Všimli jste si, stejného vzhledu mnoha telefonů? Apple žaluje Samsung – kopíruje prý jeho produkty Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 20 duben 2011
altŽaloba, která nemá šanci uspět? Aneb kopírování jako součást vývoje?

 

 

 

 

Že se v podstatě téměř všechny současné smartphone podobají jako vejce vejci, si asi většina z nás dobře všimla. Napodobování a kopírování je zkrátka něco, co sice mnozí odsuzují, zároveň to ale vlastně všichni dělají. Každá firma samozřejmě často mluví o kreativitě a inovátorství, ale samozřejmě skutečně funkčních nových nápadů a myšlenek se objeví jen velmi málo. Takže pokud se objeví zajímavý a hlavně funkční nápad, který se osvědčí, následuje nevyhnutelně co?

Většina konkurenčních společností zkusí ten dobrý nápad konkurence vylepšit a pozměnit, zjistí, že to nejde, takže to prostě okopíruje. Takhle to funguje v každé firmě. Samozřejmě, že jsou na světě i takové, které rovnou věci kopírují a nijak to nezakrývají. Úsměv tak vzbudila žaloba společnosti Apple na Samsung, kterou podala v Kalifornii v USA, že prý kopíruje a napodobuje do detailů jejich iPhone. Úsměvné je to proto, že na světě existují jiné společnosti, které kopírují iPhone do detailů včetně loga a na tyto poměry je tedy Samsung se svými přístroji ještě docela daleko skutečnému kopírování. Přesto se asi těžko najde někdo (kromě Samsungu), který by byl ochotný dát ruku do ohně za to, že Samsung se u Apple výrazně „neinspiroval“ a nesnaží se napodobit úspěšný design.

Nicméně i Apple kopíruje a výroky na toto téma jsou poměrně známé. Zkrátka je kopírování a kopírování. Když se objeví dobrý a funkční nápad, proč jej nepoužít jako základ pro další vývoj. Vývoj to rozhodně nezastavuje, naopak, a samozřejmě nejúspěšnější jsou ti, kteří kromě kopírování zvládají i něco nového vymýšlet. V tomto ohledu si tak firmy Apple a Samsung, které patří k největším výrobcům elektrotechnicky vůbec, nemají moc co vyčítat a závidět. na světě jsou jiné společnosti, které telefony Apple se vším všudy kopírují do detailu mnohem věrněji než Samsung ... 

Celý sportdopadne pravděpodobně smírem, protože Samsung drží patenty, které Apple potřebuje, nemluvě o vzájemné komponentové spolupráci, a tak se to tradičně urovná nějakou tou zákulisní dohodou. Celá žaloba spíše vypadá, že se právníci Apple v Kalifornii nudili. A nebo se tam Samsung GalacyS i9000 prodává lépe než iPhone a Apple to vadí?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-20 23:38:41
avatar
Profesionalni pirati za mrize nechodi .
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 06:52:32

přesně tak, kdežto já, který si minulý týden uprdl, následně dostal obsílku od Applu, že moje výroba tohoto deodorantu je stejná (a patentovaná) jako dech z huby Stívíka Jobsíka, musím platit....nespravedlnost!
mistnitluchuba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-20 23:48:02

na čínský tablety to stejně nemá
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 00:12:21
avatar
No pokud vím, tak iPhone obsahuje součástky od Samsungu. Takže nevim o co se tu snaží.. možná aby je měli příště levnějš..
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 07:49:18

Možná má Samsung něco, co nechce poskytnout Applemu. Tak zatlačil. Oni jsou jako psi za plotem. Štěkají po sobě hrůza se dívat (a poslouchat), ale pusťte je k sobě a hned zktotnou. Očuchjí se a jdou dál. Ale po 10 metrech se zase rozštěkají...Nemá to konce
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 10:26:27
avatar
uhodils hrebicek na hlavicku... Samsung ma neco co Apple hrozne chce, ale Samsung si to nechava jako unikat pro svoje telefony... vsichni vime o cem je rec, jsou to Samoled+ displaye. Samozrejme Retina displaye maj super rozliseni, ale kdyz telefon trochu naklonite, barvy uz nejsou takovy jako by meli bejt, tuplem kdyz porovnate cernou a cernou..

Apple zacal rezat vetev... ale na blby strane, Samsung mu dodava procesory a NAND flash pameti... a pokud se Samsungu zaloba nebude libit, tak proste omezi dodavky...

ale zase by me hodne prekvapilo kdyby s tim Apple nepocital, takze hadam ze Apple ma zalozniho dodavatele
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 13:38:31

jj teď psali, že Apple čtvrtletní zisk 6 miliard dolaru, prodali 18,65 milionu telefonů iPhone. Láska k penězům hory přenáší. Při spuštění výroby a prodeje prvního iPhone došlo v důsledku poptávky k nárůstu cen paměti. Ale Apple měla dopředu nasmlouvané dodávky za pevnou cenu, tak se jenom smáli. Jak říkáš, oni si všechno pěkně spočítají a pojistí. Jsou to lišáci.
prochizcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 00:22:33

A nebo se tam Samsung GalacyS i9000 prodává lépe než iPhone a Apple to vadí?
trochu mi to tam vadí sorry za puntičkářství
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 00:39:06
avatar
To se rovnou muzou navzajem zalovat vyrobci aut, ze vsechna auta maji ctyri kola... ono na krabicce kolem velikosti 120 × 60 × 10 mm se toho tak moc vymyslet neda.
RockingTad [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 02:17:16
avatar
Třeba se snaží odvrátit pozornost od debat ohledně vydání iPhone 5, nebo naopak na sebe strhnout pozornost.

PS: Opice vidí, opice dělá. Klasický způsob osvojování si dovedností. Známé též jako učení.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 14:12:56
avatar
I opice ktera kdy mela v ruce oba telefony musi souhlasit s tim ze jedina podobnost mezi designem obou telefonu (mimo nutne veci jako je velky placaty displej, stredove tlacitko apod.) je stribrny ramecek kolem displeje. Ten spolu s podobnym tvarem (ktery ma ale vetsina modernich smartfounu) na prvni zbezny pohled muze vyvolat dojem podobnosti. Na druhy uz jsou rozdily jasne - ostatni tvary samsungu (boky, zadni strana) naprosto odlisny od applu.

Pokud stribrny ramecek kolem displeje designovym vlastnictvim applu, mel bych vytahnout korunu a zacit skrabat ten na mem LCD monitoru, jinak se nedoplatim az na me prijdou
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 09:22:23
avatar
Když si někdo kupuje mobil, tak komu záleží na vzhledu? Možná tak nějakým holkam ...
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 10:28:23
avatar
Nahodou, kdyz jsem se rozhodoval mezi HTC Desire a Samsungem Galaxy S, tak u me zvitezil vzhled, vsechno ostatni totiz bylo skoro stejny.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 21:25:32
avatar
No počkej, vzhledem k tomu, že většina dnešních smartphone má stejný procesor, stejný displej, stejnou většinu součástek a jeden ze 3 OS, jde vůbec vybírat podle něčeho jiného, než vzhledu (samozřejmě v dané cenové kategorii)?
KAREL.KRATOS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 09:35:25
avatar
když si kupuju mobil záleží hlavně na kvalitě
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 10:24:53
avatar
ano kvalita je prvorada,ale taktiez nechces aby to vyzeralo ako tehla.
BigPackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 11:55:20

Nezabudnite aj na software. Napriklad ja si uz nikdy nekupim Samsung Mobil ci Smathphone. Velmi ma nastvali ich pristupom k Samsung Galaxy S .
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 13:15:10

A čim tě Samsung tak rozhněval? Tohle píšu na Galaxy S pod 2.3.3 Ginderbreadem, která jiná firma už jej v mobilech má? Děkuji za odpověd.
BigPackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 13:35:09

No tym, ze aktualizaciu na Android 2.2 slubovali asi o 2 mesiace po vydani mobilu.Vysla podstatne neskor a bola asi 3x odlozena. A ich ten program samsung kies bol tiez katastroficky, nastastie uz po dlhej dobe aj ten je v poriadku.
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 13:42:14

S Kiesem souhlasím, děs-běs, jednou jsem se s ním trápil a už mi nesmí do kompu.
BigPackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 13:52:55

A mimochodom teraz som cekol kies a Gingerbread este na Galaxy S nie je ,teda aspon nie oficialne.
Nepaci sa mi na Samsungu ze ten ich software je strasne ne-user friendly, a uzivatel sa musi sam potrapit tym aby mu software fungoval poriadne , co je podla mna uplne nespravny pristup k zakaznikom. Preto uz nic softwarovo komplikovane od nich nekupim.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 14:03:17
avatar
Pokud vim tak firmaware ve svete vysel o dost driv nez v CR, problem byl s lokolizaci a mistnimi partnery - tezko rict jestli za to muze samsung. Nechapu co te na tom tak straslive rozhnevalo, tak to prislo o 3 mesice pozdeji, no a co? Ostatni mobily to nemaji klidne i do ted. Ten telefon byl vyborny uz se 2.1.
I kdyz je Kies stupidni, nikdy jsem s nim problemy nemel.
A tohle: "..a uzivatel sa musi sam potrapit tym aby mu software fungoval poriadne." Tim myslis jako co? Tobe v telefonu neco nejede nebo nestiha nebo nefunguje? Nebo jde jen o Kies, ktery uz mimochodem opravili?
Android ma oproti iphonu obrovskou vyhodu v tom ze si ho kazdy muze upravit naprosto jak chce a pak je to casto mnohem lepsi nez zakladni verze, ale to neznamena ze ta je spatna.
BigPackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 14:26:46

Myslim tym to ,ze ak chces aby ti fungoval svizne ,tak si musis aplikovat lagfix , popripade nahrat ine romy ,pouzivat aplikacie ako taskillery atd. A ano ,po tom co som si na adnroid 2.1 aplikoval lagfix tak sa stal skutocne rychlim.
To ze si ho moze kazdy upravovat je velka vyhoda, len clovek, ktory nema skusenosti a nerozumie sa do toho bude mat velke problemi-to je moja narazka na to ,ze nie je user-friendly.
PS. GPS tiez nefunguje poriadne.
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 15:01:04

Task killer je snad samozřejmost u každého smarfounu, symbian bez něj tuhnul po pár dnech, Windows mobile po cirka 30 minutách . Koneckonců zkus nechat komp půl roku pustěný, a aplikace nezavírat, ale jen házet do pozadí Je to jak s kompem, dokud do něho nenataháš kopec ovladačů a aplikací, tak je taky k ničemu. A kdo nemá snahu nebo zkušeností, tak si holt musí připlatit za Apple, kde to má všechno naservírované na zlatém podnose.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 12:21:13
avatar
neviem ci ste si vsimly ale podla mna asus okopiroval Uplne vzhlad aceru co sa tika notebookuou mali by porozmyslat ci ich nezazaluju .
...Neviem o co im ide ....
BTW vsimli ste si tie velke rozdieli medzi Iphone 3GS a iphone 4...to je presa Uplne iny telefon podla marketingu
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 14:09:03
avatar
Tak opravdu usmevne .... to je jako by tvurce pneumatiky zalovat jineho vyrobce, ze taky udelal kulatou pneumatiku ikdyz s jinym vzorkem.
tycho1979 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 16:49:09
avatar
Každá reklama je dobrá. Holt o těhle sporech se hodně píše a lidi koukají v čem je vlastně rozdíl nebo co je stejně. Následně se z nich stávají potencionální zákazníci.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 17:15:05
avatar
Pánové co se dnes nekopíruje když se podívám jenom na auta kolik podobných prvků se u různých výrobců opakuje a tím nemyslím pneumatiky ,které tady vtipně vypíchl Kevin.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 18:16:50

cele tie patenty apple nato ze spravili dizajn ala kvader sa mi zdaju dost divne.
Este donedavna tomu bolo totiz tak ze dizajn sa nedal patentovat ale iba copyrightovat .
A pokial apple chcel dokazat porusenie copyrightu musel by dokazat ze ludia niesu schopny rozlisit medzi jeho vyrobkom a vyrobkom samsungu.
Aj ked si myslim ze vyrobky samsungu su podobne neni to nic nove. Nokia , Motorola , Ericson , LG , Samsung roky vyrabali nesmartphony ktore sa podobali jeden druhemu , teraz dosiel Apple a tvari sa ze vymyslel kvader a ze nikdo iny preto uz nemoze predavat kvader.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 21:12:55
avatar
Zrovna jsem zaslechl novinku, ze firme Apple hrozi zaloba. Pry jeji telefony iPhone bez vedomi majitele uchovavaji data o jeho poloze
RockingTad [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 21:52:36
avatar
Já zase slyšel, že s tím všichni nákupem souhlasili.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 16:55:17

no Samsung uz ako odpoved tiez zazaloval apple v nemecku , japonsku, v korei.

zatial co zaloba apple sa tyka dizajnu , zaloba Samsungu sa tyka realny inovacii ktore ma apple udajne pouzivat vo svojich telefonoch ako je :
power reduction during data transmission
3G technology for reducing errors during data transmission
wireless data communication technology

tak ci tak typujem ze sa Apple so Samsungom dohodne a pravne oddelenia si zapisu krizik na druhy kvartal .
Vajtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-21 22:55:55
avatar
Offtopic:

Nevite nekdo, resp. nemate nekdo zkusenost, jak fungujou dva ruzny druhy DDR2 ramek? Napr. A-Daty a Patriotky?
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 23:51:36
avatar
Ach boze, meli by ty patenty zrusit a nehrat na ne, takhle kazdej zaluje kazdyho, protoze vsechno tu uz jednou bylo a lidi ksou kreteni a jsou schopny se kvuli jednoumu otvoru a tvaru kvadru zalovat jako kreteni
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1079x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1982x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1890x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1273x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1275x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3886x
Komentářů: 0