ANDROID a SAMSUNG vládnou - Prodeje SmartPhone vzrostly o 46,5% a překonaly klasické telefony Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 18 srpen 2013
altPoprvé se prodalo více chytrých telefonů, než těch starších. Ty rychle ztrácejí a mizí z trhu.

 

 

 

 

Klasické mobilní telefony byly poprvé v historii překonány chytrými modely. Těch se prodalo v Q2 2013 celých 225 milionů a prodeje tak meziročně stouply o 46,5%. Klasických telefonů se však prodalo o 21% méně a to 210 milionů kusů. Celkové prodeje se tak meziročně mírně zvýšily o 4% na 435 milionů přístrojů v Q2 2013.

  • SAMSUNG dále utíká ...

Q2 2013 dále potvrdilo dominanci společnosti SAMSUNG na trhu s chytrými i obyčejnými mobilními telefony. Mezi chytrými telefony má SAMSUNG už 31,7%, přičemž firma dokázala zvýšit vlastní dodávky o třetinu na 71,4 milionu kusů z celkových 225 milionů prodaných chytrých telefonů. S výrazně odstupem následuje druhý Apple se 14,2% podílu a třetí je v současnosti LG s 5,1% podílu. Následuje LENOVO se 4,7% a ZTE se 4,3%. S výjimkou Apple všechny společnosti v TOP 5 posílily. Apple ztratil přes 4% trhu.

Pokud jde o obyčejné telefony, i zde SAMSUNG válcuje ostatní. Celkově tak v prodejích chytrých a obyčejných telefonů má SAMSUNG podíl 24,7% a sám o sobě dodal na trh 107,2 milionů z celkových 435 prodaných kusů v Q2 2013.

Na druhém místě se překvapivě drží stále NOKIA, ačkoliv tato společnost má obrovské problémy a nedaří se jí v prodejích žádného typu telefonů. Sice prodala 60,9 milionů přístrojů, ale před rokem to bylo o 23 milionů více a to znamená oslabení podílu z 19,9% na pouhých 14%. Na třetím místě se drží Apple s 7,3%.

  • ANDROID vládne světu ...   

Vypadá to, že je dobojováno. Na platformě chytrých telefonů dosáhl ANDROID od Google nového rekordního podílu. 79% všech prodaných kusů mělo v Q2 2013 nainstalovaný právě ANDROID. Před rokem byl podíl přitom už 64,2%.

A konkurence? Druhé místo patří tradičně Apple iOS, které oslabila z 18,8% na letošních 14,2%. Na třetí místo se vyšvihl Windows Phone. Ovšem z loňských 2,6% postoupil jen na letošních 3,3%, což je při velikosti investic, propagace, významu Microsoftu a jeho snaze konkurovat právě Androidu, totální propadák. Nevypadá to, že by v dohledné době MS skutečně dokázal Androidu konkurovat. Zbytek platforem nestojí skoro za zmínku. Na čtvrtém místě je trápící se BlackBerry s 2,7% podílem, pak je už na okraj vytlačená BaDa s 0,4% a ukončený Symbian s 0,3%. Android má tedy ještě nějaký prostor k růstu a příští rok by mohl jeho podíl reálně dosáhnout k 90%. Zatím totiž není na obzoru nic, co by jej mohlo nějak ohrozit.

  • Závěr

Spanilá jízda SAMSUNGu a ANDROIDu pokračuje tedy i letos. Ačkoliv celý trh s mobilními telefony jeví známky stagnace, způsobené tím, že lidé podstatně méně často mění svůj telefon, chytré telefony mají stále ještě kam růst. Vytlačování klasických levných telefonů ale pokračuje rychlým tempem. Určitě úplně nezmizí, jejich podíl ale bude zanedlouho minimální. Očekává se pokračování všech trendů. SAMSUNG bude nadále posilovat, stejně jako ANDROID. Microsoft bude paběrkovat daleko vzadu a jediný, kdo bude mít možnost něco zajímavého podniknout, bude Apple. Ten totiž brzy představí nový iPhone s novým iOS7 (ten je mimochodem dosti podobný Androidu), pokud ale Apple nebude úplně hloupý, tak uvede na trh i nějaký "iPhone mini" tedy levný iPhone, který by jeho platformě a podílu mohl trochu pomoci. Skutečně konkurovat SAMSUNGu a ANDROIDu ale bude obtížné, ne-li přímo nemožné. Karty se zdají být jasně rozdány ...

Zdroj: Gartner

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 15:57:37
avatar
Euforie nad poblbaným Androidem a IOS - oba tyhle OS jsou halda bonzáckých sraček, u Apple ještě okořeněná "velkým bratrem," který rozhoduje co je a co není pro iovečky dobré.

OS co za něco stály (BB OS, Symbian) si lamičky nekoupí, protože nejsou dostatečně sexy.

A bude hůř.
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 17:02:54
avatar
No Android funguje na jinem principu financovani, tak proto je trosku silenejsi v nekterych aspektech. iOS sem nemel, nevim. No mel sem a mam Nokia N900 kde byl OS Maemo5 a s mensima uprava od lidicek/fandu to je naprosto LUXUSNI system s minimalnima srack*ma. Do toho OS bych sel hned, kdyby byl v necem novejsim nez je N900 a mel by podporu. :-) Urcite lepsi systemek nez Android ve sve dobe to byl.

Taky si Nokia rozmyslela svou spolupraci s Intelem a podpory MeeGo, tak zase dalsi prd. Zahodily system, ktery by mozna taky Androidu delal pekne problemy.

A Symbian? No nevim jak Ty, ale ja mel v ruce Nokia N9 (myslim) a ten system nebyl problem prostyma ukonama nechat zatuhnout. Jednoduse... zadny OS neni dokonaly a taky par blbych zkusenosti ho nedela hned spatny.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 20:40:19
avatar
ad android: jeho děravost a počet adware je děsivý, nehledě na celkem brutální systémové nároky.

ad Nokia: posrali se z MS, mysleli si, že s MS budou v klidu, ale historie praví, že MS nebyl nikdy úspěšný s čímkoli mimo platformu Windows.

ad Symbian: Symbianová N9 nikdy neexistovala (to je právě Meegový mobil). Asi jsi myslel N8. Jenže tento HW je postaven na starém ARM CPU taktovaném na 600MHz, zkus si používat nějaký androidí telefén s podobným procesorem. Navíc Symbian je pravý telefonní systém, prioritu mají v systému telefonní aplikace, ty uživatelské mají prioritu nižší.
standab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 20:46:39

Android: Velká část zranitelností není přímo v jádře, které vyvíjí Google. Problém jsou ty části, které si bastlí výrobci. Google má velmi volná pravidla na implementaci Androidu do zařízení a žádné mechanizmy kontroly.
Zranitelnost Androidu je také dána tím, že je nejrozšířenější a tudíž se na něj útočníci nejvíce zaměřují.

Microsoft: To bych tak netvrdil, že Microsoft je úspěšný pouze s Windows. Napadá mě například Xbox. Nebo klávesnice a myši (tady sice nedominuje, ale propadáky to nejsou).
A jistě se najde ještě spoustu příkladů.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 21:09:33
avatar
děravý je úplně každý OS Android je používanější, protože je u něj riziko větší, protože se ho snaží více lidí prorazit.

Co se týká "brutálních" nároků OS jako takového, to je vtip ne? Kdyby se ten Android na těch telefonech sotva hejbal, padal apod. dobře, ale to se fakt neděje . Klidně by mohl být Android 5x náročnější a pořád by se na současné generaci telefonů s QuadCore + 2GB RAM nic významného nedělo a nezpomalilo.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 21:50:56
avatar
DD promiň, ale to jsi myslel vážně, nebo si z náš děláš legraci? Používáš denně nějaký Android telefon, nebo soudíš jen dle testů?

Můj starý telefon s WM6 poháněný ARM procesorem na 190MHz a mající 128MB RAM je podobně rychlý jako ta rychlost na kterou se dostala moje SGS2 s Androidem 4.
Pokud je nějaký Java bastl nepoužitelný dokud mu nedáš alespoň 768MB RAMky a alespoň jedno, lépe dvě 1GHz ARM jádra ideálně s pořádnou grafikou, tak to mi opravdu přijde jako "brutální" nároky.

Samozřejmě Android mám a z uživatelského hlediska je to docela v pohodě, ale jako člověk co se živí IT mě trochu štve, že je to tak mizerně optimalizované.
Kdyby to fungovalo líp, tak by se na tom HW který dnes nosíme denně v kapse dali dělat úplně jiné zázraky;-)

Jen když si vezmu, že to dneska už utáhne hry grafikou podobné jako věci postavené na Unreal 3 enginu a přitom se to potí aby to utáhlo ten samotnej systém...škoda slov.

Mimochodem první Android, u kterého jsem byl nadšený ze svižnosti systému byl na Galaxy Note 10.1, další byl Nexus 4 a po něm Nexus 10. Hádej co mají ta zařízení společné ;-)
Všechna mají 2GB RAM a buď čtyřjádro, nebo alespoň nejlepší a nejrychlejší dvoujádro na trhu.

Nexus 10 jsem koupil a tak úžasně rychlej stejně nevydržel, po pár měsících používání už to taky občas dost zbrzí...i když aktualizace na 4.3 trochu pomohla.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 23:01:10
avatar
Citace:
Mimochodem první Android, u kterého jsem byl nadšený ze svižnosti systému byl na Galaxy Note 10.1, další byl Nexus 4 a po něm Nexus 10. Hádej co mají ta zařízení společné ;-)

Já mám Samsung galaxy nexus (1,2 GHz dvoujádro a 1 GB RAM) a s novým droidem 4.3 lítá parádně. Ještě jsem si tam nahodil fancy Kernel a poladil frekvence na 1,4 GHz pro procesor a 512 MHz pro GPU. S rychlostí nemám sebemenší problém. Známý má HTC sensation (velice podobný HW jako můj Galaxy Nexus) a je to zasekané až běda.

Zkrátka pro optimalizované zařízení s Androidem - Nexus je jasná volba. Navíc mají obrovskou podporu na XDA a člověk si jej ještě může snadno dále vyladit ( pro IT specialistu maličkost )
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 11:22:21

Systém 4.3 a TRIM "už" opravuje dost zanedbanou část systému. On obecně Android a úložiště je dost zpackaná záležitost...:-/
Už jen toto poměrně jasně brzdí nadšení typu "on ten systém je v jádru dobrý", jak tady někde zaznělo:-)
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 07:29:19
avatar
Tak ja nevim... ale "QuadCore + 2GB RAM" v soucasne dobe je dost drahy spas. Nepatri to mezi prioritu 1 pri vyrobe mnoha modelu telefonu. Vlajkove mozna, ale ty jsou na trhu jen pro reklamu samotne znacky.
Jde totiz o to, ze uz se pomalu a jiste v Androidu prestava hledet na nejake optimalizace... doslova me nebavi aktualizovat 1-3programy kazdy den. Nataha mi to v prumeru tydne 250MB jen na aktualizacich, cim se jen zbytecne prepisuje pamet v mobilu. (jasne... vraz si to na microSD. To jsou rady k nicemu)
Dale si jaksi nekteri blbouni zvykli, ze kdyz si nainstalujes SW, tak uz ti to frkne na plochu dalsi odkaz na instalaci jine blbiny. (to uz pomalu zavani)
Napriklad posledni dobou mi prijde hlaska, ze mam v mobilu Virus, a ze si mam stahnout bla bla bla. Pritom sem nic zavadneho tam nestrkal, a Avast tam mam taky. Jednoduse, je to zku*vena reklama! Pomalu zacina byt Android uplne prohnilej a je az UBOHE, kam az to Google nechal ZAJIT! Kdyz uz si ted muzou nekteri blazni strkat reklamu primo do systemu, to je teda... skoda slov.
Dale programy rostou nekdy zbytecne, a tim se vytezuje nadmerne systemova/pametova sbernice. Vykon CPU je sice fajn, ale kdyz ty pameti v mobilu maji tahat nekolik 100MB do RAM, tak si hold chvili pockas. A je jedno jaky ten mobil je vykonny. Ano, o toho tam jsou ty 2GB RAM. Ale jako fakt... v mobilu klidne staci tech 512MB-1GB, ale to by se ty programy museli optimalizovat.
System je v jadru dobry, ale ten system podpory softweru se zvrhl. Za chvili mi bude mobil blikat samou reklamou a hnojem, pritom kdyz se neco jen OMYLEM stalo ve Windowsech, tak kazdy by rozbil aspon jedno okno Microsoftu. Pritom to byla kde jaka havet, nezachycena Antivirem. Tady se to mnozi jak vredy, a nikomu to neprijde divne.
Fakt nechapu...

PS: Rootnute to nemam, a rady jsou k nicemu... mobil ma fungovat, ne se flakat a oblbovat me nesmyslama. Jednoduse to nema co delat v Android Marketu.
D8B2F [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-20 19:30:12

Taky patřím k zastáncům N900. Podle mě je to stále dobrý telefon. Jen je obrovská škoda že nemá tak dobré aplikace jak Android. Jediná nevýhoda tohoto telefonu. díky lidem kteří stále vyvíjí CSSU se tenhle telefon dá pořád používat a má stále co nabídnout. škoda že tohle Nokia všechno ukončila. Mohla mít jeden z nejlepších systému. pokud vím tak N9 který měl MeeGo byl docela žádaný. Sám jsem měl chuť z N900 na něj přejít :-)
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 09:09:12
avatar
Máte krapet jiné měřítko toho co je úspěšné. Dnes se hledí ta to čemu se říká komerční úspěch.

Můžete mít věc která bude pro geeky, technoidy a různé freekulíny , ale pokud se nebude komerčně zajímavá pro těch mlčících 75% spotřebitelů. je Vám to k ničenu.

BB je bobré pro firemní využití , obyčejní uživatelé Vám BIS a BES služby platit nebudou.
Symbian je neskutečná bezpečnostní prasárna, proti které je i rootnutý Android vrcholem bezpečnosti.


Představtesi historie je takových neúspechů "technologicky lepších" věcí plná. Co takhle VHS, co tahle JAZ, co takhle Firewirre, co takhle BeOS , cotakhle DEC Workstation....
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 10:20:51

Copak že Symbian není sexy, on především nebyl nikdy kloudně portován na dotykovou verzi, resp. Nokia vzala starý OS a začala z něj dělat "konkurenci" iOS a Androidu. Tudy ne přátelé. O pádu nerozhodl uživatel, ale laxním přístupem Nokia (resp. Symbian Foundation), ale to bylo prakticky shodné.
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 16:45:47
avatar
By me jen zajimalo, ci si Apple vubec pomuze s nejakym "iPhone mini". Muze se klidne stat, ze verni zakaznici budou utracet mene, a ta druha strana vyzkousi iPhone jen okrajove. Skoda ze Apple nema neco s HW QWERTY klavesnici, jako ma moje Motorola Droid4. Asi bych i uvazoval o Apple, ale to plati i o Samsungu, Nokii. Ze me nema soucasny EURO trend/trh radost. :-)
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 09:14:11
avatar
Apple žádný Mini ani levní iPhone neplánuje. Hovoří se o tom že plánuje nahradit výprodejové iPhone 4 s 4S jiným modelem.

Takže pokud drby budou pravdivé místo iPhone 4 8GB a iPhone 4S 16GB za cca 10000,- a až 13000,- bude "něco jako iPhone5/6 Color s 16/32GB za stejnou cenu a stejnou úhlopříčnou
Martin.S.Mucha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 17:22:57

Přes tyhle výsledky, budu dál věřit, že se Nokia i další výrobci vzchopí, protože si nemyslím, že absolutní nadvláda jednoho výrobce je přesně to, co lidé potřebují.

A ještě k systému Windows Phone. Přesto, že MS do toho systému cpe asi opravdu hodně peněz, tak co se týče nějaké propagace, tak je to spíš k pláči. Android už to dělá trochu jinak, byl jednoduše první z těch velkých a "chytrých" OS (lidé se Symbianem a podobně snad prominou). Takže když se někdo rozhoduje co za mobil, jinou alternativu než Android (a dost předražený iOS) nevidí.
A přitom to dle všeho není zase tak špatný systém.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 11:36:07

Absolutní nadvláda kde? V tabulce rozšířenosti? Tam je Android. V tabulce výnosnosti platformy? Tam je iOS. Min. nyní se žádná nadvláda jednoho výrobce nekoná. Ostatní paběrkují.
Stav WP je jen a pouze vina MS, pro WP jakožto prodloužení Windows do kapsy je rozhodně prosto, i přes "post PC" éru, ale MS to prostě roky dělá blbě (před tím pro změnu nedělal nic) a defakto jen čteme, že příště to bude lepší, že se zvedá, že se zvedne,....ne, MS to prostě projíždí na celé čáře:-)
standab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 18:52:27

Pořád marně čekám, kdy výrobci nabídnou možnost nepoužívat jejich debilní a nenažrané grafické nadstavby a mít v telefonu pouze čistý Android.

Nemůžu pochopit, proč lidi upřednostňují vzhled rozhraní a nesmyslné "gadgety" před plynulostí a efektivitou systému.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 19:57:57
avatar
Prodávají se nEXUS telefony s čistým ANDROID, prodává se i Galaxy S4 s čistým Androidem v USA ....

Jinak používám Samsung S2 s nastavbami Samsung a nevšiml jsem si jediného problému s plynulostí a efektivitou systému a to tam toho mám narváno hafo. Takže lidi tomu dávají přednost proto, že i na velmi průměrném systému a starším SmartPhone to jede zcela bez porblémů ;) a upřednostněním vzhledu nic neztrácíš, maximálně něco na výdrži baterie, ale protože skoro každý nabíjíme telefon co 1-2 dny, tak nás to nikoho netrápí ;)
standab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 20:27:31

To je s prominutím názor laika. Z logiky věci vyplývá, že více efektů = větší zatížení HW zdrojů. Mě jako dlouholetému uživateli Androidích telefonů také nepřišel systém pomalý, ale pokud to srovnám s čistým androidem na Nexech nebo s WP, tak už to potom začínám vnímat, protože vím, že jinde to je lepší.
Animované tapety a gatgety rovnou vypínám, protože to žere výkon a baterku a navíc je 90% všech těch gadgetů zcela neužitečných. Proč musí mít HTC velké animované hodiny na ploše, když už jsou jedny na liště? Proč má být na liště předpověď počasí, která se často vztahuje k úplně jinému místu než kde jsem? Proč bych měl mít na obrazovce přehled zpravodajství? Když mě tyhle věci zajímají, tak si pustím aplikaci, ne?

Kamarád se rozhodl, že si dá na telefon Cyanogenmod a potvrdil, že byl potom telefon, co se odezvy týče svižnější.

Ale budiž, jestli se někomu ty grafické nadstavby líbí a radši obětuje plynulost, tak je to jeho věc, ale není jediný technický důvod, proč by si uživatel nemohl vybrat čistý Android.
Doufám, že se naplní spekulace o tom, že volba mezi nadstavbou a čistým Androidem bude umožněna v další verzi.

Ad. Google Nexus. To je sice pěkný, že tam je čistý Android, ale, co když mi nevyhovuje HW? Co když chci mít telefon normální velikosti a ne "pádlo".

Volba GUI by měla být umožněna u každého telefonu.

Další velkou bolestí Androidu je malá podpora. Jak je možné, že velké korporace jako Samsung kašlou na vydávání nových verzí Androidu pro své telefony a parta nadšenců dělá kvalitní alternativní Androidí verze, které navíc udržují aktuální.

Na jednu stranu se tu vysmíváte applistům, že jsou ovce, ale na druhou stranu si necháte od výrobců telefonů **** na hlavu.

Bylo by docela fajn, kdyby výrobci pochopili, že nepotřebujeme tenčí a lehčí telefon, ale delší výdrž baterky. Vždycky žasnu na marketingem, "náš telefon je nejtenčí". To místo klidně mohlo být využito na baterku.

Velmi úsměvné působí dávání čtyřjádrových procesorů do telefonů, když velké množství uživatelů to ani nevyužije a část výkonu jde na nesmysly.
Ještě úsměvnější je potom fakt, že smartphony jsou prezentovány jako plnohodnotná náhrada PC a plnohodnotná náhrada foťáku (i když ty směšné foťáky v telefonech strčí do kapsy kdejaký kompakt za pár šupů).

To se nezmění do, dokud si všichni "frikulíni" nechají líbit ten výsměch od výrobců.


Bohužel od Androidu není kam utéct, pro mé účely mi ze všech systémů vyhovuje asi nejvíc. Snad se to zlepší.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 20:38:28
avatar
to je názor uživatele se zkušenostmi z mnoha modelů telefonů

Většinu těch apliakcí přeci můžeš jednoduše odebrat a zrušit, takže když to uživatel nepotřebuje, má možnost to odebrat Ano výrobce to tam v základu dá, aby to dobře vypadalo, ale většině současných telefonů to nijak neubližuje (dříve to neplatilo) ale platí, že jako uživatel si ty hezčíá hodiny a další vylomeniny můžeš klidně odebrat a deaktivovat

Jinak pořád nechápu, co to znamená pomalý systém. Máme tu teď na test levný SmartPhone za 5000 s ANDROID a nástavbami. jak poznám že je pomalý? Všechno běhá svižně, menu tak jak kmitám prstem, náročnější věci se otevírají za pár sekund. Žádné trpění nic. To samé na mém Galaxy S2 a to tam mám grafických parádiček přehršel včetně aktivní 3D tapety . A všechno je pořád supr rychlé, žádné čekání při běžném používání, žádné zpomalení . Takže proč by měly být ty pěkné grafické vychytávky na škodu a proč si je neužít?

Myslím si, že to příliš prostě prožíváš. Výkonu je i v běžném SmartPhone habaděj, takže běžné uživatele nezajímá, jestli nějaká okrasná věc zpomalý telefon o 0,01s a jestli to bude nabíjet míst každých 3 dní každé 2 dny, protože elektřina je pro většinu dostupná na každém rohu . Jinak prezentace SmartPhone jako náhrada PC? To dělá jen jedna firma, neúspěšně, jinak si to nikdo určitě nemyslí. Ty foťáky jsou prob ěžné blbnutí více než dostatečné - ano levný kompkat je pořád lepší - nedávno tento rok jsme na to přímo měli článek

Každopádně to neprožívej tolik
standab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-20 23:06:07

No, vypadá to, že nejsem jediný, kdo by rád možnost výběru čistého Androidu.

Až zkusíš WP, tak si uvědomíš, o co s těmi grafickými nadstavbami přicházíš.

A jak poznáš, že je systém pomalý? To je docela hloupá otázka. Poznáš to tak, že je ten systém prostě pomalý.
A zvlášť u levných telefonů to není až zas tak supr rychlé. Je to třeba jenom rychlé.
Jde o to, že grafické nadstavby jsou z principu náročnější na systémové zdroje a čistý Android by tedy mohl běžet ještě rychleji. To snad musí pochopit každý.

Když se někomu líbí kravinky a nepotřebuje mít rychlou odezvu, tak budiž, je to jeho věc, ale proč mají za to trpět všichni. Co by to třeba takovému Samsungu udělalo, kdyby umožnil na telefonu používat čistý Android. To je tak možná den práce na víc.
Ale já to částečně chápu, že méně pokročilý uživatel je rád za to co má.

Tvůj přístup je dost pokrytecký. Pravidelně pod články o Win 8 je diskuze na téma tlačítko Start. A ty se vždycky čílíš, když někdo řekne, že si tam Start můžeš přidat aplikací třetí strany.
Úprava "nedodělku" Win 8, jak ty říkáš, je obtěžující a překopávání nastavení telefonu je OK?

Podle tvého přístupu je v pořádku, že výrobci NB instalují do systému plno cprapwaru, protože si to můžeš dodatečně odinstalovat.

Já to neprožívám. Ty se čílíš v diskuzích o Windows 8 ještě víc.
Zkus si jednou WP a sám uvidíš, jaký by mohl Android být. Už dávno bych k WP utekl, ale Android mi v ostatních ohledech vyhovuje víc.

Foťáky smartphonů jsou možná dostačující na ofocení dokumentů nebo jako nouzovka pro dokumentační snímky. Velmi vtipně působí reklamy, kdy jsou pomocí telefonu pořřzovány takové snímky, na které by stěží stačila leckterá zrcadlovka a pak jsou ony snímky prezentovány jako etalon kvality.

Test jsem tu nečetl, nic ve zlém, ale raději mám DxOMark, DPReview a Photozone. Tady jsem jednou četl text nějakého CSC Samsungu a v podstatě se to podobalo komentáři na heureka.cz. Žádná čísla, žádná měření ani výřezy pro test šumu na různých citlivostech, dokonce ani porovnání s obrázky z jiných přístrojů, pouze osobní dojmy.
Někomu to tak může vyhovovat, ale já radši právě ta čísla.

Pro fotky na sociální sítě je foťák v mobilech dostatečný, pokud se fotí za dobrého světla a ve standardních situacích (statické objekty). Ale s mobilem nikdy nedosáhnu pěkný bokeh, nezaostřím za špatného světla, nezaostřím na rychle se pohybující objekty, nemůžu tisknout větší formáty (i A5 bude někdy moc, A4 bude prakticky nedosažitelná). A pak je tu plno dalších věcí - velký shutter lag, neergonomické, rychlé vybíjení baterie, téměř žádné příslušenství, nemožnost nastavení, zkreslení optiky, šum a agresivní odšumování, velikost fotodiody pod difrakční mezí, kdy ještě jsou vidět jemné detaily, pouze JPEG...
Prostě taková nouzovka. Nic, čím bych chtěl fotit například dovolenou.

EDIT:
A nejsem sám, kdo touží po čistém Androidu a nejsem sám, kdo si myslí, že Androidí telefony by mohly být ještě svižnější. Takže něco na tom asi bude, když x lidí něco říká a ty jediný říkáš pravý opak. Chtělo by to se zamyslet a ne jen pořád říkat svou pravdu (no offense).
Raahka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-18 22:07:49
avatar
Ještě jsem neměl v ruce androidí telefon co by byl úplně plynulý. Galaxy S4 jsem měl půjčenou od kamaráda co si ji koupil místo S3(kde ho štvala pomalost) a krásně plynulá teda není a o loadingu her a aplikací radši nemluvit. Já si teda pod pojmem plynulé představuji něco jiného
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 10:48:29

S4 má tu smůlu, že trpí:
-originální ROMkou
-TouchWizem
-kravinami "made by Samsung"
Odstranění každého ze zmiňovaného posunuje přístroj směrem k důstojnému výkonu, což se samozřejmě poměrně těžko komunikuje k uživateli, resp. jak výrobce, tak prodejce mu to pochopitelně neřekne. A co si budeme povídat, nějakým hlubším zkoumáním dané věci (fóra, diskuse, root,....) se zabývá jen promile uživatelů.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Google 2013-08-19 10:54:07
avatar
Google dělá do všeho, reklama a zase reklama a vyhledávání,
jeho největší deviza jde pomalu do kopru. Všimli jste si toho taky?
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 12:50:51
avatar
Možná bych si toho všiml, ale nevím jaká je podle tebe jeho hlavní deviza .
Zdenek... [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Obycejny telefon 2013-08-19 15:10:01

bud jsem clanek spatne pochopil nebo nechapu co dela Apple mezi obycejnejma telefonama?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 15:54:10
avatar
to je trh s telefony celkem, tedy chytré i hloupé dohromady.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 16:48:43

Případně se zeptej, anywherehome, ten ti to jistě vysvětlí:-)
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 18:49:06
avatar
To jsou data pro celosvětový trh? V evropě má WP prý nějakých 10% a ve Finsku dokonce 20%. Přeci jen fandů Nokie je v evropě dost. Ale pokud je to celosvětově pouze 3,3%, tak má Nokia fandy asi fakt jen v Evropě
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 19:26:37
avatar
V Evropě má taky Android k 90% podílu a Apple se tu příliš oblibě netěší.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-19 20:28:37
avatar
a dalsi krok androidu? Spoplatnit ho, ked si na neho vsetci zvyknu a zvalcuju konkurenciu...
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-08-21 07:12:08
avatar
Spoplatniť Android ? Nech sa páči mám doma tolko aplikácií a hier že si vystačím doživotne
Ale sranda je,že som včera predal Xperiu U s androidom a zase frčím na asi 7 ročnej Nokii 2600...Mimochodom,nebola na nej menená baterka ešte a na nabitie vydrží 6-7 dní bez problémov !!!
Ale ešte plánujem android aj tak kupiť,zvykol som si naň a páči sa mi ! A myslím že nie som jediný
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 576x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1376x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3737x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0