Apple představil zcela nový MacBook - dokonalý mobilní počítač s jediným konektorem? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 10 březen 2015
altPokud něco nelze Apple upřít, tak je to zajímavý a často pokročilý design. Nový MacBook to naplňuje.

 

 

 

Žádný MacBook AIR 3 ani MacBook PRO ani nic takového, nová generace mobilního PC od Apple se prostě a jednoduše jmenuje MacBook a je zcela nový s designem a návrhem, který nejeden z výrobců mobilních PC bude chtít zkopírovat ...

  • Apple MacBook - prostě mobilní PC

Nová generace mobilního PC od Apple je zcela nová, žádný facelift předchozí generace. Apple jej přepracoval úplně celý. Pochopitelně základní styl zůstal, ale samotné hliníkové šasi je to nejtenčí, který kdy Apple udělal. V nejtlustším místě měří pouze 13mm!!! Je tak o 24% tenčí než předchozí model Air. Celý NB pak váží pouhých 920g.

Apple zvolil jedinou velikost a to 12" IPS display, který má ovšem fantastické rozlišení 2304x1440 a pochopitelně je LED podsvícený s důrazem na co nejnižší spotřebu. I uvnitř je notebook dost zajímavý.

Většina vnitřku velmi tenkého těla je totiž vyplněna bateriemi. A i ty jsou speciálně vyvinuty přesně pro tvar a potřeby tohoto stroje díky novému vrstvení i chemickému složení.  Jak vidíte, tak na samotný HW mnoho prostoru nezbylo. Ale není to ani třeba. Ten jeden malý integrovaný obvod je osazený úplně vším, co je třeba.

Základem je totiž Intel Core M platforma (14nm BroadWell-U) s taktem 1,1 nebo 1,2GHz (2,9GHz v Trubo režimu) a dvěma jádry. Procesor je přímo integrovaný na desce a má pochopitelně i integrovanou grafiku. Na stejné desce je pak integrovaná i operační paměť (8GB) a také úložný disk, kterým bude 256GB SSD nebo 512GB SSD. Pochopitelně nechybí ani vše ostatní jako WiFi, BT, webkamera, stereo repro, podsvícená klávesnice atd. Vše se navíc obejde bez klasického chlazení pomocí ventilátoru, což znamená další úsporu místa!

Apple pro nový MacBook navrhl i nový Touchpad, který má speciální vrstvu rozpoznávající tlak a dávající zpětnou vazbu pomocí vibrací.

 Zdá se, že jedinou slabinou bude fakt, že notebook si kromě zvukového konektoru pro sluchátka musí vystačit s jediným konektorem. Tím je USB typ C, který slouží i jako napájecí konektor, ale i jako konektor pro monitor, pro disk atd. Tak nějak si neumím představit, jak se to bude řešit, když budete chtít mít připojený externí monitor a NB i napájet. Jinak pokud se ptáte, co vás bude stát redukce na klasické USB, tak je za 579 korun u Apple. Adaptér na klasický DP/HDMI je pak za 2390 korun. Upřímně si myslím, že si to Apple osazením tím jedním USB typ C konektorem docela pokazil. Je to prostě málo a jistě by se tam našlo místo minimálně pro další na druhé straně. Počítači také chybí SD slot, kdy třeba pro microSD by se určitě také místo našlo.

Upřímně nový MacBook se mi hodně líbí. Krásný design, úžasná mobilita, zajímavá technologická řešení. Výkon rozhodně nebude špatný a bude dostatečný na vše, co od mobilního PC čekáte. Výdrž na baterii se má pohybovat kolem 9 hodin (při WiFi) a 10 hodin přehrávání filmu, což znamená, že na běžnou práci může vydržet ještě víc, což při tak tenkém těle a velmi slušným parametrům klobouk dolů. Strašná škoda toho jen jednoho USB konektoru. Pochopitelně pak je tu ještě cena.

Základní verze bude k dispozici od 10.4.2015 a to 1,1GHz s 8GB RAM a 256GB SSD za 39 9990 korun, ta vyšší verze s 1,2GHz CPU, 8GB RAM a 512GB SSD bude za 47 990 korun. Na výběr bude zlatá, tmavě šedá a stříbrná barva. Jako mobilní PC to vypadá impozantně, ale je to strašně drahé a jeden USB bez microSD portu tomu značně ubírá na kráse a dokonalosti. Museli byste být blázni, abyste za to tyhle peníze dali ... sledujte ty fronty.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 793x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1419x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3753x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0