ASUS změnil styl s novým ROG Phone 8. Chystá se ZenFone 11 Ultra. Podobnost není náhodná. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 02 únor 2024
altTelefony ASUS nekončí, ale v modelech pro letošní rok 2024 firma evidentně změnila přístup.

 

 

 

 

Společnost ASUS je jeden z mála výrobců PC komponent, který dokázal alespoň okrajově uspět i na poli klasických telefonů. Samozřejmě nemůže a nikdy nebude konkurovat firmám specializovaným jen na telefony co do objemu výroby a velikosti prodejů, ale svým přístupem se na trhu neztrácel. ASUS se rozhodně nikdy nebál nabízet velmi unikátní design telefonů. Ať už monstrózní okázalé ASUS ROG Phone s mnoha vychytávkami a exkluzivním příslušenstvím, kdy na poli herních telefonů neměl konkurenci, tak i mezi normálními mobily. Jeho starší ZENFONE modely, které měly „hlavní fotoaparáty“ na přední straně, nebo rovnou v otočném modulu apod., byly prostě zajímavé, unikátní a inovativní. V posledních letech měl ASUS v nabídce také konečně voděodolný model, který byl hlavně prakticky bezkonkurenčně malý, kdy Zenfone 9/11 je opravdu telefon do ruky, což je něco, co prakticky nikdo jiný už na trhu nenabízí.

Jenže prodeje telefonů ASUS samozřejmě žádné žebříčky nelámou. Vývoj a výroba těchto unikátních kousků unikátní konstrukce nejsou pochopitelně levná záležitost. ASUS kdysi měl v nabídce i levnější telefony, ale z této cenové kategorie vycouval už před časem, protože prostě co by Taiwanský výrobce, kterému jde i o kvalitu, nemohl nákladově a cenově konkurovat dotovaným čínským mega výrobcům „elektroodpadu“. Portfolio telefonů ASUS se tedy omezilo už v podstatě jen na dva modely, 1x herní ROG Phone a 1x ZenFone, oba patřící do vyšší cenové hladiny.

Objevily se dohady, zda takové omezení nabídky může vůbec divize mobilních telefonů ASUS přežít. Hlavně v roce 2023 se tak objevila řada spekulací, že ASUS s telefony skončí úplně. Není to pravda. Minimálně pro letošní rok jsme se dočkali zcela nového ROG Phone 8, který už byl uveden i na český trh a blíží se také oznámení ZENFONE 11.

  • Nový ROG Phone 8 vypadá jako ZenFone – konec divočiny

Při pohledu na nový ASUS ROG Phone 8 / 8 PRO, který se aktuálně objevil i na českém trhu, si někteří asi budou říkat, že to nevypadá jako ty herní telefony, které jsme od ASUSu byli zvyklí vídat. A mají pravdu. Vypadá mnohem „civilizovaněji“ a rozhodně uhlazeně, prostě jako ZENFONE.

To je rozhodně největší mezigenerační změna a evidentně nový přístup. Z velkého těžkého telefonu s okázalým výrazným designem včetně extra chlazení a RGB podsvícení apod., je 6,78“ elegantní telefon. OLED displej má 2448 x 1080 rozlišení a až 165Hz. Spoléhá na nový SnapDragon 8 Gen 3, kdy základní verze má 12GB, PRO varianta může mít až 24GB RAM. Nechybí sestava kvalitních fotoaparátů, optická stabilizace apod. Velká 5500mAh baterie má rychlé nabíjení a přítomno je i bezdrátové.  Poprvé má ROG Phone také IP68 zvýšenou ochranu.

PRO varianta má jedinou specialitu ve svém designu, 341 LED (mini-LED) diod (AniMe) na zadní straně. Levnější ROG Phone 8 s 12GB RAM a 256GB úložištěm začíná na 26 990 korunách vč. DPH. ASUS ROG Phone 8 PRO verze se 16GB RAM a 512GB startuje na 29 990 korunách vč. DPH. TOP verze vybavená 24GB RAM a 1TB úložištěm vychází na 36 990 korun.

Pro mobilní hráče je pak připraveno extra příslušenství ve formě výkonného chladiče s extra tlačítky AeroActive Cooler X. A je tu také mobilní ovladač ROG Tessen. Takže alespoň v tomto ohledu nová generace ROG Phone ještě úplně nezapadala do „designového mobilního mainstreamu“, i když samotný telefon prostě připomíná uhlazený ZenFone. A náhoda to není …

  • ZENFONE 11 Ultra vypadá jako ROG Phone

ASUS zjevně změnil strategii při designu svých telefonů a dělá víceméně už jen jeden telefon. Pro ROG i ZENFONE sérii pro rok 2024. Oficiálně ještě nový ZENFONE nepředstavil, ale chystá se k tomu a již se objevily úniky s podobnou nového telefonu ZenFone 11 Ultra.

Ano, vypadá velmi podobně jako ROG Phone 8, protože je to evidentně když ne rovnou stejná, tak velmi podobná konstrukce stejného telefonu. Má také 6,78“, ale používá SAMSUNG AMOLED 2400x1080 s až 144Hz. Uvnitř je také Snapdragon 8 Gen 3, ale maximem je 16GB RAM LPDDR5X a 512GB úložiště. Baterie má také 5500mAH i bezdrátové nabíjení. Potěší 3,5mm jack, a 50Mpx Sony IMPX hlavní snímač.

V každém případě ROG Phone 8 a ZENFONE 11 ULTRA vypadá na technicky stejný design a konstrukce telefonu, kdy ASUS tedy zjevně změnil svůj přístup. Zda se dočkáme ještě nějakého jiného ZenFone modelu, tedy třeba nástupce malého 5,9“ ZenFone 9(10), je otázkou, protože to by byl zcela jiný design proti tomuhle velkému. Uvidíme. Každopádně ASUS zatím zjevně s telefony nekončí, i když zjevně poněkud ubral na unikátnosti až výstřednosti, minimálně tedy u nového ROG.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-08 15:17:35
avatar
Zrovna jsem zacal koukat po novem telefonu misto meho letiteho blackberry key2. Vzdy jsem mel v rezerve asus kvuli dostupnym a slusne vybavenym telefonum. Toto uz bohuzel neni pravda. Zenfone 10 je paradni velikost, kterou bych uvital, ale ty penize za neco co zmacknu v kapse, vypadne mi a bude zit v prachu opravdu nedam. Jsem zklamany z pristupu asus. Jejich maximalni 2 leta podpora telefonu je taky ulet za ty penize. Zenfone 9, ktery stejne jako 8 stale nabizi, je uz bez aktualizaci.. To radeji pujdu do zmineneho cinskeho elektroodpadu za petinu ceny. :/
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1110x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1616x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2289x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2028x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1346x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 1