TEST: SAPPHIRE TRI-X Radeon R9 290 4GB - nejlepší herní grafická karta současnosti? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 20 leden 2014
Přejít na obsah
TEST: SAPPHIRE TRI-X Radeon R9 290 4GB - nejlepší herní grafická karta současnosti?
SAPPHIRE TRI-X R9 290 4GB - Grafická karta
Testovací sestava DDWorld a testy
TEST - Battlefield 3
TEST - Crysis 3
TEST - Tomb Raider
TEST - METRO: Last Light
TEST - ANNO 2070
TEST - GRID 2
Provozní vlastnosti grafik a taktování
Výkon, cena a poměr cena-výkon
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • TEST: SAPPHIRE TRI-X Radeon R9 290 4GB

                                - nejlepší (nejen) herní grafická karta současnosti?

Nejlepší nemusí vždy znamenat nutně nejvýkonnější, ale R9 290 v podání TRI-X od Sapphire má vše, co od výkonné grafiky lze vůbec dnes žádat!

 

Jak lze definovat nejlepší herní grafickou kartu? Pro některé to bude jednoduše ta nejvýkonnější, pro většinu ostatních je to ale taková grafická karta, která má špičkové parametry, výborný výkon a zároveň výborný poměr cena-výkon, což většinou nejvýkonnější grafické karty zdaleka splnit nemohou. Takže pokud některých produkt všechny tyto tři aspekty splňuje je to velmi vzácná  a to více žádaná kombinace. A dnes tu máme jednu takovou grafickou kartu, která vypadá, že je touto vzácnou kombinací ...

  • Radeon R9 290 4GB - TOP hi-end parametry, hi-end výkon,

                                                                                  ale ne hi-endová cena

Představovat Radeon R9 290 asi není příliš nutná. Zcela určitě nejlepší grafická karta loňského roku, která nabídla famózní výkon za neuvěřitelně relativně nízkou cenu (hlavně v porovnání s konkurencí), vedle které vypadají podobně výkonné GTX 780 či GTX TITAN jako předražené nesmysly. Není tedy divu, že každý, kdo nemá v hlavě úplně vymeteno, a chce si pořídit grafiku za 10 tisíc, si šel pro R9 290.

Za tyhle peníze totiž R9 290 nabízí 28m velké a silné jádro HAWAII s nejmodernějšími technologiemi, včetně podpory API MANTLE či vylepšeného akcelerovaného zvuku AMD TRUEAUDIO, které se brzy předvedou v reálných hrách. HAWAII navíc nemá jen vysoký herní výkon, ale i vysoký výpočetní výkon, čímž se konkurenční grafiky chlubit nemohou. I parametrově zdaleka předčí konkurenci, kdy má v základu 4GB paměti a 512-bit sběrnici. Proti R9 290X je sice o několik jednotek v jádře chudší a tiká na nižší frekvenci, ale o to zajímavější je OC potenciál a hlavně cena. R9 290 totiž stojí jen kolem 10 tisíc korun vč. DPH, GTX 780 stojí ale téměř 13 tisíc, R9 290X je za 13 500 korun a GTX 780Ti dokonce za nehorázných 16 500 korun. A to vůbec nemluvíme o GTX TITAN za 24 tisíc.

Aby to ale neměl potencionální zájemce o R9 290 tak jednoduché, AMD jako by naschvál pokazilo u referenční R9 290 jednu věc. A tou je chlazení. To je sice funkční a dostatečné, ovšem vzhledem k tomu, že jsme zvyklí na nejen výkonná, ale také tichá velká nereferenční chlazení, je referenční chladič na R9 290 něco, co je dnes málokdo ochoten v PC trpět. Nemluvě o tom, že AMD si ještě dodatečně hrálo s profily chlazení, čímž ovlivňovalo výkon, protože snížené otáčky ventilátoru znamenaly, že karta často nejela na maximálních možných frekvencích a tedy neposkytovala ani maximální možný výkon. Takže hlučný chladič, který zdaleka nebyl optimální byl velkou kaňkou na kráse, na jinak téměř v současnosti dokonalé grafické kartě, kterou R9 290 představuje. Slovo byl je skutečně na místě. V ruce totiž máme nereferenční R9 290 (tedy v podstatě referenční kartu (PCB) s osazeným nereferenčním chlazením a posunutými takty!

  • SAPPHIRE TRI-X R9 290 4GB

                                          - dokonalá (nejen) herní grafika současnosti?

Novinka od Sapphire nejen že má zcela vyřešený problém reference s hlučným chlazením, které navíc díky omezení otáček lehce snižuje výkon, ale přidává i něco výkonu navíc. Zatímco reference běhá na maximálně 947MHz na jádře (často ani to) a 5,0GHz na 4GB paměti, Sapphire u své edice posunulo takty na rovných 1000MHz na jádře a 5,2GHz na pamětech. A nejen, že ty takty skutečně udrží pořád, ale ještě je díky tomu chlazení opravdu hodně tichá.

Samozřejmě, není to zadarmo. Zatímco referenci můžete mít od Sapphire za 9700 korun vč. DPH, TRI-X OC verze vás vyjde na 10 700 korun, což ale není tak špatné, protože kdybyste si chtěli na R9 290 osadit lepší chladič sami, stálo by vás to ještě víc. Když si ještě trochu připlatíte, tak za 11 tisíc můžete mít TRI-X OC s BF4.

Dnes se tedy podíváme, jaká je R9 290 s TRI-X chlazením a jak si stojí proti konkurenčním modelům. Dopředu můžeme říci, že doslova vytírá s GTX grafikami podlahu. Výkonem jasně překonává GTX TITAN s cenovkou téměř 25 tisíc ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 951x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1476x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1184x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3765x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1461x
Komentářů: 0