Apple se zákazem konkurenčního Samsung Galaxy Tab neuspěl – mimo Německo se může prodávat Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 srpen 2011
altDalší kolo patentových sporů vzešlo vítězně pro Samsung, který může zaplavit trh svým tabletem.

 

 

 

Apple se snaží, co mu síly stačí, aby dokázal, že mu ostatní kopírují zařízení. Ačkoliv podoba mezi jeho produkty a produkty konkurenčních firem, byť stavěné na jiném OS. Je nezpochybnitelná, stejně to nebyl Apple, kdo přišel s podobným konceptem zařízení první a dávno před iPadem tu byly pokusy o podobně vypadající tablety, které dnes Apple zkouší patentově zakazovat.

Každopádně ačkoliv se minulý týden zdálo, že dosáhl velkého vítězství, když německý soud vydal předběžné opatření na zákaz prodeje Samsung Galaxy Tab 10.1, který měl být v Evropě zrovna uváděn na trh, tento týden přinesl zvrat. Soud zrušil předběžné opatření s tím, že se jeho pravomoci omezují jen na Německo a tamního distributora Galaxy padu, zatímco ve zbytku Evropy nemůže zakázat činnost firem, které s jeho jurisdikcí nemají nic společného. Jinými slovy, Německý soud nemá páky na to, zatrnout prodeje Samsungu ve zbytku Evropy a tak prodeji tohoto tabletu nemůže nijak zabránit.

Apple by tedy musel podat stížnost k orgánům Evropské komise, nebo ke každému soudu v Evropě zvlášť, což by mohlo být celkem zajímavé. Každopádně objevily se i náznaky toho, že Apple si údajně k zákazu konkurenčního zařízení trochu pomohl i zmanipulováním některých důkazů o podobnosti zařízení, které právě svědčili o tom, že Samsung opisoval a kopíroval, jak tvrdí Apple.

Osobně si myslím, že ochrana duševního vlastnictví je sice důležitá, ale v tomto případě Apple jaksi nemá nárok, protože jeho iPad nebyl první tablet na světě s podobným designem ani náhodou. A jeho tažení proti Samsungu má jen za cíl zpomalit tohoto konkurenta, který mu nad očekávání letos zle začal šlapat na paty. Stejně to považuji za směšné, protože opět děláme z tabletů něco, co být nemají. Tablet má být jen obyčejná jednoduchá periferie, přenosný „prezentator“ komunikující s domácím, či firemním počítačem, ne počítač suplovat, či dokonce zcela nahrazovat.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:07:03
avatar
Moc vtipné by bylo, kdyby projednou soud vyšel Applu vstříc a zakázal kromě třeba Samsungu i ostatní moderní tablety včetně iPadu, protože kopírují mnohem starší zařízení.
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 14:13:07

Větší prča by už jenom byla, kdyby Intel a AMD si navzájem zakázaly svoje patenty
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 14:33:14

Já to viděl ve Star Treku. Otázkou ovšem je, jestli to bylo přede iPadem, nebo až v budoucnosti
Ve Star Treku ovšem tablety Apple zcela jistě nepoužívali.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 18:43:48

"Otázkou ovšem je, jestli to bylo přede iPadem, nebo až v budoucnosti"

Pěkně
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 16:01:40

jen ať to všechno zakážou....čím větší absurdita se stane, tím dřív se se sytémem patentů něco udělá......bo salámova strategie je velmi velmi nebezpečná....tu se zakáže jen tohle, tu jen tohle a svoboda je pryč
totra [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:09:16
avatar
Postup, který zvolil Apple neschvaluji.Ale není důležité, kdo přišel s nápadem první, ale kdo si ho první patentoval. Kdyby to byl někdo jiný, tak by asi taky zkusil podobný postup.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 12:43:19
avatar
No tak to můžeme být rádi, že si ho nepatentovalo Sony
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 16:53:26

Patenty stojí obrovské peníze, a pokud jsou celosvětové, tak ještě větší. V řádu desítek a někdy statisíců dolarů za jeden. Tedy mít nápad zdaleka nestačí, je potřeba mít i ty peníze na přihlášení patentu.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:26:15
avatar
Na Európsku komisiu odvahu nikdy mať nebudú. To by sa, v prípade úspechu, zas o pár rokov mohlo vyvinúť do stavu, kedy by EK robila protimonopolné opatrenia voči Applu. Viď Microsoft a výber prehliadača pár rokov dozadu. Jobs by dostal mŕtvicu, keby im prikázali napríklad slobodný výber OS na iPade 5...
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:53:01
avatar
To tu může být dřív než si můžeme myslet. Čert..., teda Bruselský úředník nikdy nespí
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 14:16:36

Nejhezčí by bylo, kdyby si ty svoje "nápady" EU patentovala a nikomu nedovolilo je užívat. Hmmm to by začal všude vládnout rozum a logika. A to EU nedovolí. Ah jo
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:29:48
avatar
Už jsem chtěl napsat nějaký standardní žvást proti applu...

Radši ale řeknu: "Dobrá zpráva pro lidi, co mají tablety rádi."
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 15:43:54
avatar
Anebo: Zdravý rozum vrací úder.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 11:31:54
avatar
Takže jasné vítězství Němci si pro něj stejně zajedou k nějakému sousedovi za "hranice". Poslední dobou přemýšlím, že bych si ho koupil, ale tak nějak nevím na co přesně bych ho používal. Z počátku asi na machrování u kolegů, nebo hraní browserových her, ale i tak mi to přijde jako drahá sranda na to, abych se s ním jen tak producírovat po Praze... Ale bude skladnější než nějaký pidibook se kterým se stejně nedá dělat nic moc navíc.
Rhiz3K [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 12:35:57
avatar
Já ho třeba používam, když se mě nechce sedět u kompu. Lehnu na sedačku a brouzdám. Hlavně než zapínat stolní monstrum, když potřebuješ něco rychle najít, je tohle parádní věc.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 13:24:00
avatar
k tomu mi bohate staci Smartphone, sice 4.3'' uhlopricka neni uplne koser, ale k rychlymu podivani se na net a zkontrolovani emailu u televize to staci... opravdu k tomu nepotrebuji dalsi kus zarizeni - tim ale netvrdim ze ho nekdo jinej nevyuzije lepe
Rhiz3K [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 15:51:47
avatar
To byl jeden z příkladů. Pokud už ho máš, tak je to pohodlnější než na mobilu, jde tu čistě o větší displej, stejně to je jen přerostlý smartphone. Já bych si ho osobně nikdy nekoupil, mě taky stačí LG O2X, ale když už je v baráku... Až to bude spotřební zboží za 5k, tak věřím že si to spoustu lidí koupí, rozhodně to je pohodlnější než na na židli u pc.
FlameBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 18:16:51

Tak pohodlnější to bezesporu je. Ale to je tak všechno, víc než smartphone to neumí, protože je to defacto přerostlý smartphone. A jde o cenu - kdyby to byl gadget za 3000, tak proč ne, ale za tu pálku....

Do ceny jednoho tabletu se mi vejde smartphone a netbook, což je mnohem užitečnější kombinace. A když si vezmeme, že telefon stejně člověk potřebuje a stejně by koupil k tabletu nějaký hloupý telefon, tak si za ty peníze ještě přikoupí Kindle a je vymalováno po všech stránkách.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 21:43:38
avatar
No tak já nevím, asi neumím matematiku, ale tablety začínají na cca 10k, což mi nepřijde množství peněz za které by se dal koupit smartphone + notebook.
Samozřejmě, že to jde...nějaký ten Vodafone telefon s Androidem bude cca za 4k a za 6k se nějaký ten netbook sežene, ale i tak mi to nepřijde zrovna ideální.

Jen pro příklad, můj tablet stál cca 7k, kdežto můj smartphone od HTC stál 14k. V takové situaci ten tablet není zas tak velká suma peněz.

Ale jinak souhlas, je to jen o pohodlí a taky o tom, že čtyři hodiny surfovat po netu ze smartphonu i s 4,3" displejem je o oči, kdežto na tabletu už jsem to několikrát z pohovky prováděl.
A to nemluvím o spoustě dobrých her co se na tom dají hrát. A to rozhodně nemluvím o hrách z prohlížečů ála FB. Mluvím o strategiích, RPG, autech, atd.
Na hry na PC to sice v mnoha ohledech nemá, ale už jsem se párkrát i doma rozhodl, že vypnu velké PC s Eyefinity a místo toho si na pohovce zapařím něco na tabletu...má to své kouzlo.
FlameBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-19 17:48:00

Přiznávám, že se moc v cenách tabletů nevyznám (vím, že iPad stojí cca 18litrů a proslýchá se, že Galaxy Tab není o moc levnější). A v těchto relacích už se dá sehnat dobrá kombinace smartphone+ntb. Pokud se dá slušnej tablet sehnat už za 7litrů, tak je můj předchozí příspěvek v tomto bezpředmětný.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 12:34:25

"Tablet má být jen obyčejná jednoduchá periferie, přenosný „prezentator“ komunikující s domácím, či firemním počítačem, ne počítač suplovat, či dokonce zcela nahrazovat."
Zalezi na uhle pohladu.Ak tablet poskytne to co pozaduje zakaznik tak naco by zakaznik kupoval dalsi pocitac ? Samozrejme tablet nieje pre ludi ktori volia vacsi vykon za cenu vacsich rozmerov.
Mobil->tablet->NB->klasicke PC->server->farma->superpocitac...
Vsetko ma rovnake zaklady iba iny rozmerovy/vykonovy format prisposobeny cielovej skupine zakaznikov.Na zaver vacsine domacich zakaznikov je uplne fuk na ktorej strane client-server retazca sa spracuje vacsia cast "tych ich vypoctov"
celeb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 13:24:39
avatar
"Mobil->tablet->NB->klasicke PC->server->farma->superpocitac..."

skor Mobil < Smartphone < Tablet/PDA < Netbook < ...

Otazne je, ktore z tejto palety zariadeni zakaznik skutocne potrebuje. Tablet je IHMO moderna zbytocnost v Inventory a nie kazdy chodi po meste s Power Armor ci v Exoskeletone
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - apple 2011-08-17 14:20:18

mam z toho radost ze neuspel za chvili by tu byljen apple se svym predrazenym hnusem ano prukopnici sou to jim neberu ale nutit celemu svetu ty silene patenty za chvili bude patent na vzduch ne?
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 15:01:34

nemecky zakaznici budu radi.. ;-)
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 15:26:51
avatar
A ta skvělá reklama co udělal Apple pro samsung,kdyba to byl šrot tak by to nezakazovali
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 15:49:23
avatar
Souhlas tomu říkám nevědomá reklama s následkem většího prodeje konkurence a pak že Apple je vždy nad věcí.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-08-17 19:38:40
avatar
Jo, takove pociny jsou pro konkurenci opravdu dobre
Anonymní  2011-08-17 23:56:39

fajn, až to bude umět klonovat monitor stolního PC přes Wifi, abych mohl pracovat pohodlně odkudkoli, tímže systémem spouštět hudbu a filmy a uchovávat v sobě pouze dokumenty, tak si to koupim...spolupráce mezi zařízeními typu smartphone, tablet, netbook a stolním Pc je stále na mizerné úrovni.

snad to bude ta slibovaná revoluce windows 8
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 671x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1416x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2231x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1981x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1316x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 1