SONY nabídne své VR2 i pro PC a bude dále rozšiřovat nabídku her na PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 22 únor 2024
altPC platforma bude pro SONY hrát stále větší roli. Důvodem jsou vysoké náklady na vývoj her.

 

 

 

Společnost SONY oznámila sice solidní hospodářské výsledky své herní divize, současně ale přiznává, že lepší už to nebude. Současná generace PlayStation je za polovinou svého života, a na nějaké rapidní rozšiřování platformy to tedy nevypadá. To je problém, protože SONY klesají zisky. Důvodem jsou zvyšující se náklady na vývoj her. Zatímco dříve stál vývoj špičkového titulu kolem 100 milionů, a už to bylo hodně, nyní u her jako Horizon Forbidden West se náklady pohybují přes 200 milionů dolarů! Prodeje her sice také rostou i v rámci PlayStation platformy, ovšem celkově se velikostí a počtem hráčů, a tedy potenciálem prodejů, ani neblíží konkurenčnímu Microsoftu, který sice prodá jen polovinu Xboxů ve srovnání s PS5, jenže se opírá o Windows PC a navrch ještě univerzální GamePass službu. SONY si zkrátka už nemůže dovolit vyvíjet nákladné exkluzivní hry jen pro PlayStation a musí je vydávat a nabízet i pro další platformy, aby mohla financovat nákladný vývoj her. Některé dokonce vychází už současně na PC a PlayStation, hlavní tituly SONY mají pak už jen časovou exkluzivitu, kdy na PC přichází se zhruba 2 až 3letým zpožděním. A to už v plné finální verzi se všemi DLC, plně vyladěné. Takže PC hráči mají možnost si užít danou hru v nejlepším stavu, plně vypiplanou s veškerým obsahem. I proto jsou PC porty velkých SONY titulů v posledních letech výborně hodnoceny, protože prostě nemají technické problémy, jež mívají zcela nově vydávané hry.

Ve strategii vydávání PC verzí her chce SONY pokračovat, protože prostě musí. Již brzy nás například čeká PC verze Horizon Forbidden West. Ta opět dorazí již v plné verzi se všemi DLC. I v tomto případě SONY dodrží zhruba 2letý odstup, kdy exkluzivně nejprve hra vyšla 18.2.2022 na PS5 a kompletní PC verze dorazí 21.3.2024. Poté může jistě očekávat oznámení dalších her. Aktuálně SONY má velký úspěch s Helldivers 2, které vyšly současně pro PS5 i PC, a to je úspěch limitovaný tím, že zájem hráčů byl tak velký, že tvůrci museli limitovat servery na maximálně 450 000 hráčů. Zkrátka a dobře PC platforma se pro SONY stává velmi důležitou. A to tak, že pro ni oficiálně zpřístupní i svůj VR headset SONY VR2.

Společnost to oficiálně oznámila ve své zprávě. Zatím ladí podporu a vše testuje, ale samozřejmě nevidíme žádný důvod, proč by to nemělo fungovat. Ostatně PlayStation 5 konzole samotná je fakticky RYZEN 3000 + AMD Radeon RX 5000 herní x86-64 PC, jen neběží na Windows (HW podobný Xbox X ale ano). A pokud bude SONY vydávat své hry i na PC, není důvod proč by se to nemělo týkat také jeho VR her. A pak není důvod, aby VR2 headset nefungoval na PC, podobně jako na něm oficiálně funguje SONY Dualsense ovladač apod. Upřímně vydávat VR2 jen pro PlayStation 5 byl nesmysl, což jsem já i mnozí další kritizoval od počátku. VR má sice nadšené ale stále velmi početně omezené publikum z mnoha dobrých důvodů. SONY tedy za velké peníze udělalo vlastní VR headset a místo aby oslovila celou tu malou skupinu VR nadšenců, kteří jsou z pochopitelných důvodů hlavně na PC, tak to vydala jen pro naprosto minimální okruh lidí pouze v rámci své PlayStation konzole.

Těžko se tak může divit, že prodeje VR2 dalece zaostávají za očekáváním firmy. Očekávala prodeje v několika milionech kusů, realita je výrazně nižší. Samozřejmě problémem je i omezená nabídka her a jiného využití v rámci PlayStation, což prostě nedělá z poměrně drahého zařízení (stojí stejně jako sama konzole) zrovna lákavý nákup pro většinu PS5 uživatelů. Příchod na PC by potenciální okruh zákazníků mohl tedy rozšířit a rozšířit také možnosti využití tohoto headsetu. Osobně bych ale zase tak moc neočekával. Podle mě SONY prostě tu správnou příležitost propáslo při uvedení headsetu, nyní už jsou věci v oblasti VR na PC zase už o něco dále a konkurence je poměrně velká. Přičemž prostě stále platí, že okruh potenciálních zájemců o VR zůstává malý. Hlavní problém VR je zkrátka řešení pohybu ve hrách, kde se hráč se svou postavou má a musí pohybovat. Na youtube najdete hromady videí, jak se lidi rozeběhnou do zdi apod. VR je dnes tak praktické a vyloženě skvělé jen pro hry, u kterých může hráč prostě sedět, jako jsou třeba závodní, letecké nebo vesmírné simulátory.

Každopádně SONY oficiálně pracuje na tom, aby jeho VR2 bylo oficiálně kompatibilní s PC, můžeme tedy očekávat, že vydá i své VR hry pro PC platformu. Zatím neřeklo, kdy přesně se dočkáme, ale prý doufá, že stihne letošní rok. Uvidíme, co z toho bude, samotný VR2 headset je hodnocen poměrně pozitivně, aktuálně se prodává kolem 14 tisíc korun. SONY ovšem musí počítat s velkou konkurencí, kdy třeba Meta Quest 3, mnohými označovaný ze nejlepší současný VR headset, stojí podobně, kolem 15 až 16 tisíc korun. SONY VR2 ovšem může mít výhodu v určité lepší optimalizaci na určité hry a herní použití obecně (hlavně ty s účastí SONY). Uvidíme. Co tomu říkáte? Další VR headset do sbírky na poličku? :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 08:24:18
avatar
Citace:
I proto jsou PC porty velkých SONY titulů v posledních letech výborně hodnoceny, protože prostě nemají technické problémy, jež mívají zcela nově vydávané hry.


určite ? čo taký Last Of Us
kidd.hombre [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-26 10:16:18

Kdysi jsem hral Uncharted a rikal jsem si jaka by to byla pohoda hrat to na mysi pri strileni. Ted jsem si to koupil na PC a musim rict vyhozeny penize, mys vubec nefunguje tak jak bych ocekaval. Na gamepadu ok, ale ten zazitek uz jsem mel pred x rokama na PSku.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-27 10:57:08

Za mna su tie porty na pc uplne slabe, to vyjde niekolko rokov po vydani a doslova ziadna snaha. Mam 7900xtx a ja nevidim rozdiel medzi pc a lowcostovou ps5 co je dost smutne. By to muselo byt vedla seba aby som tam videl dake tiene. Skoda mne sa dost paci ako to spravil napriklad rokstar s gta 5 kedy ta hra vysla najprv na konzole a o rok nato na pc kde ten rozdiel v grafike bil do oci hned po zapnuti.
Teraz som hral hry ako last of us a uncharted na pc a doslova somto nevedel graficky rozlisit od lowcost konzoly,
ale to je asi z toho dovodu ze 90% hracov na PC nema stroj o vykone ani ps5, tak vyvojari nemaju potrebu ladit hry na highend, co je skoda.

A taky last of us na launch bol nehratelny, hra nonstop crashovala na plochu, nepijemny jitteringa stuttering ked som pouzival mys...

kazdopadne tenheadset vyzera zaujimavo. Mam ho na ps5 a tie hry vo vr su fenomenalne. Chcel som si zahrat aj half life alyx, no nechcel som kupvoat dali vr hedset len kvoli tejto hre na pc, takze dufam ze to bude fungovat.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-27 11:05:38

DD otazne je ale ako sa toto dotkne sony lebo vela ludi tu konzolu kupovalo prave kvoli exkluzivnym hram a exkluzivky boli to co ich dotali na vrchol, aktualne citame ze sony neplni plany v predajoch ps5 a zaznamenava vyrazne straty. Dokonca sa hovori o odkladoch exkluziviek co podla mna bude viest len k dalsim stratam. Uz len ked si porovname predaje xboxu vs sony tak naprikald len v tejto generacii porazala xbox 3:1 a to ma xbox kvalitnejsi a vykonejsi hardware a v ponuke aj budgetovu konzolu (ta tvori 70% predajov xboxu na ukor series x). Ich predavala exkluzivita. Pre vela ludi ta konola strati zmysel. Tiez som chcel kupovat ps5 pro ale ked sa tie hry budem moct zahrat na pc tak to radsej kupim bud daku novu 5080/5090/8700xtx...vco bude lepsie a playstation vynecham.

tak ci toto uz neni dosledok toho ze stracaju exkluzivitu:

"Spoločnosť Sony zažila minulý týždeň obrovský pokles hodnoty akcií. Dôvodom bolo zverejnenie finančnej správy, ktorá nesplnila očakávania. Konzola PlayStation 5 sa nepredávala tak dobre, ako sa predpokladalo, čo viedlo k nižším ziskom. Japonský gigant chce vyvodiť niekoľko dôsledkov, ktoré sa hernej komunite určite nebudú páčiť."

"Opisovaný scenár zapríčinil maximálny pokles hodnoty akcií spoločnosti Sony až o 8,4 % a na burze skončila s poklesom o 6,5 %. Marža spoločnosti sa počas posledných štyroch rokov pohybovala medzi 12 % a 13 %, teraz sa však ustálila iba na 6 %."

"Hiroki Totoki, nový prezident spoločnosti Sony Interactive Entertainment, nedávno hovoril o budúcnosti značky, pričom vyjadril aj určité obavy. Firma sa podľa neho môže zlepšiť vo viacerých oblastiach aby optimalizovala spôsob, akým míňa peniaze a plánuje vydávanie hier vo svojich štúdiách."
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 726x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1401x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1072x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1160x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3747x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1453x
Komentářů: 0