Endorfy Arx 700 ARGB – TEST a REVIEW. Nová nejlepší cenově dostupná prostorná PC skříň? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 31 červenec 2023
Přejít na obsah
Endorfy Arx 700 ARGB – TEST a REVIEW. Nová nejlepší cenově dostupná prostorná PC skříň?
Exteriér
Interiér
V praxi - osazení komponent a chlazení
Závěr a hodnocení
altNejlepší model PC skříně od SilentiumPC (Endorfy). Výrobce zamířil úspěšně do střední kategorie.

 

 

 

 

  • Endorfy Arx 700 ARGB – TEST a REVIEW.

                              Nová nejlepší cenově dostupná prostorná PC skříň?

SilentiumPC, dnes tedy již s produkty přejmenovanými na značku ENDORFY, platilo mnoho posledních let v Evropě za výrobce nejlepších levných PC skříní na trhu. Kdy přesně na pomezí mezi „papírákem“ a slušnou skříní, nabízely jeho modely vše zásadní, co je třeba za velmi dostupnou cenu. Nedávno ENDORFY představilo své nové modely ARX 500 a hlavně ARX 700, kdy druhý jmenovaný je dosud největší a nejlepší skříní v historii tohoto výrobce. Stále se přitom drží důrazu na výborný poměr cena/výkon a dobré zpracování za to. Nyní se přidal opravdu velký prostor.

  • Endorfy Arx 700

Dnes testovaná varianta ARGB je tou nejluxusnější se 4x 140mm ARGB ventilátory v základu, pak je tu ještě o něco levnější verze AIR, která má ty 140mm ventilátory bez RGB, tedy o trochu levnější. Nicméně celkově jsou jinak stejné. Menší model ARX 500 je kratší což je poměrně velký rozdíl. Ale co do šířky a výšky, jsou však stejné.

A právě šířka a délka skříně je příjemným překvapením, kdy jde o zdaleka nejprostornější model tohoto výrobce v jeho dosavadní historii. Najednou se tak na zadní stěnu vejde bez problémů 140mm ventilátor a současně vzadu ve skříni je spousta místa na kabeláž. Jinými slovy, výrobce přidal na materiálu. Pořád se ale snažil o to, aby ho bylo tak akorát. Case tak zůstává designově jednoduchá pro výrobu a materiálově přesně na pomezí papíráku a robustní skříně. Tedy velmi dobrý pragmatický a praktický design.

Endorfy Arx 700 se tak může pochlubit hromadou místa pro komponenty a jejich chlazení, kdy se dovnitř vejdou i největší současné GPU (až 410 mm) a stále se před ně na přední stranu dá osadit velký radiátor. Vejdou se sem i velké zdroje (až 340 mm) a opravdu velké klasické chladiče CPU až (až 179 mm).

Výrobce také nevymýšlel žádné složitosti, pokud jde o vnější design a chlazení. Case sice tradičně nijak neřeší utlumení hluku. Ale přední spodní i horní panel jsou opatřeny mesh, které současně slouží i jako prachové filtry (v tomto je tedy vidět úspora). A funguje to OK.

Skříň je vybavena 4x 140mm ventilátory, AIR verze je má nepodsvícené. ARGB varianta je má tedy podsvícené s náležitým vnitřním modulem, na který lze připojit až 5 ventilátorů. Ovládání podsvícení ARGB je přesměrováno přes reset tlačítko.

Zásadní je zde stále celková cenová dostupnost. Plně vybavená ARX 700 ARGB není levná ve smyslu, že to prostě není PC skříň do a kolem 2 tisíc korun, na což byli zákazníci této značky dlouho zvyklí. Je ale také mnohem větší a lépe zpracovaná, takže se cenově posunula na stále velmi rozumných 2800 korun (ARGB). Ta nepodsvícená AIR je atraktivnější, protože bez toho podsvícení stojí lehce přes 2500 korun, což je velmi atraktivní. Nicméně je pravdou že obojí je už cenová hladina, kde se začínají objevovat podobné modely mnoha dalších výrobců.

Zkrátka to přidání materiálu a kvality nelze schovat z hlediska nákladů, a tak není velkým překvapením, že se pak cenově podobně designované skříně přiblíží. ENDORFY (dříve tedy SilentiumPC) má ale pořád sice malou, ale stále výhodu, kdy podobně velké skříně osazené ventilátory stojí od konkurence většinou minimálně o několik set korun více, takže poměr cena/výkon je zde stále excelentní. Tedy alespoň na první pohled :). Jaká je tedy nová ARX 700 skříň v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 953x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1857x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1864x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1253x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3878x
Komentářů: 0