ASUS PRIME A620M-A-CSM – TEST a RECENZE opravdu levné AM5 desky. Vše, co je třeba? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 13 únor 2024
Přejít na obsah
ASUS PRIME A620M-A-CSM – TEST a RECENZE opravdu levné AM5 desky. Vše, co je třeba?
Základní deska
Základní deska v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení
altCenově dostupná základní deska, která má ovšem vše, co je třeba, včetně PCIe 4.0 pro GPU i M2.

 

 

 

 

  • ASUS PRIME A620M-A-CSM – TEST a RECENZE

                                             opravdu levné AM5 desky. Vše, co je třeba?

Dnes se podíváme na zatím nejlevnější AM5 základní desku, která se k nám na testování dostala. Základní model série PRIME ASUS s čipsetem A620. Někteří si asi všimnou, že podobnou desku jsme už testovali ve formě TUF GAMING A620M-PLUS WIFI. A mají pravdu. Obě desky sdílí stejný PCB základ, většina designu je stejná. Liší se ale hlavně stupněm výbavy, tedy toho, co je na desce osazeno a také cenou. Ačkoliv musím říci, že cena zase tak moc odlišná není.

Rozdíl je jen 500 korun, což ve světě základních desek není prakticky nic, ovšem tohle jsou low end desky, kde prakticky na každé desetikoruně záleží. Zatímco u dražších desek výrobci snadno v nákladech schovají lepší pasivy, lepší elektroniku a výbavu, u levnějších desek se každé ušetření viditelně projeví. Ovšem už ne moc na ceně, jelikož těch pár stokorun, co ušetříte už je prostě vidět a o moc víc ušetřit nemůžete, aby ta deska vůbec splňovala to, co splňovat musí. Některé náklady zkrátka máte stejné, ať už vyrábíte desku za 3 tisíce nebo 20 tisíc.

Zatímco tedy minule testovaná TUF GAMING A620M-PLUS WIFI má ve výbavě věci jako 2,5Gbit LAN, Wi-Fi/BT modul a vizuálně pěknou úpravu PCB a pasivů, o několik stovek levnější PRIME A620M-A-CSM už si musí vystačit s 1Gbit LAN, nemá Wi-Fi/BT modul a místo jednoho DP má obstarožní VGA, což by se ale někomu mohlo docela hodit. Má také jednodušší povrchovou úpravu PCB i pasiv, takže není tak „vzhledná“. Nicméně má třeba podporu programu ASUS Corporate Stable Model (CSM) s rozšířenou nabídkou podpory a správy, což je zajímavé pro firmy a tedy firemní počítače. Takže ač jde o levnou desku, má ve výbavě, ale hlavně kvalitativně vše, co má mít. Podporuje tedy všechny doposud vydané AM5 RYZEN 7000 procesory, včetně RYZEN 9, X3D či PRO modelů.

Zatímco lépe vybavená TUF A620M PLUS je tedy zajímavější pro domácí uživatele a hráče, kteří ocení těch pár prvků extra, pokud vás nic z toho nezajímá a chcete prostě jen funkční rozumnou desku za rozumné peníze se vším základním, co je třeba, pak by vás PRIME A620M-A měla zajímat. Tím spíše, že její cena už se pohybuje pod 3000 korunami, což je velmi dostupné, zejména když stále má ve výbavě plně PCIe 4.0 design pro grafiku i 2x M.2 SSD.

Základem je tedy AMD A620 čipset, který je oficiálně nejzákladnější osekanou verzí proti B650/X670 pro AM5 platformu. Má jen 32 PCIe linek celkem, nemá rychlé 20Gbps USB, a obecně má méně USB. Současně oficiálně neumožňuje taktování procesorů, jen taktování/profilování DDR5 pamětí. Neoficiálně ale některé A620 (jako dnes testovaný model), podporují PBO. Čím však s ohledem na low end postavení překvapí, je stále tedy plná podpora PCIe 4.0. A to jak v 16linkovém grafickém slotu, tak minimálně v 1x M.2 SSD slotu! Ano, nemá PCIe 5.0 (oficiálně jej A620 nemá, neoficiálně u některých A620 funguje, ale neinzeruje se to), ovšem běžný uživatel Gen5 opravdu nepotřebuje. A620 je tedy low endové řešení s nativním Gen3 ale lepší desky podporují i Gen4 díky dosavadním RYZEN 7000 procesorům. To je v každém ohledu velký posun proti minulé generaci low endu A320.

ASUS toho plně využívá, kdy deska má oficiálně rovnou dva M.2 sloty v Gen4 provedení a k tomu 16 linkový grafický slot Gen4. K tomu je tu ještě 2x PCIe x1 Gen3a 4x SATA. Co více je třeba? Samozřejmě musíme brát v potaz, že deska je mATX formátu, nikoliv plný ATX, takže výbavy je obecně méně, ale s ohledem na osekání výbavy A620 proti B650/X670 dává vlastně mATX smysl.

Má stále kvalitní 6ti vrstvé PCB, rozumnou napájecí kaskádu, kdy samozřejmě je výhodou, že AMD procesory výrazně netopí a nežerou. A ano, tahle deska plně podporuje všechny RYZEN 7000 modely, včetně RYZEN 9 7950X a 7950X3D ale i PRO varianty! Není žádný důvod proč by také neměla. Nepodporuje sice jejich plné taktování v rozsahu jako dražší desky, víceméně je omezena jen na PBO. Ale podporuje plné taktování/profilování pamětí. Takže nastavit DDR5-6400MHz s EXPO? Žádný problém …

Tak se na ní podívejme podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 605x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1383x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1061x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1155x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3741x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0