být standardem. Ale když se na klávesnici podíváme z druhého pohledu tak CLEVO drží krok z dobou a proto klávesnice má moderní design. S klávesnicí jsem byl jinak spokojen nikde se neprohýbá ,protože šasi je nádherně vyztužené. Klávesnice také nepostrádá herní označení kláves W,A,S,D.

  • Displej

Display je lesklý a DevilTech u tohoto modelu ani nenabízí matný povrh zatím. S display jsem byl spokojen i když to není opravdová špička na trhu tak svojí kvalitu má.

Konkrétní hodnoty jsou: kontrast 242:1, podsvícení průměr 182cd/ m² a zobrazení černé je 0,83cd/ m² . Což jsou celkem přijatelné hodnoty.

  • Touchpad
S touchpadem jsem byl celkem spokojený je vyroben z plastu a na první pohled by jste ho typovali že bude vyroben z hliníku když má stejný design. Touchpad také podporuje funkce multimediálního ovládání a konkrétně je od Synaptics. Rozměry touchpádu jsou na velmi dobré úrovni 90x48mm. Co se týče kláves touchpádu tak ty se příjemně ovládají mačkají se celím povrch a né jen na okraji jak je to u jiných touchpadů běžné. Mezi klávesami našla své místo čtečka otisků prstů která se hodí například pro uzamčení notebooku či ochranou dokumentů.

  • Zvuk
Poprvé když jsem zapnul hudbu do reproduktorů jsem byl hodně zklamán. Zvuk totiž hrál až moc plechovým dojmem a ve WMplayer hráli jen dva reproduktory a subwoofer který nešel skoro slyšet. Zvukové studio je od THX které například používá MSI. Ale po úpravě zvuku bylo vše na dobré úrovni. Stačí si stáhnou kodek cccp a přehrávač JetAudio a zvuk hraje o dost líp. V nastavení THX je ,ale potřeba nechat zapnuté jen funkce surround a crystalizer. Pak je podání zvuku na dobré úrovni. Notebook nabízí 5.1 repro a proto jsem ho srovnal s ACER 8942G který má také 5.1 audio a mohu říct že na 8942G zvuk s CLEVA nemá. Hold Dolby je Dolby. Vše se dá ale vyřešit asi nejlepší cestou koupeních kvalitních sluchátek. Já osobně používám sluchátka ROCCAT KAVE 5.1 a na jejich zvuk si nejde stěžovat hrají přímo úžasně.

  • Chlazení

Protože je notebook osazen velmi výkonným hardwarem, má podstatně složitější chlazení než je zvykem. To zajišťují dva navzájem nezávislé okruhy pro procesor a grafickou kartu.

U obou se odebrané teplo pomocí heatpipe přenáší na pasivní chladič s žebry v obou případech jsou měděné, která profukují dva ventilátory a odpadní teplo odchází skrz zadní hranu. Je jen škoda že výfuky z ventilátorů nemají žádný tlumič tak jako ASUS G73 či G74.

Hluk ventilátorů není sice strašný ,ale je podstatně hlasitější jak u ASUS. Když to převedeme do decibelů tak jsem konkrétně naměřil 43,2bB v plné zátěži. Ventilátory se dokáží i vypínat a to když jsou teploty u CPU pod 40C a u GPU pod 48C. Také lze jednotlivé ventilátory nastavoval manuálně což považuji za dobrou možnost.

Teploty v plném zatížení nebyli až moc extrémní. Konkrétně u GPU to bylo při pokojové teplotě 22C rovných 90C a u CPU 78C. Není to chyba chlazení ,ale chyba použité tepelné pasty kterou se chystám vyměnit za Coollaboratory Liquid Ultra. Teploty pevných disků už byli mnohem lepší první disk 41C a druhý 27C.

  • Záruka
DevilTech nabízí standardně záruku 24.měsíců a nebo 36.měsíců za příplatek 150€. Na reklamaci má DevilTech 30.dnů od obdržení notebooku. Odstoupit od kupní smlouvy můžete normálně do 14.dnů.

  • Doprava
DevilTech také rozesílá notebooky mimo Německo a konkrétně sem do ČR stála doprava 50€. Přeprava probíhá UPS službou a doba trvání je 2-4.dny.

  • Doba doručení
Abych také uvedl doručovací dobu od provedení objednávky tak ta činí 4-5.týdnů. Notebook vám může být také doručen rychleji ,ale většinou se to nestává. Jak DevilTech notebook odešle dostanete e-mail ,ale bohužel už v něm nenajdete trackingID neboli číslo balíku aby jste mohli sledovat kde už je. Je dobré proto napsat do DevilTech či jim lepší zavolat.

  • Platba - objednání
Když si notebook objednáváte tak normálně zajdete na stránky deviltech.de vyberete daný tip notebooku a nakonfigurujete si ho. Poté vyplníte formulář z bydlištěm a doručovací adresou. Já osobně doporučuji psát adresu bez háčků a čárek pak je stím totiž problém. Jak toto vše uděláte tak od DevilTech obdržíte e-mail s číslem účtu na který musíte převést dané množství peněz. Na dobírku jde vzít notebook totiž jen v Německu.

  • Test her

Pro test her jsem použil ovladače AMD 11.8. Od DevilTech totiž na přiloženém CD dostanete ovladače AMD 11.5. Jak už ale s testu vyplívá tak HD 6990M je v mobilním segmentu nejsilnější kartou na trhu. Test jsem prováděl ve stejných lokacích jako notebookchcek a porovnával jsem s GTX 580M.

Většina rozdílů je v prospěch HD 6990M :) Také jsem provedl testy v jednotlivých benchmarcích. 3D Mark 06 - 20602, 3D Mark Vantáge - 14716, 3D Mark 11 - 3582, PC Mark 7 - 3852.

 

  • Test CPU

Co se týče výkonu CPU tak ten se dá srovnat právě z nově uvedenými procesory od AMD s architekturou buldozer. Konkrétně se i7 2760QM umístil mezi FX-8120 a FX-8150 spíše bych řekl že v mnoha odhledech je nad FX-8150 či je mu velice vyrovnaný.

  • Videopředstavení

  • Hodnocení

Zpracování: 85%

Klávesnice: 80%

Myš: 84%

Připojení: 92%

Hmotnost: 70%

Baterie: 40%

Zobrazení: 80%

Hry: 96%

Výkon aplikace: 100%

Teplota: 90%

Hluk: 60%

Dojem: 85%

  • Závěr

A jsme na samotném závěru dnešního testu. DevilTech bych doporučil uživatelům kteří přesně vědí co chtějí a jsou schopni zaplatit za notebook nemalou částku která činí necelých 50K. Konkrétně jde o částku 1755€ + 50€ za dopravu a také si přičtěte 1750.-Kč za RAM a nějaké drobné za převod peněz do zahraničí u mě to činilo 195,-Kč u KB. Ale na úplný samotný závěr bych dodal že notebook mám už dva týdny a jsem s ním moc spokojen.

Fotogalerii všech pořízených obrázků najdete zde.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 15:10:46
avatar
Je to pěkná hračka a věřím že si ho řádně užiješ já sám ten výkon na mobilní platformě bych nevyužil ale dokáži si představit ho mít doma. Mít zbytečné penízky.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 17:12:57
avatar
Tak ja moc mobilitu nevyhledavam, takze desktop to jisti ....ale je to peknej kousek
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Notebook 2011-10-24 17:14:08
avatar
Děkuji moc za zveřejnění recenze a za úpravu Hodně mě to potěšilo.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 20:07:17
avatar
prajem hodne radosti s prenosnym vykurovacim telesom nech sluzi
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 21:39:43
avatar
Aspoň, že se úprava líbí. Mně se líbil text i video, tak jsem to trochu vylepšil zakomponováním fotek a úpravou. Dobře, že něco takového uživatelé píšou
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 23:03:05
avatar
Děkuji moc. Mě tam totiž fotky nešli vložit tak proto jsem na ně dal jen odkaz
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-24 23:09:04
avatar
to vkladanie fotiek funguje strasne divne, hocikedy ani mne ked som nieco napisal to neslo tak ako malo
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-31 12:30:34

Moc pěkný a výkonný NB. Když vidím ty fps, tak naprosto nahrazuje desktop + navíc ta mobilita. Připojit k němu externí monitor + klávesnici a myš, tak ani nevím, že hraju na noťasu. Dobrá koupě a cena odpovídá širokému využití
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-11-01 23:39:23
avatar
Ted třeba hraji Battlefield 3 a vše jede na ULTRA bez AA mám průměr 42FPS Žádné pády pod 30FPS ani v MP. Natočím ještě video.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-11-01 23:45:29

Super ;) Tak to máš snímky jako můj OC desktop
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-11-02 01:34:37
avatar
No je to možné Po OC mám 47-48FPS. Jádro na 870MHz stabilní snad všude hrál jsem na tom Battlefield 3 dvě hodiny v pohodě a paměti na 1150MHz. Jinak mám přepastováno a ani po OC to nejde přes 90C jako GPU. CPU nejde přes 70C
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Display 2012-01-06 19:53:58
avatar
Tak mám ověřený Display a hodnoty jsou následující.
Info mi potvrdil přímo DevilTech.de
Display parameter
Display resolution: 1920*1080p
Black level at maximum brightness: 0,17 cd / m
Contrast display: 1093:1
The average brightness: 193 cd / m

V mém článku je tedy menší chyba
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-01-07 08:02:08

Vlasto nevadí, v příštím článku po upgradu to jistě napravíš
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-04 13:16:48
avatar
shitny notebook, ale predovšetkým shitná grafika, proste grc
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-03-09 18:31:45
avatar
Závist
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 405x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 764x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2997x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1332x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1204x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1889x
Komentářů: 1