Microsoft Surface W8 - ARM i x86 Tablet přímo od MS, který má konkurovat iPadu a nahradit PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 19 červen 2012
altSpolečnost MS představila zcela vlastní řešení Tabletů, se kterým hodlá zaplavit trh.

 

 

 

 

Opravdu zajímavým a příjemným překvapením je nový Microsoft Surface. Ten MS představil v noci v LA a vzbudil poměrně velké nadšení. Je zajímavý jak svými dvěma provedením, kdy jedno je založené na ARM a druhé na x86 procesoru, ale také celkově propracovaným návrhem a v neposlední řadě zaujme i tím, že se jedná o HW přímo od Microsoftu, tedy nikoliv od žádného výrobce počítačů jako takového, ale přímo od MS.

  • SURFACE ve dvou verzích

A jedná se o opravdu důležitý produkt. Je to hlavní a referenční "počítač" se kterým bude MS představovat nové Windows 8. Proto také představil hned dvě verze. Obě mají 10,6", ale jeden je založený na platformě ARM a Windows RT (ARM verze W8) a druhý je založený na x86 procesoru Intel Core i5 a má Windows 8 Pro operační systém.

Oba Tablety se tak liší v dalších technických parametrech. Ten s ARM má 10,6", ale jen s rozlišením 1366x768, zatímco x86 verze má 10,6" ale s 1920x1080. Obě jsou vybaveny technologií Gorilla glass 2.0.

Verze s ARM je samozřejmě o něco tenčí a lehčí. Má 9,3mm a s baterií o 31,5Wh váží 676g. V jeho výbavě najdeme čtečku SD karet, USB 2.0 a MicroHD video. Verze s x86 má tloušťku 13,5mm a s baterií 42Wh váží 903g. Ve výbavě najdeme USB 3.0, DisplayPort, čtečku karet. Oba pak mají přední/zadní web kameru, Wifi, reproduktory, mikrofony a další výbavu běžnou pro tablety. Jako úložné zařízení slouží SSD disk a to 32/64GB u ARM verze a 64/128GB u x86 verze.

(Touch cover)

Zajímavým je ale příslušenství. MS poměrně zajímavě vyřešil problém klávesnice. Každý z tabletů má stojánek a k němu je připojitelná klávesnice, která v zavřeném stavu slouží i jako ochrana displaye.

(Type Cover)

Existovat bude ve dvou verzích a několika barevných provedeních. První verze Touch Cover je vysoká 3mm a má ty klávesy a touchpad v podstatě jen naznačený. Fyzicky na ní nejsou tlačítka a v podstatě jde o dotykovou plochu se snímači tlaku, která funguje jako klávesnice. Pokud máte rádi klasické klávesnice, je tu ještě Type Cover, který má 5mm a je to klasická HW klávesnice. Obě dvě klávesnice se připojují magneticky přes spec. dokovací konektor. Součástí Tabletu je ale i dotykové pero (stylus).

  • Ceny a dostupnost

Není bez zajímavosti, že se jedná o zařízení přímo od MS. Tedy není to zařízení ref. vzoru, které mají vyrábět různí výrobci HW a počítačů. S tím vyvstává několik otázek, hlavně ta, že MS se tímto stává konkurencí výrobcům počítačů s Windows.

Pokud jde o ceny, jsou zatím neznámé. Odhaduje se však, že ARM verze by měla stát kolem 12 tisíc a x86 verze kolem 20 tisíc, ale jsou to opravdu jen odhady, nic potvrzeného. Do prodeje obě zařízení zamíří s nástupem Windows 8, takže zhruba za 3 měsíce.

Říkám na rovinu, že pokud tohle MS nezabije cenou, a bude stát třeba ARM verze ve výsledku 10 tis a x86 třeba 15-16tisíc, mohlo by to být dost zajímavé, i když samotný W8 zatím moc zajímavě nevypadá.

Zdroj: Microsoft

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 13:04:00

Každá konkurence na trhu tabletů je dobrá, ale myslim, že MS trochu zaspal.

Včera představil tablet, který má zatím parametry tabletu, který tu měl být už loni (ARM verze). Tenhle tablet má display, který letos dalece iPad překonal a Androidí tablety ho překonají ještě než se dostane na trh. Jeho uvedení je totiž závislé na uvedení Windows 8 RT pro ARM, což by mělo být někdy Q1 2013 (?) - tj. v době, kdy se na trh bude zřejmě chystat iPad 4.

V tuhle chvíli je to konkurence iPadu 2, který stojí 9999Kč (s 16GB paměti), ale je to již stabilní platforma se spoustou aplikací a zvučným jménem, které na typické uživatele tabletů působí. Tohle bude nová platforma téměř s ničím a proto, aby se dostala mezi lidi bude muset být v první řadě levnější než rozjetá konkurence, jinak to bude fail jako Windows Phone 7.x.

V době uvedení na trh (nebo krátce poté) se možná za 9999Kč bude prodávat 16GB verze iPadu 3 a jestli Apple bude chtít vstoupit do boje s levnými Android tablety tak (moje osobní spekulace) může třeba pokračovat v prodeji iPadu 2 s 16GB za 8k. A to je ten konkurent, se kterým bude muset MS bojovat o zákazníky. Takže odhadovaná cena 10-12k je podle mě dalece přestřelená. Za cenu pod 8k bych si ho asi i koupil.

Abych jen nekritizoval. Jako uživateli iPadu (2 i 3) se mi hodně líbí ten cover s klávesnicí. To je hodně dobrý nápad a v týhle podobě si myslim, že i originální. Stejně tak se mi líbí stylus, který je tabletem detekován, takže si člověk např. může o tablet opřít ruku, což je strašně důležitá funkce, pokud chcete stylusem skutečně psát nebo třeba kreslit delší dobu. iPad to neumí.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:32:00

Ja u ARM verce cekam teda agresivnejsi cenu (vice mene z tech duvodu co si tam vypsal), takze bych to rozliseni zase az nekritizoval.
U ARM verze ma DPI na urovni iPadu 2 a lepsi pomer stran na filmy A hlavne vetsina webu je designovana aby na tomhle rozliseni fungovala. Takze mi nepripada, ze vetsi rozliseni jeste necemu muze pomoct.
U x86 verze to podle me prehnali. V klasickym desktopu bude na 10" s HD rozlisenim peklo uz takhle. Vzhledem k desihnu aplikaci na 96dpi (az do Vist to vlastne jinak neslo) budou mit 1/3 velikost toho na klasickym PC. jenom doufam v nejakej vestavenej zoom.

A hlavne stylus se vraci, takze desktop pujde ovladat dotykove, v malovani pujde malovat a psany poznamky budou citelny. A obecne to teda pujde pouzit na praci Ne jako to co se deje na telefonech od nastupu kapacitnich senzoru.
Anonymní  2012-06-20 09:17:54

to ako MS priamo vyrába "neprelepuje svojim menom zmluvného výrobcu v čine" sa mi nechce veriť
Anonymní  2012-06-19 12:36:25

je to fajn...pokud se člověk zbaví těch příšernejch W8 a dá tam třeba fedoru, tak dokonce skvělé zařízení.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:34:28

No je fakt ze ty widle vypadaj hrozne, ale ovlada se to prijemne (klavesnicej nebo rukama). Kdyz se prekousne ta grafika tak je to v pohode
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 14:47:33

x86 verze by podle mě měla mít vlastní marketingovou kampaň, protože to neni zařízení, pro klasickýho uživatele tabletu. Tohle zařízení má největší potenciál v korporátní sféře, kde možnost běhu existujících interních x86 aplikací na PC i tabletu dává největší smysl.

Stejně jako u ARM verze MS neoznámil očekávanou výdrž baterie, což by mohl být hlavní problém x86 verze z pohledu tabletu. Druhý problém bude generované teplo. U iPadu 3 se hodně mluví o tom jak se zahřívá. Tohle na tom může být o dost hůř.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:38:49

u X86 verze podle CPU a kapacity baterky to vyadada na notebookovou vydrz asi tak "az 6 hodin".

Zahrivani - zahrejvaj se i telefony, ze se to blbe drzi tohle je vetsi tak pokud se to dobre rozlozi do krytu tak to nemusi bejt tak hrozny.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 13:03:20

Zajímalo by mě proč MS zvolil tento poměr stran. 16:10 má hned několik nevýhod:

- V normální poloze se to bude hůř držet jednou rukou (větší páka)
- V normální poloze zůstane po zobrazení virtuální klávesnice méně místa na displeji pro skutečný obsah (pokud se použije standardní rozložení kláves)
- Většina webového obsahu má fixní šířku, která je větší než 768 pixelů (orientace tabletu na výšku), ale o hodně menší než 1366 pixelů, takže po stranách zůstanou nevyužitý pruhy nebo se bude muset obsah zvětšovat.
- Na stojato je to úzká nudle s 768 pixelama. Jak se v takovém režimu budou chovat Metro aplikace?
- Jako čtečka je příjemnější standardní formát blížící se knize.
- Narozdíl od PC tu asi nebude potřeba mít otevřeno více oken vedle sebe (Metro to ani v podobě oken neumí a co bude umět na ARM desktop neni tak úplně jasné).

Jedinou výhodu tak vidim při přehrávání širokoúhlého videa a při zobrazení většího množství panelů v Metru. To je pro mě ale z pohledu dlouhodobého používání dost málo.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:29:37

Ja bych to videl takhle:
- je to 16:9
- je to rozliseni ktery ma totalni vetsina notebooku az k 15.6 palcum dneska. Takze webu bych se fakt nebal.
- Metro aplikace maj bezet i na desktopu kde 16:9 je nejobvyklejsi pomer stran, takze to bude vypadat stejne.
- je to lepsi na filmy
- neco jako vice oken vedle sebe jde, taky je pro to vetsi sirka nutnost: Odkaz Nevim jak se to bude chovat na stojato, ale umim si tam predstavit treba otevreny ICQ nebo neco podobnyho na stojato treba nahore a normalne na boku.
- tablet nemam, drzeni jednou rukou za kraj nedokazu posoudit
- ctecka knih, tak tam proste bude delsi stranka. na sirku pujde s dobre udelanejma okrajema snad i 2 stranky vedle sebe. i kdyz 768px na vejsku stranky nebude asi uplne vyhra
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 00:34:26

Mě by právě zajímala zkušenost někoho, kdo už tablet s podobnym nebo stejnym poměrem stran má.

Většina velkých webů, které mají fixní layout si stále drží šířku pod 1000px aby se vešly do 1024 pixelů i se scrollbarem. Sám asi teď koukáš na DDWorld na nějakym FullHD monitoru, takže vidíš co je důsledek. Teď si to přenes na tablet, kterej je malej a chceš ten displej využít co nejvíc. Důsledek je, že budeš každou stránku zoomovat (pokud to nebude chytrý a nebude si to poslední zoom pamatovat - to by samozřejmě problém částečně vyřešilo pokud se zrovna nebudeš přepínat mezi stránkama s různou šířkou).

Dík za ten trik s těma dvěma oknama vedle sebe. To sem ještě při hraní s osmičkama neobjevil. Sem zvědavej, jak se zrovna tohle bude ovládat prstem.

On ani ten iPad v jedný ruce neni nic extra. Přeci jen těch 660g už cítit je. Navíc to chceš držet tak, aby si nešahal do displeje, takže tam moc prostoru to pořádně čapnout neni. Když to držíž oběma rukama, tak mi přijde nejdůležitější, aby si palcema v pohodě dosáhnul po celý ploše displeje. U iPadu mi to přijde už na hraně. Matlat palcem ve středu displeje, když to držíš obouruč nic moc a to je to jen 4:3.

Dvě stránky se tam vedle sebe vejdou úplně v pohodě.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 10:43:59

Njn DDworld jde v pohode prohlizet na pulce 1920x1200 monitoru. Ale weby co se nevlezou se v pohode vejdou na tech 13665/1366.

Ad zoomovani zkousel si Operu mobile? Ta umi vyborny triky se zazoomovanim na sloupec textu na celej display.

Drzeni jednou rukou: nepujde to drzet takovim tim zpusobem jako se drzej poznamkovy bloky? (ruka pod, lezi ti na predlokti a pridrzijes si ho az z druhy strany.

Co by me ted zajimalo nejvic je jestli ten stylus bude zabudovanej nekde v tele. jako to byvalo v dobe kdy TabletPC nikdo nechtel
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 11:55:35

Teď jsem zkoušel držet iPad tim tvym způsobem a minimálně s tim poměrem 4:3 to nejde, protože:
- Je to moc krátký, abych si to zapřel
- Okraj je moc malej, na to abych to dokázal pevně držet a nesahal si do displeje
- Předešlý dva body spolu s váhou z toho dělaj docela náročný akrobatický cvičení, kdy ti to pořád koluže a druhou rukou to vracíš na původní místo.

Jde to líp, když to chytim místo uprostřed v hornim rohu, kde se trochu zapírám o SmartCover. Jenže SmartCover drží jen na magnetech, takže je to taková loterie, jestli se odpojí a iPad mi vypadne nebo ne.
Ussi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 13:15:15
avatar
Mě se líbí...
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 13:19:38
avatar
Hmm aje to tu zas další radoby iPad killer...takovych už tady bylo... škoda že microsoft zaspal dobu
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 15:08:46

To nemá s iPadem moc společného, tohle je celkem evoluční krok z klasického počítače. Vypadá to, že to dělal někdo s rozumem a že to nebude jen hračka.
Mrs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - sb 2012-06-19 15:39:37

Som zvedavy pri kolkatich novinkach o tychto tabletoch sa bude hovorit aj o secure boot.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 15:57:27

To že si MS zamkne svůj produkt na svůj OS až takové překvapení nebude.

Nadruhou stranu pár dní zpět proběhla Internetem zpráva, že Fedora bude podepsaná MS certifikátem. Já to chápu tak, že by díky tomu měla jít spustit na každém stroji "certifikovaném" pro Windows 8.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:44:02

Microsoft vyzaduje nevypnutelnej secure boot jenom na ARM zarizenich. U x86 snad dokonce pozaduje aby byl v UEFI vypnutelnej.

Navic jestli to podepise Fedore, tak to podepise komukoliv. A asi nebude az takovej problem pridat si vlastni certifikat do EFI. (rozhodne ne vetsi nez ted odemknout androidi telefony a tablety)

Nejak mi nepripada, ze by to byl rozdil proti dnesnimu stavu tabletu. Taky si tam nedas co chces.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 15:48:30
avatar
ARM verze díru do světa neudělá, tohle rozlišení v roce 2013 bude hodně malé. Uvažoval bych jedině o koupi X86 verze, protože ta bude umět spouštět klasické programy z PC a díky klávesnici by mohla v pohodě nahradit notebook.

Uvidíme, myslím si že lidé kteří potřebují mobilní PC na práci si stejně koupí klasický notebook a ti co chtějí na cestách jen konzumovat nejrůznější obsah a hrát hry si koupí nějaký andoidí tablet (či iPad).
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 19:49:42

Ja bych vyhodu videl v tom stylusu. Rozliseni neni problem je to na urovni iPad2. A pro desktop by bude zabijak to fullHD, neni na to nic navrzenyho. Windows 8 podporuje takrka kazdy myslitelny rozliseni displaye, takze ve chvili kdy nekdo bude vyrabet LCD s lepsim DPI tak nekdo udela i ten tablet (treba Asus ten tech tabletu posledni dobou hrne hodne).
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 20:35:46
avatar
Já to vidím jako další zbytečnost ....ale chápu, že si chtějí uzmout aspon trošku trhu
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 21:58:06

Mě se to moc líbí, ale opravdu jedinou proměnou, která ovlivní výsledek bude ta cena. Docela by mě i zajímala velikost RAM či možnost rozšíření (třeba výměna disku).
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-19 23:10:05

No tak jestli to bude mít možnost rozšíření, tak by se o tom MS zmínilo už při představení, protože v tom by měli mezi tabletama prvenství. Normálně maj tablety všechno napájený rovnou na desce = rozšíření nulové.
atomic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 09:40:32
avatar
Netuším, jaký bude v praxi a nemůžu ho ani vzdáleně porovnat s ostatními tablety, protože zatím nejsem jejich uživatelem. Ale pokud bych nad nějakým měl přemýšlet, tak by to byl zrovna tenhle. Pokud to dopadne jak má, s rozumnou cenou a žádnou závažnou překážkou, tak mi to přijde jako nejpoužitelnější tablet vůbec. Konečně se tam objeví plnohodnotný systém s možností synchronizace s PC a všemi známými x86 aplikacemi a s širokou konektivitou. A ta klávesnice v obalu je super nápad. Asi se na ní bude muset docela zvykat a nikdy to nebude tak pohodlné jako na HW klávesnici, ale stejně - vždyť je to vlastně jenom + zadarmo. Kryt na displej bych stejně musel mít, a když v tom bude ještě klávesnice..Každopádně mě to teda dost zaujalo, přijde mi to jako použitelný tablet i pro normální práci a zábavu.

Každopádně, kdo z vás něco podobného nečekal? ..Já když už viděl Windows 8 s metrem, tak mi bylo jasné, že to bude primárně určeno na tablety. Jenom nechápu, proč se snaží sjednotit systém pro PC a pro tablety, když co se týče prostředí a ovládání, tak je v tom značný rozdíl. No, uvidíme, jak to dopadne
Zvířátko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 10:39:34
avatar
Neví někdo jaký ARM procesor tam je? Dvoujádro/čtyřjádro, Snapdragon, nebo něco od TI?
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 10:50:58
avatar
Prý Tegra, dávalo by to smysl vzhledem k tomu, že na ní Microsoft Windows RT dost testuje
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-20 10:56:50
avatar
Mně se to líbí. Stylus z toho dělá zařízení na práci, Windows 8 se mi líbí a na dotekový tableto-ultrabook jsou přímo stvořená, ta verze s Core i5 bude podle mě docela použitelná, mé jediné další požadavky jsou alespoň 200 GB SSD a cena do 25 000, to bude hodně napínavé:-) Ale podobných zařízení bude do konce roku více, tak se ještě uvidí.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 770x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1414x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1083x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1166x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3751x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0