TEST: Lenovo Z50-75 notebook - Excelentní poměr cena výkon v 15" FullHD s AMD platformou. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 09 leden 2015
Přejít na obsah
TEST: Lenovo Z50-75 notebook - Excelentní poměr cena výkon v 15" FullHD s AMD platformou.
Notebook - Design, zpracování a výbava
Hardware - výkon a praxe
Notebook v praxi a závěr
alt

 

 

 

 

  • TEST: Lenovo Z50-75 notebook

           - Excelentní poměr cena výkon v 15" FullHD s AMD platformou.

Nízká cena, solidní výbava, dobrý výkon a slušné zpracování. Že to nemůžete mít za 14 tisíc?

Pokud jste poměrně nedávno prohlíželi konfigurátory a nabídku nových cenově dostupných 15" notebooků, jistě vás mezi nimi zaujala jedna konfigurace LENOVO Z50-75 postavená na trochu ke škodě všem přehlížené AMD platformě (zejména s ohledem na ceny obvykle běžně dostupných jednostranně stavěných verzí). A to především velmi solidními parametry a překvapivě nízkou cenou.

  • Za málo peněz hodně muziky - Lenovo Z50-75 s AMD

Aby to nebylo tak jednoduché, je Z50-75 od LENOVO k mání v několika konfiguracích. Před časem byla k mání dokonce i verze bez OS, kde jste FullHD měly za asi 11 tisíc korun. Teď je v dostupné nabídce už jen verze s Windows 8.1, a levnější edice tohoto NB má jen 1366x768 display, 4GB RAM a 500GB SSHD disk a stojí necelých 12 tisíc, necelých 14 tisíc pak aktuálně dáte za top verzi, která má 1920x1080 display, 8GB RAM a 1TB SSHD. Bohužel ceny šly nahoru jednak kvůli velkému zájmu o tento model, ale hlavně kvůli výraznému zdražení dolaru. Nicméně zdražují všechny počítače, takže ve své třídě stále tento zajímavý 15,6" notebook nabízí hodně zajímavý poměr cena-výkon a proto jsme se rozhodli se na něj podívat.

Jedná se o klasický 15,6" notebook, ovšem posun v oblasti procesorů umožňuje i tyto levnější stroje udělat solidně tenké a tedy mobilní. Za danou cenu pak nabízí překvapivě velmi slušnou výbavu a parametry:

Nativně 4jádrový procesor AMD FX-7500 je aktuální KAVERI architektura a jedná se o úspornou verzi s TDP jen 19W, takže zcela konkurenceschopné k běžné nabídce Intelu, které při podobném TDP (15W) mívají v této cenové kategorii ale nativně jen 2 jádra (+2 vlákna). Jak Intel, tak AMD už své procesory standardně vybavují integrovanou grafikou a v této oblasti má AMD stále navrch. Integrovaný Radeon R7 je o poznání výkonnější než co nabízí Intel, má lepší technologickou výbavu a dokáže i rozjet sem tam nějakou hru, k čemuž mu pomáhá i lepší ovladače (AMD má herní grafiky na rozdíl od Intelu). Nicméně v tomto případě není integrovaná grafika jediná v tomto PC. LENOVO totiž osadilo ještě přídavnou 128-bit Radeon R7-260M s 1GB DDR3 (specifikace sice uvádí 2GB ale skenovací programy stále uvádí 1GB). Ta má sama o sobě ještě lepší výkon, největší přínos je ale v tom, že dokáží spolupracovat obě ta GPU, což konkurenční platformy nenabízí. AMD Dual Graphic, zejména s posledními velkými ovladači, u tohoto NB opravdu funguje.

Notebook má v naší nejvyšší verzi i 8GB DDR3 pamětí a 1GB SSHD disk, což znamená, že má 1TB 5400ot HDD a 8GB SSD část, která není sice přístupná samostatně, ale ve výkonu velmi pomáhá, takže i když to není úplně jako SSD, rozhodně je to mnohem lepší, než kdyby to bylo jen HDD. K tomu všemu má notebook FullHD display, což je na danou cenovou kategorii s obvyklými 1366x768 hodně slušné. A není ani špatně zpracovaný v ostatních ohledech. Zkrátka není divu, že se tato konfigurace velmi dobře prodává. Přesto se sluší říci, že pokud tento notebook a obecně pokud si myslíte, že nějaký NB hluboko pod 20 tisíc je herní, tak tomu tak opravdu není. Hry se na tom dají pustit, ale na to hraní se musíte hodně omezovat a je zde opravdu důvod, proč solidní herní NB stojí minimálně ke 40tisícům. Tady se prostě bavíme o multimediálním NB za necelých 14 tisíc se vším, a za to toho přesto nabídne více, než byste čekali ...

Podívejme se na něj tedy podrobněji ... 



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1679x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1162x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3805x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 0