Digitální distribuce her - pryč od krabic Tisk E-mail
Napsal Rebel44   
Středa, 06 leden 2010
Přejít na obsah
Digitální distribuce her - pryč od krabic
Direct2Drive, GamersGate, Metaboli, Good Old Game
altKdyž 12. září 2003 společnost Valve spustila svou službu pro digitální distribuci her nazvanou Steam, začala tím revoluci v tom, jak se hra dostane od vývojáře k hráči.

 

 

 

  Vše pochopitelně odstartovalo v relativně malém měřítku a Steam měl spoustu chyb, nemluvě o rychlost internetu v roce 2003. Od té doby digitální distribuce her pokročila do stádia, kdy ji používají miliony zákazníků a o jejich tržby zápasí s větším či menším úspěchem přes tucet společností.

 

Co to je "digitální distribuce" her, její výhody a nevýhody

  Nejprve si vysvětlíme, co přesně digitání distribuce her je. V principu jde o službu, kdy zákazník koupí nebo pronajme hru přes internet, ať už z webové stránky nebo přes program, který daná služba používá, a následně ji stáhne ze serveru, který má dotyčná služba k tomu vyhrazený.
 

  Tímto uživatel ušetří nutnost jet do obchodu, koupit hru, vrátit se domů, nainstalovat hru a teprve pak začít hrát. Místo toho si hru vybere prostřednictvím některého systému pro digitální distribuci, zaplatí kartou (popř. jiným podporovaným způsobem platby) a hru stáhne. Je to tak většinou rychlejší, nemluvě o tom, že takto jde nakupovat bez ohledu na to, kolik je zrovna hodin, nebo jestli je zrovna víkend či svátek.

hl2
Počítačová hra Half Life 2 byla pro rozvoj digitální distribuce i pro rozvoj Steam klíčová

  Velkou výhodou pro autory her je, že z celkové tržby mají mnohem vyšší podíl. Odpadá totiž potřeba lisování disků, balení do krabic, přepravy k distributorům a následně k prodejcům. Nic z toho tu není a zřejmě každý vidí, že ve zmíněném postupu je oproti digitální distribuci hodně peněz z výsledné ceny spotřebováno na jiné věci než na vyplacení samotných tvůrců.
 
  Nevýhodou je, že jsou hry vázány na uživatelův účet a téměř ve všech případech je takto koupené hry nemožné prodat někomu jinému poté, co o ně ztratíte zájem. Současně však nehrozí, že byste o hru přišli jen proto, že jste ztratili DVD s produktovým klíčem.
 

  Aktualizace her mohou být jak plusem, tak záporem. Některé služby pro uživatele aktualizují jeho hry automaticky, což je ve většině případů velmi užitečné.  Současně ale často tyto služby potřebují vlastní verzi patche od tvůrců hry, takže se stává, že tyto aktualizace jsou k dispozici později než pro krabicovou verzi hry.

Hlavní systémy pro digitální distribuci

Steam

  Steam byl založen a stále je ve vlastnictví společnosti Valve. Uveden na veřejnost byl, jak už bylo zmíněno, 12. září 2003 a v současné době je dominantním hráčem na poli digitální distribuce. Ačkoliv Steam zdaleka není první službou tohoto typu, stal se prvním, kdo dokázal tento typ distribuce rozšířit i pro běžnou veřejnost a přestože chybí přesná čísla je odhadováno, že Steam má okolo 65-70% celého trhu s digitální distibucí her a zhruba 29-30 milionů uživatelských účtů. V jeho nabídce je okolo 920 her z nichž je naprostá většina dostupná pro uživatele po celém světě. Steam má uživatelské rozhraní v 21 jazycích včetně češtiny.

steam
  Některé hry vyžadují Steam ke svému fungování. Jsou to pochopitelně všechny hry od Valve, Empire Total War, F.E.A.R.2 a COD MW2. Nový Alien vs. Predator bude také vyžadovat Steam. Steam jako jediný k datu napsání tohoto článku zveřejňuje informace o vytížení svých serverů, které mají na starost distribuci dat pro uživatele. Současně také sbírá data o HW uživatelů, kteří k tomuto udělí souhlas a následně je zveřejňuje na svém webu.
 

Odkazy: Steam Store, statistika připojených Steam uživatelů, statistika datových Steam přenosů, statistiky HW konfigurace uživatelů Steamu

 

  PS: na statistiky v odkazech se určitě koukněte, jsou velmi zajímavé. Jelikož se stále aktualizují, nebudu je zde prezentovat ve formě obrázků, ale ponechám pouze odkazy. Aktuální zjištění u hráčů: Intel CPU vs. AMD CPU - 69:31, nVidia GPU vs. AMD/ATI GPU - 63:29 a další ;).
 

 

Impulse

  Zpřístupněn poprvé veřejnosti 17.6.2008 jako náhrada Stardock Central, který byl vydán v roce 2001. Je vlastněn společností Stardock. Na rozdíl od většiny ostatních služeb tohoto typu prodává kromě her také některé programy. V jeho nabídce je v současné době okolo 370 her, z nichž je většina dostupná celosvětově. Podle mojí zkušenosti je většina her na Impulse o trochu dražší než na Steamu, přičemž ceny jsou uváděny i v Kč (platba je však vždy v dolarech, takže cena v Kč se bude lišit od toho, kolik zaplatíte v závislosti na tom, jak velký je rozdíl mezi jejich kurzem a tím, který používá uživatelova banka). Odhadovaný podíl na trhu je v rozmezí 5-10%.

750px-impulse_store

  Stejně jako Steam i Impulse vyžaduje u her, které vytvořily to, že ke hraní je nutné hru zaregistrovat k účtu u Impulse i v případě, že byla zakoupena její krabicová verze. Jsou jimi hlavně Galactic Civilizations, Demigod, Sins of Solar Empire. Impulse dle mé zkušenosti nemá tak rychlý download jako mají Steam a D2D.

Odkaz: Impulse Store

 


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1635x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2290x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2035x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1349x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 1