Průvodce nákupem a výběrem PC (02/2011) – Rekordně nízké ceny hardwaru přejí nákupu počítače! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 04 únor 2011
Přejít na obsah
Průvodce nákupem a výběrem PC (02/2011) – Rekordně nízké ceny hardwaru přejí nákupu počítače!
Jak na PC sestavy
Historické okénko - PC sestavy pro Leden 2009
PC sestavy pro méně náročné - do kanceláře i domácnosti
PC sestavy pro multimediální využití - výkon za rozumnou cenu
Výkonné a kvalitní multimediální PC - to NEJ za rozumné ceny
Závěry a doporučení
altOblíbený a komplexní průvodce výběrem PC sestav je opět zde v aktuální podobě.

Průvodce nákupem a výběrem PC (02/2011)

– Rekordně nízké ceny hardwaru přejí nákupu počítače!

Oblíbený a komplexní průvodce výběrem PC sestav je opět zde v aktuální podobě. Trochu to trvalo, ale máme je tu opět. Vaše oblíbené PC sestavy v komplexním změní a jediné, kde skutečně víme, co doporučujeme a komponenty máme osobně vyzkoušené. Píše se únor roku 2011, a pokud se právě chystáte nakupovat počítačovou sestavu, jistě vám aktuální přehled situace přijde vhod.

 

  • Vyplatí se teď kupovat PC? Únor 2011 – ceny pořízení nového PC přejí!

Jednou z věcí, které nákup počítače ovlivňují, je kurz dolaru, od kterého jsou odvozeny všechny ceny všech komponent. Delší dobu pro vás tedy vedeme statistiku, která zachycuje, na kolik nás v ČR vyjde počítač za 500/100/1500 a 2000 dolarů. Kurz s tím může udělat skutečně hodně. Aktuálně to vypadá takto:

Jak vidíte, kurz je velmi příjemný, dokonce se dá říci, že právě nyní jsou počítače nejlevnější za dlouhou dobu. Takže pokud přemýšlíte o nákupu PC, je teď velmi dobrý čas a finančně tomu doba přímo přeje.

 

  • Aktuality a novinky ovlivňující výběr sestavy.

Na trhu se samozřejmě změnila řada věcí od minulého vydání sestav. Bohužel před pár dny se udála věc, která výrazně výběr sestav ovlivní na několik měsíců dopředu.

 

  • Intel vydal novou 32nm platformu, kterou musel vzápětí stáhnout

Jen pár dní stará událost, která výrazně a nevídaně zahýbala celým trhem s PC. Intel na začátku ledna úspěšně vydal novou generaci procesorů Core i3/5/7 řady 2000 architektury Sandy Bridge. Tyto nové 32nm procesory již mají integrované grafické jádro přímo co by součást 32nm čipu a existují i ve 4jádrových verzích. Jako takové patří ale výhradně do nového socketu LGA 1155, takže nejsou kompatibilní s LGA 1156 deskami, které skončili svůj život jen něco přes rok po svém uvedení. Pro nové procesory jsou vyžadovány nové desky s novým čipsetem H67/P67. Jenže se stala nevídaná věc.

Intelu se do nových čipsetů dostala chyba, která je výrobního rázu a která může za to, že všechny vyrobené čipsety mají chybu, která zapříčiní problémy se SATA2 konektory. SATA6Gbps sice nejsou zasaženy, ale protože chybu u SATA2 konektorů nelze opravit, Intel musel zastavit celou výrobu a ve spolupráci s výrobci zastavit i všechny prodeje základních desek platformy LGA1155. O tom jsme vás patřičně informovali. Výrobci desek stahují své desky z trhu. Pokud jste si již tuto desku zakoupili, máte právo ji reklamovat, ale až na konci dubna.

Intel totiž musí zajistit novou revizi čipů, její výroba a testování a následné spuštění hromadné výroby si vyžádá čas. Následně samozřejmě musí přijít nové revize desek, takže výrobci odhadují, že se základních desek pro Sandy Bridge procesory znovu dočkáme až na konci dubna, tj. za téměř 3 měsíce! Problém je to velký, protože na trhu tak máme velmi dobré procesory Intel Core i3/5/7 řady 2000 architektury Sandy Bridge, které není kam osadit. A protože tyto procesory nahradily starší modely Core i3/5/7 do LGA 1156 a celou P55 platformu, je to problém. Počítač na Sandy Bridge si teď zkrátka není možné postavit. Ale na starší platformě vlastně také ne a ani to nemá smysl. Tomu jsme museli přizpůsobit i naše sestavy. Přehled jsme tedy upravili podle současných možností.

Nejzajímavější aktuality a události na poli procesorů najdete zde!

 

  • AMD zlevňuje a chystá novinky

U AMD je situace diametrálně lepší, hlavně proto, že nemá problémy a všechno funguje. Ceny poměrně výkonných X6 procesorů se dostaly skutečně extrémně nízko a samozřejmě na to reagovaly i nižší modely. V kombinaci s příznivým kurzem dolaru, je dnes AMD platforma skutečně velmi atraktivní pro jakéhokoliv běžného uživatele. Když se k tomu navíc přidaly problémy Intelu, kde se prodeje Sandy Bridge tedy odkládají o 3 měsíce, AMD platforma snad od doby bojů Athlon64 vs P4 nikdy nebyla atraktivnější.

Bohužel i zde to není tak úplně bez ALE. Současná architektura procesorů Phenom II a Athlon II totiž vlastně pomalu končí. Zhruba na konci Dubna, tedy v době, kdy se opět spustí prodej desek pro Intel Sandy Bridge, AMD na trh uvede novou generaci procesoru Bulldozer spolu s novou paticí AM3+. Otázkou je, kolik těch modelů bude a za jakou cenu. Z dosavadních informací zatím není o konkrétních modelech příliš jasno. Víme, že určitě dorazí jako první X8 model, který ale bude výrazně dražší než současné AMD procesory. Jak rychle se pak na trh dostanou X6/X4 modely Bulldozer je otázka. Nevypadá to však, že bychom se cenově tak přístupných procesorů, jako jsou nyní některé X6 modely, u AM3+ procesorů dočkaly dříve, jak v 3Q/4Q letošního roku. Navíc v 3Q dorazí ještě Llano, které není s AM3 vůbec kompatibilní a která bude společná s mobilní platformou a měla by tvořit mainstream, tedy typicky nahradit procesory typu Athlon II X2/X3/X4. Llano procesory ale pokračují v současné architektuře, jen budou vyráběné 32nm a budou mít integrované výkonné DX11 grafické jádro. Z hlediska výpočetního výkonu ale asi o tolik lepší než současné Athlon II X4 procesory nebudou.   

 

  • Grafické karty – ostrý konkurenční boj

Pokud jde o výběr grafik, tak si v současné době nemůžeme stěžovat. Bavíme-li se o herně použitelných grafikách, pak poměrem cena-výkon naprosto kralují modely AMD Radeon HD 6850/6870, které za velmi přijatelné ceny nabízejí vyšší výkon než GTX 460 a mnohem lepší provozní vlastnosti. NVIDIA proti nim neuvedla zatím konkurenceschopný produkt. Tento segment tak trochu jinak ostrý konkurenční souboj nabourává. Nad HD 6800 je ale pořádně dusno.

AMD tam umístilo HD 6950/6970 grafiky, které posléze ještě doplnila modelem HD 6950 1GB a to ve stejný den, co NVIDIA vydala GTX 560 Ti 1GB, což je ale GTX 460 jen se správně vyrobeným jádrem v plné specifikaci a řádně nataktovaným. Bohužel GTX 560 neměla příliš prostoru. AMD v den jejího uvedení uvedla HD 6950 1GB, která ji výkonově o chlup překonává, zároveň snížila cenu HD 6870, která je výrazně levnější, s výkonem jen o 10% nižším, ale cenou a provozními vlastnostmi to více než vyvažuje, a ještě AMD snížila cenu 2GB modelu HD 6950, který díky 2GB paměti jasně dominuje ve hrách ve vyšších rozlišeních a vyšších detailech. 1GB paměti je zkrátka málo. GTX 560 tak nenabízí za svou cenu nic moc zajímavého, nemluvě o tom, že při nižším výkonu než u HD 6950 je i o něco žravější. Ale díky příchodu GTX 560 AMD upravilo ceny tak, že máte jasný výběr. Pokud hrajete jen občas, ale chcete plné detaily, tak vám za 4000 stačí bohatě HD 6850/6870. Pokud to s hraním myslíte vážně, koupíte si 2GB grafiku, takže začínáte s výběrem u HD 6950 2GB, které v referenčních edicích navíc mají zajímavou možnost odemykání na HD 6970! Naším doporučením je tak modely  GTX 560 a HD 6950 1GB, prostě grafiky kolem 5-6tis s 1GB paměti v klidu ignorovat. Nenabízí nic moc navíc proti levnějším HD 6800, rozhodně nic použitelnějšího a zároveň nemají žádné rezervy a 2GB paměti jim brzy začnou chybět, a protože 2GB HD 6950 stojí jen o málo více, není dnes z pozice hráče nad čím přemýšlet   

Schyluje se také k souboji o příčky nejvyšší, kde se utkají duální grafiky. Nová NVIDIA GTX 590 bude velmi omezená série s ručně vybíranými jádry nejvyšší kvality. Proti tomu bude stát referenční a jinak běžná HD 6990. Ta vyjde už na konci února.

Vše co potřebujete vědět o grafických kartách najdete zde.

 

  • Další komponenty

Skvělé zprávy máme i z oblasti operačních pamětí. Ještě nikdy v historii jste si nemohli za méně peněz koupit více a rychlejších pamětí. 4GB rychlých DDR3 1600MHz pamětí vás dnes vyjdou na lehce přes 1000 korun! 8GB tedy máte jen za 2000! No neberte to.

U pevných disků je to samozřejmě podobné. 1TB disk pořídíte dnes za 1200 korun. Ale klasické HDD jsou dnes dobré tak akorát jako odkladiště. Pokud chcete mít ten správný výkon, chcete pořádný SSD pro systém. I zde jdou ceny neustále dolů. A rozhodně vám doporučujeme zauvažovat o investici alespoň 3300 korun, za což pořídíte velmi zajímavé kousky, které výkon celého vašeho systému posunou do nových rovin.

Takže se podívejme na výběr PC …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 191x
Komentářů: 2
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1304x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2195x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1945x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 1