PREVIEW: Nový high end mezi zvukovkami v akci - ASUS Essence STX II 7.1 aneb karta záchranářka! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 07 duben 2014
altPohlazení pro uši i náročnějších audiofilů. Uspokojí ale i ty nejnáročnější?

 

 

 

Zvukovým kartám se moc nevěnujeme, což je možná velká škoda - mnozí totiž nevědí, o co přichází. Máme rozdělány nějaké recenze na již aktuální modely už delší čas, ne a ne se ale dostat k dodělání. Situace se ale nedávno vyvinula tak, že si v nejbližší době udělám osobně čas a nějakou tu uživatelskou recenzičku na některé zvukové karty dodělám a připravím. Co mě k tomu přimělo?

  • Když zvuková karta odejde ...

Ačkoliv zvuková karta není tolik zatěžovaný HW a riziko jejího "odchodu" je nižší než u jiných komponent, není zcela vyloučeno. A tak se stalo, že po mnoha letech bezproblémového fungování odešel jeden kanál na naší testovací XONAR DX zvukovce. Nutno dodat, že naše karta byla často přesunována z PC do PC a poněkud chatrnější konstrukce napájecího konektoru rozhodně nebyla stavěna na neustálé stěhování karty, takže jsme jistě k poruše přispěli. Tento konkrétní kus jsme v hlavních testovacích sestavách vyměnili za jiný už před časem (právě proto, že už ten napájecí konektor nebyl úplně OK) a nakonec zůstal u mě v sestavě, na které vám testuji a recenzuji i hry a další věci (taková sestava pro všechno). Přesto se minulý týden stalo, že se ozvalo "lup" v kartě (to je jinak normální, tak startuje její zdroj, ale obvykle jen když PC startuje) a nenávratně odešel celý jeden kanál.

Už je to dlouho, co jsem byl bez přídavné zvukové karty. Takže nezbylo nic jiného, než přepnout na běžný integrovaný Realtek na desce .... následovalo mé zoufalé "OMG"! Mám velmi slušný sluch, mám hudební sluch, takže na kvalitě zvuku docela záleží. A nejsem v redakci jediný. S výjimkou mini-ITX desek, kam není možné neintegrovanou kvalitní zvukovou kartu osadit (vejde se tam jen jedna přídavná karta a tou je grafika), používáme všude pro všechny testy právě neintegrovanou zvukovku. Kromě lepšího zvuku to má vliv i na výkon, když neintegrovaná zvukovka snižuje zátěž na CPU a v některých hrát to nějaké to % výkonu udělá. Zatímco v naší hlavní testovací sestavě, kde aktuálně děláme celé nové testy grafik tedy ještě zvukovku máme (druhý kus XONAR DX), já jsem byl uprostřed testování jiných věcí a i mimo ně je kvalita zvuku realtek tak strašná, až mě to samotného překvapilo. Lituji každého, kdo má trochu sluchu a musí používat integrované Realtek zvukovky. Mé "zoufalé" volání o pomoc naštěstí bylo vyslyšeno ....

  •  ASUS Essence STX II 7.1 - konečně "zvuk"!

Kromě drobných výkonových zkreslení daných nepoužitím neintegrované karty, jsem trpěl hlavně já. Testované hry zněly hrozně (hodnocení některých aspektů jako zpracování zvuku, je tak složité), ale i běžné další multimediální činnosti jako filmy, hudba nebo i jen pitomá videa na youtube se změnila v čiré zvukové utrpení. Jak to jen přiblížit těm, kteří to neznají ... tak například si do PC dáte opravdu rychlý SSD disk a po nějaké době jste nuceni přejít zpět na pomalý starý HDD. Takový šok je přechod z dobré neintegrované zvukovky na integrovanou.

Nikdy jsem nepovažoval poměrně základní neintegrovanou zvukovku ASUS XONAR DX za nějakou TOP kvalitu, ale až když jsem o ni přišel tak jsem musel docenit, jak velmi dobrá, i tak základní zvuková karta, to vlastně je. Rozdíl kvality zvuku, jeho prokreslení, hloubka a i pocitově na běžných 5.1 repro (Redstar RS 502) sestavě je tak obrovský, až jsem se sám divil. Naštěstí aktuálně dorazila novinka v podobě ASUS Essence STX II 7.1. Tedy karta ještě o dvě třídy výše než náš starý XONAR DX. High end mezi běžnými zvukovkami, jak parametry, tak i cenou.

Jaké blaho znamenal první poslech této zvukovky si ani neumíte představit. Jak jsem řekl, rozdíl kvality zvuku mezi integrovaným Realtek a neintegrovanou ASUS XONAR DX byl velký, ale i mě překvapil, jak slušný rozdíl je i mezi XONAR DX a tímto novým Essence STX II 7.1. Například úplně základní věcí je, že přestalo zcela hučet a prskat v repro, což lehce bylo jasně slyšet i na XONARu, ale  opravdu hrozně to bylo slyšet na Realteku, kde se navíc to prskání měnilo se zatížením CPU, intenzita zvuku jasně kolísala běžně atd. (oddělení zvukových obvodů na deskách má svůj smysl). S ASUS Essence STX II 7.1 je ale úplné ticho - žádné prskání, praskání, prostě nic! A pak, když začne hrát, to je paráda, a to opravdu nemám kdoví jak skvělé high end repro (jen Redstar RS 502), ale rozdíl je značný.

Jak možná někteří víte Essence STX II 7.1 je druhou generací hi-end zvukového řešení od ASUSu. U nové verze se ASUS snažil vylepšit některé kritizované "nedostatky" starší generace. Nutno upozornit, že tohle je zvukovka pro náročnější z náročných, takže jedinou otázkou je, zda dokáže uspokojit i ty nejnáročnější uživatele běžných zvukovek. Základem je zvukový čip Asus AV100 (což by měl být C-Media CMI8788), převodník je D/A Texas Instruments Burr-Brown PCM1792A a sluchátkový zesilovač  je Texas Instruments TPA6120A2. Karta má dostačovat i sluchátkům s extrémně vysokou impedancí až 600Ω. Operační zesilovače má karta osazené ve výměnných paticích, takže je uživatel může vyměnit za jiné – na kartě se nachází MUSES 8920 a MUSES 8820, ale v balení jsou ještě vyměnitelné čipy LME 49720 s kleštičkami.

 Existují dvě verze této karty a to Essence STX II a Essence STX II 7.1. Rozdíl je v tom, že u 7.1 je dodáván ještě přídavný modul s rozšířením pro připojení vícekanálového zvuku. Ačkoliv se tváří jako karta, jeho PCIe konektor je kratší a falešný (žádné vodivé konektory), k vlastní zvukovce se připojuje speciálním kabelem (trochu podobný starým ATA). I tento rozšiřovací modul ale má vlastní zesilovače a opět výměnné.

U zvukovky ASUS Essence STX II je podporováno zpracování zvuku na vzorkovací frekvenci až 192 kHz a s 24bitovou kvalitou (nádhera). Karta má krystalový oscilátor s teplotní kompenzací (TCXO), regulátory LDO zajišťují čisté napájení. Na PCB jsou použité kondenzátory WIMA. Karta, ačkoliv by nemusela, je napájena z přídavného konektoru přímo z PSU, aby tak došlo k minimalizaci rušení. Naštěstí Essence STX II má mnohem lépe zpracovaný napájecí konektor než XONAR DX.

Pokud jde o konektorovou výbavu karta má dva konektory RCA pro stereo výstup, a dále dva 6,5mm jacky pro připojení sluchátek a pro vstup mikrofonu a také digitální výstup S/PDIF. Essence STX II má při přehrávání dosahovat odstupu signálu od šumu až 124 dB na stereo výstupu RCA. U sluchátkového výstupu má tato hodnota dělat 120 dB (zlepšení proti předchozí generaci), u linkového vstupu je to 118 dB. U přídavného 7.1 modulu je u vícekanálových výstupů udáváno 120dB. ASUS dále uvádí hodnotu harmonického zkreslení 0,0003 % a frekvenční odezvu 10 Hz – 90 kHz.

  • Závěr

Pokud máte alespoň trochu sluch, tak asi víte, jak dobrou věcí je neintegrovaná zvuková karta a jaké utrpení je používat integrovanou. S kvalitní zvukovkou, pokud máte trochu slušná sluchátka nebo repro, dostávají hry filmy i hudba zcela novou hloubku. Jsou slyšet věci, co s běžnými zvukovkami slyšet nejsou, zvuk je mnohem bohatší a hlavně je i cítit (basy a nižší tóny prokreslené a zřetelné nikoliv jen tupé bouchání). Pokusím se tedy konečně dodělat nějakou pořádnou uživatelskou recenzi, protože jak jsem sám nyní zjistil, kvalitní zvuk není samozřejmostí. A pokud jde o nový ASUS Essence STX II 7.1 tak tady jsou nějaké první dojmy:

Snadné zapojení, osobně byl ale ocenil o jednu 6,3mm redukci v balení navíc kvůli sluchátkům a mikrofonu - v balení je jen jedna (ale to je snadno řešitelná maličkost). Instalace karty i ovladačů je jednoduchá a vše funguje na první poklep. Ovladače jsou bez problémů (údajně problém starší generace) - vše funguje jak má. Rozdíly mezi bohatými nastaveními jsou jasně zřetelné. Kvalita zvuku impozantní, hlavně absence šumů a prokreslení zvuku je jednoduše neuvěřitelná. Hry, filmy i hudba kterou znám zní najednou ještě lépe a to i z průměrně běžných 5.1 repro apod. Proti integrované Realtek zvukovce je to jako ocitnout se z pravěku rovnou v 21.století. Proti XONAR DX není samozřejmě rozdíl až tak masivní, ale pořád je jasně slyšitelný a je to jasně vyšší třída.  

Tomu ale odpovídá i cena této zvukové karty. Nová ASUS Essence STX II 7.1 zatím oficiálně naceněna nebyla, ale její starší verze bez modulu stojí aktuálně 4300 korun vč. DPH. Takže počítejte s cenou zhruba k 5 tisícům. To je samozřejmě hodně peněz za zvukovku, je to high end na tomto poli, na druhou stranu zda dokáže uspokojit i ty nejnáročnější z nejnáročnějších, je otázka. Sám za sebe mohu říci, že pokud jste běžně náročný uživatel a chcete kvalitní zvuk z vašeho PC, je tohle karta, která jej dokáže bez kompromisů poskytnout s ideální konektivitou a dost pochybuji, že by zvuk u této karty někomu přišel jako špatný. Jednou otázkou je, zda bude dost dobrý i pro extrémní audiofily :).

Co vy a zvukovky? Přežíváte na integrované, nebo si užíváte neintegrované kvality?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1127x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1196x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3781x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0