Prodeje chytrých telefonů v Evropě už nerostou – další nafouklá bublina ala tablety, splaskla? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 13 září 2011
altVýrobci telefonů to v posledních měsících rozjeli ve velkém, nové modely každých pár měsíců …

 

 

 

 

 

Mnoho výrobců telefonů i vlastních platforem opět začalo malovat v nejrůžovějších barvách budoucnost SmartPhone telefonů, které dokonce mnozí pasovali na náhradu stopního PC. V průběhu posledního roku se zrychlil přísun novinek. Výrobci nás zásobují extrémním množstvím dvoujádrových telefonů, boj platforem Android, Apple a Microsoft se vyostřuje. Nové a nové věci se chrlí na trh, jenže zdá se, že zákazníci už mají novinek dost.

O tom, že cosi není v pořádku, svědčí i v posledních měsících rekordně rychlé poklesy cen novinek, které jen pár týdnů po uvedení zamíří o tisíce korun dolů. Aktuálně jsou tu čísla za 2Q letošního roku (duben-květen-červen) a prodeje chytrých telefonů dokonce klesly. Místo očekávaného růstu je tu pokles. Navíc SmartPhone už v Evropě překonaly prodeje klasických hloupých mobilních telefonů.

Nejvíce ztratila NOKIA, kde se v posledních měsících nepřehledně mění strategie a oznámený přechod k Windows Phone 7 zatím ovoce nenese. Nokia v Evropě přišla dokonce o pozici jedničky. Před rokem měla 37% podíl, dnes už má jen 21% a dodala o 44% telefonů méně! V řeči čísel o celých 7,2 milionů kusů. Velký neúspěch. Naopak ruce si může mnout Samsung, který se stal v Evropě jedničkou s 33% podílem, zatímco před rokem měl jen 25%. Dodal 13,9 milionů telefonů. Na třetí místo se v Evropě vyšvihl Apple, který se svým jediným telefonem v nabídce urval celých 11% trhu a prodal jich 4,6 milionu proti 2,8 milionu v loňském roce. Za vedoucí dvojkou má ale opravdu veliký odstup, a i proto se velmi vážně berou spekulace, že Apple chystá druhý levnější model iPhone telefonu.

Na třetím místě je HTC s největším růstem mezi výrobci a to o 121%. HTC ještě před lety ani neexistovalo, a dnes je čtvrtý největší prodejce v Evropě s 7% podílem. Před rokem mělo pouhá 3%. Kupodivu v Evropě posílil i RIM na 7%. Další značky tvoří nezanedbatelných 21% trhu. Celkově však prodeje SmartPhone i přes silný přísun novinek, spadly o 3%, místo očekávaného dalšího růstu.

Skoro to tak vypadá, že splaskla další bublina nekonečného růstu. Stejně jako mnozí výrobci přecenili a přeceňují Tablety, se SmartPhone to vypadá podobě. Nové a nové výkonnější a funkcemi nacpanější přístroje prostě valnou část uživatelů příliš nepřesvědčují k výměně a nákupu. Většina z nás chce totiž od mobilního telefonu jediné – aby uměl telefonovat, posílat SMS, MMS případně Maily a dalo se na tom nouzově surfovat na internetu. Aby byl SmartPhone zdrojem zábavy, čučeli jsme na tom na filmy apod., na to máme počítače, projektory atd. otázkou je, co s tím výrobci udělají. Někteří už podle mého názoru udělali. Také jste si všimli, že ty nové modely telefonů jsou čím dál tím víc poruchové a méně odolné?

Zdroj: IDC

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 12:52:08
avatar
mne stačí moja X8, tie "lopaty" ala Samsung z 5" display-om ma nezaujímajú...
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-14 06:20:39

stačí, ale všeobecně dělat závěry od systémů, které nikdo nechce (Nokia+Microsoft), proč tedy Samsung, HTC jede??
protože právě to zákazníci chtějí kupovat, kupují a budou kupovat....

žádná bublina nesplaskla, jen je název článku určen podle výrobců, který nikdo nechce.....obrovská logická chyba autora
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 13:49:39
avatar
Můj SE k660i umí taky všechno co potřebuji. Telefonovat, SMS, nouzově net. Je sice fakt, že si ho nemůžu přilepit na klacek a obstojně pádlovat, ale komu to vadí ?!
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 13:55:15
avatar
Môj W980 taktiež a ak ho otvorím, je z neho aj celkom obstojné pádlo... Pridajme ešte FM Transmitter a už 3 roky je pohoda.
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 17:47:22
avatar
napodobně moje W810I stále dobře funguje, i když pokukuju po iPhonu 5
J.S [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 14:15:22
avatar
Používám už nějakou dobu HTC touch diamond 2 a taky nevidím důvod pořizovat cokoliv novějšího, když zvládá telefon,sms,mms,wifi,gps..mp3 a občas nějaký filmek ve vlaku
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 14:20:42
avatar
Hm.. tak nevím, ale spíše bych to viděl tak, že lidi postupně střízliví z polofunkčního androidu (iPhone nepovažuji za smartphone, i když jím čistě technicky je) a zjišťují, že jejich starý "dumbphone" uměl totéž co oni potřebují/využijí a navíc vydržel na jedno nabití týden+.

Když si člověk položí otázku, kdo dnes "OPRAVDU" potřebuje smartphone, tak mu vyjde, že děti/studenti (na hraní gamesek do školy pod lavici a přes přestávky), pak "cestovatelé" (jimž je notebook moc těžký/velký - k nim se řadím já, a přesto potřebují být online s poštou a webem) a konečně technoidi/hračičkové, kteří smartphone vlastně doopravdy nepotřebují, ale je to cool, je to in, tak proč to nepořídit, když s tím jde dělat velké věci v hospodě na stole..

Zbytku uživatelů je jedno, jaký OS (a zda vůbec OS) v telefonu mají, jde jim o ikonky, telefonní funkce a mediální funkce a ovladatelnost (to vidím na manželce, která má už cca 4 roky Nokii E51 a dodnes tam nenainstalovala jedinou aplikaci - i když ty nejdůležitější jsem jí nainstaloval já) a kteří neřeší počty ikonek, jemnost posuvu obrazovek, frekvence CPU a podobné kraviny, zato řeší velikost, váhu a vzhled.

A tedy mně připadne naříkání/věštění budoucnosti smartphonů čistě na základě prodejů v EU jako věštění budoucnosti z kávové sedliny.. Je faktem, že SF dokončují fázi "hype" na křivce popularity, teď přijde reálné využití.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 14:50:07
avatar
Něco podobnýho sem chtěl napsat. Většině lidem je OS ukradený, takže podíly mobilních OS na trhu jsou dílem designu a marketingu výrobce a funkčnosti systému.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:tynyt 2011-09-13 16:08:06
avatar
Motivů k nákupu těchto telefonů může být více.Já odkojený qwerty klávesnicí třeba s úsměvem ale zároveň s neskrývaným obdivem sleduji třeba mladíka který se mnou mluví a v ruce kterou má spuštěnou podle těla drží mobil a na numerické klávesnici naklepává SMS aniž se na to podívá.To já nedokáži ani když se dívám :-)).Proto jsem odmítal posílat SMS neboť jsem to považoval za utrpení naklepat byť jen 10 slov a nepomáhali ani různé našeptávače.Odmítl jsem telefony s vysouvací hardware qwerty klávesnicí protože má životní zkušenost říká vše co má různé pohyblivé součástky je zdrojem budoucích problémů.Dnes mám Samsunga Galaxy S a je po problémech pokud jde o mou komunikaci mobilem včetně SMS.V tom telefonu jsem našel společníka na cesty vlakem,autobusem a mohu naprosto vážně říci že pokud si pořídíte k tomu telefonu Power Pack tak žádná cesta není časově dost dlouhá aby to ten mobil nevydržel i v zátěži.Dokonce v mé ruce která je spíše větší sedí s Power packem lépe než bez něj(za což může jeho povrchová úprava která připomíná pogumování).Souhlasím ale s názorem že ty telefony jsou cenou výše než by mohly být a to částečné nasycení trhu dostane ceny do reálnějších pater.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 19:20:32
avatar
Já zase nechci nic dotykového, co nemá HW qwerty klávesnici (to už raději něco klasického typu E51/52). Roky používám pravé Komunikátory (N9210, N9500, E90, teď E7-00) a musím říct, že kvalita Nokie je prostě skvělá. Ne že by "staré" a "plastové" 9210 či 9500 vydržely nekonečně (panty nakonec po cca 5 letech každodenního pracovního používání praskly), ale E90 mi bez vážnějšího šrámu vydržela (z hlediska používání opravdu masakrózních) 4 roky bez ztráty kytičky (poslední pád na zem jen urazil jednu nožičku/háček krytu baterky) a "umřela" jí podpora BT, panty byly jako nové. E7 v tomto ohledu vypadá ještě lépe, jen ta klávesnice je řádově menší a na použití horší (vypadá jako běžná "sociálka" od HTC - pouhé 4 řady kláves místo 6 řad atd.)
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-14 08:34:17
avatar
V podstate pravda, ale este si pozabudol na podnikatelov/businessman/manazerov/riaditelov pre tych je to velakrat prave RIM, potom su tu rozny technici u tych vacsinou vidim HTC.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 15:35:07

osobne na par pratelich jsem uz pred nejakou dobou zjistil jak si "netechnoidni" lide vybiraji telefon (pro me a myslím ze i pro vas ostatni nepochopitelny postup)

1. v mode jsou dotykove telefony takze vylouci vsechny ostatni
2. podivaji se na cenu (vetsinou do 5-6000) a vylouci dalsi
3. podivaji se na vzhled (cim lesklejsi a zaoblenejsi tim lepe) a vylouci ty co se jim nelibi

a pak si ho jdou koupit...jen tak, nectou recenze ani parametry (maximalne je zajima jak velky je display) ani je nezajima jestli to ma OS pripadne jaky. Pak jsou nekteri prekvapeni ze jim nabity vydrzi 2 dny a ne tyden jako jejich stara nokia apod.

...mezitim si vyrobci telefonu mysli jak jim rostou prodeje chytrych telefonu, haha to tak
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 21:52:55
avatar
Ad. 1: Já jsem si dotykáč koupil, protože jsem chtěl pohodlně surfovat a prohlížet si obrázky (nebo je ukazovat jiným). Módní vlna u mě nebyl ten důvod. A můj telefon je zepředu lesklý a zbytek matný. A je hranatý.
Btw. vyťukávat SMS letmým dotykem je mnohem pohodlnější. A po hmatu jsem to stejně nedokázal ani na HW klávesnici.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 15:58:33
avatar
Vám všem, vetši srance jsme dlouho nečetl, víte co je to vývoj?
to YORGI kdyz budu pouzivat smartphoun po vzoru hloupych telefonu,taky vydrzi týden-rozdil je v tom ze ja ty navic funkce muzu vyuzit podle poreby,ale tezko to jde naopak.
Kazdymu vyhovuje neco jinyho-nemusi tu svou kategorii nikomu vnuco vat a naopak dalsi (smartphone) pomlouvat.
Mir s Vami
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 19:25:01
avatar
Ano, já vím, co je to vývoj. A tohle je vývoj k horšímu. Chtěl bych vidět, jak ten tvůj "super" smart s 1GHz dvoujádrem a megadisplejem vydrží totéž, co skvělé prastaré "pádlo" N6210 nebo 6310(i). Tam se dalo i s několika hodinami hovoru vydržet na jedno nabití 14 dní úplně bez problémů, a to i v místech se slabým signálem.
Blackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 16:06:56
avatar
Nokia 1600, doma na stole pořádný dělo a jsem spokojen..rozesmívá mě pohled na lidi ze školy který běhají a marně hledají volnou zásuvku pro nakrmení telefonu kterej nevydrží ani dva dny
edit: jen si mě DD docela dostal když jsi z přístrojů určených na filmy vyhodil televizi...
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 16:09:04
avatar
Já tak nějak nevím jelikož jsem v tomto směru lehce zaostalí a fon používám převážně na volání a psaní SMS tak tyto věci jdou zatím mimo mne.
Vilio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sklamanie z smartphone 2011-09-13 16:20:13
avatar
Smartphone je naozaj len boom. Ked si ho vsak clovek kupi, tak zisti, ze to vie skoro to iste, co klasicky telefon. Sklamany som bol aj ja.
Ratal som, ze mi smartphone nahradi navigaciu, organizer a budem si moct pozriet nejaky film, zahrat na zachode v praci :-) hry a mat vysuvaciu klavesnicu ktora umozni konecne rychlo pisat.
Mam samsung s os bada. Ano klavesnica je parada. Organizer tiez dost pomohol a konecne ma bavi si organizovat den. Internet je na tom utrpenie, naozaj len ked je clovek v nudzi. Navigacia vdaka nutnemu postupnemu dokupovaniu map je nepouzitelna. Navyse krajiny, z okolia dokopy stoja tolko ako nova navigacia s celou europou, nehovoriac o horsom ovladani a pomalosti. Hry, tak to bolo dalsie sklamanie. Klasicka hardwarova klavesnica pri mnohych chyba.
A doinstalovenie aplikacii ? Vsetko okrem tych nativnych je pomale a nebavi ma to spustat a cakat, nehovoriac o multitaskingu, ktory prakticky nie je.
Takze mam Samsung Wave 5330 + navigaciu a na pozeranie fimov a internet notebook.
Podobne je sklamany aj svagor z LG Optimus a OS Android. Este horsie ako bada. Rozmysla to predat, kupit blby telefon a navigaciu. Notebook na internet uz kupili tiez.
Ano smartphone je bublina !!
Blackie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 16:48:44
avatar
Je to jak ségra... vybírala novej mobil ale aby to bylo in tak to muselo samozřejmě umět přehrávat hudbu, lézt po internetu, fotit.... nakonec z toho byl telefon za 4500 kterýmu dělá problémy volat. Takže vše co jsem tu vyjmenoval stejně dělá doma na pc protože je to lepší
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 21:57:14
avatar
Takže muziku si mimo domov asi nepustí, co? A s PC toho taky moc nevyfotí... Leda webkou
Bajaja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2011-09-13 16:53:02
avatar
tak aspon spoj navigaciu a telefon (a organizer a prehravac hudby), a kup si nejaku Nokiu,

Ja som s nokiou plne spokojny, organizer sa synchronizuje s notebookom, ma to fotak , da sa z toho telefonovat a SMS kovat .. a je to plnohodnotna navigacia s mapami zadara ...

jo .. a cele to moc nestoji
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 18:01:07

Pro mě je SP alfa a omega, středobod digitálního alter ega. Telefon má v sobě prakticky veškerou komunikaci (IM, email, SMS, volání...), informace (mapy, RRS, web, offline stránky, dokumenty...) tak i organizuje (úkoly, události, svátky, narozeniny...). Také je zdrojem zábavy (byl by, kdyby to byl iPhone, takto mám iPod Touch) (hry, hudba, i nějaké ty seriály).
PC doma pouštím prakticky jen kvůli větší klávesnici a monitoru. Až se foun naučí kloudně klonovat GUI na na větší rozlišení, potřeba PC (doma) prakticky padne (data samozřejmě na domácím serveru). Osobně považuji SP ve svém soukromém životě za důležitější než PC, v profesním životě za výrazný prvek organizace.
Pro tablet/NB neumím najít uplatnění, na stůl je to na nic (PC), do kapsy se to nevejde (SP+MP3).
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 19:29:27
avatar
No vidíš. Já s E7 nemám problém navigovat (zdarma), nemám problém si pustit HD video (přes HDMI klidně na domácím kině) a gamesek je ovi obchod plný (kvůli dětem mám angry birds, worms, nějaká auta, pro sebe pak emulátor ScummVM. Na internet se to dá použít velmi dobře (na videa mám integrovaný prohlížeč, jinak používám Operu Mobile), ale to je hlavně proto, že mám HW klávesnici, se kterou jde celkem dobře komunikovat. Jinak hodně používám skype a IM (na IRC jsem už rezignoval - nemám čas).
WenySky [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 20:25:43
avatar
Nejak nechapu smysl tohoto clanku. Jeho informacni hodnota je skoro nulova.

Na zacatku zminka, ze SmartPhone prekonal v prodejich klasicke mobily (nikde neni napsano o kolik). Pak par cisel celkovych prodeju vyrobcu. Zakoncene odstavcem o znacce HTC a vetou o nejakem poklesu prodeju SmartPhone o 3 % ...

Mel bych tedy doplnujici otazku. Spadl prodej jen SmartPhone a nebo odvetvi jako celku? (ano, odpoved je mi jasna. Precetl jsem si zdroj. Jen kdyz si na ni odpovim, tak uz nejde napsat takovy "krasny" bulvarni clanek).

P.S.: v tom zdroji IDC se pise, ze narust prodeje SmartPhone z roku na rok je 352 % ... takze to nevypada jako by lidi opousteli tuto platformu.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 21:31:02

no aj ja som si tiez precital zdroj DD ten clanok je totalne postaveny na hlavu,

Toto su fakty pls treba opravit cisla v clanku:
Predaje smartphonov vzrastly za rok o +48% na celkovych 21.8m
Predaje feature fonov klesly za rok o -29% na celkovych 20.4m
Celkovo sa predalo 42.2m telefonov co je o 3% menej ako v minulom roku.

Najsilnejsou platformou bol android ktora za rok posilnila o 352% a predalo sa jej 10.5m (teda 48%)

Nerad kritizujem ale ty si napisal ze smartphone spadly celkovo o 3% ale to je predaj vsetkych telefonov. Smartphony posilnili o 48%.

link na zdroj :
http://www.engadget.com/2011/09/12/smartphones-out-ship-feature-phones-in-europe-samsung-leads-the/
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 21:37:09
avatar
Tahle "bublina" me teda nezajima
stese [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-13 21:58:39

"Nové a nové věci se chrlí na trh, jenže zdá se, že zákazníci už mají novinek dost.
sonoluca [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-14 01:07:10
avatar
Ano, bublina splaskla

"Western European feature phone shipments continued to decline sharply in 2Q11 as consumers increasingly move to smartphones, according to the latest European Mobile Phone Tracker from International Data Corporation (IDC). Feature phone shipments were down 29% to 20.4 million units in 2Q11, while smartphone shipments increased 48% to 21.8 million units from a year ago. The total Western European mobile phone market, however, declined 3% year on year to 42.2 million units in the quarter, according to IDC."
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-14 08:50:44
avatar
Predaje SmartPhone budu stupat! Nechcem byt zlym prorokom, ale uz sa zase blizia clanky typu:

Pred obchodmi su stale dlhe rady ludi, cakajucich na iPhone5.
sviftcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-18 07:51:11
avatar
Nesouhlasím, prodávám mobilní telefony a i 50letá paní se zeptá po něčem s androidem... Jediné co pokleslo je prodejnost Nokií protože jsou technologicky 3roky za ostatníma...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1198x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2100x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1921x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3905x
Komentářů: 0