Průvodce nákupem a výběrem PC (04/2011) a monitorů – váš jediný komplexní rádce Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 04 duben 2011
Přejít na obsah
Průvodce nákupem a výběrem PC (04/2011) a monitorů – váš jediný komplexní rádce
Jak vybírat PC a historické okénko - ohlédnutí do roku 2008
PC sestavy do kanceláře i domácností cca do 15 000
PC sestavy pro multimédia a výkon za rozumnou cenu - cca do 25 000
Výkonné a kvalitní multimediální PC - to nejlep
Průvodce nákupem a výběrem monitorů (LCD)
Závěr
alt

 

 

 

 

 

 

  • Průvodce nákupem a výběrem PC (04/2011) a monitorů

Vaše oblíbené PC sestavy v komplexním změní a jediné, kde skutečně víme, co doporučujeme a komponenty máme osobně vyzkoušené. Na rozdíl od některých „průvodců“, kde se autoři ani neobtěžují testovat doporučené kombinace a hardware a vybírají jen podle papíru a nejlépe ještě to, co se třeba jednomu obchodníkovi zrovna hodí, náš průvodce vychází již 5 let, známe všechny komponenty, které doporučujeme a jediným hlediskem je doporučit to nejlepší, co v dané cenové relaci můžete pořídit jako nejvýhodnější sestavu.  

  • Vyplatí se teď kupovat PC? Duben 2011 – kurz dobrý, ale ceny přesto stoupají!

Jednou z věcí, které nákup počítače ovlivňují, je kurz dolaru, od kterého jsou odvozeny všechny ceny všech komponent. Delší dobu pro vás tedy vedeme statistiku, která zachycuje, na kolik nás v ČR vyjde počítač za 500/100/1500 a 2000 dolarů. Kurz s tím může udělat skutečně hodně. Aktuálně to vypadá takto:

Jak vidíte, kurz je velmi příjemný, dokonce se dá říci, že právě nyní jsou počítače cenově přijatelné. Bohužel v této době se do cen počítačů nejen u nás, ale i ve světě promítají zdražení komponent kvůli surovinám a problémům po přírodní katastrofě v Japonsku, která zasáhla a vážně ovlivňuje mnohé obory.  

  • Aktuality a novinky na poli hardware

Na trhu se samozřejmě změnila řada věcí od minulého vydání sestav. Podívejme se tedy na novinky a aktuality v souvislostech:

  • Intel a jeho problém s platformou P67/H67 pro 32nm procesory Sandy Bridge (LGA 1155)

Jak víte z minulého článku i z mnoha aktualit, start platformy Sandy Bridge a LGA 1155 se změnil ve veliký průšvih. Jen měsíc po startu byla lokalizována chyba v čipsetech Intel, která sice nebyla akutní, ale v delším horizontu by mohla mnoha uživatelům přinést problémy. Chyba v čipsetech revize B2 ovlivňovala komunikaci se SATA II porty a Intel reagoval příkladným způsobem. Zastavil celou výrobu a po dohodě s výrobci základních desek a počítačů začal všechny doposud vyrobené věci stahovat z prodeje a reklamovat. Výrobci desek sami vyhlásili různé programy, v rámci kterých budou B2 desky měnit za B3. A protože aktuálně B3 desky přicházejí konečně do prodeje, je na případnou reklamaci dobrý čas.

Aktuálně tak platforma SandyBridge v podstatě startuje znovu. V každém případě se vyhněte nákupu základních desek LGA 1155 s B2 revizí čipsetu a vyžadujte případně pouze B3. Výrobci většinou právě kvůli výše uvedenému problému, na označení B3 u svých desek viditelněji upozorňují. Desky už jsou také v obchodech, takže konečně můžeme LGA 1155 osazovat bez potíží.

Jediným problémem tak je poněkud vysoká cena nových 32nm procesorů Intel. Nejlevnější čtyřjádro například stojí 4000 korun. Pod ním jsou jen samá dvoujádra. Na druhou stranu, výkon 32nm Sandy Bridge procesorů je vynikající a lepší než předchozích Core i3/5/7 modelů, takže rozhodně není důvod setrvávat u LGA 1156 platformy. Jen upozorňuji, že nová LGA 1155 a rok stará LGA 1156 nejsou navzájem kompatibilní – ani procesory ani desky, takže to nezkoušejte kombinovat a dávejte o pozor, co kupujete.    

  • U AMD se schyluje k procesorové generační obměně a nemusíte měnit ani desku!

Zatímco u Intelu tedy vzájemná kompatibilita nové a staré platformy není, u AMD je tomu právě naopak. Stávající AM3 platforma už je tu s námi nějakou dobu. Aktuálně se začínají objevovat desky s paticí AM3+, ale kromě toho označení vlastně nic moc nového není. Dobrou zprávou je, že chystané 32nm procesory AMD Bulldozer, které dorazí v X4/X6 a X8 verzi v červnu, budou kompatibilní i se stávajícími deskami. Pokud máte nějakou AM3+ desku, tak ASUS a MSI už vydaly BIOSy, které osazení umožňují. Nákupu současných desek AMD tedy v podstatě nic nebrání, i když samozřejmě v červnu se na trh dostanou i nové desky AM3+ s AMD900 čipsety, ale nečekejte převratné novinky – nejsou totiž zapotřebí a nebudou. Snad jedině, pokud výhledově o Bulldozeru uvažujete, tak už nyní si kupte kompatibilní desku a hlavně alespoň DDR3 1866MHz paměti. Současné procesory AMD využívají nativně DDR3 jen na rychlosti 1066-1333MHz, ale nové procesory AMD využití už 1866MHz, takže buďte na to připraveni.

Jen o měsíc později se objeví i druhá platforma tzv. Llano procesorů. To budou vlastně současné Athlon II procesory (X2/X3/X4) s integrovanými DX11 grafikami a vyráběné 32nm. Tyto procesory nebudou pro AM3/AM3+ platformu, ale na desktop se dostanou v mobilní platformě, na kterou jsou především určeny. I na desktopu ale budou v mobilních paticích a příslušných deskách, pravděpodobně s vyššími frekvencemi a budou tvořit nižší segment kolem 2000-3000 korun.  

U AMD je již vše na start novinek připraveno. Aktuálně tak už je AMD koriguje ceny stávajících modelů a čas od času uvede nějaké nové s vyšší frekvencí za nižší cenu. Aktuálně míří na trh Phenom II X4 980 na 3,7GHz. Jinak už vlastně nic nového od stávající generace nečekejte. Aktuálně jsou také ceny Phenom II X4/X6 modelů zatraceně nízko a jsou tak poměrem cena-výkon velmi výhodné.

  • Grafické karty – souboj ve všech segmentech, NVIDIA ale na AMD Radeon nestačí

Pokud jde o výběr grafik, tak si v současné době nemůžeme stěžovat, že by se nic nedělo. Za námi je už souboj o grafický trůn, a ačkoliv se to někteří snaží podávat jako remízu, faktem je, že v souboji supertěžkých vah HD 6990 4GB a GTX 590 3GB je vítězem AMD. Nabízí totiž celkově o něco vyšší výkon, navíc levněji a s nižší spotřebou. Jedinou nevýhodou je vyšší hlučnost chlazení, což se ale pár dní po uvedení GTX 590 ukázalo, jako že to zase taková nevýhoda není. NVIDIA se u GXT 590 snažila, ale protože má její karta větší odběr, ukazuje se, že nebyl vůbec dobrý nápad vyrobit ji jako kratší a s tišším chlazením. Karta se totiž velmi hřeje už v základu a životnost je otázka. Nezkoušejte ji vůbec taktovat, protože je tu velká šance, že vám karta prostě shoří. NV sice vydala opravu ovladačů i BIOSu, ale ukazuje se, že problém trvá a taktování a zvyšování napětí není u GTX 590 prostě doporučeno. Vedle těchto trablů je tedy vyšší hlučnost HD 6990 zanedbatelný problém a to ta karta jde taktovat velmi slušně. Pokud tedy chcete nejvýkonnější grafickou kartu na světě, není dnes již co řešit a na co čekat.

Souboje pokračují i v nižších segmentech. NVIDIA však ani zde nemá moc štěstí. Nová GTX 560 Ti příliš díru do světa nedělá, není špatná, ale konkurence tentokrát byla více než dobře připravena a situace GTX 460 se neopakuje ani zdaleka. Konkurenční HD 6870 je výrazně levnější a za stejnou cenu, co stojí GTX 560 Ti, nabízí někteří výrobci výkonnější a pořád úspornější HD 6950 1/2GB. Padají i ceny HD 6850, ale kvůli problémům uvedeným v úvodu článku ne tak, jak jsme čekali. NVIDIA se pokusila prolomit nabídku AMD v segmentu kolem 150 dolarů uvedením nové GTX 550 Ti. Tato karta je ale vyloženě výsměch, degradace GTX a Titanium modelů. Jedná se vlastně jen o nepříliš povedenou GTS 450 na steroidech. Jenže GTX 550 Ti za aktuální cenu stojí jen o málo méně než HD 6850, přitom je o 40% pomalejší, má vyšší spotřebu a celkově je nejhorším výběrem široko daleko. Dokonce i starší modely GTX 460 ji v mnoha ohledech porážejí a jsou lepší volbou. A to si ještě AMD přichystalo HD 6790, což je vlastně ořezaná HD 6850.  

NVIDIA se tedy snaží tlačit na AMD, ale moc jí to nejde. Problémy GTX 590 a fakt, že nedokázala výkonově předčít HD 6990 4GB jí rozhodně příliš nepotěšily, nicméně tyto karty tvoří jen okraj prodejů. Její neschopnost uvést kvalitní konkurenci v nižších segmentech je už ale skoro tragická – GTX 560 Ti má plné ruce práce hned se třemi vynikajícími modely konkurence – HD 6870, HD 6950 1GB a HD 6950 2GB, přičemž v porovnání se všemi třemi vychází GTX 560 jako horší volba. HD 6870 je jen o pár % slabší, ale je výrazně levnější a výrazně výrazně úspornější. HD 6950 1GB dokonce o chlup rychlejší, stojí stejně, jde výborně taktovat nebo se už jako OC edice prodává pořád má nižší spotřebu. HD 6950 2GB není výrazně dražší a v moderních titulech a vyšších rozlišeních nemá 1GB GTX 560 nejmenší šanci a to je tu ještě možnost referenční HD 6950 2GB odemknout a nataktovat na úroveň HD 6970 2GB. GTX 560 Ti si můžete taktovat, jak chcete, ale na výkon HD 6970 stejně většinou nedosáhnete. A i tak je HD 6950 2GB stále úspornější. A pokud jde o nižší segment, tak proti HD 5700/6700/6800 NVIDIA neuvedla nic, co by tomu dokázalo skutečně konkurovat.

Smutné, ale nepřekvapivé. Architektura FERMI je méně efektivní a hlavně s ní celá NVIDIA míří směrem od herních (spotřebních) grafik k profesionálnímu segmentu, což je vidět i na situaci ve hrách, kde většina současných her vzniká za podpory AMD (u současných DX11 titulů je převaha angažování AMD naprosto zdrcující a podle toho to s výkonem ve hrách také vypadá) a NVIDIA je viditelněji angažována pouze u Crysis 2, který navíc vychází jen jako DX9 a je technicky i graficky horší, než původní Crysis v DX10, který NV ve své době velmi podporovala ve zlatém věku 8800 GTX. NVIDIA bude mít šanci na změnu poměrů až s nástupem zbrusu nové 28nm generace grafik, ale zatím všechno nasvědčuje tomu, že AMD má opět náskok a už má hotové první 28nm vzorky čipů.          

Další komponenty

Skvělé zprávy máme i z oblasti operačních pamětí. Stále nízké ceny rychlých DDR3 modulů. Objevují se i 4GB moduly. Mnozí se i dotazy na nástup DDR4, ale mohu vás zatím uklidnit, že v dohledných téměř 2 letech to není aktuální. 

U pevných disků aktuálně hrozí zvýšení cen kvůli situaci v Japonsku. Jinak se na trh dostávají stále větší model. Aktuálně už dokonce míří do prodejů 4TB disky. Na poli SSD se pak ke slovu konečně dostávají 25nm modely, nicméně zatím stále úřadují 34nm v SATA6G, které patří i k nejrychlejším. 

Takže se podívejme na výběr PC a tradiční historické okénko …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 371x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1459x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1761x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1200x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1232x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3828x
Komentářů: 0