Počítače s Windows 8 ani Tablety s Windows 8 RT uživatelé nechtějí - spekuluje se o plošných slevách Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 15 březen 2013
altPrvní kvartál roku je skoro minulostí a výrobci počítačů i tabletů sčítají škody způsobené Windows 8.

 

 

 

 

Nelichotivých vyjádření velkých výrobců i prodejců na adresu operačního systému Windows 8 přibývá a to nás hlavní smršť teprve čeká. Už nyní ale všichni vědí, že Windows 8 je pořádný p....r. Výsledky prodejů za posledních pár měsíců jsou horší než mizerné.

Totálním propadákem zatím končí tablety s Windows 8 RT. Ani vlastní Surface tablet od MS se neprodává a MS do této doby dodal jen kolem 1,1 milionu RT modelů. Ostatní výrobci tabletů neprodali s Windows RT skoro nic. Někteří pak už oznámili, že stahují tyto produkty z většiny trhu.

O něco lépe to vypadá s Windows 8 x86 tablety, kde se ale většina novinek teprve chystá na trh. Takže ty do současných prodejů promlouvají jen minimálně. Přesto třeba start prodejů dražšího MS Surface Windows 8 PRO ukazuje mnohem větší životaschopnost klasického x86 Windows 8 než toho svébytného Windows 8 RT pro ARM.

Nicméně ani klasický Windows 8 nemá důvod k oslavám. Prodeje jsou totiž stále hluboko pod očekáváním. V některých segmentech prodeje hraničí téměř s úrovní propadáku. Obecně není Windows 8 přijímaný zákazníky s nadšením a mnohé notebooky, které se sice zalistují jako prodané s Windows 8, brzy jejich uživatel, ať svépomocí, nebo za pomocí prodejce, přeinstaluje na Windows 7. Nejméně úspěšnou kategorií jsou pak dotykové notebooky, které alespoň trochu dávají Windows 8 a jeho koncepci dotykovým ovládáním smysl. O ty ale zákazníci jeví minimální zájem.

To může být způsobeno jednak jejich dosti přehnanou cenou, ale také prostým faktem, že dotykově ovládat klasický notebook není zrovna nejpohodlnější a málokdo si chce zapatlávat obrazovku. To samé platí i o stolních počítačích všeho druhu, jejichž prodejům Windows 8 také neprospívá. Co s tím vším hodlá MS, výrobci a prodejci dělat?

  • Ve vzduchu visí slevy

Nejvíce se hovoří o zlevňování právě dotykových notebooků s Windows 8, které mají začínat už na ceně kolem 15 tisíc. Windows 8 RT tablety už pravděpodobně nic nezachrání, a tak se výrobci vrhají na x86 Windows 8 tablety, které na nových platformách, zejména a nové TEMASH platformě od AMD, nevypadají vůbec špatně ani vůči ARM tabletům. Zde tedy panuje mírný optimismus.

Ohledně Windows 8 a PC je otázka, zda MS v brzké době nepřipraví nějaký velký update, který vrátí podobu a styl W8 blíže k tomu, čím je Windows 7. Výrobci PC na to začínají celkem tlačit, protože současná podoba W8 není pro klasické PC přijatelná ani ergonomická a rozhodně jim nepomáhá v prodejích. Uvidíme, jak to všechno bude, každopádně ať si MS Windows 8 chválí jakkoliv, skoro všichni ostatní včetně výrobců i uživatelů, tvrdí pravý opak. Někde je tedy zjevně chyba. Buď má pravdu MS a Windows 8 je skvělý, nebo mají pravdu výrobci a uživatelé, kteří Windows 8 buď nechtějí kupovat, nebo jej koupí a nahradí starším Windows 7.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Anonymní  2013-03-15 16:06:00

Možno by sa to rozbehlo za bezplatnú "aktualizáciu" na win7
pattrriot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 18:30:12
avatar
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 23:43:53

Není se čemu smát. On tablet s windows 8 za 20 tisíc nemá proti tabletu s 2560*1600 a androidem za 6500 šanci. První použitelný tablet s dokovací klávesnici 32 tisíc, ptám se co to má být pokus o žert ? Jistě to si přece nikdo nekoupí a sleva 20 % to nespasí a když vemu klasické windows 8 na ntb. kdy velmi často systém spadne a nedá se to žádným způsobem opravit ani rec. nepomůže proč mění něco co fungovalo ? Jako fakt kvůli spadlému OS a použití legální licence musim volat technika co mi přijede dát novou desku kvůli HW klíči a provede instalaci z DVD od výrobce a novou licencí ? Ptám se co se stane až mi tohle PC udělá po záruce ? Mám si koupit nový počítač kvůli zasr*né licenci ? At se jde mkrvosoft vycpat a uvědomí si že prostě není a nebude APLLE !!! Nic co vyšlo po roce 2009 nebylo dobré, začlo to u windows mobile,všichni to tvrdili, dokonce i mkrvosoft to vědě, nokia kvůli tomu zkrachuje a oni to tlačí dál v podobě windows 8 proč jsem ten průser cítil ? Pánové narovinu říkám že tímto si MS zrušilo dominantní postavení na trhu, můžou jen děkovat bohu že zatím není taková podpora linuxu, ale to se brzo změní.

Ne ja si fakt připadám jak v tramtárii kde všechno ovládají zelený skřítkové a hážou si pytlíčkem na prachy, protože přesně tohle se stane, když technickému oddělení začne šéfovat obchoďák, který tlačí WOWO WOOOO0OOWWW wOWOWOOWOWOW kde mam prachy sakra ,tohle je wow a všichni to musíte mít, ja vim že je to sračka za super cenu ale wowowwwwowo sakraaaaa kupujte ovceeee !!!!!!!!

Pánové uklidněme se, všechno zlé jednou skončí i tento nesmyslný životní styl WoW a proto si zatím zpívejme trololoooo Odkaz
Anonymní  2013-03-16 04:35:24

No poopravím ta MS bol viac ako jablka ale ta doba je ta tam .Preto je až zarážajúce čo si o svojich zákazníkov mysli MS keď vydal win8 . Keby vydal patch pre win 8 pre ovládanie plácaním po obrazovke by urobil lepšie .
MS žije v dobe minulej ako Nokia aby tak nedopadol
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 18:36:51
avatar
Taky se není co divit. W8 absolutně nic nového pro desktop nepřineslo a ani se neopravily chyby z W7.
Takže když to shrnu nikdo absolutně nemá důvod přecházet.

Nevím jak se jmenoval už ale Microsoft pracoval na novém systému souborů a podle toho co jsem viděl co měl umět by Winy s tím vyhladily všechny ARM (SmartPhones/Tablets) operační systémy a hlavně by tím vykosily Apple.
Kua ale jak se to jmenovalo?!
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 21:35:25
avatar
ReFS: Odkaz
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 19:20:41
avatar
visí?? aby se ještě někdo neoběsil
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 19:36:02
avatar
Pánové zkuste si někdo máchat chvilku pře sebou rukou jako by jste používaly dotykové ovládání...za chvilku tu ruku neudržíte tedy většina z Vás takže se není čemu divit že to nikdo nechce
Anonymní  2013-03-15 23:36:48

je pravda ľudstvo je lenivé oplácať po veľkom monitore ale čo na tom chce meniť MS ? Nech sa preberú u neurčujú čo ľudia chcú
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-15 22:38:22
avatar
S Win8 to fakt vyzerá biedne, neúmerne nám narástol predaj notebookov bez OS (kde si väčšinou užívatelia nainštalujú w7) a tých pár s W8 (asi 1/4 v porovnaní s NTB bez OS) je na 95 a viac percent už preinštalovaná na Win7 (Osobne som preinštaloval s kolegami asi 90 percent notebookov). Niet sa čo diviť, každý notebook s Win8 sa najneskôr do 3 mesiacov vráti so spadnutým OS. A mňa už prestalo baviť preinštalovávať viackrát ten istý notebook a kaziť si meno (zákazníkovy ťažko vysvetlím že Win je zlý) takže kde spadla Win8 tam prehováram zákazníka na Win7. Kameňujte ma bičujte ma, ja na to seriem, Win8 je ešte horší ako bola Vista a to už je čo povedať.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-20 08:58:05

Popularita Windows 7 je dána tím, že dnes na každý rozšířenější typ notebooku existuje modnutý SLIC 2.1 BIOS. Takže každý zručnější amatér si doma udělá bez problému z notebooku regulérní OEM zdarma.
Bowler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-16 02:12:10
avatar
Ale zas tie W8 až taký bordel nebudú.Moj známy "BFU GAMER" si dokúpil ram a keď ich tam vložil tak moje obľúbené W7 odmietli pracovať,no a zavolal či mu nespravím Win.A keďže sa mi nechce tráviť čas nad aktualizáciami a service packom W7,som mu tam buchol 8-mičku s aktivátorom a classic shell.A je taký spokojný ako blcha.Rýchly štart,metro neužíva a hry i net mu idú bájočko.Že tam má vykradnuté W7 ktoré neprehrajú ani DVD film a majú hranaté okná mu nevadí, veď VLC používal aj pred tým.BFU neriešia funkčnosť operáku,riešia či to ide alebo nie.A kupujú sa hlavne noťasy s Win8....že na doma s planea,elektroworld atď ...ha,ha a vlastne mňa už tiež dostali dnes mením dlaždice v kúpelni :-)
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-18 09:13:48

presne tak, s classicshellom Win8 fici celkom v pohode
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 908x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1454x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1101x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3762x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1459x
Komentářů: 0