Historie myší a myší Logitech – 1 000 000 000 hlodavců mezi námi Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 04 prosinec 2008
Přejít na obsah
Historie myší a myší Logitech – 1 000 000 000 hlodavců mezi námi
myši 1984 - 2000
myši 2000 - 2008
alt

 

 

 

  • Historie myší a myší Logitech - 1 000 000 000 hlodavců mezi námi

  Společnost Logitech je asi notoricky známa. Tento týden dosáhla jednoho zajímavého milníku, když vyrobila myš s pořadovým číslem 1 000 000 000. Logitech je společnost založena v roce 1981 a až v roce 1985 představila svou první myš a zahájila její výrobu. Dosažení počtu 100 000 000 milionů myší potřebovala 11 let a podařilo se to v roce 1996. Dnes vyrobí kolem 376 000 myší denně a v současnosti je leaderem trhu s počítačovým příslušenstvím. Logitech se dnes také zaměřuje na inovace a výsledkem jsou mnohé produkty, které nemají konkurenci ve smyslu, není druhý podobný. Mezi počítačovými hlodavci je to například Logitech MX Air, který jsme testovali a i letos může být zajímavým dárkem. Recenze zde.

billionthmouse

   U příležitosti vyrobení myši Logitech s pořadovým číslem jedna miliarda, si dala společnost Logitech tu práci a představila kompletní historii myší a svých modelů od roku 1961. Ačkoliv podobný článek už zde máme, byla by škoda obsáhlého a zajímavého materiálu nevyužít. Takže byla nebyla, jedna myš ...

  • Počítačová myš v letech 1961 - 1983

    Historie počítačové myši má počátek v 60. letech minulého století, kdy Dr. Douglas C. Engelbart a jeho tým na Stanfordském výzkumném institutu (SRI - Stanford Research Institute) vytvořili původní mechanické ukazovací zařízení, které se obecně považuje za první myš. Tato myš a Engelbartův koncept interakce mezi člověkem a počítačem dal vzniknout novému odvětví, jež na stoly uvedlo již stovky miliónů polohovacích zařízení. Přes čtvrtstoletí je Logitech vedoucí společností v oblasti technologií pro počítačové myši a hnací silou jejich technologického vývoje a inovací. Následující časová osa nastiňuje vznik a vývoj počítačové myši.

1961 - Během konference si Dr. Douglas C. Engelbart ze Stanfordského výzkumného institutu (SRI) vytáhl poznámkový bloček, který nosil v náprsní kapse, a načrtl obrázek zařízení, jež by lidem umožnilo fyzickou interakci s CRT obrazovkou počítače. Později v roce 1962 toto zařízení popisuje jako „ukazovátko" ve své práci „Umocnění lidského intelektu: Rámcový koncept."

1964 - Bill English, vedoucí konstruktér v Engelbartově výzkumném středisku Augmentation Research Center (ARC) v rámci Stanfordského výzkumného institutu (SRI) vytváří prototyp první počítačové myši. Původní myš (na obrázku dole) byla vyřezána z kusu dřeva a obsahovala kolečko, které převádělo pohyb zařízení na posun kurzoru na obrazovce. Zařízení mělo jedno červené tlačítko na horní straně a kabel vycházející z její zadní části a kdosi v Engelbartově laboratoři poznamenal, že vypadá jako myš. Pojmenování se uchytilo. Do dnešního dne si nikdo nevzpomněl, kdo konkrétně myš takto pojmenoval jako první.

1

(Zdroj fotografie: Bootstrap Institute.)

1967 - 21. června. Engelbart podává patentovou přihlášku s názvem „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém". V anotaci patentu se uvádí:

„Ukazatel X-Y polohy ovládaný pohybem ruky na jakémkoli povrchu, jenž vytváří pohyb kurzoru na displeji katodové obrazovky - řídící logika ukazatele generuje signály, které udávají jeho polohu a na jejichž základě se kurzor na obrazovce zobrazí v odpovídající pozici. Řídící mechanismus ukazatele se skládá z kolečka pro indikaci polohy v ose X a kolečka pro indikaci polohy v ose Y, které jsou na sebe kolmé, otáčejí se úměrně pohybu mechanismu ve směru osy X a Y a které ovládají reostaty vysílající signály přes kabel připojený k počítači, jenž řídí zobrazení na CRT obrazovce."

1968 - 9. prosince. Myš je poprvé představena na veřejnosti. Během události, která je často označována jako „Matka všech prezentací", představil Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI 90 minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Franciscu. Kromě myši tento tým dále představil hypertext, objektové adresování, dynamické propojování souborů a spolupráci dvou lidí přes sdílenou obrazovku, kteří komunikovali slovem i obrazem přes síť.

1970 - 17. listopadu. Patentový úřad Spojených států přiděluje patent s číslem 3,541,541 Dr. Engelbartovi na „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém".

1974 - Jean-Daniel Nicoud na švýcarské Státní polytechnické škole v Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) vyvíjí moderní myš s jednou kuličkou a dvěma tlačítky. Když Engelbart Nicoudovi poslal výkresy své vize myši, Nicoud nahradil potenciometry optickými kodéry.

1981 - 2. října. Ve švýcarském městečku Apples je založena společnost Logitech jako konzultační firma - zakladateli jsou Pierluigi Zappacosta, Daniel Borel a Giacomo Marini. Dick Lyon a Steve Kirsch vynalezli dvě nové myši, obecně označované jako „optické myši". Tyto původní optické myši pracují na speciální podložce se strukturou bodů nebo linek.

1982 - Logitech představuje svou první myš s označením P4. Její opticko-mechanická technologie kombinuje optické kodéry připojené na válečky a poskytuje lepší přesnost sledování pohybu s hmatovou odezvou otáčející se kuličky.

2

 (Zdroj fotografie: Logitech.)


Logitech otevírá svou první americkou pobočku v Palo Alto v Kalifornii.

1983 - Leden. Společnost Apple představuje počítač Apple Lisa za 9.995 USD s prvním grafickým rozhraním, které používá myš. I když Lisa nebyla úspěšná komerčně, položila základ pro uvedení osobního počítače Macintosh®. 2. května. Společnost Microsoft představuje myš Microsoft® Mouse. Říká se jí „zelenooká myš" kvůli dvěma zeleným tlačítkům a prodávala se za 195 USD.

Od té chvíle začala skutečná historie počítačových myší podívejme se na dalších 20 let vývoje.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1037x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1514x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1191x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3776x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0