Nová generace tabletů bude výkonnější než Xbox360 a PS3 - optimalizace i pro ně. Máme se bát? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 11 červenec 2013
altNejen optimalizace pro PC a konzole, ale i s optimalizacemi pro tablety se budeme muset smířit.

 

 

 

 

Herní studia se připravují na novou generaci tabletů. Nejde jen o PC tablety, které třeba jednou na architekturou velmi podobné (ale samozřejmě slabší) platformě AMD TEMASH, ale i nové ARMové tablety s novou generací čipů. I ty totiž budou výkonnější výpočetně i graficky než jsou Xbox360 a PS3 konzole. Stejně tak si nelze nevšimnout trendu, že zejména majitelé konzolí hrají více na tabletech.

Vývojáři her a velcí vydavatelé tak počítají s vydáváním svých her i na tablety. Jak PC tablety, tak ARM tablety. Samozřejmě bude zapotřebí řada optimalizací, ale už se na tom pracuje. Nejde samozřejmě jen o optimalizace z hlediska toho, že běžné tablety se nikdy nemohou výkonem rovnat výkonnějším PC, ale hlavně o optimalizace vlastního ovládání a stavby hry.

Jinými slovy. Dnes jsme zvyklí na optimalizace her pro PC a pro konzole, jak z hlediska úrovně detailů, tak z hlediska ovládání a bohužel často i herních mechanismů (zjednodušování). V brzké době přibudou zjevně i optimalizace toho všeho pro tablety, což si nejsem jist, zda bude ku prospěchu herního vývoje a vývoje jako takového.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 18:08:30
avatar
Njn já sem taky tablet furt nechtěl a nechtěl, až sem neodolal nabídce tabletu lehce jetého ( 2 měsíce jetý - perfektní stav ) za 2 700 Kč ( včetně super pouzdra jako stojánek a fólie na displeji ) Samsung Galaxy TAB 2 7.0 s 3G a od té doby si chrochtám blahem Používám to na takové to domácí dívání na HD seriály a filmy a konzumaci internetu zejména v poloze na zádech, někdy i na záchodě Solidně se na tom čte Reflex ( grátis na rok ) a teď ještě bude i Blesk ( na rok grátis ), no na pohodu.
bobesko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 19:09:24

Nerozumiem, co maju spolocne ackove hry s tabletmi? To ako v buducnosti budem vidiet medzi platformami Crysis 4 ci Battlefield 5 popri pc, one, a ps 4 aj tablet?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 19:23:32
avatar
ano ...
bobesko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 22:21:20

Super, tak ked sme sa konecne po 8 rokoch zbavili limitacie sucasnych konzol tak dojde este horsia limitacia v podobe tabletov a takto sa miesto 2 tflops vykonu budu musiet enginy prisposobovat nejakym +- 300 gflops. No zbohom.
Anonymní  2013-07-12 03:28:25

Ide o to v akom výkone budu budúce grafiky v tabletoch. Istý by som si nebol kto bude za kým za 5 rokov krivkať .
Osobne si myslím že výkony sa versus spotreba vyrovnajú a prežije len "lepši"
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 20:27:04
avatar
Ne...

Budou to možná tak doplňkový tituly k těm na PC a konzolích, ale rozhodně to nebude ta samá hra... Přeci jen hraní na tabletu je občasná záležitost, která je na pár minut když člověk chce zabít nějakej čas... Nedovedu si představit, jak někdo hraje na tabletu 3h...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 20:59:38
avatar
proč by to na dotykové části normální PC, které jsou dnes oddělitelné nemělo být ta samá hra? Spousta her se hraje hůř na gamepadu a mají zjednodušení ovládání i gameplaye kvůli konzolím, proč by to tedy nešlo i kvůli tabletům?
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 21:08:14
avatar
Ja ti odpovim, hodne rad hraji Civilizaci 5, pripomina mi to kvalitou Civilizaci 1 pro DOS, vetsina starsi generace pamatuje. Osobne si myslim, ze kdyby tuto vec predelali na tablet, tak ji okamzite kupuji. V te hre nejde o rychlost, je tahova a clovek ma na vse cas. U te hry to chce myslet a nikam cloveka netlaci a prave proto by mohla mit takovato sorta her na Tabletech velky uspech. Sorry za diakritiku pisi z mobilu
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-15 01:24:00

Děkuju mockrát za zmínění tolik nedoceňované hry. Ono by to možná nebylo tak špatné ani na smartphony, zvlášť kdyby sa vytvořilo něco mezi tím jednoduchým rozhraním a normálním... Nemusí to byt plná palba 3D se všema efektama, stačí udržet hratelnost a atmosféru...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-16 11:47:45
avatar
Jo na takove hry to není špatné, ikdyž na velkém displeji na PC se to bude určitě hrát lépe. Ale nedokáži si představit hrát na tebletu 3D střílečky atp. Problém už je i s automatovkama ve 2D.
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - a proč ne ? 2013-07-12 10:27:03

No a proč ne ?
Až bude mít při uvedení BF 8 ten tablet stejné specifikace ( resp. výkon ) jako tvoje hučící a obří PC , tak pročby ne ?
Jo, že bude ze začátku ten tablet asi 5X dražší, než to PC to je věc jiná a můžeš jí vidět dnes u noteboků, kde srovantelný výkon stojí cca 2x více, než u stolního kompu.
Ale vývoj nezastavíš a ENIACA tak dnes už doma nikdo nemá, nebo jo ?
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-13 10:07:53
avatar
No jo, ale v tý době až bude mít tablet výkon dnešního PC, tak PC v tý době bude mít výkon několikát vyšší než ten tablet. Pokud se zachová zhruba dnešní podoba PC (klasická stolní "bedna" a s tím vše spojené, jako úměrná velikost čipu, atp.) tak nikdy nebude mít žádný mobilní zařízení (v té době) na výkon PC (v té době). To nejde a fyzicky to ani není možný.

Tím by teda bylo nevyužito výkonu toho PC (který by měl větší potenciál) a všechno by se omezovalo na mobilní segment.

Takovouhle budoucnost bych nechtěl zažít.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 19:16:42

No neviem či sa do toho budú veľmi vydavatelia hrnúť, vzhľadom na priepastný rozdiel medzi cenami hier na tabletoch a na konzolách. podľa môjho názoru tam budú stále vychádzať len nejaké totálne osekané verzie, ktoré nebudú mať ani polovicu toho čo konzoly alebo PC
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 19:24:04
avatar
ano i ne .... některé tablety jsou vlastně PC s dotykovým ovládáním ;), takže bude hra přizpůosbena i pro ně ... se obávám.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 20:50:24

možno ovládanie bude prispôsobené, ale stále je tam problém s výkonom. Aj keď budú tablety výkonnejšie, stále to bude napr. x86 počítač, a tak tá výkonová optimalizácia nebude najlepšia. a hlavne ak tam budú 2160 riadkové displeje, to grafiky v nich podľa mňa len tak nerozchodia
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 22:09:11
avatar
Tu se bavíme o grafice. Mrkni jaká škála módů je kolem HL2. Např.: Vem si Synergy mód a puzzle mapu. To nejen že nedáš na dotykáču ale ani na gamepadu a někteří to nedají a ani na ničem protože jsou lamy.

Takže hra (mód) nehratelná na ničem jiném než PC a pro úzkou zručnější a vynalézavější skupinku lidí.

Ten mód využívá potenciálu PC možnostem. Dnešní hry využívají potenciálu konzol. (proto jsou PCčkáři tak nasraní). Budoucí SmartPhonu a Tabletu. (to budou nasraní i konzolisté ale méně než PCčkáři)

Mody do HL2 poukazují na originalitu a to jak by měly vypadat dnešní Ačkové hry na PC.

Jak to vidím tak hry začali Pinballem či SpaceWar(1962)
Vrchol byl 1990-2006 (HL2, Tomb Raider, Diabla, Dungeony, FEAR, FarCry, Doom, Command & Conquer, různé adventury DreamFall atd. atd. a konec bude zase Pinball či SpaceWar.
(posuzuji princip hratelnost ne grafiku, příběh či tech. stránku hry)
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 20:19:59
avatar
Citace:
Stejně tak si nelze nevšimnout trendu, že zejména majitelé konzolí hrají více na tabletech.


Nějak podložit toto tvrzení by bylo možné?
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-11 21:47:08
avatar
Jn o tomhle už jsem psal že není konec mrvení her díky nové generaci konzol.

Vemte si nový Deus Ex který vyjde na iOS a Android. Důkaz by se dal najít ve hře z 3DSka Resident Evil: Revelations portované nedávno na PC. Port je to velice solidní (jede a hraje se jak má). Osobně mě hra bavila mnohem více než poslední dva díly (Raccoon city a 6ka) které byli sračkou a příšerným portem.

Resident Evil: Revelations je důkaz totální multiplatformní kvalitní hry. Nedivil bych se kdyby se už začalo pracovat na portu pro iOS a Android.

Každopádně je nevyhnutelné že budoucnost mainstreamu patří SmartPhonům a Tabletům. Přičtěte si k tomu streamování her a vyjde vám z toho že to není žádná spekulace ale zkutečnost.

Nové konzole pokud nebudou nabízet nějaké "licencované služby" které nebudou nikde jinde tak do 3 let končí na smetišti. PC tu bude pro mainstream společnost ještě tak 6-8 let a potom z něj bude max. NAS server apod.

Osobně doufám že se vytvoří uzavřená FUN společnost HardCore PC Gamingu která bude vytvářet hry pořád na PC.

Ano bude tu určitý PC gaming...virtuální realita pro bohaté nadšence.

Léta co jsem uvedl nejsou důležitá protože tomu stejně tak jako tak dojde dříve či později. Vemte si jak se začnou pěkně kasírovat výlety do vesmíru (2 melcky Euro to je dneska)
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bill Gates 2013-07-12 10:21:09

z hlediska toho, že běžné tablety se nikdy nemohou výkonem rovnat výkonnějším PC

Mno, tuším že Bill Gates taky říkal , že nikdo nebude potřebovat víc jak 64Kb RAM.....

Je strašné, jak všichni koukáte jen pár měsíců dopředu. 6e tabelty výkonem doženou a předeženou resp. srovnají stolní PC a ty tím pádem zaniknou jako neptřebné, je přeci jasné. Mopžná ne za rok, ale v horizontu 10 -20 ti let tomu tak nepochybně bude. Trend je jasný, používat jedno zařízení, které bude umět prostě všechno, co umí dnes telefon, PC, tablet, hodinky, TV atd. prostě ho doma připjíš ke klávesnici a monitoru, možná i myši ( jestli ještě bude existovat ) a jedeš.... Nebo ho připojíšk TV a jedeš. že to bude asi celé bezdrátové, a dotykové to je snad jasné.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-12 11:10:56
avatar
někteří z nás berou do úvahy třeba i fakt, že do tabletu nem.žeš naskládat komponenty s TDP jako má třeba desktopový CPU natož GPU ... takže už jen proto se výkonově těžko tablety vyrovnají desktopu ;)
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to je ale dnes 2013-07-13 13:33:40

jasně, já říkám, že uvažujete v měsících, ale za 10 -20 let ... budeš si jistý, že desktopový komponenty nedáš do tabletu ?

http://vtm.e15.cz/kvantove-pocitace-o-velikosti-mobilu-s-iontovymi-pastmi
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-15 08:59:55

Ano, člověk posuzuje budoucnost podle dnešních měřítek a jen někteří mají ten dar (štěstí) odhadnout, jak to bude za čtvrt století.
Čert ví, co pro nás kluci z laboratoří vymyslí.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-16 12:01:56
avatar
Jestli hledíš tak budoucnosti, tak spíš počítej s tím, že nebudeš muset sebou tahat žádný hw maximálně brýle spíš nějaké čočky, které budeš mít nonstop na očích. Připojený budeš na síti vzduchem a o výkon se postará síť. Ovládání nepřímo mozkovou aktivitou, které snímají ty brýle či lépe čočky. A zahraješ si či uděláš vše co na PC. A teď už to jen technicky provést a pokud možno co nejcitlivěji na lidský organismus
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-12 11:31:53
avatar
Poridil jsem puvodni carmagedon na svuj android tablet. Huste, podle me netreba vyvijet nove hry, uplne staci vzit 5 a vice let stare dobre hry, na ktere uz maji vykon dnesni tablety a portnout je. Je to levnejsi nez vyvijet neco noveho a navic nektere hry se proste na pc osvedcili, takze budou nejspis dobre i na tabletu, pokud se nepodela ovladani
I3anan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Smartphone/tablet konzole 2013-07-12 11:47:46

Jsem PC hráč, ale kdyby tenhle vývoj nějak markantně neovlivňoval kvalitu AAA titulů pro PC, tak to vítam s otevřenou náručí. Tedy za předpokladu, že by hry byly optimalizovány nejen na dotykáč, ale i gamepad. Připadá mi to jako ideální konzole na cesty. Navíc podpora dvou gamepadů by taky našla uplatnění. Jak doma před telkou s kámošema, tak i ve škole atd.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-12 13:09:08

Že by se blížil čas upgradu? Můj Radeon HD5750 pomalu přestává stačit
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-15 09:03:10

MSI 5830 twin frozer. Taky jsem přemýšlel o výměně, ale vzhledem k tomu, že si občas zobnu něco na gog.com tak upgrade asi nepotřebuji
Joraell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-14 14:13:19

Pro ty kterym to jeste nedoslo tak na toto presne hraje nvidia Shield. To ze rychle se vyvjejici trh s tabletama a hlavne celkove mobilnima zarizenima se proflakne i ve hrani.

Proto android a proto "na prvni pohled" nevykonná platforma.

Za nějaký ten rok to může být stejně lukrativní trh jako konzolovej, kterej bude pravděpodobně brzo upadat atak samo jako PC trh, který zůstane pořád na svém. Mobilní zařízení pomalu užerou ten konzolovej trh a kdo myslí, že ne tak je asi z jiného světa.
Joraell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-14 14:17:26

A jak tu nekdo zminil hry jako RE a Deus EX:fall jsou prvni vlastovky, toho kam to bude smerovat, osobne se me to jako PC hráči 2x nelíbí, na drouhou stranu je jasné, že konzole a tablety jen tak "nezmizej"
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1035x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1514x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1191x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3776x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0